Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Η συγγραφέας Δόξα Κωτσαλίδου μιλάει στο Bookia για το βιβλίο της, «Ο μικρός Σταυραετός»
Διαφ.

Η συγγραφέας Δόξα Κωτσαλίδου, με την ευκαιρία της έκδοσης του παιδικού της βιβλίου, «Ο μικρός Σταυραετός», σε εικονογράφηση Ελένης Μολύβα, από τις εκδόσεις Γράφημα, μιλάει στο Bookia και στην Μάρθα Πατλάκουτζα.

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στα παιδιά; Τι θα θέλατε να ξέρουν οι μικροί μας φίλοι για εσάς;

«Γεια σας παιδιά, τι κάνετε; Είσαστε καλά;…. σας αρέσουν τα παραμύθια; κ.λπ…. εμένα με λένε Δόξα, και μου αρέσουν πάρα πολύ, και γι’ αυτό ήρθα σε εσάς, για να σας πω μια ιστορία για έναν κατακόκκινο μικρό Σταυραετό… κ.λπ.». Δεν ζαλίζω τα παιδιά με περιττές πληροφορίες για τα επαγγελματικά η τα προσωπικά μου, γιατί αυτό που θέλουν τα παιδιά, είναι να ακούσουν μια ιστορία και να «ταξιδέψουν» με τα φτερά της φαντασίας, κι όχι να ακούν αδιάφορα, γι’ αυτά, «κουτσομπολιά». Βεβαίως, όταν μετά από τις παρουσιάσεις με ρωτήσουν οτιδήποτε, απαντώ με ειλικρίνεια. Δεν αποφεύγω τις ερωτήσεις, απλά δεν ξεκινώ εγώ τις αυτοσυστάσεις και αυτοπροβολές.

Γιατί επιλέξατε να γράψετε παραμύθια;

Γιατί όταν μιλάω στους μεγάλους για την αγάπη, με κοιτούν περίεργα και με θεωρούν «γραφική». Τα παιδιά πιστεύουν ακόμα στην αγάπη και στα θαύματα, με κοιτούν στα μάτια, με ακολουθούν στα μονοπάτια, αγανακτούν, χαίρονται, λυπούνται, συμπάσχουν με τους ήρωες και με γεμίζουν με ελπίδα, ότι ακόμα τίποτε δεν χάθηκε, ότι ακόμα μπορούμε να πιστεύουμε στον άνθρωπο. Γράφω παραμύθια γιατί θέλω μέσα από την καρδιά μου να μιλήσω σε όσο πιο πολλά παιδιά μπορώ, να τους «δείξω» τις αλήθειες της ζωής, με τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές της. Λέω παραμύθια στα παιδιά, αλλά δεν τα «παραμυθιάζω» με ψέματα!!! Με τους μεγάλους –παρότι είναι πιο εύκολο- δεν ασχολούμαι, γιατί θεωρώ ότι είναι χαμένη υπόθεση, δεν αλλάζουν. Η ελπίδα ανθεί μέσα στις παιδικές ψυχές!

Πώς εμπνευστήκατε τον Σταυραετό;

Από αγανάκτηση! Κούνελοι, κοτοπουλάκια, πασχαλίτσες… έλεος! Αυτό δεν είναι το Πάσχα. Θέλησα να γράψω μια ιστορία για το αληθινό νόημα του Πάσχα (που είναι μια σταύρωση και μια ανάσταση, πόνος, λασπολογία, επιμονή και αγώνας, δικαίωση και ελευθερία) κι όχι κουνελάκια, κοτοπουλάκια, εμπόριο κ.λπ. Θέλησα  να γράψω μια ιστορία που να αρχίζει από την καθαρά Δευτέρα, να εμπεριέχει τη Σαρακοστή και να ολοκληρώνεται με τη Λαμπρή, τη δικαίωση των πονεμένων! Η μορφή του χαρταετού ήταν για μένα η ιδανική για όσα μηνύματα έκρυψα μέσα στο παραμύθι!

Μια φράση που συνηθίζετε να λέτε στους μικρούς αναγνώστες σας.

«Αν θες να μάθεις την αλήθεια, να διαβάζεις παραμύθια»

Είστε μια έμπειρη παιδαγωγός, όμως τι σημαίνει «γράφω» για εσάς;

Το ότι είμαι παιδαγωγός, είναι ευτύχημα, γιατί γνωρίζω την παιδική ψυχολογία, την ανάπτυξη και τις ικανότητες και δεξιότητες που έχουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, οπότε αυτό με βοηθά στο να επικοινωνήσω με αυτά, πιο άμεσα και αποτελεσματικά. Όμως το να «γράφω», είναι τελείως διαφορετικό. Χρειάζεται και άλλες γνώσεις, πέραν της παιδαγωγικής. Η λογοτεχνία είναι η τέχνη του λόγου που μπορεί να προσφέρει αισθητική απόλαυση, ανάταση ψυχής, ταξίδια στο χώρο της φαντασίας κ.λπ. Για τα μηνύματα μιας ιστορίας, είμαι παιδαγωγός, αλλά για τον τρόπο που γράφω την εκάστοτε ιστορία, προσπαθώ να είμαι λογοτέχνιδα. Αποφάσισα να «γράψω», μόνο όταν ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Δημιουργική Γραφή και το διδακτορικό μου στις Εικαστικές Τέχνες, κι αυτό γιατί σέβομαι τους μικρούς αναγνώστες και θα ήθελα να τους προσφέρω καλογραμμένες ιστορίες.

Απευθύνεστε σε παιδικές ψυχές; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μιλήσετε στη γλώσσα των παιδιών;

Αρχικά αυτός ήταν ο στόχος μου. Οι παιδικές ψυχές! Όμως πολλοί ενήλικοι αναγνώστες μου έχουν πει κατά καιρούς ότι έχουν συγκινηθεί κ.λπ. Οπότε, χωρίς να είναι αυτοσκοπός μου, επικοινωνώ και με τους γονείς των παιδιών, τις γιαγιάδες, τους παππούδες κ.ά. Αλλά πράγματι, το να επικοινωνείς με τα παιδιά, είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να χρησιμοποιείς απλό λόγο (κατανοητό), αλλά όχι απλοϊκό. Πρέπει να στοχεύεις στην αισθητική απόλαυση, αλλά χωρίς υπερβολές και στο επίπεδο των παιδιών. Ο λόγος πρέπει να είναι συγκροτημένος, αλλά όχι ξύλινος και ψυχρός. Πολλοί υποτιμούν τα παιδιά και απευθύνονται σε αυτά με προχειρότητα και ένα σωρό λάθη συντακτικά ενώ άλλοι, χρησιμοποιούν το ίδιο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν και στην επικοινωνία τους με τους ενήλικες. Καταλήγοντας, είναι πολύ δύσκολο να μπορείς να μιλήσεις στη γλώσσα των παιδιών, να επικοινωνήσεις και να σε κατανοήσουν, να σε απολαύσουν άμεσα και χωρίς μεσάζοντες και «αποκωδικοποιητές».

Πώς θα περιγράφατε μια συνηθισμένη σας μέρα;

Δεν έχω συνηθισμένες μέρες. Έχω συνήθειες μόνιμες και αγαπημένες, αλλά προσπαθώ κάθε καινούρια μέρα να σκεφτώ και να κάνω επίσης και κάτι διαφορετικό, κάτι τρελό, κάτι γλυκό, κάτι αστείο, κάτι μικρούτσικο έστω, που θα με κάνει να πιστέψω ότι δεν είμαι τυλιγμένη σε καρμπόν. Είναι πολύ ωραία «άσκηση» και η ζωή είναι πάντα νέα και ευέλπιδα!!! Πάντως για να απαντήσω ακριβώς στο ερώτημά σου, οι μέρες μου είναι γεμάτες με πολύ δουλειά σε πολλούς τομείς. Πολλές φορές ξεχνάω ακόμα και να φάω, αλλά ποτέ δεν ξεχνάω να κάνω το κατιτίς μου το διαφορετικό και κυρίως δεν ξεχνάω όλο τον κόσμο να αγαπάω!!!   

 

Ευχαριστώ πολύ!!!

Οι αναγνώστες του Bookia κι εγώ προσωπικά σας ευχαριστώ για την πολύ όμορφη συζήτησή μας.

 

 
 
Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα