Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Ιωακείμ Παπαχρόνης, μιλάει στον Μανώλη Γεωργιάδη
Διαφ.

Γράφει: Μανώλης Γεωργιάδης

Το βιβλίο του Ιωακείμ Παπαχρόνη, «Κατεβάζοντας ζωή από το διαδίκτυο», αποτελεί ψυχογράφημα του Facebook, καθώς και των προσώπων που το απαρτίζουν. Προσώπων δικών μας, προσώπων με διαφορετικές εκφάνσεις ανάλογα την περίσταση. Μερικές φορές, εμφανίζονται και πρόσωπα που θέλουμε να κρύψουμε από τους άλλους. Γι αυτό, καθώς προχωράει, συναντάμε τον εαυτό μας περισσότερες από μία φορές. Κάπου εκεί, ανάμεσα στις σελίδες, ξεκινάει η αυτοκριτική. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό αξίζει να διαβαστεί.

Θα έλεγα πως το βιβλίο σας αποτελεί οξεία κριτική στον τρόπο διαχείρισης του Facebook από τους χρήστες του. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει πιο ωφελιμιστική και θετική οπτική της κατάστασης;

Φυσικά και μπορεί. Και δεν εννοώ ΄θεωρητικά΄ μόνον. Ας μην ξεχνάμε ότι το φέις – και γενικότερα το ιντερνετ- είναι απλά ένα εργαλείο. Επαναστατικό μεν, άλλαξε και συνεχίζει να επηρεάζει τον τρόπο που μετέχουμε ως πολίτες του κόσμου, δεν παύει όμως να είναι εργαλείο. Μέσον. Μια σύγχρονη φωτιά στα χέρια μας. Το αν τη χρησιμοποιούμε για να ζεσταινόμαστε, να σφυρηλατούμε νέα εργαλεία ή να γινόμαστε παρανάλωμά της, εξαρτάται μόνο και αποκλειστικά από τη χρήση που εμείς αποφασίζουμε.

Εμβαθύνατε στα άδυτα του Facebook και αναλύσατε σχεδόν όλους τους τύπους προσώπων που μπορεί να γνωρίσει κανείς. Κατά πόσο «λέρωσε» αυτή η έρευνα το δικό σας σκεπτικό ως χρήστη στις διάφορες αναρτήσεις ή συνομιλίες σας;

Είναι σα να ρωτάτε έναν ταριχευτή πουλιών αν γοητεύεται ακόμη από το πέταγμά τους. Μας λερώνουν οι προκατασκευασμένες και κοντόφθαλμες συχνά απόψεις που υιοθετούμε για κάποια δήθεν προστασία μας. Ποτέ η βαθύτερη γνώση.

Πώς ηχεί στις μέρες μας η φράση «Ζωή χωρίς Facebook»;

‘Εχω την αίσθηση πως αν από σήμερα έπαυε η λειτουργία της σελίδας του φ/β πολλοί χρήστες θα αντιδρούσαν σαν ανήσυχα μωρά δίχως την πιπίλα τους, που κατευνάζει το αίσθημα της σωματικής πείνας και της έλλειψης στοργής. Μπορούμε πάντα να το συζητάμε, δύσκολα όμως προβαίνουμε στις απαραίτητες κινήσεις για την αλλαγή.

Οι ηλικίες άνω των 40 άργησαν αλλά προσαρμόστηκαν και αυτές στον κόσμο των προσώπων. Σε αυτή την υπερέκθεση που βιώνουμε, πιστεύετε ότι αυτοί επηρεάστηκαν περισσότερο αρνητικά από τις νέες γενιές;

Αναμφίβολα. Για τις νέες γενιές, το ιντερνέτ είναι δομικό στοιχείο του κόσμου στον οποίο μαθαίνουν να ζουν. Το εντάσσουν αναλόγως και το διαχειρίζονται πολύ διαφορετικά απ ό,τι οι ηλικίες που αναφέρετε. Για εμάς τους μεγαλύτερους, όσο κι αν δε μου αρέσει να γίνομαι κυνικός, τα πράγματα αποδεικνύονται.

Οι ποιητές του Facebook που αναφέρετε, είναι οι ποιητές του μέλλοντος;

Όπως αναφέρω στο βιβλίο, ποιητές είναι οι δημιουργοί που παλεύουν σιωπηλά να προσθέσουν τον δικό τους κόκκο άμμου στο χτίσιμο της σκάλας που οδηγεί κάπου ψηλότερα, πολύ ψηλότερα απ’ όσο το μάτι μας ορθολογιστικά μπορεί να δει. Μια σκάλα που μοιάζει να διασχίζει και να ενώνει συνάμα όλους τους τόπους κι όλους τους χρόνους των ανθρώπων, θυμίζοντάς μας σε κάθε ανάγνωση πως άσχετα από τις επιφανειακές μοναχικές διαδρομές του καθενός μας, δεν είμαστε παρά πηγάδια που μοιράζονται τον ίδιο πυθμένα, έναν απέραντο ωκεανό κοινών συναισθημάτων. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα αναδύονται, ως οι συντελεστές της διηνεκούς επανάστασης της ύπαρξης, σε κάθε τόπο και χρόνο, εντός του φβ και πέρα απ’ αυτό.

Ο ρομαντισμός του Facebook καταστρέφει τον ρομαντισμό της ζωής;

Καταστρέφει η ζωγραφική απόδοση μιας ανατολής τη φυσική του ομορφιά;

Θα μπορούσε η Facebookland όπως την περιγράφετε να υπάρχει στο 1984 του Orwell;

Μα υπάρχει. Τηλεοθόνες που ελέγχουν την κάθε κίνησή μας Ιδεολογική χειραγώγηση, προπαγάνδα, διαφημίσεις ΄πακέτο΄ για όλους. Ένας ΄μεγάλος Αδελφός’ που στο όνομα της ασφάλειας, απαιτεί να γνωρίζει –και να κοινοποιεί συχνά πυκνά- κάθε προσωπικό στοιχείο. Και κάτι ακόμη πιο ουσιαστικό κατ ΄εμέ: στο 1984, ο ‘ Μεγάλος Αδελφός’ περιορίζει την γλώσσα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων. Δεδομένου ότι η γλώσσα σχετίζεται άμεσα με την σκέψη, το να ΄επικοινωνούμε΄με προκατ φατσούλες, εμότζι και συντμήσεις, δε διαφέρει απ το σύστημα του ‘Μεγάλου Αδελφού΄ που εσκεμμένα απλοποιούσε υπερβολικά την γλώσσα, καταργώντας συνεχώς λέξεις, σε μία προσπάθεια να μειώσει το πνευματικό επίπεδο του κόσμου.

Φεισμπουκίνη-Ναρκωτικά-Τσιγάρο-Ποτό-Τζόγος. Τοποθετήστε τα κατά αύξουσα μορφή εξάρτησης.

Ακτινωτή η τοποθέτηση, όχι γραμμική. Είναι απλά διαφορετικές εκφάνσεις της ανάγκης φυγής απ τον εαυτό μας και της δυσκολίας μας να δώσουμε ζωή στο δυναμικό μας.

Ποιο είναι το αντίδοτο για τη φεισμπουκίνη;

Η Ζωή. Ουσία ακριβή και απαιτητική. ‘Μιλάει΄ απευθείας στα τρίσβαθα της ψυχής μας, προσβλέπει στην αμοιβαία καθαρότητα και αρνείται τα αλισβερίσια και τα παιχνίδια προσωπείων.

Μια πρόβλεψη για την κατάληξη αυτής της εξάρτησης;

Η απάντηση είναι κάθε φορά προσωπική. Κάθε ένας από εμάς, είναι κι ο μόνος που γνωρίζει ποια είναι η ισοτιμία του εντοιχισμού του προς το χαμένο ουρανό. Ποια πρόσωπα γδέρνει για να ράψει τη μάσκα της περσόνας του. Πόσους και ποιους δυνητικούς εαυτούς σκοτώνει για να φαίνεται ζωντανός στον κόσμο των καλωδίων.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα