Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Το σημάδι», του Μένιου Σακελλαρόπουλου

Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

Ολόκληρο το φωτορεπορτάζ σε άλμπουμ τού Facebook.
Το βιβλίο «Το σημάδι».
Ο συγγραφέας Μένιου Σακελλαρόπουλου.
Οι εκδόσεις Ψυχογιός.

«Σαν βγω απ' αυτή τη Φυλακή
Κανείς δεν θα με περιμένει.
Οι δρόμοι θα'ναι αδειανοί
Κι η Πολιτεία μου πιο ξένη...»

Τους στίχους αυτούς άρχισε ξαφνικά να τραγουδάει a capela ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μένιος Σακελλαρόπουλος, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τού Public Συντάγματος. Μετά το αρχικό σάστισμα, κατάλαβα το γιατί προσέχοντας τους στίχους που δένουν απόλυτα με την ιστορία τού Στέφανου Δημητρίου, του κεντρικού ήρωά του στο μυθιστόρημα «Το σημάδι» που οι εκδόσεις Ψυχογιός παρουσίασαν. Ήταν μία πραγματικά πρωτότυπη έναρξη παρουσίασης βιβλίου, ένα αίσθημα αμφιβολίας για το τι συμβαίνει, που παγώνει το κοινό και κερδίζει ακαριαία την προσοχή του.

Το σημάδι, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Εκδόσεις Ψυχογιός

Πριν όμως μιλήσουμε για το βιβλίο και την παρουσίασή του, θέλω να σχολιάσω κάτι νομίζω πολύ ουσιαστικότερο. Ένας γερο-σοφός μου είχε πει κάποτε, «Αν θέλεις να δεις τι πραγματικά αισθάνονται οι άνθρωποι για έναν άλλο άνθρωπο, κάτσε σε μία απόσταση και παρατήρησέ τους όταν τους έχει γυρισμένη την πλάτη, τότε είναι αληθινοί, όταν δεν τους βλέπει». Παρατηρούσα λοιπόν πως αντιδρούσαν οι φίλοι και η οικογένειά τού κου Σακελλαρόπουλου, εκεί στο μισοσκόταδο. Ο κος Σακελλαρόπουλος είναι ένας επιτυχημένος άνθρωπος, και δεν αναφέρομαι στον επαγγελματικό τομέα!

Το σημάδι, Θάνος Λάμπρου, Αγγελική Διονυσιώτη, Ελευθερία Σταυροπούλου, Κορίνα Σακελλαροπούλου, Εκδόσεις Ψυχογιός

Μετά την πρώτη στροφή, το τραγούδι το συνέχισε ο νεαρότατος μουσικός Θάνος Λάμπρου που με το μουσικό του σχήμα, τις επίσης νεαρές κυρίες, Αγγελική Διονυσιώτη, Ελευθερία Σταυροπούλου και Κορίνα Σακελλαροπούλου, μάγεψαν το κοινό. Αυτά τα νεαρά παιδιά «απείλησε» αργότερα ο συγγραφέας ότι αν δεν κάνουν κάτι σπουδαίο με το ταλέντο τους στη μουσική, θα έχουν να κάνουν μαζί του!

Μόλις ολοκληρώθηκε η προβολή ενός σύντομου βίντεο σχετικά με το βιβλίο, ο συγγραφέας αναφέρθηκε στους ανθρώπους που ήταν εκεί για να μιλήσουν για το έργο του και τον ίδιο.

«Τον περασμένο Γενάρη, μετά από έντεκα βιβλία, αποφάσισα να σταματήσω να γράφω για προσωπικούς λόγους. Τότε, η τύχη αδιανόητα σιωπηλή και αναπάντεχα εμφανιζόμενη, με έφερε σε επαφή με τη Λένα (Μαντά) η οποία σε μία συνομιλία μας μου είπε ότι έχω ένα πολύ μεγάλο λάθος στα βιβλία, τα εξώφυλλά τους δεν έχουν "Ψ". Μου είπε κάτι που με έκανε να πέσω με τα μούτρα στη δουλειά από την επόμενη μέρα, γιατί;

Το σημάδι, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Θάνος Ψυχογιός, Εκδόσεις Ψυχογιός

Διότι μπήκα σε μία οικογένεια που με άφησε με το στόμα ανοιχτό, άναυδο! Μου φέρθηκαν ως να ήμουν ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς παγκοσμίως. Οι νέοι μου άνθρωποι, η Κλειώ, η Πόπη, η Ειρήνη, η Αμέρισσα, άρχισαν να με εμψυχώνουν για τη νέα μου δουλειά. "Προχώρα και εμείς είμαστε εδώ", μου είπε απλά ο Θάνος Ψυχογιός, ο δημιουργός αυτής τής οικογένειας».

«Για μένα αυτό το βιβλίο είναι σταθμός, είναι το πρώτο μου βιβλίο με "Ψ" και ελπίζω να υπάρξουν και πολλά άλλα τέτοια».

Το σημάδι, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Λένα Μαντά, Αιμίλιος Χειλάκης, Σωτήρης Δανέζης, Εκδόσεις Ψυχογιός

Συνέχισε ο κος Σακελλαρόπουλος εκθιάζοντας τη συγγραφέα Λένα Μαντά, και ως προσωπικότητα και ως συγγραφέα, «Παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται...», όπως σχολίασε.

Ως «αντισυμβατικούς» χαρακτήρισε τους δύο κυρίους που πλαισίωναν το πάνελ, τον ηθοποιό Αιμίλιο Χειλάκη και το δημοσιογράφο Σωτήρη Δανέζη, «αντισυμβατικούς όπως είμαι και εγώ», συμπλήρωσε.

«Μεγαλωμένος σε μία μικροαστική γειτονιά ο Αιμίλιος, στην πλ. Αττικής, ανάμεσα σε πρεζάκια και οίκους ανοχής, στα 16 του ήξερε τι ήθελε να κάνει και πως να το κάνει. Γλύτωσε από τους "παγίδες" τής περιοχής όπου ζούσε, και δημιούργησε», είπε για τον ηθοποιό.

«Εμπόλεμος και ειδικός απεσταλμένος ο Σωτήρης, όπου καυτή ανάσα στον πλανήτη, αυτός εκεί, Β. Κορέα, Νεπάλ, Καμπότζη, Σομαλία, Σιέρα Λεόνε, τα διαβατήριά του περισσότερα και από χαρτοπετσέτες. Όσο για το κύρος και την ακρίβειά του, κανένα σχόλιο», σχολίασε για το δημοσιογράφο.

Το σημάδι, Λένα Μαντά, Εκδόσεις Ψυχογιός

«Αφού μού κατέστρεψε όλη τη εισαγωγή ο Μένιος», είπε η συγγραφέας Λένα Μαντά παίρνοντας το λόγο, «να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνω και κάνω την πρώτη παρουσίαση κάθε νεοεισερχόμενου συγγραφέα στις εκδόσεις Ψυχογιός. Μάλλον με έχουν για γούρι, κάτι όχι και τόσο αβάσιμο δεδομένου ότι τα βιβλία που έχω παρουσιάσει πήγαν πολύ καλά».

«Όλα ξεκίνησαν όπως σας τα είπε ο Μένιος. Με τη γραφή του συναντήθηκα πριν πολλά χρόνια και έκτοτε αναζητούσα κάθε φορά το επόμενο βιβλίο του. Όλα όμως είχαν ένα ελάττωμα, δεν είχαν το "Ψ", του είπα και αμήχανα μού απάντησε, "δεν μπορούμε να είμαστε όλοι στον ίδιο εκδότη!". "Ναι, αλλά εγώ σε θέλω εκεί", του είπα, αν μου αρέσει ένας συγγραφέας θέλω οπωσδήποτε να είναι στον Ψυχογιό. Είμαστε εδώ λοιπόν να παρουσιάσουμε ένα βιβλίο που δεν έχει κανένα ελάττωμα, έχει και το "Ψ"».

Η κα Μαντά συνέχισε περιγράφοντας περιληπτικά και ως ένα σημείο την ιστορία τού βιβλίου, τα βασικά χαρακτηριστικά της ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον αναγνωστών. Ενδιάμεσα, οι μουσικοί συμπλήρωναν με μουσικά κομμάτια που ταίριαζαν με το σημείο τής περιγραφής και ο ηθοποιός διάβαζε σχετικά αποσπάσματα, δημιουργώντας μία πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στον τρόπο που ο Μένιος Σακελλαρόπουλος, ως δημοσιογράφος, κάνει επιτόπια έρευνα και προέτρεψε τους αναγνώστες να μην προσπεράσουν το εισαγωγικό σημείωμα όπου ο συγγραφέας περιγράφει πως ερεύνησε τις πραγματικές συνθήκες πριν περιγράψει τις καταστάσεις στο μυθιστόρημά του.

Το σημάδι, Σωτήρης Δανέζης, Εκδόσεις Ψυχογιός

«Δεν έχω ξαναμιλήσει για μυθιστόρημα», είπε ο κος Σωτήρης Δανέζης παίρνοντας το λόγο και συνέχισε, «Με το Μένιο γνωριζόμαστε από τη δουλειά. Ξεχώριζε για τα καταπληκτικά βίντεο που έφτιαχνε βάζοντας σε αυτά κάποια βασικά στοιχεία, την αγάπη και το πάθος του, την απόλυτη τρέλα του και την ιδιαιτερότητά του. Όλα αυτά υπάρχουν και στο βιβλίο του! Η ίδια αγάπη και το ίδιο καλό ρεπορτάζ που είναι απαραίτητα σε έναν καλό συγγραφέα για να τεκμηριώσει την ιστορία του. Ο Μένιος είναι ρεπόρτερ και καλός μάλιστα».

«Είναι από τα βιβλία που σε καταπίνουν, που σε τραβάει στη δίνη του, το ξεκινάς και δεν ξέρεις σε ποια σελίδα είσαι, δεν ψάχνεις τη σελίδα που τελειώνει το κεφάλαιο ώστε να σταματήσεις το διάβασμα, δεν είναι από αυτά που σε βάζουν για ύπνο αλλά από αυτά που σε ξυπνάνε».

«Όλοι θα βρούμε σε αυτό είτε ένα οικείο στιγμιότυπο είτε κάποιον άνθρωπο που γνωρίζουμε και λέω άνθρωπο διότι όταν ο συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο πρέπει να γράφει για ανθρώπους και όχι για χαρακτήρες, οι χαρακτήρες είναι καρικατούρες».

«Διαβάζοντας "Το σημάδι", ο καθένας θα επιβεβαιώσει ένα από τα πιο σκληρά μαθήματα τής ζωής, ένα στιγμιαίο λάθος μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, μπορεί να την καταστρέψει, να αφήσει σημάδια που δεν σβήνουν με το χρόνο».

«Το ερώτημα που προκύπτει από αυτό το βιβλίο και το ανακαλύπτει ο αναγνώστης προς το τέλος, είναι το εάν μετά από ένα εγκληματικό λάθος η ζωή δίνει μία δεύτερη ευκαιρία. Όλα τα καλά βιβλία έχουν κάτι κοινό, είναι πιο αληθινά τα γεγονότα σε αυτά απ' ότι αν είχαν συμβεί στην πραγματικότητα!».

«Είναι ένα καλό βιβλίο, διαβάστε το!», είπε και ευχήθηκε στο συγγραφέα για την επιτυχία τού έργου του.

Το σημάδι, Σωτήρης Δανέζης, Εκδόσεις Ψυχογιός

«Νομίζω ότι μιλάμε για το Γιώργο Καραγκούνη τής δημοσιογραφίας», σχολίασε αστειευόμενος ο κος Χειλάκης. «Ο Μένιος γράφει για ανθρώπους και αυτό φαίνεται από το σε ποιον αφιερώνει το βιβλίο. Έχει γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο για να συμβουλέψει το γιο του στα φοιτητικά του χρόνια, να προσέχει τα "σημάδια". Φαίνεται και στην αφιέρωση, "Στο Γιώργο που με γέμισε με δάκρυα χαράς πέρυσι το καλοκαίρι, που ακούει υπομονετικά τη γκρίνια μου σε καθημερινή βάση. Μακάρι να ρίχνει στη μπύρα του μερικές από τις σταγόνες αγωνίας μου, (σα να του λέει, μην πίνεις μπύρες Γιώργο!), που περιέχουν και γνώση και μακάρι να φτάσει το όνειρό του ως το τέλος. Ο Μένιος είναι ένα παιδί, η απόλυτη χαρά τού γηπέδου και τής παιδικής χαράς».

Το σημάδι, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Εκδόσεις Ψυχογιός

Εδώ πήρε το λόγο ο ίδιος ο συγγραφέας και επιβεβαίωσε με τον τρόπο όλα όσα ειπώθηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές. «Εμείς μια πλάκα κάνουμε, πραγματικά. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά πράγματα. Ένας ιερός κύριος ανάμεσά μας, ο κος Τάκης (Παναγιώτης) Σκουλής, δάσκαλος, στα 56 του χρόνια το 1992, λέει, "κάτι πρέπει να δείξω και να αφήσω σε αυτόν τον κόσμο" και αρχίζει και αναβιώνει το Φειδιπίδειο άθλο, Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα, 500 χιλιόμετρα σε 100 ώρες! Αυτός ο κύριος είναι εκεί», είπε και έδειξε προς ένα σημείο τής αίθουσας όπου ο κος Σκουλής συγκινημένος δέχθηκε το παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα όλων. «Αυτοί είναι ήρωες, όχι οι χάρτινοι», συμπλήρωσε ο Μένιος Σακελλαρόπουλος.

Το σημάδι, Παναγιώτης Σκουλής, Εκδόσεις Ψυχογιός

Περιέγραψε και ένα περιστατικό με τον κο Σκουλή ο οποίος είχε βρει στο δρόμο μία άγνωστή του κοπέλα και της λέει, «Σε βλέπω κοντούλα και αδύνατη, δεν το κάνεις και εσύ;». «Αυτή η κοπέλα, η Στέλλα Μαρκάκου, πριν λίγες μέρες έκανε το Φειδιπίδιο άθλο σε 106 ώρες με τον κο Τάκη να παρακαλά να του σπάσει το ρεκόρ. Για αυτό όλα τα υπόλοιπα είναι πλάκα!».

«Πλάκα όμως δεν είναι τα παιδιά μας», είπε και παρουσίασε τα «παιδιά» από το μουσικό σχήμα, το Θάνο, την Αγγελική, την Ελευθερία, την Κορίνα. «Θα σου κόψω τα αυτιά αν δεν προχωρήσεις», είπε στο Θάνο, «Γιατί αυτό το ταλέντο είναι Θείο, είναι χάρισμα».

«Για τα παιδιά μας λοιπόν», είπε και εξιστόρησε την αφορμή για να γράψει αυτό το βιβλίο. «Στην Πάτρα λοιπόν, όπου φοιτά ο γιος μου, γυρνώντας ένα βράδυ από το εστιατόριο, μεσάνυχτα, 12-1 μ.μ., βλέπω ένα τσούρμο με χιλιάδες παιδιά να πηγαίνουν δεξιά και αριστερά. Αναρωτήθηκα, τι κάνουν; "Βγαίνουν" μου είπαν, "και πότε θα γυρίσουν;" ρωτάω, "Το πρωί!" μού απαντάνε, "και πότε θα κοιμηθούνε;" ξαναρωτάω, "στις 8" μού απαντάνε πάλι, "και πότε θα ξυπνήσουνε;" ξαναρωτάω, "στις 6 το απόγευμα", "και μετά;", "ε! θα πιούνε έναν καφέ, θα τσιμπήσουν κάτι και θα κοιμηθούνε με ξυπνητήρι τα μεσάνυχτα για να βγούνε πάλι". Έχω σοκαριστεί!».

Το σημάδι, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Εκδόσεις Ψυχογιός

«Προχωρώντας στον πεζόδρομο τής Ρ. Φεραίου στην Πάτρα, μου ήρθε όλη αυτή η ιστορία σε ένα λεπτό. Δεν είχα παρά να φωτίσω τους ήρωές μου».

«Εγώ δεν είμαι συγγραφέας, πλάκα κάνω! Κάθομαι τα βράδια όταν οι άλλοι κοιμούνται και γράφω ιστορίες. Επειδή λοιπόν δεν είμαι συγγραφέας αλλά δημοσιογράφος, πήρα τους ήρωες από πίσω. Φυλακές Αυλώνας, σπαραγμός, παιδιά 16-17 ετών ισοβίτες! Φυλακές Διαβατών, Θεσσαλονίκη, το κολαστήριο των ψυχών! Αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας! Δεν έγραψα ούτε μία λέξη ως προϊόν τής φαντασίας μου, όλες τις έχω βιώσει».

«Δεν θέλω να πω τίποτα για το βιβλίο, τι να πω; ότι είναι καλό; Να πω μόνον ότι το έγραψα βιωματικά, ακολουθώντας τα βήματα τού Στέφανου, κάνοντας την Πάτρα άνω κάτω, με πρώτο σταθμό το αστυνομικό τμήμα, το κελί όπου τον έβαλαν όταν τον έπιασαν. Μετά στο δικαστήριο και στη συνέχεια το μακρύ ταξίδι στις φυλακές».

Το σημάδι, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Εκδόσεις Ψυχογιός

«Νιώθω τυχερός που μπορώ να κάνω αυτό που θέλω όπως το θέλω. Δεν μου είπε ποτέ κανείς τι να κάνω και πως να το κάνω. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στον εκδότη μου. Ευχαριστώ και το MEGA Channel. Ευχαριστώ πολύ τους συγγραφείς που ήρθαν εδώ σήμερα να ακούσουν έναν τύπο που λέει τα αθλητικά! Την Ιωάννα Νοταρά, την Ιφιγένεια Τέκου, την Ελένη Γαληνού, την Πένυ Παπαδάκη, το Θοδωρή Παπαθεοδώρου, την Δήμητρα Ιωάννου, την Εβελίνα Αϊβαλιώτη και βέβαια το Σπύρο Πετρουλάκη».

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τη Λένα Μαντά και μνημόνευσε τα 2.000.000 αντίτυπα που έχει πουλήσει μέχρι τώρα! Φιού! Έκανε και έναν υπολογισμό τού πόσοι την διάβασαν, «επί 4, διότι τα βιβλία τα διαβάζουν όλοι στο σπίτι, την έχουν διαβάσει πάνω από 10.000.000!».

Ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η στιγμή που ο συγγραφέας κάλεσε το γιο του Γιώργο ο οποίος σπουδάζει στην Πάτρα, η αιτία και η έμπνευση όλης αυτής τής περιπέτειας.

Έκλεισε τη βραδιά τραγουδώντας με τους νεαρούς μουσικούς τη «Συνεφούλα», του Διονύση Σαβόλουλου.

«Αυλαία! Φινάλε!».

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα