Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Ο πρωτοεμφανιζόμενος Αλέξης Τσακανίκας από τα Ιωάννινα, συνομιλεί με τον Μίλτο Γήτα
Διαφ.

Γράφει: Μίλτος Γήτας

Ο Αλέξης Τσακανίκας γεννήθηκε και ζει στα Ιωάννινα. Έχοντας από νεαρή ηλικία ιδιαίτερη αδυναμία στα ιστορικά μυθιστορήματα και στη λογοτεχνία του φανταστικού αποφάσισε να γράψει και να εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Μην ξυπνήσεις», εκδόσεις Πηγή.

Για το εγχείρημα της συγγραφής ενός βιβλίου, για τις δυσκολίες που βλέπει να υπάρχουν στο χώρο του βιβλίου αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια μίλησε στον ανταποκριτή του BOOKIA στην Ήπειρο, Μίλτο Γήτα.

Πως προέκυψε η ιδέα να γράψεις ένα βιβλίο;

Ξεκίνησε σαν παιχνίδι, σε μια περίοδο που λόγω καταλήψεων στο πανεπιστήμιο είχα πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο. Δεν ήταν συνειδητοποιημένη προσπάθεια, δεν σκέφτηκα «τώρα κάθομαι στον υπολογιστή μου και γράφω βιβλίο». Είχε γεννηθεί η βασική ιδέα στο μυαλό μου, είχε διαμορφωθεί ένας πρώτος σκελετός για την ιστορία και απλά μια μέρα που κάθισα στον υπολογιστή μου, αντί να δω μια ταινία ή να ακούσω μουσική, άρχισα να την διηγούμαι.

Τι σε εμπνέει συνήθως;

Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Συνήθως είναι ένα βιβλίο, μια εικόνα, μία μελωδία, ένα τραγούδι, ένα επεισόδιο από κάποια σειρά, μια ταινία, μια φράση ή μια έκφραση που θα ακούσω, μια συζήτηση σε μια παρέα.  Για το «Μην Ξυπνήσεις» ήταν μια σειρά από όνειρα, δικά μου κι άλλων που γνωρίζω άμεσα ή έμμεσα. Όνειρα με ανθρώπους που έχουν φύγει από κοντά μας και όνειρα στα οποία κάποιος δικός μας παθαίνει κάτι κακό. Όλοι έχουν τέτοια όνειρα, είναι πολύ κοινά απ’ ότι κατάλαβα.

Στο πρώτο σου μυθιστόρημα με τίτλο «Μην ξυπνήσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή, τι θα διαβάσει ο αναγνώστης;

Είναι, κατά βάση, ένα ψυχολογικό θρίλερ. Είναι μια μεταφυσική περιπέτεια που ξεκινά για μια παρέα παιδιών όταν τελειώνουν την τελευταία τάξη του λυκείου και για την βασική ηρωίδα ζωντανεύει ξανά δέκα χρόνια μετά με έναυσμα κάποια παράξενα όνειρα που την οδηγούν σε μια αγωνιώδη αναζήτηση για την αλήθεια.Γνώριζα τι μηνύματα ήθελα να περάσω γράφοντας αυτή την ιστορία. Αν οι αναγνώστες αποκομίσουν έστω κι ένα από αυτά, ή και κάποιο δικό τους, θα είμαι ευχαριστημένος. Κι ελπίζω να μείνουν κι εκείνοι ευχαριστημένοι.

Πως αντιδράς σε μια θετική και σε μια αρνητική κριτική του βιβλίου σου;

Οι θετικές κριτικές είναι κινητήριος δύναμη. Σε ωθούν να συνεχίσεις και φυσικά χαίρομαι όταν ακούω πως σε κάποιον άρεσε είτε η ιστορία μου, είτε ο τρόπος που γράφω. Κι ευτυχώς όσοι το έχουν διαβάσει μέχρι στιγμής είχαν καλά λόγια να πουν. Αρνητικές κριτικές δεν έχουν υπάρξει ακόμη. Είναι νωρίς. Το βιβλίο κυκλοφόρησε μόλις 1η Σεπτέμβρη και η πρώτη επίσημη παρουσίαση θα γίνει 1η Οκτώβρη. Αλλά θα υπάρξουν σίγουρα, δεν γίνεται να αρέσει κάτι σε όλους. Σε κάποιους θα αρέσει, σε κάποιους όχι. Καλοδεχούμενες όλες οι κριτικές. Μας κάνουν καλύτερους.Υπήρξε στην αρχή, στην πρώτη εκδοχή της ιστορίας μια αρνητική κριτική που με βοήθησε να διορθώσω κάποια λάθη, και μια θετική κριτική χάρη στην οποία η ιστορία άρχισε να φτάνει σε εκδότες.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εκδώσει κάποιος νέος συγγραφέας το βιβλίο του;

Μπορώ να σου πω μόνο από την προσωπική μου εμπειρία. Το «Μην ξυπνήσεις» ολοκληρώθηκε αρχές του 2011. Άρχισα να το στέλνω σε εκδοτικούς οίκους τέλη του ’12. Δυο-τρεις απάντησαν πως δεν ενδιαφέρονται, χωρίς κάποιο σχόλιο, δυο τρεις δεν απάντησαν καθόλου κι από έναν μου είπαν θετικά σχόλια «Ναι μεν, αλλά όχι δεν». Έπειτα επικεντρώθηκα σε άλλα πράγματα κι όταν ξανάνιωσα έτοιμος έπεσε στα χέρια μου, κάπου τον Φλεβάρη του ’16, ένα βιβλίο των εκδόσεων Πηγή. Συγκεκριμένα οι «Μοναχικές Αλκυόνες» της συμπολίτισσάς μας της Βασιλικής Τσούνη. Έψαξα για τον εκδοτικό οίκο στο διαδίκτυο, μου άρεσαν πολύ αυτά που διάβασα για αυτούς, αποφάσισα να τους στείλω το «Μην Ξυπνήσεις» και η απάντηση ήταν θετική. Δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε δύσκολο. Αν σου αρέσει αυτό που κάνεις και το θέλεις πολύ, κάποια στιγμή θα γίνει. Αν πιστέψεις στην ιστορία σου πρώτα εσύ, τότε θα πιστέψουν κι άλλοι σε αυτή.

Θεωρείς πως τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν πρόσφορο έδαφος για λογοτεχνία και για την προώθηση  της;

Συμβαίνει το εξής καλό με τα κοινωνικά δίκτυα. Θα βρεις μεν κριτικές και προωθητικές ενέργειες μεγάλων εκδοτών και κριτικών, αλλά υπάρχουν και μέρη που θα βρεις προτάσεις και κριτικές απλών αναγνωστών όπως εγώ, εσύ, οι φίλοι μας, οι γνωστοί μας, οι συγγενείς μας, που τους άγγιξε μια ιστορία και θέλουν να το μοιραστούν χωρίς να εξυπηρετούν απαραίτητα κάποιο σκοπό. Προσωπικά θα δώσω μεγαλύτερη βάση σε μια τέτοια πρόταση από κάποιον φίλο, ή γνωστό, ή και απλό άγνωστο βιβλιόφιλο παρά σε κάποια πρόταση βιβλίου σε εφημερίδα, περιοδικό ή διαφήμιση. Γιατί η πρόταση του αναγνώστη θα είναι τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, πιο ειλικρινής κι ανιδιοτελής. Επίσης μπορείς να επικοινωνήσεις απευθείας με πολλούς δημιουργούς κι αναγνώστες και μπορεί να προβληθεί και να προωθηθεί η δουλειά δημιουργών που δεν έχουν κάποιον μεγάλο ή και καθόλου εκδότη πίσω τους.

Στο βιογραφικό σου διάβασα πως σου αρέσουν τα μυθιστορήματα του φανταστικού, στην Ελλάδα πόσο έχει αναπτυχθεί θεωρείς το συγκεκριμένο είδος; Τι θα έπρεπε να γίνει ώστε να πάρει τη θέση που του αξίζει;

Δεν υπάρχει αυτό το είδος στην Ελλάδα, δυστυχώς. Είναι ελάχιστα τα Ελληνικά μυθιστορήματα φαντασίας. Είναι ένας από τους λόγους που χαίρομαι που διάλεξα και με διάλεξαν οι εκδόσεις Πηγή, επειδή έχουν εκδώσει τέτοιους τίτλους. Είναι ένα λογοτεχνικό είδος κατά βάση για νεότερες ηλικίες και φοβάμαι πως οι νεότερες ηλικίες δεν διαβάζουν πλέον, τουλάχιστον όχι στην πλειονότητά τους, ούτε θα διαθέσουν εύκολα το χαρτζιλίκι τους για ένα βιβλίο. Αν όμως μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι και ήδη καταξιωμένοι σε άλλα είδη συγγραφείς στηρίξουν την λογοτεχνία φαντασίας, τότε πιστεύω ότι και περισσότεροι νέοι θα αρχίσουν να μπαίνουν στον κόσμο τον βιβλίων και το συγκεκριμένο είδος θα πάρει την θέση που του αρμόζει ανάμεσα στα Ελληνικά βιβλία.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;

Μου αρέσει πάρα πολύ η Έλενα Ακρίτα. Είναι ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος και έχει έναν δικό της, μοναδικό, τρόπο γραφής. Μπορεί κανείς να διαβάσει ένα κείμενο και να καταλάβει αμέσως ότι είναι δικό της, χωρίς να υπάρχει πάνω του η υπογραφή της. Είναι μοναδική για μένα, όπως ήταν και η Μαλβίνα Κάραλη. Έναν δικό της ξεχωριστό τρόπο αφήγησης, σχεδόν ποιητικό, έχει επίσης η Βασιλική Τσούνη. Κατά τα άλλα διαβάζω οποιονδήποτε δημιουργό όταν με τραβά η ιστορία που διηγείται, αλλά οι μοναδικοί άνθρωποι, μέχρι στιγμής, που θα αγόραζα οπωσδήποτε το επόμενό τους βιβλίο είναι η Ακρίτα, η Τσούνη, η Stephenie Meyer και η Gillian Flynn.

Ποια είναι τα μελλοντικά λογοτεχνικά σου σχέδια;

Δεν κάνω σχέδια. Δεν θα γράψω απλά για να υπάρχει κάτι δικό μου στα ράφια. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Θα γράψω όταν θα υπάρχει κάτι που θέλω να πω. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ιστορίες που θέλω πω και μηνύματα που θέλω να περάσω αλλά είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Ίσως του χρόνου να υπάρχει ακόμη ένα δικό μου βιβλίο εκεί έξω.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα