Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, μιλάει «Εκ βαθέων» στον Διονύση Λεϊμονή
Διαφ.

Γράφει: Διονύσης Λεϊμονής

Μια ακόμα «Εκ βαθέων συνέντευξη» από τον... Mr Bookia, τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο, το δικό μας Παναγιώτη, έναν άνθρωπο που με συνέπεια και επαγγελματισμό κατάφερε να κερδίσει γρήγορα τον σεβασμό, την εκτίμηση και τη φιλία πολλών βιβλιόφιλων, σεβόμενος το καλό βιβλίο, τους δημιουργούς του βιβλίου, συγγραφείς, εικονογράφους και εκδότες…

Τον ευχαριστώ θερμά που ξεδιπλώνει άγνωστες πτυχές του εαυτού του δίνοντάς μας την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα...

Κύριε Σιδηρόπουλε, καλημέρα σας.

Καλημέρα Διονύση. Σε ευχαριστώ για αυτή σου την πρωτοβουλία να με συμπεριλάβεις στις συνεντεύξεις σου στη νέα σου στήλη στο Bookia, «εκ βαθέων». Ομολογώ όμως ότι η πρώτη μου σκέψη στην πρότασή σου ήταν αρνητική και με την επιμονή σου με έκανες να το δω διαφορετικά, ως μία ευκαιρία να δοθεί με αυτόν τον τρόπο η μεγάλη εικόνα για το Bookia, την προσπάθεια και τις προσδοκίες.

Τα τελευταία χρόνια γνωριζόμαστε και συνεργαζόμαστε μέσω του Bookia.gr αλλά και εγώ και οι φίλοι και συνεργάτες σας θα ήθελαν να γνωρίσουν τον Παναγιώτη Σιδηρόπουλο στην πριν bookia εποχή.

Γεννήθηκα στο Κιλκίς και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα βρέθηκα για τις σπουδές μου (πληροφορική) και, όπως συνέβη και συμβαίνει με πολλούς, έμεινα.

Είχα την τύχη (πραγματικά τυχαία ήταν η επιλογή) να ακολουθήσω ένα επάγγελμα (προγραμματιστής υπολογιστών) το οποίο μου πρόσφερε μοναδικές στιγμές δημιουργικότητας και να ζήσω τη νέα εποχή εν τη γενέσει της, την περίοδο που η ζωή μας από αναλογική γινόταν ψηφιακή και οι επικοινωνίες εκτοξευόταν, και αυτό το έζησα εκ των έσω, συμμετέχοντας.

Στα μέσα του ‘90 είχα αποφασίσει να επιστρέψω στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη, αλλά συνέβη κάτι ωραίο στη ζωή μου, γνώρισα τη γυναίκα μου και πλέον κάθε τέτοια σκέψη σκυρώθηκε.

Με την Πόπη και τρία παιδιά μας πορευόμαστε αναζητώντας το νόημα του κόσμου στις ανθρώπινες σχέσεις με βασικό εργαλείο πλέον τη λογοτεχνία την οποία προσπαθούμε να υπηρετήσουμε με πρακτικό τρόπο.

Η ιδέα του bookia πώς προέκυψε; Τι ήταν αυτό που σας έκανε σα στραφείτε σ’ αυτό;

Είμαι ένας μέτριος (ποσοτικά) αναγνώστης, οι ανάγκες της δουλειάς μου δεν μου επιτρέπουν να αφιερώνω πολλές ώρες καθημερινά για να κάνω αυτό που μου αρέσει τόσο πολύ.

Από τη θέση του αναγνώστη παρατηρούσα τα τεκταινόμενα στον εκδοτικό χώρο διαπιστώνοντας ότι έλειπε από την Ελλάδα ένα «εργαλείο» για την ενημέρωση των αναγνωστών και το σημαντικότερο, έλειπε ένα χώρος συγκέντρωσης της συλλογικής εμπειρίας από την ανάγνωση των βιβλίων.

Στην προσπάθειά μου να επιλέξω το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω, βρισκόμουν αντιμέτωπος με μία υπερπροσφορά που μου δημιουργούσε ανασφάλεια στην επιλογή. Σκέφτηκα λοιπόν ότι ένας (ηλεκτρονικός) χώρος όπου οι αναγνώστες θα βαθμολογούσαν τα βιβλία που διάβαζαν και θα έγραφαν την προσωπική τους ανεξάρτητη γνώμη, θα ήταν πολύ χρήσιμος. Επιπλέον, η ανάγνωση ήταν η μόνη διασκέδαση που δεν είχε το δικό της χώρο στο Internet, όπως άλλες μορφές διασκέδασης, διότι η ανάγνωση είναι πρώτα απ’ όλα διασκέδαση.

Η τεχνική μου κατάρτιση μου δίνει τη δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων έργων με μόνο κόστος το χρόνο μου και έτσι πήρα την απόφαση να το επιχειρήσω. Στη συνέχεια «το ένα έφερε το άλλο» και το Bookia πήρε διαστάσεις πολύ πέρα από το αρχικό σχέδιο.

Δώστε μας πολύ συνοπτικά το διάγραμμα των δράσεων και τη διάταξη των σελίδων του bookia.gr.

Κεντρικό αντικείμενο του Bookia είναι η συγκέντρωση της συλλογικής εμπειρίας από την ανάγνωση βιβλίων, η ανεξάρτητη βαθμολόγηση ή/και η κριτική των βιβλίων από τους ίδιους τους αναγνώστες.

Η ιδιαιτερότητα του Bookia έγκειται στην εμπλοκή των ίδιων των αναγνωστών, δεν είναι συνήθης μονοσήμαντη σχέση «ειδικών» επί της λογοτεχνίας οι οποίοι γράφουν και οι αναγνώστες διαβάζουν. Εδώ, οι ίδιοι οι αναγνώστες συμμετέχουν και δημιουργούν το περιεχόμενό του.

Είναι σχεδιασμένο όπως τα κοινωνικά δίκτυα και ως τέτοιο το προτείνουμε πλέον, «Το κοινωνικό δίκτυο για το Βιβλίο και τον Αναγνώστη». Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε σε αυτό οτιδήποτε συμβαίνει στο χώρο, να κινητοποιήσουμε τους αναγνώστες να κοινωνικοποιηθούν με κεντρικό θέμα το βιβλίο, να γνωρίσουμε στο κοινό τους δημιουργούς, να τους φέρουμε σε επαφή, να ενημερώσουμε για σχετικές εκδηλώσεις, να χαρίσουμε βιβλία, τα μέλη να ανταλλάσσουν και να χαρίζουν βιβλία, να στηρίξουμε τα μικρά τοπικά βιβλιοπωλεία παρέχοντας μία πλατφόρμα ηλεκτρονικής πώλησης βιβλίων και πολλά άλλα τα οποία οι αναγνώστες μπορούν να ανακαλύψουν στο Bookia.

Και μέσα σε λίγα χρόνια καταφέρατε να αποκτήσετε την εμπιστοσύνη του αναγνωστικού κοινού, των συγγραφέων και των εκδοτών, ενώ παράλληλα ο «Παναγιώτης» και η «Πόπη» έγιναν για όλους μας δυο οικεία πρόσωπα κι όχι οι απρόσωποι  διαχειριστές του bookia.gr.

Χαίρομαι που το ακούω από τρίτο πρόσωπο και ιδιαίτερα από έναν συγγραφέα, τον αποδέκτη των προσπαθειών που κάνουμε. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ενώ το Bookia ξεκίνησε ως «χόμπυ», όλα έγιναν απόλυτα επαγγελματικά, δεν κάναμε εκπτώσεις στην ποιότητα και στην επικοινωνία, δεν είπαμε ποτέ, «δωρεάν είναι, δεν πειράζει, ας γίνει πιο απλά».

Από επαγγελματική εμπειρία γνωρίζω ότι Internet δεν σημαίνει απρόσωπη και εκ του μακρόθεν σχέση ούτε εύκολη και γρήγορη επιτυχία. Το Bookia και κάθε site, είναι το τελευταίο στάδιο όπου αποκτά υπόσταση ό,τι γίνεται στον φυσικό κόσμο.

Είμαστε μέσα στον κόσμο, γνωρίζουμε τους ανθρώπους, μιλάμε μαζί τους, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και με σεβασμό στη δουλειά όλων, παρεμβαίνουμε με τον τρόπο που το κάνουμε.

Εισπράττω, νιώθω και εγώ τη ζεστασιά στις σχέσεις που έχουμε δημιουργήσει και χαίρομαι διπλά, και για το ότι προέρχεται από ανθρώπους του πολιτισμού κάτι που του δίνει μεγαλύτερη αξία.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια είμαι σίγουρος ότι συναντήσατε αρκετές δυσκολίες, «σκοπέλους» που ίσως σας έκαναν κάποιες φορές να πείτε «basta», δεν πάει άλλο;

Στην αρχή ήταν κάπως δύσκολα διότι αντιμετωπίσαμε αναμενόμενη δυσπιστία και σκεπτικισμό, λογικό και αναμενόμενο για κάτι νέο και πρωτότυπο, έπρεπε να εξηγούμε συνεχώς τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε. Θυμάμαι σε κάθε επαφή το «λογίρδιό» μου για το τι είναι το Bookia.

Δεν αντιμετωπίσαμε κάτι που να μας κάνει να πούμε «φτάνει», να απογοητευτούμε, να παραιτηθούμε. Τα κίνητρα άλλωστε πάντα ήταν άυλα και δεν έμπαινε μέτρο σύγκρισης, «δεν κερδίσαμε αυτό που θέλουμε άρα σταματάμε», ήμασταν πάντοτε ευχαριστημένοι διότι το «κέρδος» μας ήταν πάντα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Τώρα η δυσκολία είναι ο φόρτος, το μέγεθος του Bookia, οι απαιτήσεις του και η προοπτική του. Απορροφά πλήρως το χρόνο μας και βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Τι θα κάνουμε; Θα μετεξελιχθεί ή θα μειώσουμε τους ρυθμούς; Θα το συνεχίσουμε ως ερασιτεχνική δραστηριότητα ή θα γίνει η επαγγελματική μας απασχόληση; Αυτά είναι τα διλήμματα!

Προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το bookia, να «διαχυθεί», ώστε οι βιβλιόφιλοι να ενημερώνονται για όλες τις δράσεις στην Ελλάδα, έπρεπε να εξασφαλίσεις την καλή συνεργασία με καλούς «ενεργούς» συνεργάτες. Πόσο εύκολο και δύσκολο παράλληλα ήταν αυτό;

To «να λειτουργήσει σωστά» αφορά την επίτευξη του στόχου του όπως τον περιέγραψα προηγουμένως, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει του αναγνώστες να συμμετέχουν.

Οι συνεργάτες είναι το κλειδί της επιτυχίας σε κάθε προσπάθεια, χωρίς ικανούς συνεργάτες όλα τα σχέδια παραμένουν σχέδια. Αναπτύσσουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών-ανταποκριτών οι οποίοι μεταδίδουν από την περιοχή τους ό,τι συμβαίνει και σχετίζεται με το βιβλίο, εκδηλώσεις, τους ντόπιους δημιουργούς, προτάσεις βιβλίων… Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια «ακούστηκαν» περισσότερο δραστηριότητες στην επαρχία και αναδείχθηκαν πράγματα που γίνονται εκεί και χάνονται.

Μας τιμούν με τη συνεργασία τους πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα, τους ευχαριστώ όλους και με αυτή την ευκαιρία, μην ξεχνάμε ότι και εσύ είσαι ένας από αυτούς. Η ανάπτυξη των συνεργασιών είναι εύκολη και συνάμα δύσκολη υπόθεση. Εύκολη εάν το κάνεις χωρίς σοβαρά κριτήρια και δύσκολο εάν θέλεις να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

Και έρχομαι τώρα στην κάλυψη παρουσιάσεων βιβλίων, λογοτεχνικών εκδηλώσεων, καλλιτεχνικών δράσεων, Φεστιβάλ και Συνεδρίων… Ένας «όγκος» δουλειάς και υποχρεώσεων που ίσως βαραίνει πολύ στους ώμους σας;

Μία βασική διαπίστωσή μας ήταν η συχνή απουσία μέριμνας για την καταγραφή των εκδηλώσεων βιβλίου ώστε να μην χαθούν με τη λήξη τους, την παραγωγή υλικού που να μας θυμίζει τα πολύ ωραία που συμβαίνουν εκεί, υλικό που να κάνει κοινωνούς και όσους δεν είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν.

Για αυτό δουλέψαμε πάνω σε αυτό και πλέον πιστεύω ότι ολοκληρωμένα το πετυχαίνουμε, με δημοσιογραφική και τηλεοπτική κάλυψη των εκδηλώσεων, με Live streaming, βίντεο, φωτογραφίες, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις…

Αυτό έχει πράγματι πολύ δουλειά το μεγαλύτερο μέρος της οποίας δεν είναι ορατό σε τρίτους, προετοιμασία πριν, καταγραφή των εκδηλώσεων και επεξεργασία του υλικού μετά…

Αξίζει όμως τον κόπο διότι το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό για την κάθε εκδήλωση χωριστά αλλά και συνολικά για την ιστορία των γραμμάτων μας. Έχουμε ήδη καταχωρημένα 828 ρεπορτάζ και 446 βίντεο από από live μεταδόσεων βιβλίου, υλικό παρακαταθήκη.

Φυσικά, η δουλειά που κάνουμε δεν είναι μόνον τεχνική, το Bookia έχει και το κοινό στο οποίο δείχνει/προβάλει αυτές τις εκδηλώσεις, το συγγραφέα τον εκδοτικό οίκο. Είναι τα μέλη του bookia.gr και όλοι όσοι κινούνται γύρω από τα κοινωνικά του δίκτυα.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο καλύπτετε το 47ο Φεστιβάλ βιβλίο στο Ζάππειο. Τι περιλάμβανε αυτή η «κάλυψη» και με ποιο σκεπτικό;

Τα τελευταία χρόνια το Bookia λειτουργεί ως χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο. Οι ενέργειές μας όμως δεν μένουν απλώς στην κοινοποίηση της ενημέρωσης για το Φεστιβάλ αλλά προχωρούν πολύ παραπέρα δημιουργώντας πρωτότυπο περιεχόμενο για την προώθησή του.

Στο φετινό Φεστιβάλ αναλάβαμε την επικοινωνία στα ηλεκτρονικά μέσα και ευχαριστώ με αυτή την ευκαιρία τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) για την εμπιστοσύνη. Ξεκινήσαμε αρκετά νωρίς για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, από τις αρχές Ιουλίου σχεδιάζαμε τις δράσεις και προς το τέλος Ιουλίου αρχίσαμε την πρακτική υλοποίηση. Παρόλο που αυτό σχολιάστηκε ως «βιασύνη», εγώ είχα και έχω την αίσθηση ότι καθυστερήσαμε, απαιτείται χρόνος για να περάσει το μήνυμα, για να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί στην κοινωνία, να ενημερωθεί ο κεντρικός πυρήνας των αναγνωστών και μέσω αυτών να αναμεταδοθεί το μήνυμα.

Νομίζω ότι έναν τουλάχιστον μήνα πριν την έναρξή του, το Φεστιβάλ είχε μπει στην καθημερινότητα των Αθηναίων, προσπαθήσαμε ώστε λίγο πολύ όλοι να «σκοντάφτουν πάνω του» καθώς κινούνταν στα κοινωνικά δίκτυα.

Είχατε ήδη «προλειάνει» το έδαφος για την διεξαγωγή του Φεστιβάλ, με μικρά βιντεάκια-κάλεσμα συγγραφέων που τους τελευταίους μήνες γράφατε και προβάλλατε στο αναγνωστικό κοινό. Υπήρξε ανταπόκριση σ’ αυτό;

Διονύση, όλοι συμφωνούμε στο ότι το βιβλίο πρέπει να αποκτήσει μαζικότητα, να ξεφύγει από τον μικρό σχετικά κύκλο συστηματικών αναγνωστών. Για να γίνει αυτό απαιτείται η συμμετοχή όλων όσοι ενδιαφέρονται, δεν μπορεί να γίνει με εύκολο τρόπο από έναν μόνον άνθρωπο ή φορέα.

Βοηθάει πολύ το κύρος και η επιρροή των ίδιων των δημιουργών αλλά και προσώπων που  κινούνται στον χώρο, π.χ. οι κριτικοί, οι εκδότες, οι καλλιτέχνες.

Εμπλέξαμε λοιπόν όλους αυτούς, του ίδιους τους δημιουργούς, καλώντας τους να απευθύνουν ο καθένας το προσωπικό του μήνυμα προτρέποντας τους αναγνώστες να στηρίξουν το Φεστιβάλ. Και είχε αποτέλεσμα, και οι δημιουργοί ανταποκρίθηκαν και οι αναγνώστες υποδέχτηκαν θετικά τα μηνύματα. Γυρίσαμε συνολικά 129 τέτοια βίντεο.

Το κεντρικό Facebook event για το Φεστιβάλ, στο οποίο γίνονταν όλες οι δημοσιεύσεις, έχει προσεγγίσει 607.000+ ανθρώπους από τους οποίους 13.200+ είχαν ανταποκριθεί και δηλώνοντας τη συμμετοχή τους.

Προσωπικά, εκτιμώ ότι επισκέφθηκαν το Φεστιβάλ αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες, τις 17 ημέρες λειτουργίας του. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα πιστεύω από τον ΣΕΚΒ, τον διοργανωτή του Φεστιβάλ.

Τι απέφερε σ’ εσάς αυτό το «τρέξιμο», η οργάνωση, ο συντονισμός πολλών συμμετεχόντων, η ανταπόκριση τόσων ανθρώπων που αγαπούν και σέβονται το καλό βιβλίο;

Την ικανοποίηση κατ’ αρχήν από την εμπιστοσύνη στο Bookia του ίδιου του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), διοργανωτή του Φεστιβάλ αλλά και πολλών σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και του κλίματος που δημιουργήθηκε στην πορεία προς το Φεστιβάλ.

Την ικανοποίηση ότι κάνουμε τουλάχιστον το καλύτερο δυνατόν με βάση τους πόρους που διαθέτουμε πετυχαίνοντας δυσανάλογα μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Την ικανοποίηση ότι βοηθήσαμε, στο μέτρο που αναλογεί στο Bookia, στην επιτυχία του Φεστιβάλ.

Θα σας παρακαλούσα να μας αποκαλύψετε μια τελευταία σκέψη σας λίγο πριν κοιμηθείτε το βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα με δράσεις του bookia και τη σκέψη σας σήμερα, στη λήξη του Φεστιβάλ, λίγο πριν μαζέψετε το περίπτερο του bookia στο Ζάππειο.

Μία σκέψη συνοδεύει κάθε ενέργεια του Bookia, πως θα πείσουμε, πως θα εμπνεύσουμε άμεσα ακόμα περισσότερους ανθρώπους να ανοίξουν ένα βιβλίο και μακροπρόθεσμα πως θα βοηθήσουμε τους νέους γονείς να εμφυσήσουν στα παιδιά τους φιλαναγνωσία. Αυτό, όχι λόγω κάποιας εμμονής αλλά με την πεποίθηση ότι μόνον έτσι μπορεί να αλλάξει η κοινωνία προς το καλύτερο, μπαίνοντας ο καθένας μας μέσω της λογοτεχνίας στη θέση και στο μυαλό άλλων ανθρώπων.

Οι τελευταίες 17 ημέρες ήταν πολύ έντονες για το Bookia. Καταγράφαμε ότι συνέβαινε εκεί, το επεξεργαζόμασταν και το δημοσιεύαμε ώστε να βλέπουν όλοι, την ατμόσφαιρα στο Φεστιβάλ και να θελήσουν να το ζήσουν και οι ίδιοι.

Τραβήξαμε 9.125 φωτογραφίες και μεταδώσαμε ζωντανά 29 εκδηλώσεις.

Αυτή η ένταξη θα μας λείψει, θα χρειαστούμε αρκετές ημέρες να επανέλθουμε σε «κανονικούς» ρυθμούς.

Πέρα από τους «εξωτερικούς» συνεργάτες σας σ’ αυτήν την προσπάθεια συνεργάζεστε με την κυρία Πόπη Ξοφάκη  δουλεύοντας πολλές ώρες μαζί στον ίδιο χώρο. Πόσο εύκολο και δύσκολο είναι αυτό συνάμα;

Η Πόπη βοηθάει πάρα πολύ στην καθημερινότητα, οι παραπάνω αριθμοί είναι δικά της επιτεύγματα, αλλά το κυριότερο στην επικοινωνία με τον κόσμο του βιβλίου. Η εικόνα του Bookia όπως τη σχολίασες και εσύ νωρίτερα, είναι και αυτό δικό της επίτευγμα.

Η συνεχής «τριβή» όμως φέρνει εντάσεις και συγκρούσεις, με δημιουργικό όμως τρόπο για το καλύτερο αποτέλεσμα. Την ευχαριστώ που μου συγχωρεί τα λάθη και ανέχεται τις παραξενιές μου!

Ποιες είναι οι σκέψεις και οι ιδέες σας για νέα πρωτοποριακά ίσως, «ανοίγματα» του bookia στο άμεσο μέλλον;

Δύο είναι οι επόμενοι σημαντικοί στόχοι του Bookia, η μετακίνηση στα κινητά τηλέφωνα με τη σχετική εφαρμογή (app) που είναι ήδη σε εξέλιξη και η ανάπτυξη του δικτύου (μικρών) βιβλιοπωλείων τα οποία πωλούν βιβλία μέσω του Bookia.

Τα δύο αυτά εργαλεία θα αλλάξουν πιστεύω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά του βιβλίου.

Θα σας παρακαλούσα να μου δίνετε μία μονολεκτική απάντηση στις αντίστοιχες δικές μου μονολεκτικές «ερωτήσεις»… Ξεκινώ με τη λέξη:

βιβλίο...  διέξοδος
συγγραφέας… οδηγός
εικονογράφος… γητευτής
φωτογραφία… μήνυμα
βίντεο… μηνύματα
δουλειά… δημιουργία
συνέπεια… προϋπόθεση
προβολή… ανάπτυξη
συνεργασία… μέλλον
συνεργάτης… στήριγμα (ο καλός!)
Πόπη… Παναγιώτης
παιδιά… ζωή
οικογένεια… κίνητρο
Παναγιώτης… αναζήτηση
όνειρο… πραγματικότητα
φιλοδοξία… κίνηση
φόβοι… ασφάλεια
δυσκολία… εμπειρία
χρόνος… ωρίμανση
φιλία… επιτυχία
τέλος… απολογισμός
αρχή… ενθουσιασμός

Σας ευχαριστώ θερμά… Εύχομαι καλή επιτυχία σε μια προσπάθεια που θα μας βρείτε αρωγούς, γιατί με τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό σας μας έχετε πείσει να προσφέρουμε συμμετέχοντας λιγότερο ή περισσότερο ενεργά…

Εγώ σε ευχαριστώ για τη φιλία και τη συνεργασία. Ευχαριστώ στο πρόσωπό σου και όλους όσοι συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή την προσπάθεια.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα