Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
«Λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα», Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Διαφ.

Γράφει: Παναγιώτης Σιδηρόπουλος

Τα καλοκαίρια στην πόλη όπως τα είδαν λογοτέχνες όλων των εποχών

Αρχές Αυγούστου, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργάνωσε λογοτεχνικό περίπατο στην Πλάκα στον οποίο συμμετείχαμε ως Bookia και τον καταγράψαμε με σκοπό να δείξουμε ζωντανά τις δράσεις του Μουσείου.

Σκέφτηκα πολύ πριν δημοσιεύσω αυτό το βίντεο φοβούμενος μήπως δημιουργήσει την (ψευδ)αίσθηση σε όσους το δουν ότι έζησαν το γεγονός ή άλλα παρόμοια και συνεπώς η φυσική συμμετοχή τους δεν θα προσθέσει τίποτα παραπάνω στην εμπειρία.

Λάθος! Σας προτείνω να δείτε το βίντεο μόνο ως ερέθισμα για να κάνετε και εσείς τον περίπτατο, η πραγματικότητα δεν μπορεί να περάσει μέσα από κανένα ηλεκτρονικό μέσο και δεν μπορεί να περιγραφεί.

Το Μουσείο διοργανώνει συνεχώς αντίστοιχους περιπάτους και εκδηλώσεις τις οποίες μπορείτε να παρακολουθείτε στο site αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα.
   

Εκτός από την ομορφιά της περιοχής, τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ανθρώπους των τεχνών και γεγονότα που σχετίζονται με αυτήν, πρέπει να σημειώσουμε ιδιαίτερα το προσωπικό ενδιαφέρον του ξεναγού μας, δημοσιογράφου και συγγραφέα Κώστα Στοφόρου, τον ενθουσιασμό με τον οποίο μας ξενάγησε στην περιοχή, σαν να ήταν η πρώτη φορά ενώ ήταν πολλοστή.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα

Βόλτες λοιπόν, καντάδες, ταβέρνες και άλλα λογοτεχνικά στέκια, τραγούδια και ποιήματα, περίπατοι και ερωτικές ιστορίες μέσα από κείμενα μεγάλων Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, που μας θυμίζουν και πόσο γοητευτική μπορεί να γίνει η πόλη τον Αύγουστο.

Στο τέλος του περιπάτου μας, στην αυλή του Μουσείου είχαμε την ευκαιρία να δούμε αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες που έχουν γυριστεί στην Πλάκα. Αποσπάσματα ενσωματώθηκαν στο βίντεο ως μέρος της αφήγησης του Κώστα Στοφόρου.

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στις εκδηλώσεις του μουσείου:

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη
Τηλ. 210-3250341, email: info@ekedisy.gr

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού είναι ένα κοινωφελής εκπαιδευτικός και πολιτιστικός οργανισμός.

Σκοπός του, σύμφωνα και με το καταστατικό του, είναι η προαγωγή των αξιών της ελληνικής παιδείας, της ελληνικής εκπαίδευσης και του ελληνικού πολιτισμού μέσω δραστηριοτήτων που αφορούν την παιδεία, την εκπαίδευση, τα γράμματα, τον πολιτισμό. Οι σκοποί αυτοί επιτυγχάνονται μέσα από τις δράσεις, τις εκθέσεις και τα προγράμματά του.

Υπό τον Φορέα του ΕΚΕΔΙΣΥ λειτουργεί το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης που στεγάζει ένα μέρος των συλλογών και των αρχείων του Φορέα.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα

Σκοποί

Θέλουμε ένα Κέντρο ανοιχτό στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς αλλά και σε κάθε άτομο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για τα παιδιά- θέλουμε, μέσα από τα κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις μουσειοσκευές και τα εκπαιδευτικά πακέτα, να καλλιεργήσουμε την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Ταυτόχρονα θέλουμε να γνωρίσουν την ιστορία της εκπαίδευσης και των σχολικών βιβλίων, τους επώνυμους και ανώνυμους ανθρώπους που στήριξαν την ιστορία του ελληνικού σχολείου.

Για τους εκπαιδευτικούς θέλουμε να τους ενισχύσουμε μέσα από κατάλληλα προγράμματα ώστε να στηρίξουν ενεργά τους μαθητές τους στα ανάλογα πεδία αλλά και να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τις διδακτικές και παιδαγωγικές τους προσεγγίσεις με βιωματικές δράσεις, εργαστήρια, ημερίδες, συνέδρια.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα

Θέλουμε: να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους και ερευνητές, που όχι μόνο θα αξιοποιήσουν το σχετικό υλικό, αλλά θα βοηθήσουν, ο καθένας με την ειδικότητά του, να γίνουν γνωστοί οι στόχοι και οι δράσεις του φορέα.

Θέλουμε: οι συλλογές να είναι διαθέσιμες, λειτουργικές και ανοιχτές στο κοινό, στα παιδιά, σε εκπαιδευτικούς, και ερευνητές.

Θέλουμε: να προσελκύσουμε ανθρώπους με μεράκι, ενδιαφέρον, όρεξη, ερευνητική διάθεση  ώστε να βοηθήσουν στους στόχους του φορέα, όπου και αν βρίσκονται.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα

Θέλουμε: να αναπτύξουμε δράσεις και συνεργασίες με άλλα ανάλογα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού και να λειτουργήσουμε ως ένας φορέας που θα δώσει μια νέα πνοή στον τρόπο προσέγγισης των μουσειακών αντικειμένων, της μουσειακής εκπαίδευσης αλλά και της εκπαίδευσης και παιδείας γενικότερα.

Θέλουμε: να γίνουμε μια γέφυρα που θα ενώσει Έλληνες, όπου και αν ζουν και βρίσκονται, με κοινούς δεσμούς τα σχολικά και παιδικά μας βιβλία, τις μνήμες μας, την ιστορία μας.

Δείτε βίντεο με τους στόχους και τις δράσεις ΕΔΩ.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα

Κώστας Στοφόρος

Ο Κώστας Στοφόρος σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Παρακολούθησε σεμινάρια για τις νέες Τεχνολογίες, τις Διεθνείς Σχέσεις & τη Δημοσιογραφία, για τη Διατροφή και για την Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Από το 1990 εργάστηκε στην τηλεόραση ως δημοσιογράφος. Έγραψε το σενάριο και παρουσίασε μια σειρά ντοκιμαντέρ για διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά (Ταχυδρόμος, Το Παιδί μου κι Εγώ, Η ζωή με το Παιδί, Παιδί & Νέοι Γονείς, Maison & Decoration κ.α.).

Δείτε τα βιβλία του συγγραφέα Κώστα Στοφόρου.

Σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα Δρόμος, όπου είναι υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, με το περιοδικό Votre Beauté, όπου είναι υπεύθυνος για θέματα βιβλίου, με την ιστοσελίδα για τη λογοτεχνία literature.gr κ.α.

Για τρία χρόνια εργάστηκε στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και αργότερα στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου –Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Πραγματοποίησε έρευνες για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην εκπαίδευση, για τον σχολικό εκφοβισμό, για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ενηλίκων και οργάνωσε σεμινάρια για την εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων σε μια σειρά από Δήμους της χώρας.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα

Υπήρξε εισηγητής σε σειρά σεμιναρίων για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Από το φθινόπωρο του 2011 μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη δημιούργησαν την Παραμυθοκουζίνα και επισκέπτονται σχολεία, δημιουργούν παραμύθια μαζί με τα παιδιά, υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιούν σεμινάρια για παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς.

Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν στη γνώση και προσέγγιση της τοπικής ιστορίας μέσα από το παραμύθι και τη μυθοπλασία.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια (1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Προγράμματα Σπουδών − Σχολικά εγχειρίδια: Από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον», Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών (Α.Ε.D.Ε) κ.α.) και έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια με το ίδιο θέμα.

Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού –Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα