Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Ruth Ware (Ρουθ Γουέαρ), μιλάει στη Γιούλη Τσακάλου
Διαφ.

Η Ρουθ Γουέαρ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ζει στο Λονδίνο. Το Βαθιά στο σκοτεινό δάσος, το πρώτο της μυθιστόρημα, μεταφράστηκε σε 42 γλώσσες, μπήκε στις σημαντικότερες λίστες των best seller, στο Top Ten Μυστηρίου και Θρίλερ του Publishers Weekly, στα Βιβλία του Καλοκαιριού του Entertainment Weekly, του BookReporter και της New York Post, χαρακτηρίστηκε από τον Independent «Το πιο hot θρίλερ της χρονιάς» και θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τη New Line Cinema με παραγωγό τη Reese Witherspoon. Η Γυναίκα της καμπίνας 10 είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της και μόλις ολοκλήρωσε το τρίτο της μυθιστόρημα, The Lying Game.

Η συνέντευξη που ακολουθεί μπορεί να θεωρηθεί μία από τις σημαντικότερες δημοσιογραφικές επιτυχίες της Γιούλης Τσακάλου, μιας και είναι η πρώτη, μοναδική και αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε η συγγραφέας σε ελληνικό μέσο.


Κυρία Ruth Ware...... υπάρχουν στιγμές που νομίζει κανείς πως τα πάντα είναι πιθανά. Μία από αυτές είναι για μένα και η στιγμή που δέχτηκε μια τόσο σημαντική  συγγραφέας όπως εσείς να απαντήσει στις ερωτήσεις μου, σε όλα αυτά που οι χιλιάδες αναγνώστες σας ήθελαν να μάθουν. Δεν φαντάζεστε πόσο ευτυχή με κάνατε με αυτήν την παραχώρηση των σκέψεων σας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον άνθρωπο Ruth Ware, Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που σας προσδιορίζουν;

Ω, δύσκολη αρχή. Υποθέτω, συγγραφέας, μητέρα, καφεπότης, άνθρωπος. Όχι απαραίτητα με αυτήν τη σειρά!

Τι σας ώθησε να αφήσετε την σκέψη σας, την φαντασία σας αλλά σαφώς τις γνώσεις σας να "τακτοποιηθούν" σε ένα βιβλίο; Στο πρώτο σας βιβλίο; Και πια η συνταγή της επιτυχίας του;

Αν γνώριζα το μυστικό της επιτυχίας, θα το έβαζα σε ένα μπουκάλι και θα έβγαζα εκατομμύρια πουλώντας το στους ανθρώπους- είναι σίγουρα ευκολότερος τρόπος να αποκτήσεις χρήματα, παρά γράφοντας!

Στη πραγματικότητα, η έμπνευση για το "Βαθιά στο σκοτεινό δάσος" ήρθε συζητώντας με μια φίλη η οποία μου είπε ότι δεν είχε διαβάσει ποτέ κάποιο θρίλερ το οποίο να διαδραματίζεται στη διάρκεια ενός γυναικείου μπάτσελορ πάρτι. Ήθελα αμέσως να το γράψω!

Διαβάζοντας το βιβλίο σας βαθιά στο σκοτεινό δάσος  εισέπραξα μεγάλη σκληρότητα από τις ηρωίδες του βιβλίου σας! Μέχρι το τέλος του βιβλίου ένιωθα εκρήξεις στις αισθήσεις μου και αφάνταστο θυμό! Στη γυναίκα της καμπίνας 10 τα πράγματα είναι πιο ομαλά και μπορώ να πω ότι συμπάθησα αφάνταστα τη Λο! Με άφησε όμως άφωνη η πορεία του βιβλίου και το ανατρεπτικό τέλος ! αλήθεια από που αντλείται αυτή την έμπνευση;

Σας ευχαριστώ! Δεν ξέρω αν ήθελα οι χαρακτήρες τους να είναι  πάνω απ' όλα σκληροί - σίγουρα κάποιοι από αυτούς είναι, αλλά δεν πιστεύω ότι η σκληρότητα –για τους περισσότερους– είναι ένα καθοριστικό στοιχείο του χαρακτήρα τους. Όμως  χαίρομαι που σας προκάλεσα τόσο έντονα συναισθήματα, δεν με ενδιαφέρουν οι συμπαθητικοί χαρακτήρες. Βρίσκω ότι οι περίπλοκοι, οι γεμάτοι ελαττώματα είναι πολύ πιο ενδιαφέροντες, οπότε και για αυτούς γράφω.

Τα δύο βιβλία σας ("Βαθιά στο σκοτεινό δάσος" & "Η γυναίκα της καμπίνας 10"), ήδη έχουν καταπληκτική πορεία στην Ελλάδα. Έχετε αποκτήσει φανατικούς αναγνώστες! Ήταν κάτι το αναμενόμενο για σας αυτή η ανταπόκριση του κόσμου; Τι γνώμη έχετε για τους Έλληνες αναγνώστες διαφέρουν από τους Βρετανούς;

Ω, αυτό είναι υπέροχο και πολύ κολακευτικό! Δεν είμαι σίγουρη σε ποια σημεία διαφέρουν οι Έλληνες αναγνώστες από τους Βρετανούς, αλλά είναι ενδιαφέρον να παρακολουθεις τη διαδρομή των βιβλίων.

Όταν έγραφα το «Βαθιά στο σκοτεινό δάσος» πίστευα ότι ήταν ένα παράξενο, βρετανικού τύπου μυστήριο – πολλά από τα έθιμα ενός γυναικείου μπάτσελορ πάρτι είναι εντελώς βρετανικά. Και όμως, αποδείχθηκε ότι ήταν ένα διεθνές θέμα!

Σας ενοχλεί που σας συγκρίνουν με την Αγκάθα Κρίστι;

Δεν με ενοχλεί καθόλου, το εκλαμβάνω ως τεράστιο κομπλιμέντο!

Όταν ένας συγγραφέας γράψει ένα βιβλίο και έρθει η καταξίωση από όλους, πόσο "βάρος" προσθέτει η διάκριση αυτή στην μετέπειτα συγγραφική του πορεία; Ποια ευθύνη γεννά μια τέτοια καταξίωση απέναντι στο κοινό των αναγνωστών, που περιμένουν τη συνέχεια του έργου του;

Υποθέτω ότι ως συγγραφέας θέλεις πάντα να αισθάνεσαι ότι προχωράς. Σίγουρα ήταν δύσκολη η συγγραφή του βιβλίου «Η γυναίκα στην καμπίνα 10». Ήμουν αποφασισμένη να αποδείξω ότι το «Βαθιά στο σκοτεινό δάσος» δεν ήταν μια μεμονωμένη επιτυχία και ότι μπορούσα να γράψω άλλο ένα βιβλίο εξίσου μυστηριώδες και ενδιαφέρον. Όταν έκανε καλές πωλήσεις και ο κόσμος το απόλαυσε, αισθάνθηκα ότι μπορούσα να ηρεμήσω λίγο, είχα αποδείξει ότι δεν ήμουν συγγραφέας «της μιας φοράς». Γι’ αυτόν το λόγο, η συγγραφή του τρίτου μου βιβλίου «The Lying Game» ήταν ευκολότερη.

Πόσο χρόνο θεωρείτε ότι χρειάζεται ένας δημιουργός, προκειμένου να περάσει από ένα βιβλίο σε ένα άλλο καινούριο;

Άρχισα να γράφω το «Η γυναίκα στην καμπίνα 10» αμέσως μόλις τελείωσα το «Βαθιά στο σκοτεινό δάσος».Κυριολεκτικά σχεδόν μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Μπαίνοντας σε ένα βιβλιοπωλείο θα βρούμε διάφορα είδη βιβλίων, με περιεχόμενο ιστορικό, αισθηματικό, ρομαντικό, αστυνομικό διηγήματα, βιογραφίες κλπ. Στην εποχή μας τι είδους βιβλίο νομίζετε πως μπορεί να γίνει πιο εύκολα "ευπώλητο";

Νομίζω ότι βιβλία όλων των ανωτέρω κατηγοριών μπορούν να γίνουν best seller. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι από άποψη πωλήσεων, τα βιβλία μυστηρίου και αγωνίας είναι στο φόρτε τους τώρα.

Η αστυνομική λογοτεχνία σας έλκει περισσότερο από τα άλλα ήδη λόγου;

Όχι, διαβάζω πολλά είδη. Διαβάζω κυριολεκτικά τα πάντα, από επιστημονική φαντασία, υψηλή λογοτεχνία, αληθινές ιστορίες, εικονογραφημένες νουβέλες. τα πάντα, αρκεί να με ενδιαφέρουν οι χαρακτήρες και να έχει κάτι να μου πει. Αν μου κινήσει το ενδιαφέρον και με κρατήσει, δεν με ενδιαφέρει τι είδος είναι.

Σκεφτήκατε  ποτέ ότι γενικά οι συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων θεωρούνται συγγραφείς μιας πιο εύπεπτης λογοτεχνίας;

Ναι, νομίζω ότι αυτό είναι αξιοπρόσεχτο, για παράδειγμα, ποτέ ένα βιβλίο αστυνομικής λογοτεχνίας δεν έχει κερδίσει Booker και σπανίως είναι υποψήφια. Πράγμα το οποίο είναι παράξενο αν σκεφτεί κανείς συγγραφείς του διαμετρήματος της Patricia Highsmith, της Gillian Flynn, της Donna Tartt...

Ένας χαρακτήρας που ζηλέψατε και θα θέλατε να είναι δικός σας;

Πάρα πολλούς για να αναφερθούν! Αλλά, θα ήθελα να είχα δημιουργήσει την Amy του «Gone Girl». Είναι τόσο υπέροχα κωλόπαιδο!  

Ποια συμβουλή(ές) θα δίνατε στους αναγνώστες σας που ονειρεύονται να γίνουν συγγραφείς;

Διαβάστε και δώστε προσοχή σε αυτά που διαβάζετε. Παρατηρήστε τι σας κάνει και τι όχι.

Πώς νιώθετε πριν την έκδοση του μυθιστορήματός σας; Φόβο, χαρά; Και μετά, όταν γραφτεί και η τελευταία λέξη;

Ποτέ δεν το αισθάνομαι σαν τέλος, διότι από τη στιγμή που θα πληκτρολογήσω «Τέλος» θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιμέλειας. Οπότε είναι απλώς θέμα μετάβασης στο επόμενο στάδιο. Η στιγμή πριν την έκδοση είναι η δυσκολότερη, έχω κάνει το καλύτερο που μπορώ μέχρι εκείνο το στάδιο, τα υπόλοιπα είναι στο χέρι του εκδότη μου! Όμως, συνήθως μέχρι τότε έχω αρχίσει το επόμενο βιβλίο μου, πράγμα το οποίο με βοηθάει να χαλαρώσω.

Τι έχετε τώρα κατά νου. Τι μας ετοιμάζετε; Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το τι πραγματεύεται το νέο σας βιβλίο;

Ετοιμάζομαι να κυκλοφορήσω το τρίτο μου βιβλίο, "The Lying Game", το οποίο αφορά σε τέσσερις γυναίκες τις οποίες συνδέει κάτι  τρομερό που έκαναν στο οικοτροφείο. Αυτό το γεγονός γυρίζει για να τις στοιχειώσει! Και εργάζομαι πυρετωδώς πάνω στο τέταρτο βιβλίο μου.

 
 

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα