Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
 

Το Bookia αναζητά μόνιμους συνεργάτες σε κάθε πόλη τής χώρας για την ανάδειξη τής τοπικής δραστηριότητας σχετικά με το βιβλίο.

Γίνε συνεργάτης τού Bookia στη δημοσίευση...

- Ρεπορτάζ.
- Ειδήσεις.
- Αρθρογραφία.
- Κριτικές.
- Προτάσεις.

Επικοινωνήστε με το Bookia για τις λεπτομέρειες.
Ο συγγραφέας Σπύρος Γρατσίας, για το βιβλίο του, «Δίχως ρίζες»
Διαφ.

Γράφει: Πόπη Ξοφάκη

Το βιβλίο «Δίχως ρίζες».
O συγγραφέας Σπύρος Γρατσίας.

Η Πόπη Ξοφάκη μιλάει με το συγγραφέα Σπύρο Γρατσία για το βιβλίο του «Δίχως ρίζες».


Δίχως Ρίζες, Σπύρος Γρατσίας

Ε: Μιλήστε μας λίγο για την επιλογή σας να βάλετε 13 κυκλαδίτικα ειδώλια να πρωταγωνιστούν στο νέο σας βιβλίο; Ποιος είναι ο συμβολισμός πίσω από αυτές τις μορφές και ποιος ο ρόλος τους;

Τα 13 ειδώλια πρωταγωνιστές φέρουν σημαντικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας ενώ παράλληλα αντανακλούν την απλότητα και την αρμονία στοιχεία για τα οποία διακρίνεται ο ελληνικός πολιτισμός και το ελληνικό πνεύμα. Επίσης, τα κυκλαδίτικα ειδώλια, σ’ ένα περισσότερο φιλοσοφικό επίπεδο,  διαπραγματεύονται θεματικές που αφορούν την κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα ενώ το γεγονός ότι δεν έχουν μάτια και στόμα για να επικοινωνήσουν το πως αντιλαμβάντονται την πραγματικότητα και πως τοποθετούνται σ΄αυτήν κάνει την επικοινωνία περισσότερο ευρηματική. Ο επικοινωνιακός αυτός περιορισμός αποτέλεσε για μένα σημαντική πηγή έμπνευσης δημιουργίας του «Δίχως Ρίζες».

Ε: Στο καινούριο σας βιβλίο υπογράφετε και τα σκίτσα. Πείτε μας δύο λόγια για τη σχέση σας με τη ζωγραφική και την απόφασή σας να συνδυάσετε το λόγο με την εικόνα στο  «Δίχως Ρίζες».

Η ζωγραφική αποτελεί για μένα βασικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας με τρόπο οπτικό σκέψεων που συνδέονται με τη ζωή, το θάνατο, το παρόν, το παρελθόν, το μέλλον κλπ. Ο συνδυασμός του γραπτού λόγου με τον οπτικό αποτελεί για μένα την απόλυτη επικοινωνιακή ελευθερία. 

Ε: Το βιβλίο ρίχνει φως στις αντιθέσεις: την αδελφοσύνη και την εχθρότητα, την αλληλεγγύη και τη βία, την αγάπη και το μίσος… Σήμερα τι θεωρείτε ότι επικρατεί, το «καλό» ή το «κακό»;

Δεν μπορεί να υπάρχει το κακό εάν δεν υπάρχει και το καλό και τούμπαλιν. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι οι αντιθετικές έννοιες υφίστανται και γίνονται αντιληπτές μέσα από την αλληλο-ύπαρξη τους. Διαφορετικά, η κάθε έννοια πλέον σταματάει να έχει πνοή, σταματάει να υπάρχει και να υφίσταται καθώς έχει εξαφανιστεί μέσα από τον αφανισμό της δίδυμης αντίθεσής της. Άλλωστε, η ταυτόχρονη ύπαρξη του καλού και του κακού διατηρεί το κάθε σύστημα και την εκάστοτε κοινωνία σε ισορροπία τροφοδοτώντας παράλληλα τους δυο αντιθετικούς πόλους.

Ε: Ποια είναι τα πιο «δυνατά» όπλα που έχουμε μέσα μας, τα οποία εφόσον επιστρατεύσουμε μπορούμε να  χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας;

Τα δυνατότερα όπλα είναι η γνώση και η πειθαρχία. Η απόκτηση της βαθειάς γνώσης απαιτεί πειθαρχία και υπομονή, στοιχεία τα οποία δυστυχώς δεν τροφοδοτούνται σε ικανοποιητικό βαθμό στην νεωτερική εποχή. Η ταχύτητα και οι ρυθμοί με τους οποίους κινούμαστε στην καθημερινότητα μας δεν αφήνουν περιθώρια για εμβάθυνση στη γνώση και αναστοχασμό. Ωστόσο, θέλω να πιστεύω πως η εμβάθυνση στη γνώση θα έρθει πλέον ως ανάγκη και θα επανακτήσει τα χαμένα.  

Ε: Οι ανθρώπινες κοινωνίες τείνουν να επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος ή μαθαίνουν από αυτά; 

Η ρίζες μας αποτελούνται και από τα σωστά και τα λάθη της κάθε κοινωνίας. Η ίδια η ιστορία μας δείχνει πως οι κοινωνίες άλλοτε μαθαίνουν από τα λάθη, άλλοτε τα επαναλαμβάνουν και άλλοτε κάνουν καινούρια. Το σίγουρο είναι ότι οι κοινωνίες αλλάζουν, αναδιαμορφώνονται και βρίσκονται σε ένα διαρκή αναστοχασμό ως προς την δομή τους και τη λειτουργία τους. Ίσως στις ρίζες μας υπάρχουν περισσότερες απάντησης από τι νομίζουμε, εγώ προσωπικά ρώτησα 13 κυκλαδίτικα ειδώλια για την απάντηση.

Ε: Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα; 

Το αντίδοτο για μένα στην οικονομική, κοινωνική και σε οποιαδήποτε άλλη κρίση είναι η ομαδική άνευ χρωμάτων  δημιουργικότητα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ζωή χωρίς να σκεφτόμαστε δημιουργικά, να βρίσκουμε συνεχώς λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, να μας ενδιαφέρει το να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, να μας ενδιαφέρει η αυτό-βελτίωση, όλα αυτά επιβάλλουν τη δημιουργική σκέψη και την προσπάθεια έκφρασης μέσα από τη δημιουργικότητα. Μόνο έτσι πιστεύω μπορεί ο άνθρωπος να επιβιώσει και να δυναμώσει περνώντας μέσα από τις πιο αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες και καταστάσεις.

 
 
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα