Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Μερσώ, ο άλλος ξένος
Kamel Daoud Kamel Daoud
Ο Καμέλ Νταούντ γεννήθηκε το 1970 στο Μοσταγκανέμ της Αλγερίας και ζει στο Οράν. Σπούδασε μαθηματικά και φιλολογία κι από το 1994 συνεργάζεται με την εφ. Καθημερινή του Οράν, όπου εδώ και δώδεκα χρόνια γράφει την πιο πολυδιαβασμένη στήλη της χώρας. Το "Μερσώ, ο άλλος ξένος" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Το 2014 απέσπασε το βραβείο Francois Mauriac, καθώς και το βραβείο των Πέντε ηπείρω... Περισσότερα...
Πατάκης
Συντάκτης-τρια:
Βιβλίο Μερσώ, ο άλλος ξένος
Συγγραφέας Kamel Daoud
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Πατάκης
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Είναι αλήθεια ότι από κάποια βιβλία αιφνιδιάζεσαι, σε πιάνουν απροετοίμαστο για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Όταν πήρα αυτό το βιβλίο το μόνο που ήξερα ήταν ότι προσεγγίζει ένα εμβληματικό βιβλίο του εικοστού αιώνα, τον ξένο του Αλμπέρ Καμύ. Και η ευχάριστη έκπληξη που μου προκάλεσε ήταν ότι πιάνει το βιβλίο από μια πλευρά που δεν μπορούσα να φανταστώ.

Σε όλους είναι γνωστός ο Μερσώ, ο κεντρικός ήρωας του ξένου, ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον Άραβα σε μια παραλία του Αλγερίου. Τον Άραβα; Ποιός ήταν στα αλήθεια αυτός ο Άραβας; Ποιός ξέρει τον πραγματικό του όνομα; Και ποιός ήταν ο λόγος για τον οποίο δολοφονήθηκε;

Όλα αυτά προσπαθεί να προσεγγίσει ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό, να δώσει ένα όνομα, μια μορφή, στο τέλος μια φωνή στον Άραβα, το άγνωστο θύμα που έτυχε να χάσει τη ζωή του σε μια παραλία που ο ήλιος χτυπούσε ανελέητα.

Σε κάθε βιβλίο έχουμε την ευκαιρία να παρατηρούμε την πορεία του κεντρικού ήρωα, στη περίπτωση του βιβλίου του Καμύ είναι ο Μερσώ. Αυτός είναι ο δολοφόνος, ο οποίος οδηγείται στην εκτέλεση όχι τόσο για τη δολοφονία του ανώνυμου Άραβα, όσο γιατί στη κηδεία της μητέρας του έδειξε μια αταραξία, που προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα. Το γεγονός αυτό αδικεί ακόμη περισσότερο τον ανώνυμο Άραβα, το ανώνυμο θύμα που έχυσε το αίμα του για αδιευκρίνιστους λόγους.

Ο Ντάουτ φαίνεται ότι είναι ένας άριστος χειριστής του λόγου, καθώς τολμά να πιάσει έναν άγνωστο στην ουσία ρόλο και να του εμφυσήσει πνοή και ουσία. Τολμά να αναμετρηθεί με τον απόλυτο αντιήρωα ενός από τα φιλοσοφικότερα κείμενα του εικοστού αιώνα και να τον αναδείξει με αριστουργηματικό τρόπο.

Το βιβλίο τιμήθηκε με ένα από τα σημαντικότερα γαλλικά βραβεία, το βραβείο Concourt για πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα.

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα