Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Bookia προτείνει...
...Από τις νέες χώρες στις νέες πατρίδες
Συντάκτης-τρια:
Χρήστος Μανδατζής Χρήστος Μανδατζής
Ο Χρήστος Μανδατζής είναι διδάκτορας Ιστορίας του ΑΠΘ. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του αφορούσαν ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη Μακεδονία ειδικά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Το διδακτορικό του μελετά το θέμα της μετανάστευσης κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας την περίοδο του Μεσοπολέμου. Έχει διδάξει σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ. Μεταξύ άλ... Περισσότερα...
Επίκεντρο
Βιβλίο Από τις νέες χώρες στις νέες πατρίδες
Συγγραφέας Χρήστος Μανδατζής
Κατηγορία Ιστορικό δοκίμιο
Εκδότης Επίκεντρο
Συντάκτης-ρια Γιάννης Ρουσιάς

Αγορά τού βιβλίου από το Δίκτυο Βιβλιοπωλείων Bookia


Το διάβασες;
Πες τη γνώμη σου στο Bookia!

Βαθμολόγησε στο Bookia αυτό το βιβλίο και γενικά τα βιβλία που διαβάζεις!

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη μας παρουσιάζει στο έργο του αυτό οσυγγραφέας Χρήστος Μανδατζής.

Προσεγγίζει τη μετανάστευση των σλαβόφωνων κατοίκων της δυτικής Μακεδονίας στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία αμέσως μετά τους βαλκανικούς πολέμους και ενσωμάτωση της περιοχής στο ελληνικό κράτος.

Προσπαθεί να προσεγγίσει τι οδήγησε αυτή την ομάδα στη μετανάστευση, αν είναι υπεύθυνη η ελληνική διοίκηση, τον ρόλο που έπαιξαν οι άλλες βαλκανικές χώρες, τι υποκίνησε την δυσαρέσκεια των ντόπιων και οδήγησε τον σλαβόφωνο Μακεδόνα να είναι εχθρός της Ελλάδας.

Ο συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα από δυο πλευρές, την οικονομική και την πολιτική, που οδήγησε τους κατοίκους αυτούς στη μετανάστευση. Κατορθώνει να να προσεγγίσει το θέμα εμπεριστατωμένα και να δώσει όλες τις πτυχές της ιστορίας και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μετανάστευση.

Υπήρξε άραγε η υπερπόντια μετανάστευση των σλαβόφωνων κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας στη διάρκεια του Μεσοπολέμου πράξη διαμαρτυρίας και διαφοροποίησής τους από το ελληνικό κράτος, η οποία εκτόνωσε τη δυσαρέσκειά τους ή απέκρυψε την αντίθεσή τους προς την ελληνική διοίκηση; Έγινε μήπως "εξορία" στο πλαίσιο άσκησης συγκεκριμένης κρατικής πολιτικής διακρίσεων; Μήπως λειτούργησε ως μηχανισμός που μετέτρεψε τον σλαβόφωνο μακεδόνα μετανάστη σε "άλλον", σε "απειλή" και πώς αυτή η "απειλή" κινητοποίησε τον κρατικό μηχανισμό;

Επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα, η ανά χείρας μελέτη εξετάζει την ασαφή, ασυντόνιστη και συχνά αυτοαναιρούμενη πολιτική του ελληνικού κράτους σε όλες τις φάσεις της μεταναστευτικής διαδικασίας (από την αναχώρηση και την παραμονή στο εξωτερικό έως την παλιννόστηση), όπως μάλιστα η πολιτική αυτή διαμορφώθηκε υπό την επίδραση των (υπαρκτών ή όχι) απειλών από εξωτερικούς (πραγματικούς ή φανταστικούς) εχθρούς εις βάρος της ασφάλειας των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής συνοχής και ομοιογένειας. Χωρίς να παραγνωρίζει τις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που επηρέασαν τη μετανάστευση, η μελέτη εξετάζει ένα φαινόμενο κατά βάση κοινωνικοοικονομικής κινητικότητας στην εθνική-πολιτική του διάσταση.
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίων



Χορηγοί επικοινωνίας






Κοινωνικά δίκτυα