Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Τα παλιά ασήμια
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

Συναρπαστικό αφήγημα, μεταφέρει αριστοτεχνικά εποχές, εικόνες και αισθήσεις
  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-07-2017 22:39
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-04-2017 19:53
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-01-2017 20:02
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-01-2017 18:53
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-11-2016 13:58
Στο πρώτο μέρος της τριλογίας της με τίτλο «Τα παλιά ασήμια» η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου μας μυεί στα μυστικά και τους θρύλους της Καππαδοκίας μέσω ενός συναρπαστικού ταξιδιού στο χώρο και στο χρόνο.

Ξεκινά από το σήμερα, συγκεκριμένα το 2004, όπου η Έλσα και ο Άλεξ αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Καππαδοκία για να «προσκυνήσουν» τα πατρογονικά χώματα και να ξεφύγουν από όλα όσα ταλανίζουν τη ζωή και τη σκέψη τους. Οι δύο ήρωες σταδιακά μας αποκαλύπτονται μέσα από το καθημερινό πρόγραμμα του ταξιδιού –που η συγγραφέας μάς το παρουσιάζει σε μορφή ημερολογίου ή ταξιδιωτικού φυλλαδίου– και σιγά σιγά μας κοινοποιεί ότι με κάποιο μυστηριακό τρόπο ήδη γνωρίζονται από το παρελθόν χωρίς να το γνωρίζουν. Παράλληλα, μέσω του ημερολογίου της γιαγιάς της Έλσας μας κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και μας γνωρίζει τους προπάτορές της.

Στην αρχή, κάθε κεφάλαιο αποτελεί και τη γνωριμία μας με κάθε μέλος της οικογένειας Χατζηαβράμογλου, αλλά σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας επικεντρώνεται κυρίως στον Αβραάμ και στη γνωριμία του με το γλυκό κορίτσι απ’ τη Σινασσό, τη Μακρίνα. Μυεί τον αναγνώστη στον έρωτα του Αβραάμ για τη Μακρίνα την οποία κάνει γυναίκα του, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Μακρίνα τα πρώτα χρόνια να εγκλιματιστεί κάτω από το αυστηρό βλέμμα της πεθεράς Σεβαστής –σκληρή γυναίκα στην οποία όφειλαν όλοι σεβασμό και υποταγή– και στη γέννηση των τεσσάρων παιδιών της.

Χρόνια δύσκολα στα οποία όμως η Μακρίνα έδωσε αγάπη στα παιδιά της ως τη στιγμή που χάνει το ένα, τον μικρό της Συμεών. Έκτοτε όλα αλλάζουν, η Μακρίνα ζει μες στη θλίψη και τα παιδιά ενηλικιώνονται πριν την ώρα τους με την πρωτότοκη Σεβαστή να αναλαμβάνει τα ηνία της οικογένειας.

Οι περιγραφές της Κόντζογλου των τόπων και των τοπίων στην Καππαδοκία, στην Καισάρεια, στη Σινασσό, τη Σαμψούντα και τη Μερτζιφούν είναι ιδιαίτερα παραστατικές, λυρικές και γλαφυρές και τεχνηέντως μεταφέρουν στον αναγνώστη την ατμόσφαιρα και το κλίμα της περιγραφόμενης εποχής. Παράλληλα η απλή αλλά μεστή γραφή της με ισχυρές δόσεις χιούμορ και σαρκασμού αλλά και οι εναλλαγές παρόντος-παρελθόντος βυθίζουν τον αναγνώστη στην υπόθεση της μυθοπλασίας και του δημιουργούν ποικίλα συναισθήματα.

Επίσης, η Κόντζογλου με έξυπνο τρόπο και ενταγμένη στα κατάλληλα σημεία, δίνει στον αναγνώστη μια υποψία από κάποια γεγονότα που προφανώς θα μας αναλύσει στο δεύτερο βιβλίο, όπως τον ρόλο που παίζει ο παραγιός Ιορδάνης στην υπόθεση, η Σεβαστή με ένα παιδί στην αγκαλιά να ταξιδεύει προς το άγνωστο έχοντας αφήσει πίσω της τον καθηγητή Έλμερ Αλεξάντερ Κάρτερ και τον έρωτα που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ανάμεσά τους, και την ιστορία του Ομέρ και τον ξεριζωμό του, ύστερα από την ανταλλαγή των πληθυσμών, έπειτα από τη συνθήκη της Λωζάννης. Με αυτό τον τρόπο εξάπτει το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για τη συνέχεια. Σε αυτό βοηθάει και ο ρυθμός του μυθιστορήματος που εναλλάσσεται και παρά τις 650 περίπου σελίδες ο αναγνώστης δεν κουράζεται αλλά καταβυθίζεται σε ένα γοητευτικό ταξίδι στην Ανατολή.

Όλοι οι ήρωες είναι διεξοδικά σκιαγραφημένοι σύμφωνα με τα πρότυπα της περιγραφόμενης κάθε φορά εποχής και μας γνωστοποιούνται με γνήσιο, αυθεντικό και πολλές φορές χιουμοριστικό τρόπο οι σκέψεις τους, τα βαθύτερα συναισθήματά τους και το επίμονο αλλά με ωραίο σύγχρονο τρόπο φλερτ που αρχίζει να αναπτύσσεται ανάμεσα στην Έλσα και τον Άλεξ.

Εικόνες, μυρωδιές και μνήμες εναλλάσσονται και μπερδεύονται σε ένα μωσαϊκό, σαν πίνακας ζωγραφικής, και μεθούν τον αναγνώστη ο οποίος γεύεται ένα μυθιστόρημα γεμάτο εικόνες και αρώματα.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-04-2016 19:31
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-03-2016 16:58
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ανυπομονώ να πάρω το δεύτερο μέρος,ήταν μία εύκολη καιγρήγορη ανάγνωση το συνιστώ σε όλους
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-03-2016 09:00
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-03-2016 10:29
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-02-2016 20:15
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Καππαδοκία, γη της πέτρας και των αλόγων. Με τα ηφαιστειογενή πετρώματα, τις υπόγειες σπηλιές, τα σκαλισμένα σε βράχους σπίτια και μοναστήρια. Με το μοσχοβολιστό μαντί και τον παπαρουνόσπορο. Στο κατάκεντρο της Τουρκίας, χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα και τις ειδήσεις, βραχώδης, άξενη και δύσκολη στη χρήση της γη. Σε αυτόν τον μαγευτικό, υπέροχο τόπο εκτυλίσσεται η νέα τριλογία της Μαίρης Κόντζογλου και αφορά την ιστορία της οικογένειας ενός Ελλήνα εμπόρου που άκμασε χάρη στις δραστηριότητές του στα τέλη του 19ου αιώνα και εκπατρίστηκαν βίαια το 1922. Η συγγραφέας χαρίζει υπέροχες εικόνες, μαγευτικά τοπία, ολοζώντανες σκηνές, αληθινούς χαρακτήρες, ριπίζει τον αναγνώστη με αρώματα λεβάντας, δυόσμου και κανέλλας, πλέκει άλλον έναν σφιχτοδεμένο ιστό πλοκής.

 

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε δύο εποχές, στο σήμερα και στο τότε. Η εξέλιξη των δύο ιστοριών μου φάνηκε λίγο ανισομερής, μιας και στο σήμερα η Έλσα και ο Άλεξ γνωρίζονται και ερωτεύονται κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής της πρώτης στην Καππαδοκία, οπότε παρακολυοθούμε το φλερτ τους και έναν ισχυρό συνεκτικό δσμό που νιώθουν χωρίς να μπορούν να τον εξηγήσουν. Η συγγραφέας, έμπειρη παρατηρήτρια του ανθρώπινου στοιχείου, μου χάρισε γλαφυρότατες σκηνές από εκδρομή Ελλήνων τουριστών, ακριβώς με το λεξιλόγιο, τις συνήθειες, τις προσωπικότητες, τη συμπεριφορά και τα ευτράπελα που έχω συναντήσει κι εγώ σε αντίστοιχα ταξίδια. Διεισδυτικές ματιές, αληθοφάνεια και ο έρωτας να χορεύει γύρω από τους πρωταγωνιστές, από τους οποίους ο καθένας έχει το δικό του παρελθόν, το οποίο μαθαίνουμε τμηματικά. Μια πολύ χαλαρή ιστορία, με πολλές ενδόμυχες σκέψεις να παρεμβάλλονται με αυθάδεια, όμως κάτι μου λέει ότι η κυρία Κόντζογλου στο επόμενο βιβλίο θα τα ανατρέψει όλα!

 

Θα αναφερθώ εκτενέστερα λοιπόν στην ιστορία της Σεβαστής και του Έλμερ Αλεξάντερ, η οποία είναι πολυπρόσωπη, με ανατροπές, εξελίξεις, πλούσια σε ήθη και έθιμα, πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, χωρίς να κουραστώ ή να μπερδευτώ στιγμή από το πολυπρόσωπο του κειμένου. Στην ιστορία των Χατζηαβράμογλου, ξεδιπλώνεται το απαράμιλλο ταλέντο της κυρίας Κόντζογλου να υφαίνει στον αργαλειό του μυαλού της τις ιστορίες που θέλει να πει, τα στοιχεία που θέλει να τονίσει και τα διδάγματα που θέλει να περάσει. Η ιστορία της Σεβαστής Χατζηαβράμογλου, των γονιών της, των αδελφών της ήταν υπέροχη και απολαυστική. Ξεκίνησε από τη γνωριμία του Αβραάμ με τη Μακρίνα, ενός ζευγαριού που αγαπήθηκε με τον χρόνο, πώς ταίριαξαν, πώς τη ζήτησε ο Αβραάμ, ποιος ο αντίκτυπος στο οικογενειακό περιβάλλον και των δύο, ποια τα αισθήματα της υποταγμένης Μακρίνας που έφυγε από τη φαμελιά της και την αγαπημένη Σινασό για να ζήσει στην πλούσια Καισάρεια, ποιο το εμπόριο και πώς ζούσε ο Αβραάμ μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Καισάρειας, παρών-απών για τα τέσσερα παιδιά που απέκτησαν, τη Σεβαστή, τον Μποδοσάκη, την Ελισάβετ και τον Συμεών. Τα χρόνια από το 1900 που παντρεύτηκαν ως το 1919 που γνώρισε η μεγάλη τους κόρη τον έρωτα της ζωής της βρίθουν από γεγονότα, περιστατικά, προσωπικότητες, εξελίξεις, ανατροπές, παθήματα, έρωτες, συναισθήματα και πολλά άλλα, που μόνο μια δοκιμασμένη και έμπειρη πένα μπορεί να χαρίσει. Μακάρι να μπορούσα να γράψω κι άλλα, όμως έτσι θα προδώσω άθελά μου σημεία-κλειδιά της υπόθεσης.

 

Το πρώτο βιβλίο λοιπόν της νέας τριλογίας, που είναι αφιερωμένη στην Καππαδοκία, και διαδραματίζεται σε Σινασό, Καισάρεια, Σαμψούντα, Σμύρνη, Μερζιφούν του Πόντου, με προετοίμασε για μια εξίσου ταραχώδη και συγκλονιστική συνέχεια. Πώς θα δεθούν μεταξύ τους η αγνή, πρωτότοκη, κόρη-μάνα Σεβαστή με τον Βοστονέζο Έλμερ, που διέσχισε τέσσερις μήνες με το πλοίο όλο τον κόσμο για να καταλήξει στο ξακουστό κολέγιο Ανατόλια του Πόντου και να διδάξει; Πόσο βαθιά θα παραμείνει η αγάπη του Αβραάμ και της Μακρίνας; Τι σχέση είχε με τον πατέρα του Αβραάμ η μυστηριώδης γυναίκα με τη μαύρη γάτα; Γιατί ο Αβραάμ αναγκάστηκε να πάρει τον γιο της, Ιορδάνη, στη δούλεψή του; Τι συνέπειες θα έχει αυτό για όλους; Πώς θα είναι η ζωή των πρωταγωνιστών όταν οι φήμες για σφαγές που δείχνουν τόσο θολές μόλις αποβιβάζεται ο στρατός στη Σμύρνη το 1919 γίνουν πραγματικότητα; Πόσο θα αλλάξει τη ζωή της Έλσας του σήμερα το ημερολόγιο της γιαγιάς της, της Σεβαστής, που κρατάει στα χέρια της; Θα βρει ο Αλεξάντερ τις απαντήσεις που ψάχνει για τον μυστηριώδη έρωτα που έζησε ο παππούς του, Έλμερ, στη μακρινή Ανατολή;

 

Στο πρώτο μέρος λοιπόν των Παλιών Ασημιών, η συγγραφέας επιδέξια τοποθετεί τα πιόνια στη σκακιέρα της, αρχίζει να χτίζει με ήρεμους ρυθμούς την ιστορία της, στήνει και στο βάθος ένα παραβάν που απεικονίζει τα κρίσιμα ιστορικά γεγονότα της εποχής, χωρίς όμως να το αφήνει να παρεμβαίνει επικίνδυνα στην πλοκή και παίρνει θέση για να ξεκινήσει την παρτίδα. Πραγματικά ανυπομονώ για τη συνέχεια!

 

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

 

«Την εποχή εκείνη η Σεβαστή άγγιζε τα είκοσι οκτώ, ή έτσι τουλάχιστον έλεγαν οι προξενήτρες, ηλικία κατά την οποία οι ανύπαντρες κοπέλες στέκονταν με το ένα πόδι πάνω από το βάραθρο της απελπισίας και με το άλλο σκαρφάλωναν στο ράφι για τις ανεπιθύμητες γυναίκες» (σελ. 181).

 

«Και έμεναν οι γυναίκες πίσω, μάνες και πατεράδες μαζί, κυράδες όμως στα σπιτικά τους, δόξα τω Θεώ, όλα τους τα καλά τα είχαν. Διαφέντευαν με αντρική πυγμή το βιος τους, ανέτρεφαν τα παιδιά αυστηρά, τα μόρφωναν όσο συνηθιζόταν, έκαναν προίκες για τα κορίτσια, και σαν τα χρόνια περνούσαν μπορεί και να ξανάσμιγαν με τον άνδρα τους. Τριάντα και σαράντα χρόνια παντρεμένοι, αν μάζευες όλες τις νύχτες σε ένα τσουβάλι, καλά καλά ούτε δυο χρόνια δεν έβγαιναν που είχαν κοιμηθεί μαζί» (σελ. 349).

 

«...έβγαλε μια κραυγή ίδια με βρυχηθμό θηρίου, που ακούστηκε ως την άκρη της πολης και πιο πέρα, ως την κορφή του μόνιμα χιονισμένου Ερτζιές, τάραξε τους αγουρωπούς καρπούς στις αμυγδαλιές στο Ανδρονίκι, βυθίστηκε στις υπόγειες στοές της Μαλακοπής, χτύπησε στους ανεμοδαρμένους λόφους της κοιλάδας στο Γκιόρεμε, τρύπωσε στις σκαλισμένες στα βράχια παλιές εκκλησιές, πέρασε από τα σοκάκια της Σινασού και έφτασε ως το μοναστήρι των Παλαιών Ασημιών...» (σελ. 442-443).

 

«Ύστερα θα σκουπίζονται ικανοποιημένοι με τον εαυτό τους, θα παίρνουν το χάπι της χοληστερίνης, το αντιυπερτασικό και το χάπι για το ζάχαρο και θα κάνουν πως δεν ζηλεύουν, οι μεν γυναίκες υπεράνω κάθε σεξουαλικής επιθυμίας, οι δε άνδρες υποκάτω κάθε σεξουαλικής δυνατότητας» (σελ. 579).

 

 

«Η κοινωνία ήταν κλειστή, σφαλιχτή να έλεγε καλύτερα, οι γυναίκες στα σπίτια, μόνο μεταξύ των συγγενών υπήρχαν σχέσεις, η εκκλησία μοναδική έξοδος και διέξοδος για κοινωνικές επαφές, και οι άνδρες φευγάτοι στη Δύση και στην Ανατολή, εξ αυτού οι γυναίκες τους έπρεπε να είναι διπλά προσεχτικές, τριπλά αποκλεισμένες, τετραπλά σεμνές» (σελ. 616). 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-02-2016 00:25
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Πλούσια πλοκή
Κατά  Αδικαιολόγητα μεγάλο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-01-2016 12:19
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-01-2016 14:41
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

βαρετό
  2
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-09-2015 00:56
Δύσκολα περιγράφεις αυτή την εποχή και ακόμη πιο δύσκολα μπορείς να κάνεις τριλογία.Αν γίνει τριλογία τελικά αυτό που θα μου μείνει είναι ότι είναι αδικαιολόγητα μεγάλο και βέβαια κουραστικό.Διαβάζεις χάνεσαι στα ονόματα και στις φλυαρίες και τελικά ξεχνάς την αρχη.!Ας δοκιμάσει αστυνομικού περιεχομένου να γράψει,ισως είναι καλύτερη.!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-08-2015 17:45
Υπέρ  Καθηλώνει
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  2
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
22-07-2015 11:50
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-07-2015 13:45
Το πρώτο μέρος της νέας τριλογίας της Μαίρης Κόντζογλου είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με ιστορική διάσταση. Οι αρκετοί και άριστα ψυχογραφημένοι ήρωες της ζουν, αναπνέουν και πορεύονται στην Ανατολή. ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ, αποτελούν την αρχή ενός οικογενειακού έπους για τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και τους αλησμόνητους έρωτες. 

Το μυθιστόρημα γραμμένο in media res, με αρκετές ωστόσο επαναλήψεις, καθηλώνει από τις πρώτες σελίδες του, όταν ακόμα τα πρόσωπα και οι ιστορίες είναι άμορφες μάζες. Αρχίζει, με μαεστρία και τεχνική να εμφανίζει σιγά σιγά τους ήρωες και τις ιστορίες τους σκιαγραφόντας άριστα τα γεγονότα και τις καταστάσεις που στιγμάτισαν την πορεία και τη ζωή τους.

 

Ο λόγος μεστός -άλλοτε λυρικός, άλλοτε ρεαλιστικός με δόσεις χιούμορ- ρέει ευχάριστα και ο μύθος κυλάει αβίαστα και διαβάζεται απνευστί, άσχετα αν τα ιστορικά γεγονότα είναι πολλά, τεχνιέντως όμως είναι συνδιασμένα άριστα με τον ρου της ιστορίας. Η αφηγηματική ικανότητα της Μαίρης Κόντζογλου, γοητεύει και μαγεύει τον αναγνώστη ο οποίος αναγιγνώσκει ένα μυθιστόρημα γεμάτο σχήματα λόγου και εξαιρετικές περιγραφές

 

Εξαιρετική η δεινότητα της συγγραφέως στις μεταφορές τοπίων και εικόνων στο χαρτί. Περιγραφές τόπων που θεωρεί ο αναγνώστης ότι βλέπει σε φωτογραφία ή ακόμα καλύτερα σε ένα βίντεο που κυλάει παράλληλα με τις λέξεις. 

 

Έντονο το μεταφυσικό στοιχείο ειδικά στη σύχρονη ιστορία με τους δυο ήρωες να ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους και να ανασυγκροτηθούν στα βάθη της Ανατολής. Ένα μυθιστόρημα που μπλέκει το σύγχρονο με το αλησμόνητο παρελθόν μεταφυσικά. 

 

Αν και πολυσέλιδο το παρόν βιβλίο, αισθάνομαι πως μόλις έχω διαβάσει τις πρώτες σελίδες μιας ιστορίας. Η Μαίρη Κόντζογλου κατάφερε μέσα από την εξαιρετική της πένα να μας δώσει ένα πυκνογραμμένο μυθιστόρημα που ξετυλίγει ιστορίες από τον 20ο ως και τον 21ο αιώνα, χωρίς να κουράσει στιγμή, αφήνοντας πάμπολλα ερωτήματα και ασαφείς τις πορείες των ηρώων στον αναγνώστη, που θα ολοκληρωθούν με τα επόμενα βιβλία. Ανυπομονώ να τα διαβάσω.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-05-2015 19:54
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
υπεροχο βιβλιο!!εξαιρετικα αρτιοι χαρακτηρες και πολυ καλες ιστορικες αναφορες που δεν κουραζουν τον αναγνωστη!ανυπομονω να διαβασω το δευτερο μερος της τριλογιας γιατι κατι μου λεει μεσα μου οτι θα ειναι το ιδιο καλο αν οχι καλυτερο!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-05-2015 10:16
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Το πρώτο μέρος της τριλογίας μας βάζει με τρόπο δυνατό, έντονο και νοσταλγικό στα μονοπάτια της ιστορίας που δένει την ζωή δυο ανθρώπων που συναντιούνται σε ένα ταξίδι στην Καππαδοκία! Εκείνη η Έλσα μέσα απο το ημερολόγιο της γιαγιάς της, και εκείνος ο Άλεξ μέσα απο τις θύμησες του παππού του, που του εξομολογήθηκε την ιστορία του, λίγο πριν φύγει απο την ζωή προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια για να καταλάβουν αυτό που ανεξήγητα και έντονα τους ελκύει απο την πρώτη τους συνάντηση! Η ιστορία μας ξετυλίγεται σιγά σιγά σταδιακά με πρόσωπα που η ζωή τους παρουσιάζεται ξεχωριστά, που αποτελούν κομμάτι της αλυσίδας που θα ξετυλιχθεί απόλυτα στα υπόλοιπα 2 βιβλία της Τριλογίας! Τα κομμάτια που εντυπωσιάζουν είναι ο όμορφος λυρικός λόγος της συγγραφέως, που παρουσιάζει με απίστευτη παραστατικότητα τα κομμάτια της γης που έζησαν Έλληνες, που άκμασε ο Ελληνικός Πολιτισμός! Μέσα απο το γραπτό οδοιπορικό ο αναγνώστης βαδιζει νοερά στα σοκάκια, στις γειτονιές και στα χωριά της αλησμόνητης πατρίδας που χάθηκε! Οι ιστορίες που θα ενώσουν την μοίρα τους κάπου παρακάτω ακολουθούν μια δυναμική που κάνει τον αναγνώστη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα! Το χιούμορ, ο ρομαντισμός η εναλλαγή συναισθημάτων, ντύνουν το κείμενο! Το κάνουν πότε βαθιά ερωτικό, πότε θλιβερό, πότε μυστηριακό! Ο αναγνώστης αλλάζει ρόλους γυρίζοντας την κάθε σελίδα του βιβλίου! Βρίσκεται μια μέσα και μία έξω απο αυτό! Είναι σαν αιωρείται ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, στο ορατό και στο αόρατο! Στο υπάρχτό και στο φανταστικό! Το μυστήριο πλανάται ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές τον Άλεξ και την Έλσα και μένουμε με την προσμονή του δεύτερου μέρους που θα μας αποζημιώσει για την αναμονή!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-02-2015 12:15
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ο !!!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-01-2015 17:10
Υπέρ  Συναρπαστικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-12-2014 16:37
Υπέρ  Συναρπαστικό
Κατά  
Μεμλεκέτ ! Λέξη που στάζει μέλι, νοσταλγία, πόνο για τις χαμένες πατρίδες..εκεί στα βάθη της Ανατολίας, στα μέρη της Καππαδοκίας.

Μεμλεκέτ! ( πατρίδα ). Μια λέξη που για χρόνια περιφέρεται στα χείλη της γιαγιάς Σεβαστής και αφήνεται στο τέλος σαν ακριβή κληρονομιά στην εγγονή της. Μαζί κι ένα ημερολόγιο που ογδόντα χρόνια μετά τη γραφή του ξεκινά να γίνει οδηγός σ΄ένα οδοιπορικό του χθες. Ένα ημερολόγιο με φύλλα άλλα πιο χοντρά και άγρια, άλλα πιο διάφανα σαν λεπτοδουλεμένο επιστολόχαρτο, φύλλα διαφορετικά μεταξύ τους - γιατί άραγε ; - ένα ημερολόγιο που είναι ο συνδετικός κρίκος του τότε και του τώρα.Μια εξομολόγηση βγαλμένη μέσα από την ψυχή του Έλμερ , κληρονομιά βαριά και όχι επιθυμητή αφήνεται στον εγγονό του, στην άλλη πλευρά του ατλαντικού.

Δύο άνθρωποι του τώρα, ξεκινούν από διαφορετικά σημεία του ορίζοντα, για να βρουν τα χνάρια και τις ανάσες των προγόνων τους εκεί στα βάθη της ανατολής .. στα μέρη τα γεμάτα θρύλους, γοητεία, παραδόσεις!

Μαζί τους και εμείς . Πορευόμαστε, γευόμαστε, αφηνόμαστε στις μυστηριακές διαδρομές αποτυπωμένες με την ξέχωρη ιδιαίτερη γραφή της Μαίρης Κόντζογλου.

Εικόνες ΄΄ θεραπευτικά όμορφες ΄΄ - για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση της συγγραφέως - έρχονται και κατασταλάζουν στη ψυχή μας .Φτιαγμένες - ζωντανεμένες θαρρείς - μέχρι την παραμικρή τους λεπτομέρεια μας δίνουν αυτό το ΄΄κάτι ΄΄ . Αυτό το απροσδιόριστο ΄΄κάτι ΄΄ που σε κάνει σαν αναγνώστη να γεύεσαι κάθε λέξη, κάθε πρόταση , κάθε σελίδα του βιβλίου.

Κανέλα και πιπέρι..μυστήριο και γοητεία ..

Το κάδρο στημένο αριστοτεχνικά . Μέσα του ξετυλίσσονται δύο ιστορίες ενωμένες μεταξύ τους με το ίδιο μυστήριο να πλανάται με την ίδια ατμόσφαιρα - κι ας περάσαν χρόνια - με το ίδιο φως να φωτίζει μια εσάρπα μαύρη μεταξωτή με ηλιανθούς διάσπαρτους πάνω της.

Η Μαίρη Κόντζογλου αφήνει τη σφραγίδα της και σ΄αυτό το βιβλίο της , αφήνει το στίγμα της το καθαρά λογοτεχνικό, με ύφος άλλοτε λυρικό και ρομαντικό , άλλοτε χιουμοριστικό και άλλοτε στεγνά ρεαλιστικό, ανάλογα με τη ροή της μυθοπλασίας.

Σαν συγγραφέας παρεμβαίνει μέσα στη διήγηση σε μεριές - μεριές . Εκεί που χρειάζεται, δίνει την απάντηση σε ερωτηματικά που πάνε να γαντζωθούν στο μυαλό μας και μας αφήνει έτσι απερίσπαστους να απολαύσουμε τη συνέχεια αβίαστα, απρόσκοπτα..Στο διάβα του βιβλίου αφήνει σημάδια μικρά, αφήνει ερωτηματικά, αφήνει ίχνη αμυδρά, της συνέχειας της ιστορίας .Αφήνει και μας τους αναγνώστες με μια γλυκιά προσμονή για το δεύτερο βιβλίο των ασημιών της..

Μας αφήνει καθισμένους σαν την ηρωίδα της - ανάμεσα στο έξω και στο μέσα - (αλήθεια πόσοι άνθρωποι στη ζωή τους δεν ένιωσαν να αιωρούνται ; ) και με τον απόηχο των ασημιών μέσα μας..

Καλοτάξιδα νάναι!

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
25-11-2014 11:12
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-11-2014 22:24
Υπέρ  Συναρπαστικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  


Ένα βιβλίο σταθμός στα βάθη της Καππαδοκίας γεμάτο αναμνήσεις που ξεκινά μας μεταφέρει με παραστατικό τρόπο σ'όλους εμάς την ατμόσφαιρα των αλησμόνητων πατρίδων.Πλούσιο σε υλικό από Καππαδοκία,αλλά και Σμύρνη,Κων/πολη παρουσιάζοντας την αγάπη για τους προγόνους.Το χρονικό άπλωμα του μυθιστορήματος κυμαίνεται μεταξύ δύο περιόδων.Μια ιστορία προσφυγιάς και όχι μόνο.Αναφέρεται σ'ένα ταξίδι δύο απογόνων που κάνουν και ο καθένας για δικούς τους λόγους.Ταξίδι αναψυχής που για τον καθένα ξεχωριστά θα καταλήξει σ'ενα ταξίδι αποκάλυψης??.Η επίσκεψη των απογόνων στις χαμένες πατρίδες μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο,στο περιβάλλον που έζησαν οι πρόγονοι και οι τελευταίοι Έλληνες της Καππαδοκίας ξυπνώντας μας μνήμες και συναισθήματα μέσα από ένα οδοιπορικό στους δρόμους της Ανατολής όπου ήκμασε ο Ελληνικός πολιτισμός και που κανείς δεν μένει ασυγκίνητος.Ταξιδεύεις μαζί με τους ήρωες και ταυτίζεσαι μαζί τους και είναι σαν βιώνεις και εσύ την ζωή τους με τα ήθη και τα έθιμα τους,τον πολιτισμό τους της τότε κοινωνίας.Η γραφή σε παρασύρει στο ταξίδι των ηρώων και η ψυχολογία τους σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον μπλέκοντας παρελθόν,παρόν συνέχεια και μαζί συναισθήματα,σκέψεις,αναμνήσεις,απόψεις.Η συγγραφή δεν κουράζει με τις αναδρομές στο παρελθόν των ηρώων καθώς τις συνδέει με τα διάφορα αίτια που δίνει ο τόπος,αλλά και οι αναμεταξύ τους συναναστροφές και μια ζωή που δεν ήταν εύκολη,αλλά ήταν η ζωή που ήξεραν μέσα σε μια κοινωνία πατριαρχική.Συνοψίζοντας πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μαζί με τον τίτλο,το όμορφο εξώφυλλο και την πλοκή θα εκτιμήσετε πάρα πολύ.Περιμένουμε την συνέχεια του μυθιστορήματος με ενδιαφέρον για νέες εξελίξεις και περισσότερα γεγονότα τόσο από άποψη πλοκής όσο και ιστορίας του τόπου.Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά στην κυρία Κόντζογλου που με τα συγκεκριμένα ταξίδια της μας γεμίζει εμπειρίες,γνώσεις ,συγκινήσεις.

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 2
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
6
Το έχουν
48
Το θέλουν
7
Αγαπημένο τους
4
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
3
Το διάβασαν
34
Το διαβάζουν
1
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
2
Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα