Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Ο καλλιτέχνης
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Διήγημα >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-11-2017 20:22
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Κόκκινα δάκρυα οι καρποί μου κι ένα μήνυμα τυλιγμένο στη δροσιά της νεότητας Εκεί που τελειώνουν όλα, εκεί που νιώθεις ότι δεν έχει πιο πέραΌτι έφτασες στην άκρη της σκέψης, ότι οι αισθήσεις ήταν ως εδώ πλασμένεςΌταν σπάζει ο χρόνος κι ενώνεται με το πάνταΌταν σπάζει ο χώρος κι ενώνεται με το παντούΌταν ο φόβος σ’ αφήνει απ’ το χέρι και νιώθεις τη μοναξιά του απείρουΤότε γεννιέται η Ποίηση…

Μα το χρέος το δικό μου είναι να μάθω απ’ τη σοφία των αιώνωνΚαι να γίνω κι εγώ ένας μικρός καρπός αιωνιότηταςΝα τυλίξω στη δική μου μικρότητα το μεγαλείο της γνώσηςΣαν να χιονίζει γαλήνια στις ψυχές όσων θα διαβάσουν τους στίχους μουΝα μιλήσω με λέξεις ωραία ταιριασμένεςΑπάνθισμα μιας γλώσσας με ρίζες βαθιέςΕνός πολιτισμού Ελληνικού χτισμένου στο μάρμαρο και τον ήλιοΑνθρώπων που νίκησαν το χρόνο και βάδισαν ελεύθεροι στη γνώση Κόκκινα δάκρυα οι καρποί μου κι ένα μήνυμα τυλιγμένο στη δροσιά της νεότητας Εκεί που τελειώνουν όλα, εκεί που νιώθεις ότι δεν έχει πιο πέραΌτι έφτασες στην άκρη της σκέψης, ότι οι αισθήσεις ήταν ως εδώ πλασμένεςΌταν σπάζει ο χρόνος κι ενώνεται με το πάνταΌταν σπάζει ο χώρος κι ενώνεται με το παντούΌταν ο φόβος σ’ αφήνει απ’ το χέρι και νιώθεις τη μοναξιά του απείρουΤότε γεννιέται η Ποίηση…

Επέλεξα αυτούς τους στίχους του ποιητή Βαγγέλη Ντελή για να σας γνωρίσω το νέο βιβλίο του «Ο καλλιτέχνης» από τις εκδόσεις Κέδρος που δικαιωματικά βραβεύτηκε με το δεύτερο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν στη λίστα των οχτώ καλύτερων μυθιστορημάτων πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο Μένη Κουμανταρέα.

Μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στη Νάξο του 2312 π.χ και του 1997μ.χ, γνωρίζοντας μας την προϊστορία και τις σημερινές προσπάθειες των αρχαιολόγων για να φέρουν εκείνη την ιστορία στην επιφάνεια κάνοντας μας συμμέτοχους σε όλη την επίπονη διαδικασία μα και στη λαχτάρα και την ηθική ικανοποίηση αυτών που δίνουν τη ζωή τους γι αυτό το σκοπό. Στο σήμερα ακόμη μας πλέκει τον μύθο τόσο περίτεχνα που ανεβάζει την αδρεναλίνη του αναγνώστη. Τα κεφάλαια εναλλάσσονται στο χθες και το σήμερα χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη αφού οι ποιητικές εικόνες καταλαγιάζουν την αγωνία και του δίνουν την ανάσα που χρειάζεται. Πολλές ανατροπές και μεγάλη αγωνία θα ζήσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το.

Μας μιλά για τη τέχνη του μαρμάρου, για τα κυκλαδικά ειδώλια, τη ζωγραφική και τη Ποίηση. Όπως: «Κυριαρχούσε το βιολετί, το μωβ, μα όταν κοίταξα με προσοχή ,είδα πλήθος από αποχρώσεις να ξεχύνονται μέσα απ’ τα βασικά χρώματα και να κατακλύζουν την σύνθεση. Μικρές, ανεπαίσθητες σκιές, καλά κρυμμένες λέξεις, που αποκαλύπτονται μόνο σ’ όσους κοιτούν με τη ψυχή τους, λεπτά συναισθήματα, έτοιμα να σπάσουν αν τα άγγιζες με σκληρή ματιά».

Μας γνωρίζει  τις αρχαιοκαπηλίες και τα κυκλώματα τους, για τους Έλληνες που θέλουν να οικονομήσουν πουλώντας τους χωρίς να τους ενδιαφέρει η ιστορία που απειλείται και για τους Γερμανούς που στη κατοχή κούρσεψαν τη γη μας. «Οι κάτοικοι δεν είχαν ακόμα την ανάλογη παιδεία να αντισταθούν στα χρήματα που τους έταζαν οι αρχαιοκάπηλοι κι έψαχναν για τα αγαλματάκια αυτά στη θάλασσα, έσκαβαν με ότι μέσο διέθεταν τα χωράφια, τα λιβάδια, ακόμη και τα νεκροταφεία, κι όταν έβρισκαν κάτι το πουλούσαν στον Μέμο Γούλα, έναν αδίστακτο αρχαιοκάπηλο…».

Η αρχαιοκαπηλία ήταν πάντα η πληγή της χώρας μας. Ο αγώνας και η χαρά όλων των αρχαιολόγων να γνωρίσουν στην παγκόσμια ανθρωπότητα τους θησαυρούς της χώρας μας γινόταν πάντα εκθέματα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου μέσω μεγάλων παγκόσμιων κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας. Και εκεί που πηγαίναμε να χαρούμε ως λαός για μια μεγάλη ανακάλυψη στον Ελλαδικό χώρο ερχόταν οι περικοπές των ανασκαφών και το σταμάτημα όλης της προσπάθειας. «Ας μην ξεπουλήσουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε απ’ την Ιστορία μας. Πουλάτε την πατρίδα σας, πουλάτε τους εαυτούς σας, πουλάτε τα ίδια τα παιδιά σας, γιατί αύριο θα ντρέπονται για σας».

Ο συγγραφέας με την ιδιότητα του ως αρχαιολόγου επέλεξε να δώσει σε όλους εμάς ένα λογοτεχνικό έργο που δεν είναι καθαρά ιστορικό ώστε να απομακρύνει φοβίζοντας το πλατύ αναγνωστικό κοινό από την ανάγνωση του αλλά συνάμα απευθύνεται στο κοινό εκείνο που έχει μια ευαισθησία και θέλει να μάθει περισσότερα για τους θησαυρούς της χώρας μας.

Κινούμαστε παράλληλα στην εποχή του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης που έχει στη κυριαρχία του τα Κυκλαδονήσια, όπου ένας άλλος πολιτισμός στο παλάτι του και τους ναούς είναι κυρίαρχος. Η  θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο και οι πόλεμοι γίνονται στο όνομα του βασιλιά που το θεωρούν Θεό.

Γύρω στο 2300 π.Χ. ένας ανώνυμος καλλιτέχνης, τον οποίο ονομάζουμε συμβατικά Καλλιτέχνη Γουλανδρή, δημιουργεί κυκλαδικά ειδώλια απαράμιλλης τέχνης. Ακολουθούμε την πορεία του Καλλιτέχνη από τη Νάξο, όπου γεννήθηκε στη Σαντορίνη και γνωρίζει μια όμορφη και δυναμική γυναίκα. Εδώ βλέπουμε τη Σελάνα, τον Δάρι και τον καλλιτέχνη Άγι να παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα προκειμένου να τηρήσουν τον όρκο που έδωσαν στον πατέρα των δύο πρώτων, τον Έλπι. Δηλαδή να αγωνιστούν να χτίσουν ένα ναό που θα μπορούν να προσκυνούν τους όμορφους θεούς τους μακριά από το βλέμμα του βασιλιά Μίνωα που τα τέρατα και τα φίδια είχαν θεοποιηθεί.

Έτσι λοιπόν, το 1997 μ.Χ. παρακολουθούμε ένα αρχαιολόγο που επιχειρεί να ζωντανέψει μια παλαιότερη ανασκαφή στη Νάξο, αναζητώντας το σημαντικότερο εργαστήριο των κυκλαδικών ειδωλίων, το οποίο δημιουργούσε έργα τέχνης για έξι αιώνες. Η αγάπη για την τέχνη και τη ζωή οδηγεί τους ήρωες δύο διαφορετικών εποχών να βρουν το δρόμο προς τη λύτρωση και την ευτυχία. Ο μεν καλλιτέχνης χαρακτηρίζει με τα ειδώλιά του ολόκληρο τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ο δε σύγχρονος αρχαιολόγος ανακαλύπτει βήμα- βήμα τις δικές του χαμένες ρίζες. Ο αρχαιολόγος, ήρωας του βιβλίου, μας μιλά για τη μυστικοπάθεια της δουλειάς του. Μας λέει ότι «μόνο αυτός που ερευνά ξέρει τα μονοπάτια , όλοι οι άλλοι είναι ύποπτοι. Φοβάσαι να εμπιστευτείς και βαδίζεις μόνος. Κι όσο ανοίγουν οι πόρτες , όσο το φως σε τυφλώνει τόσο χάνεσαι στον λαβύρινθο»

Μέσα στο μυθιστόρημα θα δούμε πώς ο συγγραφέας θέτει ψηλά το ρόλο του καλλιτέχνη στα μάτια της κοινωνίας μα και της ιστορίας. Μας λέει δηλαδή πώς μπορεί ο καλλιτέχνης να φθείρεται ως σώμα μα το έργο του κλείνει μέσα του τη δική του δεξιοτεχνία, το δικό του φως, τις σκέψεις και τους φόβους του. Μας λέει πώς ο καλλιτέχνης αποτυπώνει στο άφθαρτο υλικό το είδωλο του κι έτσι το σώζει. Μας ταξιδεύει στην εποχή της γερμανικής κατοχής όπου με την απειλή του φόβου μα και με τη βοήθεια των Ελλήνων συνεργών τους έφυγαν πολλά αρχαία ειδώλια στα μουσεία της Γερμανίας. Μας θυμίζει τη συμπεριφορά των Γερμανών  κατακτητών που αγαπούσαν τον ελληνικό πολιτισμό και έπρεπε να τον προστατεύσουν κλέβοντας τον καίγοντας ολόκληρο χωριό ή σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους αν χρειαζόταν προκειμένου να τον μεταφέρουν στη πατρίδα τους πιστεύοντας ότι το υπόδουλο  Ελληνικό κράτος δεν είναι ικανό να προστατεύσει  τους αιώνιους θησαυρούς. Δεν ήταν όλοι οι Γερμανοί όμως ίδιοι. Κάποιοι έδειχναν ότι δεν ανήκαν στο παράλογο αυτό θίασο. Και το απέδειξαν βοηθώντας τον αρχαιολόγο Ανδρέα Ρωμανό με τη κόρη του τη Μαρία να δραπετεύσουν για το Βερολίνο μη αφήνοντας κανένα χνάρι ζωής πίσω τους θεωρώντας αυτούς  νεκρούς.

Η ζωγράφος Σοφία Λαβριώτου, ο Ανδρέας Ρωμανός, η Μαρία και ο Καρδερίνης που συμπάθησα πολύ ως ήρωα, ο Φρινζ Χάινμαν, ο πατέρας της Σοφίας ήταν οι ήρωες  που κράτησαν την αγωνία μου στην αποκορύφωση. Δύο ιστορίες γεμάτες ανατροπές, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Δεν ήθελα να επεκταθώ στη δράση των ηρώων για να σας κρατήσω σε αγωνία. Τα μηνύματα περισσότερο ήθελα να καταθέσω. Όπως ότι η κληρονομιά μας είναι το πιο πολύτιμο εφόδιο για την ιστορική συνέχεια. Ότι πρέπει να σκύψουμε στο πολιτισμό μας και να σκάψουμε βαθιά ώστε να φέρουμε στην επιφάνεια ζωντανή τη Τέχνη, τη Ποίηση, τη παράδοση και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Το Bookia εύχεται να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο «Ο Καλλιτέχνης» και ο αναγνώστης να νιώσει το χρέος της βαριάς αυτής κληρονομιάς που κουβαλά στις πλάτες του.

Θα λατρέψεις τα έργα των Ελεύθερων Aνθρώπων.Το νου που γράφει την ιστορία,Τον Ποιητή που αγγίζει τα μύχια αισθήματα.Ένα ταξίδι στο άγνωστο η Μοίρα σου,Ένα ωραίο ταξίδι με λευκό πανί το Λόγο τον Ελληνικό.Σμιλεύεις τον κρίκο της ζωής σου με τέχνηΑνήκεις σε μια αλυσίδα μακριά όσο το ανθρώπινο γένος.Το βάρος, το χρέος μεγάλοΝα δώσεις κι εσύ, να φτιάξεις, να χαράξεις, ν’ αφήσεις, να γράψεις…  Αντάξιος να φανείς μιας τέτοιας σπάνιας κληρονομιάς.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-03-2016 10:35
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Είναι υπέροχο συναίσθημα να χάνεσαι στις σελίδες ενός μυθιστορήματος και να ζεις από κοντά την άνθιση του Κυκλαδικού πολιτισμού και της Μινωικής Κρήτης. Η γραφή του συγγραφέα και η ενδελεχής έρευνα που έχει κάνει, κατάφεραν να ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια μου, δύο ιστορίες αγάπης που έμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο. Από τη αρχή μέχρι το τέλος, η ιστορία εναλλάσσεται στο χθες και στο σήμερα διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και κλιμακώνοντας την αγωνία. Κάθε κεφάλαιο προχωράει την εξέλιξη της πλοκής λίγο περισσότερο και σηκώνει αργά αργά το πέπλο του μυστηρίου που καλύπτει την αρχαιολογική αυτή έρευνα. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και δημιουργούν ένα πίνακα απαράμιλλης ομορφιάς με χρώματα σκούρα και φωτεινά. Συνδετικός κρίκος τα μοναδικά ειδώλια : γυναικείες μορφές σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, αντρικές φιγούρες με διαύλους, μορφές που κρατούν στις χούφτες τους περιστέρια ή κύπελα για χοές, και άλλα ξαπλωμένα με τα πόδια λυγισμένα για ταφική χρήση. Μορφές που δεν απεικονίζουν το ορατό αλλά το ιδεατό. Μορφές που ξεπερνούν το χώρο και το χρόνο και μαγεύουν όποιον τα αντικρίζει για πάντα.

 

"Ο καλλιτέχνης" είναι ένα βιβλίο που ξεχειλίζει εικόνες. Καταπληκτικά τοπία, σπίτια και παλάτια διακοσμημένα με υπέροχες τοιχογραφίες, κρατήρες που καπνίζουν στο Στρογγυλό Νησί, μυστηριακές τελετές προς τιμή των θεών, συνθέτουν το παζλ της κυκλαδικής περιόδου.  Η πλοκή του έχει παλμό, ψυχή, ένταση. Οι χαρακτήρες του είναι τόσο ιδιαίτεροι, με πρωταγωνιστή τον Άγι, που αντιπροσωπεύει το σεβασμό, την ανιδιοτελή αγάπη, την παράδοση, την αφοσίωση στην τέχνη, τον ίδιο τον Ελληνισμό. Τα γεγονότα πλέκονται περίτεχνα μεταξύ τους και αποκαλύπτουν το κλίμα της κάθε εποχής, τις συνήθειες, τα πιστεύω, τους φόβους και τις ανασφάλειες των ανθρώπων. Αισθάνεσαι, αγωνιάς, ελπίζεις, φοβάσαι και χαμογελάς φτάνοντας στο τέρμα δικαιωμένος.

 

Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη πίσω στο χρόνο και τον συστήνει με τη μοναδικότητα των κυκλαδικών ειδωλίων μα και τη δύναμη της βαθιάς, αληθινής αγάπης που μπορεί να κατακτήσει την αιωνιότητα...

Είναι υπέροχο συναίσθημα να χάνεσαι στις σελίδες ενός μυθιστορήματος και να ζεις από κοντά την άνθιση του Κυκλαδικού πολιτισμού και της Μινωικής Κρήτης. Η γραφή του συγγραφέα και η ενδελεχής έρευνα που έχει κάνει, κατάφεραν να ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια μου, δύο ιστορίες αγάπης που έμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο. Από τη αρχή μέχρι το τέλος, η ιστορία εναλλάσσεται στο χθες και στο σήμερα διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και κλιμακώνοντας την αγωνία. Κάθε κεφάλαιο προχωράει την εξέλιξη της πλοκής λίγο περισσότερο και σηκώνει αργά αργά το πέπλο του μυστηρίου που καλύπτει την αρχαιολογική αυτή έρευνα. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και δημιουργούν ένα πίνακα απαράμιλλης ομορφιάς με χρώματα σκούρα και φωτεινά. Συνδετικός κρίκος τα μοναδικά ειδώλια : γυναικείες μορφές σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, αντρικές φιγούρες με διαύλους, μορφές που κρατούν στις χούφτες τους περιστέρια ή κύπελα για χοές, και άλλα ξαπλωμένα με τα πόδια λυγισμένα για ταφική χρήση. Μορφές που δεν απεικονίζουν το ορατό αλλά το ιδεατό. Μορφές που ξεπερνούν το χώρο και το χρόνο και μαγεύουν όποιον τα αντικρίζει για πάντα. "Ο καλλιτέχνης" είναι ένα βιβλίο που ξεχειλίζει εικόνες. Καταπληκτικά τοπία, σπίτια και παλάτια διακοσμημένα με υπέροχες τοιχογραφίες, κρατήρες που καπνίζουν στο Στρογγυλό Νησί, μυστηριακές τελετές προς τιμή των θεών, συνθέτουν το παζλ της κυκλαδικής περιόδου.  Η πλοκή του έχει παλμό, ψυχή, ένταση. Οι χαρακτήρες του είναι τόσο ιδιαίτεροι, με πρωταγωνιστή τον Άγι, που αντιπροσωπεύει το σεβασμό, την ανιδιοτελή αγάπη, την παράδοση, την αφοσίωση στην τέχνη, τον ίδιο τον Ελληνισμό. Τα γεγονότα πλέκονται περίτεχνα μεταξύ τους και αποκαλύπτουν το κλίμα της κάθε εποχής, τις συνήθειες, τα πιστεύω, τους φόβους και τις ανασφάλειες των ανθρώπων
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
4
Το θέλουν
1
Αγαπημένο τους
2
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
4
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα