Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
BookiaTV!
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το τελευταίο δαχτυλίδι
Μυθιστόρημα
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-06-2017 10:29
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ένα βιβλίο που ξεχωρίζει με το θέμα του , ανατροπές, φαντασία, γλυκύτητα και βαθιά μηνύματα όλα νομίζω τελικά ότι είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Σε καθηλώνει και μετά από λίγο σε τραβάει μέσα στην ιστορία, γίνεσαι "θεατής" και ταυτόχρονα το "θύμα" του... Από τις πρώτες σελίδες άρχισα να φτιάχνω πιθανά σενάρια τέλους. Ήθελα να ανατρέξω στο τελευταίο κεφάλαιο να μάθω τι πραγματικά συμβαίνει. 

 

Συγκλονίστηκα με τα 5 δαχτυλίδια του Αγγελου, μια μίξη αγωνίας, μυστηρίου, αποπλάνησης, ζήλιας, συγκίνησης και δύναμης που δένουν με  την περιγραφή των γεγονότων.... και δώ αναρωτήθηκα  τι είναι πιο σπουδαίο η αγάπη ή η αλήθεια; Αναρωτήθηκα ποια προσωπικότητα με προβλημάτισε περισσότερο η Τατιάνα η Νάσια ή ο Χριστόφορος; 

 

Τελικά  με προβλημάτισε το δυνατό μήνυμα που θέλει να μας μεταφέρει  ο συγγραφέας: Χωρίς αλήθεια, κάπου θα χαθεί το παιχνίδι στη ζωή! όταν η ψυχή πληγώνεται κάποιες πράξεις δικαιολογούνται.Πολλές είναι οι περιπτώσεις σε όλους τους τομείς που αναγκαζόμαστε να πούμε κάποιο ψέμα. Όταν όμως, ψέμα στο ψέμα, χτίζεις μια οποιαδήποτε σχέση, κάπου- κάποτε θα βρεθείς σε ένα αδιέξοδο χωρίς να ξέρεις πως θα βγεις από αυτό. Έτσι, αναπόφευκτα, θα χαθούν αξίες και θα καταστραφούν σχέσεις. Σχέσεις ζωής!

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζω Σπύρο Πετρουλάκκη! Σ αυτό το βιβλίο η ιστορία μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί δεν είναι χιλιογραμμένη.. από την αρχή της ανάγνωσης  έψαχνα πιο συχνά ώρες χαλάρωσης για να ξαναβρεθώ με το βιβλίο στα χέρια. Ήθελα να μάθω την συνέχεια. 

 

Eνα βιβλίο με εκπληκτική προσέγγιση σε όλες τις κλίμακες αξιών της ανθρώπινης φύσης!   καταφέρνει να δημιουργεί δυνατές προσωπικότητες και αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι μεγαλώνει με  τους ήρωες του,  τους πιάνει από μικρά παιδιά και τους κάνει ενήλικες με αισθήματα πάθη και κυρίως βοηθάει εμάς να τους καταλάβουμε οποιες και αν είναι οι πράξεις τους είτε καλές είτε κακές!

 

Ένα βιβλίο εξαιρετικό που πραγματεύεται ενα σπουδαίο θέμα αυτό της παρένθετης μητέρας ξυπνά όλες τις αισθήσεις  μέσα από τα συναισθήματα των ηρώων του, της αγάπης και ιδιαίτερα της μητρικής, τη δύναμη που κρύβει ο καθένας μέσα του και τον βοηθά να αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες και κυρίως τη δύναμη της συγχώρεσης! 

 

Η αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό με έκανε να θυμώσω, να νιώσω αγωνία, να συγκινηθώ και τελικά να νιώσω ικανοποίηση που αποκαταστάθηκε η τάξη! Με απλά λόγια ο κύριος Πετρουλάκης μας λέει πως οι άνθρωποι μένουν άνθρωποι... Μας δίνει όμως ένα δίδαγμα μετά από κάθε φορτούνα ακολουθεί η γαλήνη... Εξαιρετικό... Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε και εγώ το απόλαυσα! Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και σας!

 

Ένα απόσπασμα του βιβλίου που με συγκλόνισε  μ έκανε να νιώσω το μέγεθος της αγάπης δύο ανθρώπων που τους ένωσε το ΜΑΖΙ για πάντα! Σ’ ευχαριστώ για το ταξίδι Σπύρο Πετρουλάκη!

 

«Μόνο εσύ θα μπορούσες… να με βοηθήσεις. Ολη μου τη ζωή…σε αγαπάω. Είσαι η ζωή μου..και ο θάνατός μου. Σε ευχαριστώ μάτια μου» Οι τελευταίες λέξεις ήταν ψίθυρος και βγήκαν σαν αχνός με κάθε ανάσα της , με κάθε σταλαγματιά. Όμως όσο αχνό και άτονο και να είναι ένα «σ αγαπώ», όταν είναι  βγαλμένο μέσα από την ψυχή του ανθρώπου, δεν μπορεί παρά να κρύβει σε κάθε του γράμμα τα σπανιότερα και πιο πλούσια συναισθήματα.»
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-06-2017 11:35
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-06-2017 19:12
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
22-05-2017 11:34
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Είχα την Παρασκευή 19/5/2017 την τιμή να μιλήσω για το νέο μυθιστόρημα του αγαπητού Σπύρου Πετρουλάκη "Το τελευταίο δαχτυλίδι" από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, στο βιβλιοπωλείο   "μάτι" στην Κατερίνη.

Η προσέλευση φίλων και αναγνωστών υπήρξε μεγάλη και με την τοπική Κρητική κοινότητα παρούσα. Μια παρέα γίναμε όλοι, να χαιρετιόμαστε εγκάρδια και οι ρακές "να παίρνουν και να δίνουν."  Οι μουσικοί, η Μαρίνα Πιντόρε στο τραγούδι και ο Γιώργος Αμανατίδης στην κιθάρα και το τραγούδι, είχαν ετοιμάσει ένα σύνολο από όμορφα και αγαπητά τραγούδια που μας ταξίδεψαν σιγοτραγουδώντας.

Όταν μου δόθηκε ο λόγος, είπα πως πρόκειται για ένα εκλεκτό βιβλίο, που το περιμέναμε με αγωνία! Είναι καλογραμμένο, κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο, είναι συναρπαστικό- με τον ιδιαίτερο τρόπο που πλέκει ο Σπύρος την υπόθεση του έργου του αλλά μέχρι το τέλος όλα ξεκαθαρίζουν! Εικόνες ζωντανεύουν μπροστά μας οι και χαρακτήρες των ηρώων βγαλμένοι από τη ζωή.

Η οικογένεια είναι ο κύριος πρωταγωνιστής του έργου!  Δύο γυναίκες με διαφορετική καταγωγή,  που γνωρίζονται κατά ιδιαίτερο τρόπο και δένονται με ένα ξεχωριστό δεσμό μέχρι το τέλος.

Στιγμές έντασης, αγωνία για τη συνέχεια, αμηχανία στο απρόοπτο, αίσθημα έντονης ευθύνης στη λήψη αποφάσεων, ευγνωμοσύνη για κάτι που πέτυχε, θλίψη για το στενάχωρο, νοιάξιμο και συμπόνοια στην αδύναμη στιγμή, ζήλια και αντιζηλία μεταξύ αδελφών-ανθρώπινες όλες οι αντιδράσεις των ηρώων του!

Το πένθος κατά γενική ομολογία είναι βαρύ και δύσκολο αλλά αντιμετωπίζεται σε μια μονιασμένη οικογένεια. Τονίζεται πως πρέπει να αναζητείται η βοήθεια ειδικού.

Η μητρική αγάπη που δίνεται απλόχερα συνέχεια, για όλα τα παιδιά και το θέμα της παρένθετης μητρότητας που θίγει στο βιβλίο ο συγγραφέας, μας συγκινούν και μας προβληματίζουν. Έκανε την έρευνά του και μας δίνει τις πληροφορίες με πολύ διακριτικό τρόπο. Παρακολουθούμε μια κινηματογραφική ταινία ολοζώντανη και συμμετέχουμε κιόλας!  Μπορούμε επίσης να πούμε πως εκτυλίσσονται σκηνές αρχαίας τραγωδίας περνώντας από όλα τα στάδια, έως την κάθαρση-το τελευταίο δαχτυλίδι!!!

 Καλοτάξιδο εύχομαι από καρδιάς στον φίλο Σπύρο και να συναρπάσει το αναγνωστικό κοινό, να σταθεί το νέο του «παιδί» ισάξια δίπλα στα άλλα δημιουργήματά του και να τα ξεπεράσει!!!

 

Ευγενία Κορτσάρη 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
22-05-2017 16:11
Ενα βιβλιο με δυνατα συναισθηματα προσφορας και ανιδιοτελους αγαπης.Η παραστατικοτητα ο εκφραστικος πλουτος περιγραφης του Κ"Πετρουλακη με συνεπηρε απο την αρχη εως την τελευταια λεξη .Ενα συγκινητικο μυθιστορημα αγγιγμα ψυχης!!!! Ευχομαι Καλοταξιδο και να παρει την θεση που του αξιζει διπλα στα αλλα υπεροχα βιβλια του Κ"Πετρουλακη,!!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-05-2017 12:02
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Το θέμα της παρένθετης μητέρας , ένα θεμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία αλλά και τόσο ανθρώπινο, πάντα με συγκλόνιζε. Η ικανότητα του συγγγραφέα στην περιγραφή και στην εναλλαγή συναισθηματων και καταστάσεων είναι συναρπαστική . Η ιστορία συγκλονιστική γεμάτη συναισθήματα που μιλούν στην γυναικεία ψυχοσύνθεση συμπληρώνεται από την γραφή που είναι πραγματικα υπέροχη!!! Συγχαρητήρια στον συγγραφέα και γι αυτό το τελευταίο του επίτευγμα!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-05-2017 07:54
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Μετά από τρία βιβλία για ενήλικες και τέσσερα παραμύθια για τους μικρούς μας φίλους, ο Σπύρος Πετρουλάκης έρχεται δριμύτερος πάλι να μας συγκινήσει με το νέο του μυθιστόρημα «Τελευταίο δαχτυλίδι» από τις εκδόσεις Μίνωας. Το ότι το διάβασα μέσα σε δυο μέρες σημαίνει πολλά. Δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου όσο η αγωνία κορυφωνόταν μα και η περιέργεια για την συνέχεια της ιστορίας. 

 

Σε διαλλείματα κορύφωσης της αγωνίας, ο συγγραφέας καταλαγιάζει τα οξυμένα συναισθήματα που μας φορτίζουν οι πρωταγωνιστές και μας γεμίζει  με όμορφες  περιγραφές της πόλης της Καστοριάς , με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος που αντανακλούν στα νερά της λίμνης , καθώς και με εικόνες από την Νέα Υόρκη, την Αττική, την εξοχή και την  θάλασσα με τους ψαράδες. Μας γεμίζει τα ρουθούνια με  μυρωδιές και τα μάτια μας με χρώματα από την φύση. Ευαίσθητος στιχουργός ο ίδιος δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η ποίηση από το βιβλίο του. 

 

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-05-2017 18:40
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ο Σπύρος Πετρουλάκης για άλλη μια φορα κάνει την εκπληξη και καθηλώνει με μια ιστορία πλούσια σε πλοκή και γεμάτη ρεαλιστικές περιγραφές. Τα συναισθηματα που ένιωσα διαβάζοντας ενα ακομα βιβλιο του ηταν εντομα..... Ενιωσα συμπαράσταση, λυπη, πικρα, θυμο, χαρα....λυτρωση γα τον καθε ηρωα του βιβλιου!!! Το τελος έρχεται ηρεμα μιας και ο συγγραφεας έχει προνοησει να σε προετοιμασει καποιες λιγες σελιδες πριν.....Το προτεινω ανεπιφύλακτα!!! 

Εξαιρετικη δουλεια και αυτη...οπως και τα προηγουμενα βιβλια του.

Δικαιως μεσα σε λιγα χρονια απεκτησε τοσο ξεχωριστη θεση στην καρδια μας και στη βιβλιοθηκη μας.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-05-2017 22:33
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ένα δυνατό έργο με συνέχομενες ανατροπές αλλά και μεγάλη ευαισθησία απέναντι στο λεπτό θέμα της μητρότητας. Γεμάτοι χαρακτήρες και πλούσιες εικόνες. Μία από τις καλύτερες δουλειές του Σπύρου Πετρουλάκη
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Αν ο έρωτας ηταν βιβλιο θα ηταν αυτο
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-05-2017 20:46
Υπέρ  Συναρπαστικό
Κατά  
Ρεαλιστικές περιγραφές κ έντονα συναισθήματα απ τα καλυτερα της χρονιας συγουρα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά κ στην βιβλιοθήκη σας
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-05-2017 22:09
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-05-2017 23:36
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-05-2017 10:43
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
«Το τελευταίο δαχτυλίδι» είναι ένα βιβλίο που σε καθηλώνει  με το ιδιαίτερο και ευαίσθητο θέμα του, αυτό της παρένθετης μητέρας.

Ο Σπύρος Πετρουλάκης με την γραφή του εστιάζει μέσα στην γυναικεία ψυχοσύνθεση, στη λαχτάρα και την θέληση της γυναίκας να βιώσει την μητρότητα, έστω και με αυτόν τον τρόπο.

Ο Άγγελος και η Τατιάνα, ένα ζευγάρι δεμένο μεταξύ του με βαθιά αγάπη μέχρι το τέλος, εκείνος πετυχημένος σχεδιαστής κοσμημάτων και εκείνη συγγραφέας παιδικών βιβλίων,  θέλουν μια ολοκληρωμένη οικογένεια, όμως για κάποιους λόγους δεν μπορούν να την δημιουργήσουν. Η Νάσια, ένα δεκαεννιάχρονο κορίτσι , από την επαρχία, κατεβαίνει στην Αθήνα για σπουδές και γεμάτη όνειρα για το μέλλον της.

Απαντώντας σε μια αγγελία : «Ζητείται παρένθετη μητέρα», οι ζωές και των τριών αυτών ανθρώπων ενώνονται, αλλά στο μέλλον  οι ζωές τους παίρνουν αναπάντεχες τροπές.

Όταν η Τατιάνα ανακαλύπτει στο γραφείο του Άγγελου την μήτρα πέντε θέσεων για πανομοιότυπα δαχτυλίδια, ανατρέπεται η μέχρι τώρα ταχτοποιημένη ζωή της , γιατί τα τρία ανήκουν σε κείνη και τις δύο κόρες της, τα άλλα δυο όμως; Προσπαθώντας να τα ανακαλύψει έρχεται αντιμέτωπη με πρόσωπα και καταστάσεις του παρόντος και του παρελθόντος καθώς και με πράξεις που έγιναν και έχουν διαμορφώσει το παρόν και το μέλλον τους. Το τελευταίο δαχτυλίδι είναι χρέος και αναγνώριση, αγάπη και κληρονομιά , σε ποιόν ανήκει όμως;

 

Η γρήγορη ροή του βιβλίου και η ιδιαίτερη πλοκή,  οι ήρωες άνθρωποι με όνειρα, πάθη, λάθη και πράξεις που καθορίζουν την μετέπειτα ζωή τους, κράτησαν  αμείωτο το ενδιαφέρον μου για την εξέλιξη , περιμένοντας με αγωνία μέχρι το τέλος για την έκβαση της ιστορίας, που έγινε η ανατροπή για μένα , και με βοήθησε να καταλάβω την αλλαγή της γλυκιάς και πάντα χαμογελαστής Νάσιας , σε μια διαφορετική γυναίκα λόγω πράξεων και λαθών του παρελθόντος. Σκηνές γεμάτες ζωντάνια, πάθος και ευαισθησία, αισθάνεσαι την αγωνία, την προδοσία, το μίσος και την αγάπη, ένα μυστικό που ματώνει χρόνια τώρα και γυρεύει να βγει στο φως, στην αλήθεια για να απαλύνουν οι πληγές και να σκορπιστούν τα ψέματα. Αισθάνθηκα αγωνία, λύπη, χαρά, αγαλλίαση, στο τέλος μαζί με την αλήθεια που έλαμψε στο φως και έφερε λύτρωση σε όλους….  Δεν θέλω να πω άλλα για να μην προδώσω την ιστορία του βιβλίου, ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί!!! 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-05-2017 09:42
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό
Κατά  
Άγγελος και Τατιάνα:εκείνος ένας καταξιωμένος σχεδιαστής κοσμημάτων και εκείνη μια πετυχημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων.Επιτυχημένοι επαγγελματικά ζουν μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή με τα παιδιά τους,αγαπημένοι και βαθιά ερωτευμένοι.Ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα θα διαταράξει τις ισορροπίες και θα ανατρέψει τη ζωή τους για πάντα.Η Τατιάνα θα ανακαλύψει το καλούπι με τα πέντε πανομοιότυπα δαχτυλίδια που είχε σχεδιάσει ο Άγγελος.Στην προσπάθεια της να ανακαλύψει που βρίσκονται τα δύο από αυτά,μια και γνωρίζει με σιγουριά που βρίσκονται τα τρία,θα έρθει αντιμέτωπη με πρόσωπα και καταστάσεις του παρόντος αλλά και του παρελθόντος.Θα αναθεωρήσει σκέψεις,αποφάσεις και πράξεις που αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της κοινής τους ζωής και διαμόρφωσαν την πορεία αυτής.Ο κ.Πετρουλάκης καταπιάνεται αυτή τη φορά με ένα ευαίσθητο θέμα, αυτό της παρένθετης μητέρας το οποίο χειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία.Με γραφή λυρική,χρησιμοποιώντας έξυπνα την εναλλαγή χρόνου σε κάθε κεφάλαιο(από το σήμερα στο χθες και το αντίστροφο) καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη από το πρώτο ως το τελευταίο κεφάλαιο.Αποκαλύψεις που έρχονται στο φως σιγά-σιγά χτίζουν το προφίλ των πρωταγωνιστών,ανατρέπουν την εικόνα που είχε σχηματίσει γι'αυτούς ο αναγνώστης και τον κάνουν να αναθεωρεί ότι σκεφτόταν γι'αυτούς μέχρι την προηγούμενη σελίδα.Με τον τρόπο αυτό αισθανόμουν πως συμμετείχα κι εγώ,έκρινα τις αποφάσεις και τις πράξεις των ηρώων,γινόμουν συνένοχος στην αμαρτία,στην ευτυχία ή τη δυστυχία τους,μάρτυρας μιας μεγάλης αγάπης και συνταξιδιώτης στην πορεία αυτή της ζωής τους.Αγάπη-μίσος,ευτυχία-δυστυχία,φιλία-προδοσία,χαρά-λύπη εναλλάσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και μου προκάλεσαν τα ανάλογα συναισθήματα κατά την ανάγνωση.Και στο τέλος η λύτρωση.Ένα βιβλίο που με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μου ως την τελευταία.Και Αφού δώσω συγχαρητήρια στον κ.Πετρουλάκη για το ξεχωριστό αυτό βιβλίο θα παραθέσω κι ένα αγαπημένο μου απόσμασμα: "Πόσο διαφορετική θα μπορούσε να είναι η ζωή μας,αν είχαμε τη δύναμη να τολμήσουμε αυτά που θέλουμε!Συνήθως όμως δεν έχουμε το θάρρος να το κάνουμε.Κι είναι ακριβώς εκείνες οι λεπτομέρειες του στιγμιαίου δειλιάσματος που καθορίζουν την πορεία της ζωής του καθενός.Ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα συνέβαινε αν είχαμε δώσει εκείνο το φιλί,αν είχαμε πει εκείνο το "σ'αγαπώ"αν ήμασταν εκεί που δεν τολμήσαμε ποτέ να πάμε.Τα όχι ή τα ναι που δεν ξεστομίσαμε."(σελ.430).
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-05-2017 10:09
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό
Κατά  
Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα είναι το νέο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη που δε διστάζει να θίξει ένα θέμα "ταμπού", αυτό της παρένθετης μητρότητας.

 

Με την ευαισθησία και την αξιοπρέπεια που πάντα τον διακρίνει ως συγγραφέα αλλά και ως άνθρωπο, ξετυλίγει για άλλη μια φορά το πηγαίο ταλέντο του και την ικανότητά του να προσεγγίζει το γυναικείο ψυχισμό καθηλώνοντας τον αναγνώστη και διατηρώντας το ενδιαφέρον και την αγωνία από την αρχή έως την τελευταία σελίδα. Έντονες οι εικόνες που δημιουργούνται σε κάθε σελίδα της ιστορίας προκαλώντας τον αναγνώστη να τις βιώσει μαζί με τους ήρωές της.

 

Η απόφαση ενός νέου κοριτσιού από τη Καστοριά ν' απαντήσει σε αγγελία με τίτλο "Ζητείται παρένθετη μητέρα" και χωρίς να γνωρίζει καν περί τίνος πρόκειται, θα φέρει τη χαρά σ' ένα άκληρο ευκατάστατο ζευγάρι, αλλά και την ανατροπή στη ζωή τους.

 

Μία ιστορία που δε θ' αφήσει ασυγκίνητο κανένα αναγνώστη.

 

 

Διαβάστε το και δε θα χάσετε!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο!!!!!!!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-05-2017 19:46
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ένα υπέροχο βιβλίο από τον πολυαγαπημενο συγγραφέα Σπύρο Πετρουλακη. Πλούσια πλοκή χωρίς να κουράζει με ένα θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία του χθες αλλά και του σήμερα. Ένα βιβλίο που άγγιξε κάθε σπιθαμή της ψυχής μου!!! Πολλά συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά!!! 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-05-2017 22:02
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Το τελευταίο δαχτυλίδιδεμένων όρκων σιωπήςκι ιερών μυστικώνενάντιο στο μοιραίοθεσμοφύλακας της ΖΩΉς!Ευρηματικός συγγραφέας ο Σπύρος Πετρουλάκης κραταει το ενδιαφέρον μεχρι τέλους κι εκπλήσσει με τις ανατροπές αλλά την βαθειά γνώση που έχει για την γυναικεία ψυχολογία!Βιβλίο γεμάτο συγκινήσεις με δεσμούς αγάπης κι εμπιστοσύνης αλλα και μεγαλείου ψυχών γεννά αναπτερώνει το ηθικό και τις ελπίδες για τη ζωή! Εξαιρετικός ο συνδυασμός των δακτυλιδιών και της σημαίνουσας εκάστου αξιας ..!πολλά ευγε!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-05-2017 00:59
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό
Κατά  
Ακομα ενα συναρπαστικο βιβλιο του κ.Πετρουλακη που σε καθηλωνει ,ενδιαφερον απο την πρωτη σελιδα μεχρι την τελευταια του,ενα βιβλιο που δεν θελεις να τελειωσει,θερμα σηγχαρητηρια στον συγγραφεα!!!!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-05-2017 01:12
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-04-2017 00:08
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό
Κατά  


Για μια ακόμη φορά ο κ. Πετρουλάκης με εντυπωσίασε με το θέμα που καταπιάστηκε και όχι μόνο. Οι ήρωες καθημερινοί με αδυναμίες, πάθη και λάθη, όπως ακριβώς είναι η ζωή! Γρήγορη ροή, ιδιαίτερη πλοκή, ευαισθησία στη γραφή και ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρουν, μέχρι και την τελευταία σελίδα!

Ο αναγνώστης σίγουρα δεν θα βαρεθεί ούτε στιγμή!

Καλοτάξιδο!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Κατάθεση ψυχής
  5
25-04-2017 17:58
Υπέρ  Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Θα ήθελα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό το υπέροχο ταξίδι που μου χαρισατε μέσα από το βιβλίο σας. Το τελευταίο δαχτυλίδι δεν είναι απλώς ένα μυθιστόρημα αλλά μια κατάθεση ψυχής όπως όλα τα βιβλία σας. Σας πρώτο γνώρισα μέσα από το παράθυρο της Νεφέλης και από τότε σας ακολουθώ σε κάθε ταξίδι. Σας παραθέτω την κριτική μου για το τελευταίο δαχτυλίδι: αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα "παρένθετη μητέρα " που στις μέρες μας θεωρείται ένα ζήτημα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Ευαίσθητο ζήτημα αλλά άκρως ανθρωπιστικό γιατί αναλυει και προσφερει την δυνατότητα  σε μια γυναίκα να γίνει μητέρα, το πιο όμορφο δώρο που προσφέρει ο δημιουργός και την ολοκληρώνει ως ύπαρξη...όσο αναφορά το ίδιο το κείμενο, η άρτια δομή και η εναλλαγή παρόντος και παρελθόντος κερδίζει τον αναγνώστη από το πρώτο λεπτό, γιατί δεν τον κουράζει και κράτα το ενδιαφέρον αμείωτο ως το τέλος.θες απλώς να γυρίσεις την επόμενη σελίδα και να μάθεις την εξέλιξη της ιστορίας. Με αποτέλεσμα να ολοκληρώσω την ανάγνωση μέσα σε 6 ώρες  (ρεκόρ χρόνου για εμένα ). Ως προς τους ήρωες : η σκιάγραφηση των ηρώων και οι περιγραφές τους αποδίδονται με δεξιοτεχνία : η νασια αντιπροσωπευει τον απλό καθημερινό άνθρωπο που έρχεται από την επαρχία με μια βαλίτσα όνειρα. Θέλει να αγαπήσει και να αγαπηθεί, να δοκιμάσει τον καρπό της επιτυχίας και θα παίξει με πειραγμένα χαρτιά σε μια παρτίδα που είναι στημένη από την αρχή. Είναι όμως? Για μένα είναι μια γυναίκα που ξεχωρίζει και πάντα ο αναγνώστης την βλέπει με συμπάθεια. Το ζευγάρι άγγελος και Τατιάνα αντιπροσωπευει την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια,που περνάει σαράντα κύματα και όμως παραμένει ακλόνητο. Οι πράξεις τους δικαιολογούν ται, καθώς μην ξεχνάμε πως  είμαστε πλάσματα με ανθρώπινες αδυναμίες και όχι αγγλικά πλασμένοι..Δεν θα αναφερθώ στα υπόλοιπα πρόσωπα, γιατί δεν θέλω να αποκαλύψω καίρια σημεία του βιβλίου αλλά θα ήθελα να κάνω μνεία στην γλυκιά μου ατζυ: ο καταλύτης και η εσωτερική δύναμη.η αγάπη προσωποποιημενη
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
22-04-2017 00:12
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-04-2017 11:36
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-04-2017 18:59
Υπέρ  Συναρπαστικό
Κατά  
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.ΣΕ ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ.ΜΕ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ...ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΝΕΝΟΣ
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-04-2017 13:41
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Είναι και κάποια βιβλία, που δεν θες να τελειώσουν!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-04-2017 19:06
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Για άλλη μια φορά ο Σπύρος Πετρουλάκης καθηλώνει με την πένα του στο ''Τελευταίο δαχτυλίδι ''.Ένα βιβλίο με ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο θέμα ,θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία ,αυτό της παρένθετης μητέρας που ολοι γνωρίζουν αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν γι΄αυτό ! Ο Σπύρος Πετρουλάκης αγγίζει με σεβασμό, ευαισθησία και αξιοπρέπεια την ιστορία και τις ζωές των ηρώων του ...ανάμικτα συναισθήματα καθηλώνουν τον αναγνώστη και κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του μέχρι το ΤΕΛΟΣ. Αγωνία ,χαρά, μίσος ,θυμός,πάθος, έρωτας ,αγάπη ,ένταση και στο τέλος η λύτρωση όλων των ηρώων !! Ένα μυθιστόρημα που θα δικαιώσει τον αναγνώστη που θα το πάρει στα χέρια του και θα το κάνει κομμάτι της καρδιάς του !!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-04-2017 08:50
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-04-2017 10:25
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  


Υποκλίνομαι για μια ακόμη φορά στην αμεσότητα της γραφής του Σπύρου Πετρουλάκη και στην μοναδική ικανότητά του να χτίζει χαρακτήρες και καταστάσεις.

Πήρα στα χέρια μου το τελευταίο δαχτυλίδι και εκείνο τι έκανε νομίζετε?

Με πήρε από το χέρι και να με έκανε να αισθανθώ πως είμαι και εγώ ένα κομμάτι από το μέταλλό του από  την  ιστορία του,  πως είμαι ένα κύτταρο που πάλλεται......ίσως το πιο ζωτικό γιατί ένιωθα πως υπάρχω και κινούμαι μέσα σε όλους τους ήρωές του, πως υπάρχω  και κινούμαι μέσα στο μυαλό τους, στους πόθους, τα πάθη, τους φόβους, τις τύψεις τους, τις αποφάσεις τους, τα μυστικά και τις αλήθειες τους.

Σελιδα τη σελίδα, ακολουθούσα τυφλά τις επιλογές τους, χωρίς να μπορώ να επέμβω, να τους συμβουλέψω,να τους προειδοποιήσω, να τους παρηγορήσω χωρίς να έχω έλεγχο  στη σκέψη ή στην μοίρα τους,  και αυτές τις επιλογές, σωστές ή λάθος, τις πλήρωσα μαζί τους.

Ήρωες ολοκληρωμένοι, με χαρακτηριστικά που ζωγραφίζονται στο μυαλό, στην φαντασία και στην ψυχή του αναγνώστη άλλοτε με ζωηρά και άλλοτε με μουντά χρώματα.... σε όλες τις φάσεις.... ήταν  όλοι τους εκεί, κοντά μου, δίπλα μου, τους άκουγα, τους ένοιωθα, καρδιοχτυπούσα, έκλαιγα και γελούσα, όπως ακριβώς εκείνοι....

Οι περιγραφές τόσο ζωντανές, τόσο δυνατές και ικανές, που με έριξαν, χωρίς πρσπάθεια, μέσα στο σκηνικό του δράματος, στο κέντρο των εξελίξεων....

Σκηνές ζωής γεμάτες ένταση, πάθος αλλά και ευαισθησία.

Το τελευταίο δαχτυλίδι.... αμαρτία και αγάπη, χρέος και αναγνώριση, αίμα και κληρονομιά..... Σε ποιόν ανήκει? Ποιός το διεκδικεί και γιατί δεν το πήρε, αφού γι αυτόν φτάχτηκε?

Μυστικό που γίνεται αγκάθι και ματώνει, που πρέπει να βγεί στο φως, να μην γίνει δάκρυ, να μην βυθιστεί η λογική στα δαιδαλώδη μονοπάτια της τρέλας,  να μείνουν οι τύψεις και τα ψέμματα στο πιο σκοτεινό λαγούμι του μυαλού, να χαθούν, να σβήσουν  και να έρθει η αλήθεια ολόφωτη και λαμπερή να στεγνώσει τα δάκρυα, να απαλύνει τις φοβίες και τις ενοχές, να καθαρίσει και τις πιο σκοτεινές γωνιές της ψυχής από τη μούχλα....

Αγωνία, προδοσία, μίσος, θυμός, λύπηση αλλά  και χαρά,έρωτας, αγάπη, ευτυχία, συγκίνηση.... Πολλά και διαφορετικά, αλλά όλα πολύτιμα και μοναδικά, ήταν τα συναισθήματα που με έπνιγαν όσο διάβαζα το βιβλίο,  και στο τέλος μαζί με την αλήθεια ήρθε η ικανοποίηση, η λύτρωση και η δικαίωση για όλους.

Νεκρούς και ζωντανούς...

Υπέροχο ταξίδι ζωής,σξιοπρέπειας, αγάπης και συγχώρεσης... Ευχαριστώ κ.Πετρουλάκη
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 1
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
18
Το θέλουν
15
Αγαπημένο τους
5
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
13
Το διαβάζουν
1
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
1
Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας
Κοινωνικά δίκτυα