Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
BookiaTV!
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Μυστική διαθήκη
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

Ενα πολύ ευχάριστο βιβλίο με περιπέτεια και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Αθήνα
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-04-2018 11:35
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-04-2018 09:08
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ελένη Γαληνού «Μυστική Διαθήκη» εκδόσεις Διόπτρα

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

 

 

Όταν τελειώσεις το νέο βιβλίο της Ελένης Γαληνού «Μυστική Διαθήκη» νιώθεις ότι δεν γνωρίζεις τίποτε για τη πόλη που γεννήθηκες, που ζεις και περπατάς. Αποκαλύπτεται μπροστά σου μια άγνωστη Αθήνα με στοές, υπόγειες σήραγγες, εξωκκλήσια που δεν γνωρίζεις την ιστορία τους και ας περνάς συνεχώς από μπροστά τους. Ο μισός πληθυσμός της χώρας περπατά σε δρόμους, κήπους, λεωφόρους, πηγαίνει στο βυζαντινό μουσείο, στη μονή Πεντέλης αλλά δεν γνωρίζει το τι συμβαίνει στα σπλάχνα της. Γνωρίζεις  προσωπικότητες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Αθήνας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Ποια ήταν η Δούκισσα της Πλακεντίας που η συγγραφέας Ελένη Γαληνού έπλεξε μια ολόκληρη ιστορία γύρω από τη προσωπικότητα της; Ποια ήταν η μυστική διαθήκη που έγραψε τη μοίρα όλων των γυναικών; Τελικά μπορεί να ξεφύγει η όποια γυναίκα από τη μοίρα της που κουβαλά από τη στιγμή που γεννιέται ή έχει περιθώρια να την ανατρέψει; Οι εκδόσεις Διόπτρα στήριξε τη προσπάθεια, την έρευνα και τη συγγραφή της γιατί μάλλον κατάλαβε ότι έπρεπε να γραφεί. Και καλά έκανε. Η άγνοια των περισσότερων από τους αναγνώστες για την ιστορία του τόπου μας έρχεται να καλυφθεί από την αριστοτεχνική πένα της συγγραφέως. Οι πηγές όπου βασίστηκε το μυθιστόρημα λιγοστές όπως μπορεί να δει ο αναγνώστης στο τέλος του βιβλίου. Κι αυτό έρχεται να κάνει πιο δύσκολη τη συγγραφή του ως προς το πλέξιμο της πραγματικότητας με τη μυθοπλασία. Τα ιστορικά στοιχεία δεν κουράζουν τον αναγνώστη. Το αντίθετο. Ο αναγνώστης θα κυλήσει στο χρόνο από το 1840 στο σήμερα με συνεχείς εναλλαγές που το καθιστά πιο μυστηριώδες και με την αγωνία να ανεβαίνει κατακόρυφα.    

 

Μιλά για τον εξευτελισμό της γυναίκας, για την επαναστατικότητα και τον δυναμισμό που κρύβει μέσα της,  για την αγάπη της για την Ελλάδα και το φως της, την ιστορίας της και τη βοήθεια προς αυτή για να σταθεί στα πόδια της. Η Σοφί που έγινε η Ελληνίδα Σοφία και η κόρη της η Ελίζα που αν και ξένη θα προτιμούσε να πουλήσει όλα τα κοσμήματα της για να βοηθήσει την Ελλάδα να ορθοποδήσει. «Αγαπώ καλύτερα να μη φορέσω στη ζωή μου διαμάντια και να βοηθήσω τους Έλληνες» γράφει στη σελίδα 133. Μας γνωρίζει πώς διαπραγματεύτηκε εκτάσεις με την μονή Πεντέλης που είχε κηρύξει άτυπα ολόκληρο το βουνό στη δικαιοδοσία της. Δεν μας παραξενεύουν οι αξιώσεις στη σημερινή εποχή. Αλλά ακόμη δεν μας παραξενεύει που οι πλούσιοι της εποχής, Έλληνες και Βαυαροί αγόρασαν την Αττική σε εξευτελιστικές τιμές.

Από τη γιαγιά στη κόρη και την εγγονή η ιστορία από τα χείλη τους ακούγεται σ’ όλα τα αυτιά Στη σελίδα 364 γράφει για τη μυστική διαθήκη που άφησε κληρονομιά στις επόμενες γενιές γυναικών. «Ήθελε γυναίκες αξιοπρεπείς και υπερήφανες, να διεκδικούν τα όνειρα τους και να τα κερδίζουν, να έχουν δικαίωμα στις επιλογές και στην ελεύθερη σκέψη. Επιθυμούσε να μορφωθούμε όλες μας, να έχουμε ένα καλό βιοτικό επίπεδο και να μη βρεθούμε ποτέ εξαρτημένες από κανένα άντρα που θα προσπαθούσε να μας μειώσει ή να μας χρησιμοποιήσει σαν σκεύος ηδονής».Η Ελίζα και η φίλη της η Κωνσταντίνα ξεκίνησαν μια μυστηριώδη αναζήτηση, που τις έφερε  αντιμέτωπες με ιστορικά πρόσωπα, πραγματικά στοιχεία και αλλόκοτους αστικούς θρύλους. Ίντριγκες, γρίφοι, αινιγματικά κτίρια της πρωτεύουσας, εκκλησίες με μυστικά περάσματα κι ένας λαβύρινθος από σήραγγες της υπόγειας Αθήνας ξανοίγεται μπροστά τους. Κι όσο ο μίτος του κουβαριού ξετυλίγεται, οι κίνδυνοι για την Ελίζα βαθαίνουν αλλά και για όλους όσους βρίσκονται δίπλα της. Ένα μυστικό αιώνων απειλείται, η γιαγιά Ελίζα φοβάται να της το ομολογήσει αλλά τη προστατεύει όταν χρειαστεί. Και τη προστάτευσε.

Δεν θέλω να αποκαλύψω άλλα μυστικά της ιστορίας. Επέλεξα σημεία που με κέντρισαν και πιστεύω ότι θα προκληθούν και οι αναγνώστες να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν αυτή τη Γυναίκα! Να ανοίξουν το διαδίκτυο για να εξακριβώσουν ίσως τα στοιχεία αλλά και να βρουν άλλα.   Καλοτάξιδο να είναι στις καρδιές των αναγνωστών!

«Πόσο όμορφο είναι να γεννιέσαι γυναίκα και να γίνεσαι μάνα……»
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-04-2018 00:17
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-03-2018 17:06
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ένα παλιό κόσμημα, επιστολές μιας Γαλλίδας Αριστοκράτισσας του 19 ου αιώνα και ένα περίεργο κουτί με χάρτες..... Μια μυστηριώδης αναζήτηση θα φέρει την Ελίζα και την Κωνσταντίνα αντιμέτωπες με μια ιστορική προσωπικότητα ..

Η μοίρα , σε μια σπάνια έμπνευση της , οδηγεί τους ήρωες σε ανεξερεύνητα μονοπάτια κι ο έρωτας υφαίνει τους δικούς του δεσμούς , μιλώντας μια γλώσσα που μόνο εκείνος γνωρίζει...

Η Ελιζα με την Κωνσταντίνα ξεκινούν την μυστηριώδη αναζήτηση τους μέσα από υπόγειες σήραγγες και έρχονται αντιμέτωπες με με Ιστορικά πρόσωπα, πραγματικα στοιχεία, αλλόκοτους αστικούς θρύλους , ίντριγκες, γρίφοι,, αινιγματικά κτίρια, εκκλησίες με μυστικά περάσματα, και όσο το κουβάρι ξετυλίγεται ,το μυστήριο και ο κίνδυνος για την Ελίζα βαθαίνουν..

Μια ανεξήγητη σχέση συνδέει την οικογένεια της με τη Δούκισσα της Πλακεντίας,κι ένα μυστικό αιώνων απειλείται.... Μόνο η γιαγιά Ελίζα γνωρίζει.... Τι κρύβει η Μυστική Διαθήκη που δεν πρέπει να αποκαλυφθεί ?

Ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο ακόμη μία φορά η Ελένη Γαληνού με σεβασμό προς τον αναγνώστη ,με στοιχεία και αναφορές που καθηλώνουν , με πραγματικά γεγονότα,και  ,με εμπεριστατωμένη έρευνα ,και με την ζεστή και καθαρή γραφή της μας εντυπωσιάζει με την μυστηριώδη ζωή της ιστορικής Δούκισσας.... Ένα βιβλίο που επιτυχημένα συνδυάζει το παρελθόν και το σήμερα, και τα αληθινά γεγονότα με τον μύθο ,τόσο ώστε να συντελέσει σε αυτό το πραγματικά εξαιρετικο βιβλίο !!

* Είμαι παιδί διεφθαρμένων γονέων. Και τώρα πια μια γυναίκα παράξενη, κυκλοθυμική, ίσως και ιδιότροπη , Δύσκολα μπορεί κανείς να μπει στην ψυχή μου και να με καταλάβει,όμως μου είναι παγερά αδιάφορο. Η γνώμη των άλλων οποία κι αν είναι,ούτε με αφορά ούτε με άγγιζει . Από παιδί με δίδαξαν πως οι άνθρωποι αξίζουν λιγότερο από χρυσάφι. Έτσι έμαθα και εγώ να αγαπώ τα σκυλιά περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο και δεν με νοιάζει αν με κατηγορούν γι' αυτό . Τα ζώα έχουν πιο αγνή ψυχή και δύσκολα σε προδίδουν Μένω απαθής όταν οι γύρω μου με κοιτούν και σκύβουν ανερυθριαστα να σχολιάσουν πίσω από την πλάτη μου . Τους περιφρονώ .

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-03-2018 11:00
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
9
Το θέλουν
5
Αγαπημένο τους
3
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
6
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα