Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Lazongas Α4
Σχέδια Drawings
Βιβλίο Ζωγραφική, Ελληνική >> Σχέδιο (ζωγραφική) >> Τέχνη - Κατάλογοι >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Κοντός, Γιάννης, 1943-2015 (Kontos, Giannis) Παπανικολάου, Μιλτιάδης Μ. (Papanikolaou, Miltiadis M.) Δημητριάδης, Δημήτρης, 1944- , θεατρικός συγγραφέας (Dimitriadis, Dimitris) Παγουλάτος, Αντρέας, 1948-2010 (Pagoulatos, Antreas) Παπά, Σάνια (Papa, Sania) Μουτσόπουλος, Θανάσης (Moutsopoulos, Thanasis) Φατούρος, Δημήτρης Α. (Fatouros, Dimitris A.) Πατρίκιος, Τίτος, 1928- (Patrikios, Titos) Μαρωνίτης, Δημήτρης Ν., 1929-2016 (Maronitis, Dimitris N.) Βαλαωρίτης, Νάνος, 1921-2019 (Valaoritis, Nanos) Συλλογικό έργο (Collective Work)
Ζωγράφος: Λαζόγκας, Γιώργος (Lazogkas, Giorgos)
Επιμελητής: Μουτσόπουλος, Θανάσης (Moutsopoulos, Thanasis)
Εκδότης: Άγκυρα Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Μουσείο Μπενάκη
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-422-347-3 Άγκυρα 2005
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
32χ25 - 336
Πρόκειται ένα μεγάλο Λεύκωμα σχεδίων του ζωγράφου Γιώργου Λαζόγκα, με τίτλο "A4". Στις 340 σελίδες -σε εξαιρετικό, ειδικό χαρτί - αποτυπώνονται σχέδια που χρονολογούνται από το 1959 και φθάνουν έως σήμερα. Η επιλογή έγινε ανάμεσα σε 6.000 περίπου σχέδια που διασώζονται.

Η σταθερή, διαρκής, και από νωρίς, συνήθεια του Γιώργου Λαζόγκα να σχεδιάζει σε μικρές ιχνογραφίες ή σελίδες γραφομηχανής, όπως αποκαλούσε τότε το Α4, αποτελεί ένα αναπόσπαστο δομικό μέρος του συνολικού του έργου.

Το "Α4", περιέχει σχέδια που διατρέχουν μια πορεία 46 χρόνων προσωπικής ιστορίας, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, αποτυπωμένη σε σελίδες γραφομηχανής, με μολύβι, κάρβουνο, καρμπόν, collage. Πορεία βιωματική και πάντοτε παλίμψηστη στο χρόνο. Με στοχασμό, εκρηκτικότητα, διαμαρτυρία, άλλοτε εντός και άλλοτε στο περιθώριο των εξελίξεων, τα σχέδια -ως το στοιχείο ταυτότητας του ζωγράφου- δηλώνουν το γραφολογικό προσωπικό του δεδομένο και αποτελούν μαρτυρία του δικού του ύφους. Το σχέδιο ως εργαλείο έρευνας, έπαιξε ρόλο στη διατύπωση του συνολικού του έργου. Μια καθημερινή άσκηση που διαμόρφωσε συνολικά την εικαστική του αντίληψη και γραφή. Οι σχεδιαστικές σημειώσεις -με την αμεσότητα που τις χαρακτηρίζει- μετατρέπονται σε ημερολόγιο ζωής. Τα σχέδια βιώνουν την καθημερινότητα που βιώνεται επίσης μέσα απ\' αυτά. Βαθιά πίστη του Λαζόγκα: "Η τιμιότητα στην τέχνη είναι το σχέδιο".

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας
Κοινωνικά δίκτυα