Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Με τον ρυθμό της ψυχής
Αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου
Βιβλίο Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική >> Νεοελληνική λογοτεχνία - Συλλογές >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο (Collective Work) Κοκκινάκη, Νένα Ι. (Kokkinaki, Nena I.) Zimbone, Anna () Δούκα, Μάρω, 1947- (Douka, Maro) Δενδρινός, Γεράσιμος Γ. (Dendrinos, Gerasimos) Δαββέτας, Νίκος Γ. (Davvetas, Nikos G.) Γκιμοσούλης, Κωστής, 1960- (Gkimosoulis, Kostis) Γιατρομανωλάκης, Γιώργης, 1940- (Giatromanolakis, Giorgis) Βλαβιανού, Αντιγόνη (Vlavianou, Antigoni) Βασιλικός, Βασίλης, 1934- (Vasilikos, Vasilis) Βαρβέρης, Γιάννης, 1955-2011 (Varveris, Giannis) Βαλτινός, Θανάσης, 1932- (Valtinos, Thanasis) Βαγενάς, Νάσος, 1945- (Vagenas, Nasos) Ακρίβος, Κώστας (Akrivos, Kostas) Κοντός, Γιάννης, 1943-2015 (Kontos, Giannis)
Επιμελητής: Μακρυνικόλα, Νινέττα (Makrynikola, Ninetta) Κοντός, Γιάννης, 1943-2015 (Kontos, Giannis) Βαγενάς, Νάσος, 1945- (Vagenas, Nasos)
Εκδότης: Κέδρος
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-04-2757-8 Κέδρος 2006
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21χ14 - 323
Συμπληρώνονται φέτος είκοσι χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Ιωάννου. Στο γεγονός δεν έχει ως τώρα δοθεί η δέουσα προσοχή, αν κρίνουμε από την αδιαφορία των περισσοτέρων από τις εφημερίδες που διαμορφώνουν με τις σελίδες τους για το βιβλίο τις συνθήκες του λογοτεχνικού μας χρηματιστηρίου αξιών. Ο λόγος είναι προφανής. "Ο Ιωάννου δεν πουλάει", δήλωνε αφ\' υψηλού προ ημερών εκδότης εθισμένος στο λογοτεχνικό είδος του μπεστ σέλλερ. Και όμως, ο Ιωάννου ως τον θάνατό του ήταν ο πλέον "ευπώλητος" από τους πεζογράφους της εποχής του. [...] Το γιατί ο Ιωάννου είναι ένας από τους κορυφαίους πεζογράφους μας το έχει εξηγήσει με πειστικότητα η κριτική. Συνοψίζοντας την αξιολόγησή της θα λέγαμε ότι το έργο του, εκτός από την ενάργεια με την οποία απεικονίζει την ανθρώπινη μοίρα, αποτελεί και κομβικό σταθμό για την πεζογραφία μας. Κι αυτό γιατί η γραφή του, με την ιδιότυπη και καίρια διατύπωσή της, αποτέλεσε έναν βαθύ της εκσυγχρονισμό· ένα συμβάδισμά της, θα προσθέταμε, με τις πλέον ουσιώδεις σύγχρονές της εκφράσεις του δυτικού πεζογραφικού λόγου, το οποίο συνέβαλε αποφασιστικά στην ανανέωση της πεζογραφίας μας. Το ιδιαίτερο στην περίπτωση του Ιωάννου είναι ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός υπήρξε ενδογενής· ότι ο Ιωάννου τον κατόρθωσε όχι συνομιλώντας με τις σύγχρονές του δυτικές αναζητήσεις, όπως σχεδόν πάντοτε συμβαίνει στη λογοτεχνία μας, αλλά με τη σύνθεση και τη συγχώνευση σε ένα δραστικό κράμα των πλέον ζωτικών στοιχείων της νεοελληνικής πεζογραφικής διαχρονίας. [...]
(από τον πρόλογο του Νάσου Βαγενά)

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα