Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Αρχιτεκτονική της πέτρας
Βιβλίο Αρχιτεκτονική, Ελληνική - Φωτογραφικά λευκώματα >> Πολιτισμός, Λαϊκός >> Εξαντλημένο

Συγγραφέας: Κατημερτζή, Παρασκευή, 1950-2015 ()
Υπεύθυνος Σειράς: Μανιμανάκης, Κώστας Π. (Manimanakis, Kostas P.)
Φωτογράφος: Κορρός, Βαγγέλης (Korros, Vangelis) Μαθιουδάκης, Βασίλης (Mathioudakis, Vasilis) Πασχάλη, Μαρία (Paschali, Maria) Λιόκουρας, Αντώνης (Liokouras, Antonis) Βαγγελάκης, Σπύρος (Vangelakis, Spyros) Κατσιγιάννης, Κώστας, ταξιδιωτικός ρεπόρτερ (Katsigiannis, Kostas, taxidiotikos reporter) Μαστροπαύλος, Νίκος Γ. (Mastropavlos, Nikos G.) Συκάς, Βασίλης (Sykas, Vasilis)
Επιμελητής: Κόντη, Μαρία (Konti, Maria) Κατσιγιάννης, Κώστας, ταξιδιωτικός ρεπόρτερ (Katsigiannis, Kostas, taxidiotikos reporter) Μανιάτης, Δημήτρης Ν. ()
Εκδότης: Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε.
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-469-253-8 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη 2008
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
22χ25 - 145
Η Παλαιά Διαθήκη διδάσκει ότι ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο από πηλό. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι ο Δευκαλίων -γιος του Προμηθέα - και η γυναίκα του Πύρρα μετά τον κατακλυσμό αισθάνονταν μόνοι. Προσευχήθηκαν στον Δία. Εκείνος τους συμβούλευσε να περπατήσουν στην έρημη γη και να ρίξουν πίσω τους λιθάρια. Από τις πέτρες που έριξε στη γη ο Δευκαλίων γεννήθηκαν άνδρες και από εκείνες της Πύρρας γυναίκες. Έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο γένος ανθρώπων, ένας λαός. Είναι κοινή η ρίζα της λέξης "λάας") που σημαίνει λίθος, λιθάρι και λαός. Κοινός παρονομαστής θρησκείας και παράδοσης: οι άνθρωποι είναι παιδιά της πέτρας.
Πράγματι, ο δρόμος της εξέλιξης του ανθρώπου στον πολιτισμό από τα παλαιολιθικά χρόνια είναι στρωμένος με πέτρα. Τα πρώτα εργαλεία και τα πρώτα όπλα ήταν λίθινα. Πάνω στη σκληρή πέτρα "ακονίσθηκε" η επιδεξιότητα του χεριού και του νου τού γυμνού και αδύναμου ανθρώπου, που δεν άργησε να αντιληφθεί την υπεροχή που είχε η πνευματική δύναμη απέναντι στη φυσική. Αυτό που ξέρει κάθε λιθοξόος είναι ότι "τη γυναίκα και την πέτρα όσο τις χαϊδεύεις τόσο ομορφαίνουν"). Εφαρμόζοντας αυτή την αρχή, ανακαλύπτοντας τις φλέβες και πηγαίνοντας σύμφωνα με τα "νερά") της, ο άνθρωπος έδωσε στην άμορφη ύλη όλες τις μορφές, τα σχήματα της ζωής και τις χρήσεις.
Χώρα ορεινή και ημιορεινή σε ποσοστό 80% η Ελλάδα, με εξαιρετικά πλούσιο ανάγλυφο από κορυφές, κοιλάδες, βαθιές χαράδρες και λόφους, είναι το βασίλειο της πέτρας. Στα ψηλά βουνά κυριαρχούν οι ασβεστολιθικοί όγκοι. Πιο χαμηλά, το μάρμαρο, ο σχιστόλιθος, το μαλακό πουρί, ο πωρόλιθος, οι κροκαλοπαγείς λίθοι, οι σκληροί γνεύσιοι, οι γρανίτες. Πετρώματα χρωματιστά που αποκτούν μιαν απίστευτη ένταση εξαιτίας της καθαρότητας της ατμόσφαιρας και του φωτός. Συνήθως κυριαρχούν οι αποχρώσεις του γκρι, από το σχεδόν λευκό, το ωχρό γαλάζιο έως το σταχτί, το χρώμα της ώχρας. Σε άλλα σημεία, στη Σαντορίνη ή τα Μέθανα, οι πέτρες είναι σκουρόχρωμες λάβες που αφηγούνται την ιστορία των εκρήξεων, οι οποίες ανέβασαν υλικά από τα έγκατα της γης πριν από εκατομμύρια χρόνια. Πέτρες σκληρές ή μαλακές, πορώδεις ή κρυσταλλοπαγείς. Αυτές είναι το φυσικό φόντο, η χρωματική παλέτα και η πρώτη ύλη της κτίσης, που περιλαμβάνει εξίσου τον φυσικό κόσμο και τα έργα του ανθρώπου. [...]

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα