Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Αχιλλέας Δρούγκας, Αναδρομική
Βιβλίο Ζωγράφοι, Έλληνες >> Ζωγραφική, Ελληνική >> Τέχνη - Κατάλογοι >> Κυκλοφορεί

() Συγγραφέας: Λαμπράκη - Πλάκα, Μαρίνα (Lampraki - Plaka, Marina) Κατσανάκη, Μαρία (Katsanaki, Maria) Lucie - Smith, Edward (Lucie - Smith, Edward) Spencer, Charles S. (Spencer, Charles S.)
Ζωγράφος: Δρούγκας, Αχιλλέας (Drougkas, Achilleas)
Μεταφραστής: Σαλταμπάσης, Δημήτρης (Saltampasis, Dimitris) Μαχαίρας, Ανδρέας (Machairas, Andreas) Σκλαβουνάκος, Στάθης (Sklavounakos, Stathis)
Φωτογράφος: Ταμβίσκος, Δημήτρης (Tamviskos, Dimitris) Ρουπίνας, Άρης (Roupinas, Aris) Πολύζου, Λίμπερτυ (Polyzou, Limperty) Κυμπάρη, Θάλεια (Kympari, Thaleia) Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, φωτογράφος (Iliopoulos, Vangelis, fotografos) Δημότσης, Γιάννης (Dimotsis, Giannis) Γεωργουλέας, Ηλίας (Georgouleas, Ilias) Βαχαρίδης, Γιάννης (Vacharidis, Giannis)
Επιμελητής: Κατσανάκη, Μαρία (Katsanaki, Maria)
Εκδότης: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-7791-43-6 Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου 2009
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
29χ26 - 241
[...] Οι μελετητές της ζωγραφικής του Αχιλλέα Δρούγκα ανέτρεξαν συχνά σε σχολές, ρεύματα και τίτλους, για να στεγάσουν και να χαρακτηρίσουν την τέχνη του. Είναι αλήθεια πως, όπως προαναφέραμε, το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος του ζωγράφου αναπτύχθηκε με άλλοθι τις αναζητήσεις, τους κώδικες και τις ελευθερίες που προσέφεραν ρεύματα όπως η Ποπ Αρτ ή ο Φωτορεαλισμός. Αλλά η τέχνη του Δρούγκα δεν χρωστάει σ\' αυτές τις σχολές τίποτ\' άλλο παρά το κίνητρο για να ανακαλύψει και να αναπτύξει την ενδιάθετη κλίση του. Η τέχνη του δεν κράτησε από την ανατρεπτική και σαρκαστική Ποπ Αρτ παρά μόνο μια λεπτή ειρωνεία. Και από τον Φωτορεαλισμό μονάχα την ακρίβεια της εικόνας. Μια ακρίβεια που δεν βασίζεται αποκλειστικά στη φωτογραφική αποτύπωση. Γιατί ο Αχιλλέας σκηνοθετεί με σοφία τις συνθέσεις του και τις μελετά εκ του φυσικού, ρυθμίζοντας με το βλέμμα και το πνεύμα την επιφάνεια, την απόκρυψη, την απόρριψη. Αυτό που μοιάζει ρεαλιστικό στη ζωγραφική του Δρούγκα δεν είναι παρά μια οφθαλμαπάτη.

Η τέχνη του είναι εξόχως αφαιρετική. Η πραγματικότητα υποβάλλεται σε λεπτές "χειρουργικές" επεμβάσεις για να αποβάλει το επεισοδιακό και το τυχαίο. Έτσι μονάχα θα εξασφαλίσει διαβατήριο εισόδου σ\' έναν κόσμο όπου βασιλεύει η άχρονη τάξη κι η ομορφιά. Η ομορφιά ως έννοια, ως λέξη, μοιάζει σήμερα αναχρονιστική, ξεπερασμένη. Ο καλλιτέχνης που τολμά να την υπηρετεί κινδυνεύει να κατηγορηθεί ως ακαδημαϊκός και να απορριφθεί από το σύστημα. Χρειάζεται να διαθέτει θάρρος, ανδρεία και αντοχή.

Ο Αχιλλέας Δρούγκας πορεύτηκε αταλάντευτα στην οδό που είχε χαράξει, αψηφώντας τις σειρήνες. Το κοινό του, οι οπαδοί του καλύτερα, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και πέρα απ\' τον Ατλαντικό, τον ακολούθησαν με φανατική προσήλωση και πίστη. [...]

Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα
Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης
Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας
Κοινωνικά δίκτυα