Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Μακεδονία: Καστοριά - Πρέσπα
Αξιοθέατα· παραλίες· διαδρομές· μονοπάτια· 4x4· διαμονή· φαγητό· από τον Γιάννη Ντρενογιάννη
Βιβλίο Μακεδονία - Ταξιδιωτικοί οδηγοί >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο (Collective Work) Βαϊμάκη, Βάλυ (Vaimari, Valy) Μητσάκης, Κωνσταντίνος (Mitsakis, Konstantinos) Ιορδάνογλου, Αντώνης (Iordanoglou, Antonis) Τηνιακός, Λεωνίδας (Tiniakos, Leonidas)
Υπεύθυνος Σειράς: Ντρενογιάννης, Γιάννης (Ntrenogiannis, Giannis)
Φωτογράφος: Νικολαρεΐζη, Ιωάννα (Nikolareΐzi, Ioanna) Κουτσογιαννόπουλος, Δαυίδ - Δημήτρης (Koutsogiannopoulos, David - Dimitris) Δέτσης, Γιώργος (Detsis, Giorgos) Βογιατζής, Στράτος (Vogiatzis, Stratos) Μεράκος, Περικλής (Merakos, Periklis) Μητσάκης, Κωνσταντίνος (Mitsakis, Konstantinos) Ντρενογιάννης, Γιάννης (Ntrenogiannis, Giannis)
Επιμελητής: Βαϊμάκη, Βάλυ (Vaimari, Valy) Ιορδάνογλου, Αντώνης (Iordanoglou, Antonis) Τηνιακός, Λεωνίδας (Tiniakos, Leonidas) Θεοδωρακάκης, Μάριος (Theodorakakis, Marios)
Εκδότης: Έθνος
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
- Έθνος 2010
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
23χ15 - 129
Σε 3 ώρες...
Αν θες να φτάσεις στην Πρέσπα τόσο χρειάζεσαι το 2010! Ξεκινάς από τη Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο, παίρνεις την Εγνατία Οδό και μετά 3 ώρες πίνεις τσίπουρο στους Ψαράδες και κάνεις βαρκάδες. Αυτό και μόνο το γεγονός είναι ικανό να αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής. Άλλοι λένε προς το καλύτερο και άλλοι προς το χειρότερο. Αν σκεφτείτε ότι στην "προβλήτα" των Ψαράδων κατασκευάστηκε πρόσφατα ναός με κόκκινο ζωγραφιστό τούβλο ο οποίος από τα αναμμένα κεράκια προσφέρει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στην εκκλησία του χωριού, τότε η απόφαση είναι δική σας. Είναι η εύκολη πρόσβαση σωτηρίας ή "καταστροφή" (με την έννοια της όποιας τουριστικής ανάπτυξης);
Από την άλλη, διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προστασία της Πρέσπας (και να το ξεκαθαρίσουμε... Πρέσπα ονομάζεται η ευρύτερη περιοχή των 2 λιμνών). Για τη σημερινή κατάσταση που βλέπει ο επισκέπτης και τις υπηρεσίες που παρέχουν (δηλαδή καμία) πόσο ευθύνη έχουν; Πιθανότατα καμία αφού κι εδώ στόχος είναι το κέρδος... περιβαλλοντικά ομιλώντας!
Απομένουν οι κάτοικοι της Πρέσπας και δεν εννοώ μονάχα τους ανθρώπους, αλλά και τα πουλιά και τις αρκούδες και τους κέδρος και ό,τι άλλο μένει εκεί -πεισματικά ίσως- αλλά μένει. Αυτοί αξίζουν πολύ περισσότερο από όσο ο Εθνικός Δρυμός και τα προγράμματα διαχείρισης και οι εκάστοτε βλακείες που ξεστομίζουν πολικάντηδες ή τουριστικοί πράκτορες ή περιβαλλοντολόγοι χωρίς γνώση και χωρίς ντροπή. Για μένα προσωπικά η Πρέσπα είναι ο παππούς Γερμανός και η γιαγιά Θοδώρα, ο Λάζαρος και η Γεωργία, ο Βασίλης ο πελεκάνος, ο μικρός Γερμανός και η Χριστίνα που μεγάλωσαν και δεν έχασαν το χαμόγελό τους, όλοι εκείνοι που κατέχουν κομμάτι της ψυχής μου. Και είτε κάνω 3 ώρες να φτάσω είτε 13, καρφί δεν μου καίγεται!

Γιάννης Ντρενογιάννης
Φεβρουάριος 2010


Ο οδηγός περιέχει τα κεφάλαια: "Καστοριά", "Ν. Καστοριάς" και "Πρέσπα", με τις επιμέρους ενότητες: "Μη χάσετε", "Ανακαλύψεις", "Οικισμοί", "Εθνικός Δρυμός" (μόνο για την "Πρέσπα"), "Περιήγηση", "Με τα πόδια", "Off road", "Δραστηριότητες", "Πολιτισμός", "Διαμονή", "Φαγητό".

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα