Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Ελληνική Ιστορία: Βυζαντινός ελληνισμός
Βιβλίο Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Ιστορία - 324-1453 >> Ελλάς - Ιστορία - 1204- >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο () Γάσπαρης, Χαράλαμπος (Gasparis, Charalampos) Μπαζαίου - Barabas, Θεώνη (Bazaiou - Barabas, Theoni) Σαββίδης, Αλέξης Γ. Κ. (Savvidis, Alexis G. K.) Νικολάου, Κατερίνα, ερευνήτρια ΕΙΕ (Nikolaou, Katerina) Χρήστου, Ειρήνη (Christou, Eirini) Πατούρα, Σοφία (Patoura, Sofia)
Υπεύθυνος Σειράς: Σακελλαρίου, Μιχαήλ Β., 1912-2014 (Sakellariou, Michail) Μαλτέζου, Χρύσα A. (Maltezou, Chrysa A.) Δεσποτόπουλος, Αλέξανδρος Ι., 1913-2004 (Despotopoulos, Alexandros I.)
Επιμελητής: Κούρση, Μαρία (Koursi, Maria) Χριστοπούλου, Χριστιάνα Γ. (Christopoulou, Christiana G.)
Εκδότης: Η Καθημερινή Εκδοτική Αθηνών
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-475-151-8 Η Καθημερινή 2010
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
21χ18 8 144
Ένα πλήρες εγχειρίδιο της ελληνικής ιστορίας, από την προϊστορική εποχή έως τις μέρες μας, προσφέρει στο αναγνωστικό της κοινό η "Καθημερινή", από την Κυριακή, 20 Ιουνίου. Πρόκειται για την "Ελληνική Ιστορία" της Εκδοτικής Αθηνών, στην οποία παρουσιάζεται με τρόπο συνοπτικό και κατανοητό η πολυτάραχη πορεία του τόπου μας και των ανθρώπων του, από τη γεωλογική διαμόρφωση του ελλαδικού χώρου και την εμφάνιση του ανθρώπου, έως την περίοδο της Μεταπολίτευσης και τις αρχές του 21ου αιώνα. Παράλληλα, η σειρά περιλαμβάνει και εξαιρετικού ενδιαφέροντος κεφάλαια για τον Ελληνισμό της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την ομογένεια σε όλον τον κόσμο. Ο καθένας από τους οκτώ τόμους της εξετάζει συγκεκριμένες περιόδους της ελληνικής ιστορίας και θα κυκλοφορεί κάθε Κυριακή δωρεάν μαζί με την "Καθημερινή", από τις 20 Ιουνίου έως τις 8 Αυγούστου.

Το έργο είναι γραμμένο από έγκυρους και εξειδικευμένους επιστήμονες (ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλολόγους, αλλά και παλαιοντολόγους, νομικούς, δημοσιολόγους και οικονομολόγους), έτσι ώστε το κάθε ζήτημα και η κάθε ιστορική περίοδος να προσεγγίζονται σφαιρικά και ολοκληρωμένα και να αναδεικνύονται οι γνωστές και οι άγνωστες πτυχές τους.

Η επιστημονική επιμέλεια του έργου ανήκει σε τρεις πολύ σημαντικές μορφές στο χώρο της ελληνικής ιστορίας (Μ. Σακελλαρίου, Χρ. Μαλτέζου, Αλ. Δεσποτόπουλο). Τα κείμενα είναι γραμμένα με απλό, αλλά περιεκτικό και επιστημονικό τρόπο και συνοδεύονται από κατατοπιστικό φωτογραφικό υλικό και χάρτες. Τέλος, κάθε τόμος περιλαμβάνει ενδεικτική επιστημονική βιβλιογραφία.

Φυσικά, παρά τον πλούτο των πληροφοριών που περιέχουν οι συνολικά 800 και πλέον σελίδες της "Ελληνικής Ιστορίας", δεν εξαντλούν το θέμα. Άλλωστε, η μακραίωνη ιστορία της ελληνικής γης και όσων την πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους, θα απαιτούσε αναρίθμητους τόμους για να καταγραφεί. Ωστόσο, η έκδοση που προσφέρει η "Κ" αποτελεί πολύτιμη πηγή αναφοράς για όλες τις ιστορικές περιόδους έως και την αυγή του 20ού αιώνα, αλλά και σημείο εκκίνησης για περαιτέρω μελέτη, από όσους ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα ιστορικά θέματα, από την αρχαία μυθολογία, μέχρι και το κυπριακό ζήτημα.

Η προσφορά της "Καθημερινής" εντάσσεται στη πολυετή και συνεπή προσπάθεια της εφημερίδας για την προώθηση και ανάδειξη της ιστορικής έρευνας, τόσο μέσω των εκδόσεών της, όσο και μέσω των αφιερωμάτων της σε θέματα ιστορίας, στο φύλλο της Κυριακής. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού δικαιώνει και επιβραβεύει αυτήν την προσπάθεια.

Τόμος Δ\': Βυζαντινός ελληνισμός
Στον τόμο αυτόν εξετάζεται το πιο παραγνωρισμένο ίσως κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού χώρου. Η ελληνόφωνη βυζαντινή αυτοκρατορία αποτελεί τη "μεγάλη γέφυρα" μεταξύ του αρχαίου και του νεότερου Ελληνισμού. Στα χρόνια της ακμής της, η Κωνσταντινούπολη διέσωσε όση από τη λάμψη της παρηκμασμένης Ρώμης είχε απομείνει και κληρονόμησε στους μεταγενέστερους μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής εμβέλειας. Ταυτόχρονα, από το Βυζάντιο η χριστιανική θρησκεία διαδίδεται και πέρα από τον στενό πυρήνα του ευρωπαϊκού χώρου, έως τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο, το Βυζάντιο διαμορφώνει την εξέλιξη της σύγχρονης ευρωπαϊκής αλλά και της ελληνικής ιστορίας.


Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Σοφία Πατούρα, "Η Χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (324-395)
- Σοφία Πατούρα, "Το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος κατά τον 5ο αιώνα"
- Ειρήνη Χρήστου, "Από τον Ιουστινιανό ως τον Ηράκλειο (527-641)
- Ειρήνη Χρήστου, "Οι κρίσιμοι αιώνες του Βυζαντίου"
- Κατερίνα Νικολάου, "Η Συρική Δυναστεία (Δυναστεία των Ισαύρων, 717-802)
- Κατερίνα Νικολάου, "Η ανόρθωση της αυτοκρατορίας και η Βυζαντινή Εποποιία"
- Αλέξης Σαββίδης, "Ο αιώνας των Κομνηνών, η Δυναστεία των Αγγέλων και οι Σταυροφορίες (1081-1204)"
- Θεώνη Μπαζαίου - Barabas, "Πολιτειακοί θεσμοί, εκκλησία, οικονομία και κοινωνία της Πρωτοβυζαντινής και Μεσοβυζαντινής περιόδου"
- Θεώνη Μπαζαίου - Barabas, "Οι ελληνικές χώρες από τον 4ο ως τον 12ο αιώνα"
- Αλέξης Σαββίδης, "Το κράτος της Νίκαιας και η αυτοκρατορία των Παλαιολόγων (1204-1453)"
- Αλέξης Σαββίδης, "Τα άλλα Βυζαντινά κράτη από τον 13ο ως τον 15ο αιώνα"
Χαράλαμπος Γάσπαρης, "Οι Λατινοκρατούμενες ελληνικές περιοχές από τον 13ο ως τον 15ο αιώνα"

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
1
Το έχουν
1
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
1
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα