Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Σύντομος οδηγός στο δίκαιο για μη νομικούς
Βιβλίο Δίκαιο >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Παπαχρίστου, Θανάσης Κ. (Papachristou, Thanasis K.) Βιδάλης, Τάκης Κ. (Vidalis, Takis K.)
Εκδότης: Σάκκουλας Αντ. Ν.
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-15-2194-7 Σάκκουλας Αντ. Ν. 2009
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
- - 76
Η ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης σύνθετων ιδίως προβλημάτων έχει συνειδητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Ωστόσο, είναι ακόμη λιγοστές οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί σχετικά. Κανόνας παραμένει και σήμερα η εμμονή στην αυτάρκεια των επιμέρους επιστημών. Οι επισημάνσεις αυτές ισχύουν ιδίως για ένα νέο κλάδο που άπτεται του δικαίου της βιοτεχνολογίας και της βιοηθικής: το βιοδίκαιο.
Οι συγγραφείς αντιμετώπισαν το πρόβλημα της συγγραφής ενός ευσύνοπτου διδακτικού βοηθήματος. Πρόκειται για "μικρό το δέμας" βιβλίο, το οποίο αποτελεί απτό δείγμα γραφής για τη δημιουργική υποστήριξη της διεπιστημονικής εκπαίδευσης και έρευνας.
Στην Εισαγωγή του εκτίθενται οι διακρίσεις των επιμέρους κλάδων του δικαίου, η ισχύς των κανόνων του, η δομή και εφαρμογή τους, η ερμηνεία τους και η απονομή της δικαιοσύνης. Εξ άλλου, στο πρώτο κεφάλαιο, που επικεντρώνεται στο δημόσιο δίκαιο, σκιαγραφείται η έννοια του Συντάγματος, οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος και τα κυριότερα όργανα της κρατικής εξουσίας, ενώ αναφέρονται οι διατάξεις του που άπτονται, άμεσα ή έμμεσα, της βιοηθικής και της βιοτεχνολογίας.
Το δεύτερο κεφάλαιο αφιερώνεται στο ιδιωτικό δίκαιο. Ειδικότερα, παρουσιάζονται ευσύνοπτα τα είδη των κανόνων του, ο βασικός κορμός του, δηλαδή το αστικό δίκαιο, και οι αρχές που το διέπουν. Επίσης, διευκρινίζονται οι κυριότερες έννοιες του αστικού δικαίου: το πρόσωπο, η προσωπικότητα, το δικαίωμα, η δικαιοπραξία και η αδικοπραξία, το πράγμα, η κυριότητα, ο γάμος, η μητρότητα και η θεμελίωση της πατρότητας, η γονική μέριμνα, η επιτροπεία, η δικαστική συμπαράσταση και η διαθήκη.
Έτσι, ο αναγνώστης αποκτά μια καλή πρώτη πληροφόρηση, αναγκαία για την ενασχόλησή του με το βιοδίκαιο. Χωρίς αυτήν ο μη νομικός θα βρισκόταν συχνά σε terra incognita.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα