Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Κρατική εξουσία: Μια στρατηγική-σχεσιακή προσέγγιση
Βιβλίο Πολιτικές επιστήμες >> Μαρξισμός >> Κράτος >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Jessop, Bob (Jessop, Bob)
Μεταφραστής: Μπουκάλας, Χρήστος (Mpoukalas, Christos)
Εκδότης: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-8219-75-5 Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2011
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
24χ17 - 356
Ο Bob Jessop παρουσιάζει εδώ μια ενημερωμένη καταγραφή της διαλεκτικής μεταξύ δομής και στρατηγικής στην άσκηση της κρατικής εξουσίας. Ενώ προηγούμενη εργασία του επισκοπούσε κριτικά άλλες θεωρητικές προσεγγίσεις στο κράτος, η παρούσα εστιάζει στην ανάπτυξη της δικής του "στρατηγικής-σχεσιακής" προσέγγισης. Παρουσιάζει τις κύριες πηγές της, περιγράφει την εξέλιξή της, εφαρμόζει την προσέγγιση αυτή σε τέσσερις θεματικές, και σκιαγραφεί ένα στρατηγικό-σχεσιακό ερευνητικό πρόγραμμα. Έτσι, το βιβλίο αυτό παρουσιάζει μια πλήρη θεωρητική έκθεση της προσέγγισης, καθώς και οδηγίες για την εφαρμογή της.

Στα κύρια στοιχεία του βιβλίου περιλαμβάνονται: μια ανασκόπηση πρόσφατων εξελίξεων στο πεδίο της θεωρίας κράτους και της πολιτισμικής στροφής στην πολιτική οικονομία· κριτικές στρατηγικές-σχεσισκές αναγνώσεις μεγάλων θεωρητικών του κράτους - του Μarx, περί πολιτικής εκπροσώπησης· του Gramsci, περί χωρικότητας της κρατικής εξουσίας· του Πουλαντζά, περί κράτους ως κοινωνικής σχέσης και του ύστερου Foucault, περί τεχνικής της κρατικότητας· εφαρμογές της στρατηγικής-σχεσιακής προσέγγισης σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το σύγχρονο κράτος: την έμφυλη επιλεκτικότητά του, το μέλλον του εθνικού κράτους, τη χρονική επικυριαρχία του κράτους, και τη σημασία της πολυκλιμακικής μεταδιακυβέρνησης στην Ευρώπη για το γενικότερο μέλλον του κράτους. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια σειρά προτάσεων για μελλοντική στρατηγική-σχεσιακή έρευνα στην πολιτική οικονομία και τη θεωρία κράτους.

"Καθοριστική -με την πλήρη σημασία της λέξης-, η "Κρατική εξουσία" αποτελεί το αποκορύφωμα τριάντα ετών πρωτοποριακού έργου από τον πιο ανήσυχο και δημιουργικό θεωρητικό του κράτους".

(Jamie Peck, Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον)

"Ο Βob Jessop αποτελεί από καιρό ένα από τα εξέχοντα υποδείγματα θεωρητικών του κράτους, με τεράστια απήχηση και επιρροή. Στο νέο του βιβλίο επανεξετάζει τις θεωρητικές πηγές της ξεχωριστής στρατηγικής-σχεσιακής προσέγγισής του -τον Μarx, τον Gramsci, τον Foucault και, πάνω απ\' όλους, τον Νίκο Πουλαντζά-, και, επαρκώς ανανεωμένος, καταπιάνεται με ουσιώδη ζητήματα. Οι απορρέοντες στοχασμοί είναι τεράστιας σημασίας για όποιον προσπαθεί να κατανοήσει το κράτος στην εποχή της παγκοσμιοποίησης".

(Alex Callinicos, King\'s College, Λονδίνο)

"Δεν είναι η πρώτη φορά που η, θεωρητικά εκλεπτυσμένη και εμπειρικά εύστοχη, διύλιση κοινωνικών και πολιτικών τάσεων από τον Bob Jessop δίνει νέα πνοή στη θεωρητική μελέτη του καπιταλιστικού κράτους. Αυτό που καθιστά το παρόν έργο μοναδικό είναι, πρωτίστως, ο τρόπος με τον οποίο συνυφαίνει τρεις δεκαετίες βαθιάς διόρασης σε ένα πυκνά συνεκτικό πλαίσιο κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ανάλυσης. Αυτό το βιβλίο, η πληρέστερη κατάθεση της στρατηγικής-σχεσιακής προσέγγισης, θα όφειλε να αποτελεί απαιτούμενο ανάγνωσμα για όλους τους μελετητές, τους αναλυτές και, ιδεωδώς, τους παράγοντες και τα υποκείμενα της κρατικής εξουσίας."

(Colin Hay, Πανεπιστήμιο του Σέφφιλντ)

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
1
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα