Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Σπυρίδων - Φιλίσκος Σαμαράς: Η Κρητικοπούλα
Κωμικό μελόδραμα σε τρεις πράξεις
Βιβλίο Όπερες >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο () Τσελίκας, Γιάννης (Tselikas, Giannis) Αξιώτης, Γεώργιος (Axiotis, Georgios) Λεωτσάκος, Γιώργος (Leotsakos, Giorgos) Κομποτιάτη, Σοφία (Kompotiati, Sofia) Σειραγάκης, Μανώλης (Seiragakis, Manolis) Δοντάς, Νίκος Α. (Dontas, Nikos A.)
Εκδότης: Εθνική Λυρική Σκηνή
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
- Εθνική Λυρική Σκηνή 2011
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
17χ12 - 104
Το έργο: Η τρίπρακτη "Κρητικοπούλα", σε κείμενο των Νικολάου Λάσκαρη και Πολύβιου Δημητρακόπουλου, χαρακτηρίζεται στο πρόγραμμα της πρώτης παράστασης ως "κωμική όπερα". Ο ίδιος ο Σαμαράς δεν προσδιορίζει τον τύπο του έργου στη χειρόγραφη παρτιτούρα. Παρότι η υπόθεση διαδραματίζεται στην ενετοκρατούμενη Κρήτη (1211-1715), προφανώς αφορμή στάθηκαν οι κρητικές επαναστάσεις στα τέλη του 19ου αιώνα, η ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913) και, τελικά, η ένωση της μεγαλονήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912/3. Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης είναι η κρητικοπούλα Αρετή, που επιτυγχάνει να αποσπάσει από τον Ενετό Δούκα της Κρήτης προνόμια για τους συμπατριώτες της. Με φόντο την "πολιτική" αυτή διάσταση, σε πρώτο επίπεδο πλέκεται ένα γαϊτανάκι από αισθηματικές ιστορίες κάθε είδους, που έχει ως συνέπεια κωμικές καταστάσεις.

Πρεμιέρες: Η Κρητικοπούλα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, στις 30 Μαρτίου 1916 από τον Ελληνικό Μουσικό Θίασο του Απόστολου Κονταράτου. Πρωταγωνιστούσαν η \'Ελσα\'Ενκελ, σύζυγος του Κονταράτου, ως Αρετή, η Σωσώ Κανδύλη ως Κοντέσα, ο Γεώργιος Καμβύσης ως Παύλος, ο Μάνος Φιλιππίδης ως Μιχάλης και ο Γεώργιος Δράμαλης ως Φουρλάνος. Η σκηνοθεσία ήταν του Μιλτιάδη Λιδωρίκη, ενώ την ορχήστρα και τη μαντολινάτα της Μουσικής Ακαδημίας διηύθυνε ο συνθέτης. Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει παρουσιάσει την Α\' Πράξη του έργου στο πλαίσιο επετειακών εκδηλώσεων το 1944, το 1946 και το 1952. Ολόκληρο το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά απόψε. Ακολουθείται η αποκατεστημένη μορφή της παρτιτούρας από τον Γιάννη Τσελίκα, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στις 20 Απριλίου 2011 από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα