Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία
Βιβλίο Εκκλησιαστική ιστορία >> Οικουμενικό Πατριαρχείο >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Νανάκης, Ανδρέας Α. (Nanakis, Andreas A.)
Εκδότης: Μπαρμπουνάκης Χ.
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-267-147-4 Μπαρμπουνάκης Χ. 2013
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
24χ17 - 532
Στην παρούσα έκδοση κατορθώνεται η παρουσίαση της κρίσιμης για το Γένος περιόδου, που εκκίνησε με τις σουλτανικές μεταρρυθμίσεις του Tanzimat και έληξε με την επικύρωση της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία αποψίλωσε και νομικά το Πατριαρχείο από την εναπομείνασα πολιτική του ισχύ. Ο συγγραφέας, ως ρέκτης των πηγών, συνθέτει τις ιστορικές ψηφίδες, προκειμένου να αποδώσει το επιβλητικό και δραματικό μωσαϊκό της μετάβασης από την Εθναρχία στο Έθνος, που ως αντιθετικό δίπολο τον απασχόλησε και στην προγενέστερη εργογραφία του.

Στο πρώτο μέρος του έργου, που επιγράφεται "Οικουμενικό Πατριαρχείο", εξετάζονται οι προσωπικότητες και οι ιστορικές δράσεις εκκλησιαστικών ανδρών, οι οποίοι καθόρισαν την πορεία της Μεγάλης Εκκλησίας και των άλλων πρεσβυγενών Πατριαρχείων, ως προκαθήμενοί τους. Εδώ δεσπόζουν οι Οικουμενικοί Πατριάρχες από Θεσσαλονίκης Ιωακείμ Γ΄ και από Αθηνών Μελέτιος Δ΄, ο πρώτος κλείνοντας, ουσιαστικά, την περίοδο της Εθναρχίας και ο δεύτερος επιχειρώντας την ιδεολογική σύνθεση Εκκλησίας και Έθνους στο όραμα μίας νέας διηπειρωτικής ελληνικής αυτοκρατορίας.

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο "Από την Εθναρχία στο Έθνος" παρουσιάζονται προσωπικότητες και γεγονότα, που διαδραμάτισαν, εκούσια ή ακούσια, σημαίνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της νεοελληνικής εθνικής ταυτότητας. Η εξιστόρηση εκκινεί από τον Ιερομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ και συνεχίζει με τους Διαφωτιστές και "φιλελεύθερους" διδασκάλους Αδαμάντιο Κοραή και Θεόκλητο Φαρμακίδη, αναλύοντας τη διαμάχη τους με τους εκπροσώπους της ρομαντικής "παραδοσιαρχίας" και, ειδικά, με τον κορυφαίο εξ αυτών, Κωνσταντίνο Οικονόμο τον εξ Οικονόμων. Μια αντιπαράθεση που κορυφώθηκε με αφορμή την έριδα για την κανονικότητα της μονομερούς ανακήρυξης του ελλαδικού αυτοκεφάλου στα 1833.

Στο τρίτο κεφάλαιο παρατίθενται και σχολιάζονται τα σημαντικότερα κείμενα εσωτερικών κανονισμών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα οποία και σηματοδότησαν τη μετάβαση από το καθεστώς του "Γεροντισμού" σε συλλογικότερες μορφές διοίκησης. Ενώ το έργο ολοκληρώνεται με ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην ειδική περίπτωση της Κρητικής Εκκλησίας, η οποία, παρά την πολιτική ενσωμάτωση της ποιμαντικής της επικράτειας στο νεοελληνικό κράτος, δεν εντάχθηκε στην Εκκλησία της Ελλάδος αλλά παρέμεινε σε οργανική ενότητα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα