Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η τριλογία της Νέας Υόρκης
Γυάλινη πόλη. Φαντάσματα. Το κλειδωμένο δωμάτιο
Βιβλίο Αμερικανική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
22-05-2019 19:32
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο
Κατά  Περίπλοκο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  1
26-07-2017 16:10
Υπάρχουν βιβλία που όταν τα διαβάζεις σου αλλάζουν τη ζωή, υπάρχουν και βιβλί aπου όταν τα διαβάζεις σου αφαιρούν πολύτιμο χρόνο απ' τη ζωή σου. Το παρόν βιβλίο ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Ουσιαστικά πρόκειται για μια περίπτωση μετα-λογοτεχνίας, ένας συνδυασμός αστυνομικού νουάρ, ιστορίας τρόμου και καφκικών αδιεξόδων. Το βιβλίο θύμιζε πρόχειρες αντιγραφές από άλλα έργα με ιστορίες μυστηρίου και τρόμου με μια δόση υπαρξισμού. Το πρόβλημα είναι ότι και ως αντιγραφή το βιβλίο αυτό δεν αξίζει. Κατά τη γνώμη μου και οι τρεις ιστορίες - με λιγότερο τη τελευταία, η οποία παρουσίαζε κάποιο ενδιαφέρον - ήταν βαρετές, θολές και μουντές. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για τέτοιο έργο. Πιθανότατα αυτό το είδος αρέσει πολύ σε κάποιους αλλά άλλοι το μισούν. Το πρόβλημα είναι ότι ο συγγραφέας ξέρει να γράφει αλλά δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ιδέα να αποτυπώσει στο έργο του, οι ιστορίες αυτές θα μπορούσαν να γραφτούν απ’ τον καθένα. Καθώς διάβαζα την δεύτερη ιστορία με τίτλο ¨Φαντάσματα¨ πραγματικά νόμιζα ότι με κοροϊδεύει. Προφανώς αυτό που παίζει ρόλο και στη λογοτεχνία, θέλουμε δεν θέλουμε, είναι η διαφήμιση και πράγματι το βιβλίο αυτό τα πηγαίνει καλά λόγω του εξωφύλλου του και του τίτλου ¨Η Τριλογία της Νέας Υόρκης¨ , η οποία εξάπτει το ενδιαφέρον. Κάλλιστα θα μπορούσαν να λεγόταν και ¨Τρεις ιστορίες απ’ τη Καρδίτσα¨ και με ελάχιστες αλλαγές να παρουσιάζονται οι ίδιες αφηρημένες βαρετές ιδέες. Για τον Πολ Ώστερ δεν γνωρίζω πάρα πολλά, φαίνεται πάντως γνωστός συγγραφέας. Απορώ με το γεγονός ότι θεωρείται γνωστός γι’ αυτό το έργο! Σκοπός μου είναι να διαβάσω ένα ακόμη βιβλίο του και να δω αν αξίζει για κάτι παραπάνω. Πάντως αν θέλει κάποιος να διαβάσει το παρόν έργο, θα τον συμβούλευα να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Υπάρχουν πολλά καλά βιβλία και τετρακόσιες σελίδες είναι πολλές για τη βαττολογία της Νέας Υόρκης.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  2
16-01-2016 01:46
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  2
27-12-2015 10:04
Γραφή και πλοκή που δεν είχε πολλά να μου πει. Στεγνή σαν ύφος και γενικά εύκολη (χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι αρνητικό). Υπήρχαν όμως δουλεμένα στοιχεία και αδιαρετικά στοιχεία που άφηναν υπόνοιες για σκέψεις μέσα απ' όλα αυτά. Εκείνο που με έκανε νε το τελειώσω είναι ότι πίσω απ' τις σελίδες του κρύβει μια καθημερινή λογική. Αυτήν της σκέψης όλων μας. Πώς τελικά βρισκόμαστε να πρέπει να επιλέξουμε κάτι, πώς αυτό μας παρασέρνει στη συνέχεια, γιατί αμφιταλαντευόμαστε και εν τέλει πώς τελικά γίνεται κάποιος (έστω και από επιλογή του εν τέλει) να καταλήξει να βρεθεί σαν μέρος μιας ιστορίας που ούτε την ήθελε, ούτε την επέλεξε, ούτε όμως και του την επέβαλαν. Υπάρχουν φορές που "μπαίνουμε" στο παιχνίδι και δεν το έχουμε καταλάβει καν, έτσι απλά και μόνο. Και η ιστορία ξεκινά και τρέχει χωρίς να το ελέγχουμε τελικά. Γινόμαστε έρμαιο μιας τυχαίας επιλογής, που τελικά την ακολουθούμε.Αυτό που είναι όμως σημαντικό είναι και το ότι στο τέλος όλα μένουν ίδια. Εμείς σαν άνθρωποι δεν αλλάζουμε γιατί δεν γίνεται κάποια προσπάθεια. Επιστρέφουμε στο "αυτονόητο" και το μόνο που μπορεί να έχει μεταβληθεί είναι το "εγώ" μας σαν εμπειρία. Εμπειρία μέσα απ' τις στιγμές που ζήσαμε πριν. Αλλά επί της ουσίας αποδεικνύουμε ότι μένουμε ίδιοι, αυτοί που ήμασταν εξ αρχής.Έτσι πιστεύω ότι ήθελε και ο συγγραφέας να μας ξεγελάσει και να διαμορφώσει προσδοκίες ή ελπίδες ότι "κάτι" μπορεί να συμβεί, "κάτι" που θα μας αφήσει άφωνους. Η ζωή όμως στήνεται αλλιώς, χωρίς να μας γεμίζει με προσδοκίες και επιστρέφουμε στα μέσα μας. Αυτά που "εξ αρχής" ήταν εκεί, απλώς έπρεπε να ακολουθήσουν την πορεία τους μέχρι να ξαανγυρίσουμε στα δικά μας.

ε.γώ
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
29-11-2015 17:08
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό
Κατά  Περίπλοκο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-12-2014 18:25
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ευχάριστο
Κατά  
Τελείωσα την Τριλογία της Νέας Υόρκης του Paul Auster και μου άρεσε πάρα πολύ. Κυρίως βρήκα πολύ έξυπνο το τέχνασμα να χρησιμοποιεί την δομή και το εξωτερικό περίβλημα του αστυνομικού μυθιστορήματος για να απλώσει επάνω σε αυτόν τον έτοιμο καμβά το δικό του υπαρξιακό σύμπαν. Μου θύμισε λιγάκι Κάφκα κυρίως ως προς την αδυναμία των ηρώων του να σπάσουν τα δεσμά που τους επιβάλλονται. Υπάρχει μια εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στην δράση και στο ξεδίπλωμα φιλοσοφικών στοχασμών που αναλύονται με την ίδια λογική μέθοδο που θα χρησιμοποιούσε κι ένας ντεντέκτιβ, μόνο που εδώ το πραγματικό μυστήριο έχει να κάνει με θέματα όπως η λειτουργία του ανθρώπινο μυαλού, η αναζήτηση της αιωνιότητας, το ζήτημα της σωτηρίας του κόσμου κα.

Επίσης για πρώτη φορά συνειδητοποίησα πόσο παλιός είναι ο Νέος Κόσμος. Ένας κόσμος που ορισμένως μοιάζει γερασμένος παρόλο που επιμένει να βιώνει μια υστερική και εντελώς παράταιρη νιότη.

Οι ήρωες στις ιστορίες του Auster σπάνε σταδιακά τους δεσμούς τους με τον κόσμο και την εποχή τους γίνονται αρχετυπικές μορφές που δεν μπορεί να τους χωρέσει καμιά διήγηση, δεν μπορεί να τους περιγράψει καμιά λέξη και στο τέλος εξαϋλωμένοι, σβήνουν, για να ανάψουν κάπου αλλού σε κάποιο απρόσιτο σε εμάς, ουράνιο στερέωμα, σαν μεταμορφωμένοι αστερισμοί.

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-09-2014 15:09
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό
Κατά  
Το απόλυτο φετίχ των εραστών της γραφής. Ειδικά η πρώτη ιστορία με τις πολλαπλές προσωπικότητες του συγγραφέα. Δε νομίζω να υπάρχει έστω και ερασιτέχνης γραφιάς που να μη μπήκε στον πειρασμό να ολισθήσει στην πολυπλοκότητα των προσωπικοτήτων που διαχειρίζεται σε μια ιστορία.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
25-07-2014 11:48
Υπέρ  Interesting, Original, Rich plot
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-07-2014 00:45
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-07-2014 19:06
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
3
Το έχουν
14
Το θέλουν
5
Αγαπημένο τους
2
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
10
Το διαβάζουν
2
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα