Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Όταν μου μίλησαν οι άγγελοι
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Διήγημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-08-2018 09:52
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Γρήγορο, Τεκμηριωμένο
Κατά  


Εντάξει, τώρα τουλάχιστον, ήμουν προετοιμασμένη. Την είχα μάθει πια τη Νεφέλη… Έτσι, με μια πιο συγκρατημένη διάθεση, άνοιξα να διαβάσω και το δεύτερο βιβλίο δώρο, το «όταν μου μίλησαν οι άγγελοι».

Πάλι αυτή η αμεσότητα και η απλή σκληρή γλώσσα.

Ορθά κοφτά, αλλά και με κάποια διάθεση βελούδινης στοργής και απέραντης κατανόησης, η Νεφέλη παρουσιάζει ιστορίες ζωής, σα να είναι ο εαυτός της μέσα σε κομμάτι που διηγείται.

Είναι γεμάτο ιστορίες ανθρώπων αυτό το βιβλίο. Αληθινές και διαφορετικές, όσο ο κάθε ένας μας πάνω στη γη.

Και η Νεφέλη τους ακούει, ρουφάει την ιστορία τους, την καταγράφει και μετά, με τη μαεστρία της συγγραφής μας τη χαρίζει σαν άνοιγμα ψυχής, της κάθε ψυχής…

Ακούμε ανώνυμες φωνές… Ο κόσμος είναι γεμάτος θλίψη, χαρές ανεκπλήρωτες, έρωτες που χάθηκαν από εγωισμούς, όνειρα που γκρεμίστηκαν από το πρώτο τους ξημέρωμα στη γη και γύρω από όλους αυτούς, μια κοινωνία αμείλικτη, απειλητική, αγενής, ασεβής, αποστασιοποιημένη και ανύπαρκτη σε κάθε είδους βοήθειας και συμπαράστασης.

Η κοινωνία είμαστε εμείς, όμως… Και όλοι μας, ο καθένας μας, έχει ευθύνη σε πολλά. Κι αν δεν κάναμε κακό και μόνο που δεν το σταματήσαμε ή που δε μιλήσαμε, όταν έπρεπε, μας κάνει συμμέτοχους σε πολλά ανθρώπινα δράματα…

Αυτοί που κακοποιούμε την ήδη κακοποιημένη τους ύπαρξη, αυτοί που συχνά στήνουμε στον τοίχο και τους οδηγούμε στην καταστροφή, ενώ με μια σωστή κίνηση θα είχαμε αποτρέψει το δράμα, είμαστε εμείς, η κοινωνία και αυτοί οι ανύπαρκτοι και αόρατοι που ζουν ανάμεσά μας, λόγω ενός άσχημου παρελθόντος, αυτοί όλοι… είναι οι άγγελοι που κάπου ξέχασαν τα φτερά τους…

Μόλις τελειώσεις αυτό το βιβλίο, σε κυκλώνει η σιωπή και έχεις διάθεση εσωστρέφειας… Μέσα μας, τι γίνεται;

Πόσο αποδεχόμαστε, πόσο ανεχόμαστε το άδικο, πόσο λίγο σεβόμαστε την πάλη ενός ανθρώπου αδικημένου να ξανασταθεί όρθιος… Πόσο ξεχνάμε άσχημες ιστορίες, πόσο σβήνουμε λάθη;

Εσωστρέφεια και αυτοκριτική. Η κοινωνία είμαστε εμείς… Εμείς οι λάθος, με τους λάθος, με τα λάθη, με τα πάθη, με τις αναζητήσεις, με τους πόνους, με τις επιθυμίες, με την ανθρώπινη ψυχή…

Τα υπόλοιπα, θα τα νιώσετε μόνοι σας, όταν αποφασίσετε να σκύψετε στις σελίδες αυτού του βιβλίου.

 

Νομίζω πως, όταν το έκλεισα, έγινα λίγο πιο ανθρώπινη…

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-02-2016 10:03
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Διδακτικό
Κατά  
Ιστοριες ανθρωπων που εχουμε ακουσει,βιωσει και σε προβληματιζουν!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-12-2015 20:05
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Μόλις έκλεισα αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, θέλησα να μείνω λίγο μόνος, να με τριγυρίσει η αύρα αυτών των ανθρώπων, η δύναμή τους, η ειλικρίνειά τους, η αισιοδοξία τους, τα πάθη τους και τα λάθη τους. Ήθελα να αντλήσω κι εγώ λίγη από τη δύναμή τους γιατί οι πρωταγωνιστές των ιστοριών περνάνε από πολλά προβλήματα και βγαίνουν ζωντανοί, καλύτεροι, πιο ατσαλωμένοι. Η συλλογή των κειμένων της κυρίας Ζάνη (να τα πω διηγήματα; εξομολογήσεις; κείμενα; σκέψεις;) είναι τόσο διαφορετική από ό,τι έχω διαβάσει ως τώρα και τόσο αληθοφανής!

 

Η συγγραφέας γράφει πολύ όμορφα και πραγματικά ήταν μια έκπληξη για μένα να γνωρίσω το γραπτό της στυλ. Έχει ωραίο λεξιλόγιο, ξέρει να χειρίζεται καλά τον λόγο και στήνει τόσο περιεκτικά και έντονα σε λίγες σελίδες τις ιστορίες της που η κάθε μία είναι και ένας ολόκληρος κόσμος για τον αναγνώστη. Γυναικεία κακοποίηση, ψυχωσική συνδρομή, κρίσεις πανικού,  αλκοολισμός, ναρκωτικά, ανασφάλεια, ομοφυλοφιλία, πορνεία, πλατωνική αγάπη, καρκίνος, κινητική αναπηρία και χιλιάδες άλλες περιπτώσεις πέρασαν από μπροστά μου και με συγκίνησαν, με θύμωσαν, με έθλιψαν, με πόνεσαν. Χωρίς να είναι γραμμένα με το κλασικό στυλ ενός λογοτεχνικού διηγήματος κι όμως η αξία τους το υπερβαίνει κατά πολύ!

 

Πιο πολύ από όλα με ταρακούνησε Το μυστικό της σοκολάτας, όπου ένα κοριτσάκι δέχεται τα ερωτικά χάδια του θείου της και δωροδοκείται με σοκολάτες για να μη μιλήσει. Σαν άλλο σκυλί του Παβλόφ, η Αρετή συνδύαζε τον φόβο με το φαγητό, έτρωγε για να μη φοβάται. Και ο θείος της συνέχιζε να τη χαϊδεύει. Συγκλονιστική ιστορία, καθόλου σπάνια και συνάμα τόσο τραγική!

 

 

Μη χάσετε το νέο βιβλίο της κυρίας Ζάνη. Θα αλλάξει τον τρόπο που σκέπτεστε και θα σας γεμίσει με περισσότερη ενέργεια και θετικότητα αν έχετε κάποιο πρόβλημα στο γύρω σας περιβάλλον αλλά και με διαφορετικές οπτικές ώστε να αντιμετωπίσετε πιο αντικειμενικά και πανανθρώπινα κάθε νέο πρόβλημα που συναντάτε σε οποιονδήποτε δεν περιφέρεται στο ατομικό σας σύμπαν! Δεν ξέρω αν αυτή η δύναμη, η ενάργεια και το ύφος γραφής θα είναι εξίσου υπέροχα, απολαυστικά και μεστά σε ένα μυθιστόρημα, μέρχι στιγμής όμως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με αυτό το διαμαντάκι που ανακάλυψα!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-03-2015 09:22
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ένα βιβλίο για την ζωή! Ιστορίες για να σκεφτείς, να προβληματιστείς και να κρίνεις από μια νέα οπτική γωνία. Ιστορίες που τις χαρακτηρίζει ο ρεαλισμός και η αμεσότητα.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-02-2015 10:03
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ένα υπέροχο, ανθρώπινο βιβλίο!

 

 

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-10-2014 18:17
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
3
Το έχουν
6
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
5
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα