Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Χωρίς παρελθόν
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-08-2017 21:29
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-01-2017 22:26
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-06-2016 00:54
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-05-2016 11:33
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
22-08-2015 09:12
Υπέρ  Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Όταν ξεκίνησα να το διαβάζω δεν περίμενα ότι θα προσπαθούσα όσο πιο γρήγορα γίνεται να το τελειώσω για να ολοκληρώσω την ιστορία.....Μια ιστορία αστυνομική που σε καθηλώνει αλλά ταυτόχρονα σου αφήνει και μια πίκρα για την αδικοχαμένη και ταλαιπωρημένη πρωταγωνίστρια!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  2
13-06-2015 02:30
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  2
10-06-2015 22:55
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-01-2015 11:12
Υπέρ  Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Το παρελθόν δεν αλλάζει, ούτε σβήνει. Δεν είναι εύκολο να το ξεχάσεις να το αφήσεις πίσω σου και να συνεχίσεις, ειδικά όταν είναι γεμάτο πόνο και σκοτεινά μυστικά.Σε κυνηγάει, σε καταδιώκει,σε σημαδεύει και δυστυχώς όταν είναι τόσο βαρύ και σκοτεινό ορίζει και σφραγίζει την υπόλοιπη ζωή σου.Πως μπορείς να συνεχίσεις; Ποιόν μπορείς να εμπιστευτείς; Από που να ζητήσεις βοήθεια και από που να αντλήσεις τη δύναμη;Ποιος μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει; Ποιος μπορεί να πει τι είναι λάθος και τι σωστό για την ζωή κάποιου άλλου; Ποιος μπορεί να κρίνει;Ένα είναι σίγουρο και μπορώ ειλικρινά να απαντήσω.Η ζωή της Έλενας Ιωάννου και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο την παρουσιάζει η Φωτεινή Ναούμ, δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Παρελθόν και παρόν μαζί σε ένα κουβάρι που ξετυλίγεται σελίδα-σελίδα.Φόβος, τρόμος, πάθη, λάθη, μίσος, αγάπη και έρωτας.Ένα βιβλίο που δεν θα αφήσεις από τα χέρια σου παρά μόνο όταν θα έχεις ρουφήξει και την τελευταία σελίδα!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
29-12-2014 14:23
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Ένα εκπληκτικό κοινωνικό και λίγο αστυνομικό βιβλίο
  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-12-2014 08:18
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Μόλις τελείωσα το βιβλίο και σχεδόν κλαίω από την τύχη των ηρώων και τη λύση που έδωσε η συγγραφέας. Είχα πολύ καιρό να κρατήσω στα χέρια μου βιβλίο που θα με συνεπάρει τόσο πολύ! Άριστος χειρισμός της πλοκής, πρωτότυπη ιστορία, καταπληκτική επιλογή χαρακτήρων και πανέξυπνος χειρισμός των συναισθημάτων και των ιστοριών. Όταν το ξεκίνησα, ορμώμενος και από το άρλεκιν εξώφυλλο, ήμουν έτοιμος να διαβάσω άλλη μια γλυκανάλατη γυναικεία ιστορία, όμως σχεδόν από την αρχή η αρετή της συγγραφής, οι λέξεις που πετάγονταν σα σφαίρες, δυνατές, αληθινές, ωμές, βίαιες, ανέτρεψαν κάθε προσδοκία μου. Αγνοήστε λοιπόν το άρλεκιν εξώφυλλο κι ετοιμαστείτε να βυθιστείτε στην ιστορία της Έλενας Ιωάννου, της κόρης του μπόγια του μπεκρή, που μεγαλώνει χωρίς μητέρα στην Αλεξανδρούπολη του χτες και παίρνει τη ζωή της στα χέρια της, χωρίς σύζυγο, στην Αλεξανδρούπολη του σήμερα.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην πρωτεύουσα του νομού Θράκης της δεκαετίας του 1970, όπου ένα μικρό, πάμφτωχο κορίτσι, κόρη μεθύστακα, άνεργου, εγκατελειμμένου συζύγου, που υποκρίνεται ότι μεγαλώνει το παιδί του μεταξύ των διαλειμμάτων νηφαλιότητας από το μεθύσι, φοβάται και ντρέπεται να μιλήσει σε άνθρωπο. Στο σχολείο τη θεωρούν ψηλομύτα λόγω αυτής της στάσης της και την αποφεύγουν. Σιγά σιγά όμως ο Μάκης, που μένει δυο στενά παρακάτω, θα την προσεγγίσει και θα κερδίσει τη φιλία της. Σταδιακά θα αναπτυχθεί κι ένα ερωτικό ενδιαφέρον, ως τη στιγμή που η Έλενα θα γνωρίσει τον αδερφό του, Γιωργή, κι όλα θα αλλάξουν.

Το βιβλίο ξεκινάει με τον θάνατο του συζύγου της Έλενας, Άλκη, από φυσικά αίτια. Ο Άλκης ήταν ο άντρας που την ξέμπλεξε από το κουβάρι του παρελθόντος, της χάρισε μια διαφορετική ζωή στο Παρίσι και μια κόρη, τη Μαριάννα. Πότε στο παρελθόν και πότε στο παρόν, η πλοοκή εκτυλίσσεται σταδιακά και κορυφώνεται στο μοιραίο τέλος. Με συνεχείς αναδρομές στα παλιά, με επιμέρους φωτισμό των καλών και των κακών στιγμών των χαρακτήρων, γίνεται τόσο έντονη η αγωνία για το τι συνέβη στην Αλεξανδρούπολη του 1970 και για το πώς θα δοθεί η λύση του δράματος που κυριολεκτικά ρουφούσα κάθε σελίδα. Τις τελευταίες μάλιστα τις διάβασα αμπαρωμένος στο σπίτι, με κλειστά τηλέφωνα, γιατί δεν άντεχα τον ρεαλιστικότατο χειρισμό του χαρακτήρα της Έλενας και ήθελα να μάθω τι πραγματικά συνέβη τη νύχτα του πυροβολισμού! Η συγγραφέας βάζει με πρωτότυπο τρόπο τις ψηφίδες στο παζλ και διαλέγει με «ψυχοβγαλτικό» τρόπο πότε θα φωτίσει ποια γεγονότα και πότε θα βάλει τα πράγματα στη σωστή σειρά για να δοθεί στο φως η τρομερή αλήθεια του παρελθόντος.

Γύρω από την Έλενα κινούνται πολλοί άλλοι ήρωες. Όπως είπαμε, ο Μάκης και ο Γιωργής, ο Άλκης, η Μαριάννα αλλά και ο Μενής, ένας δικηγόρος πάμπλουτος, αδίστακτος, με μίσος και πάθος να εκδικηθεί την Έλενα. Τι συνέβη τότε λοιπόν; Ποιος ήταν ο άντρας που βίασε την Έλενα; Γιατί ψευδομαρτύρησε και ο Μάκης μπήκε στη φυλακή για κάτι που δεν έκανε; Τι συνέβη μεταξύ του Μενή και της Έλενας και τώρα είναι ποτισμένος δηλητήριο; Σε ποιον ανήκει το μενταγιόν που ψάχνει ο βιαστής της Έλενας; Επουλώθηκαν οι πληγές των πρωταγωνιστών στο μεγάλο διάστημα που η Έλενα κατέφυγε στο Παρίσι πριν γυρίσει να αντιμετωπίσει τους δαίμονές της; Γιατί ο Μάκης θέλει να εκβιάσει την Έλενα με άσεμνες φωτογραφίες; Γιατί ο Άλκης διάλεξε την Έλενα και άλλαξε άρδην τη στάση ζωής και τη φιλοσοφία του; Ποιος πυροβόλησε τη νύχτα εκείνη; Ποια είναι η γυναίκα που καταθέτει στον αστυνομικό ότι εκείνη σκότωσε; Τι ρόλο παίζει η αθόρυβη παρουσία της καθ’ ολη την πορεία του μυθιστορήματος;

Ένα εκπληκτικό κοινωνικό και λίγο αστυνομικό βιβλίο, γεμάτο αλήθειες και αμεσότητα, καλογραμμένο, διαφορετικό, που θα το θυμάστε για πολύ καιρό!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-12-2014 19:41
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Το παρελθόν υπάρχει, εμείς το διαγράφουμε όταν δεν είναι αυτό που θα θέλαμε. Όμως κάθε στιγμή του παρόντος και του μέλλοντος θα μας το ξαναθυμίζει, γιατί όλα είναι συνδεδεμένα μ' αυτό. Και όταν όλα γκρεμίζονται στην ζωή της Μαριάννας, προσπαθεί να επιβιώσει ακουμπώντας στα κατάβαθα της μνήμης της. Μήπως είναι πλέον αργά; Μήπως δεν έπρεπε να ξεχάσει; Οι καρχαρίες παραμονεύουν να την κατασπαράξουν, όπως έκαναν πάντα, αλλά τότε υπήρχε ο άνθρωπος που την προστάτευε και που δεν μπορεί πιά να το κάνει. Είναι πλέον μόνη της...
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
30-07-2014 10:50
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 1
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
3
Το έχουν
11
Το θέλουν
5
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
12
Το διαβάζουν
1
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
1
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα