Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Έρωτας μαΐστρος
Μυθιστόρημα
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-07-2018 22:46
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-02-2018 18:06
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-11-2017 08:12
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
«Για να γεννηθεί το καινούριο, πρέπει να πεθάνει το παλιό. Για να ζήσεις το παρόν, πρέπει να κλείσεις τους λογαριασμούς σου με το παρελθόν.»

Δυο προτάσεις που οδηγούν τον κάθε αναγνώστη στο δρόμο της αυτογνωσίας. Από κάθε βιβλίο που διαβάζουμε, ρουφούμε τις λέξεις, τις εικόνες, τις ψυχογραφικές καταστάσεις που ζουν οι ήρωες και τις κάνουμε βίωμα, οδηγό στα παρακάτω βήματα της ζωής μας. Συμπάσχουμε με τον αδύναμο χαρακτήρα της ηρωίδας που δεν θέλουμε να μοιάσουμε και ζηλεύουμε όταν η ηρωίδα παίρνει τη ζωή στα χέρια της και την ορίζει παραμερίζοντας αυτά που της φορτώνουν χωρίς τη θέληση της. Που βάζει στην άκρη τις κοινωνικές συμβάσεις και θέλει να ζει την αλήθεια.

«Τι ζητάς επιτέλους; Να ζεις με την αλήθεια ή με κοινωνικές συμβάσεις;»

Η συγγραφέας Δέσποινα Χατζή τα κατάφερε, νομίζω, να μας ανοίξει τον δρόμο της αυτογνωσίας μέσα από την ιστορία της, Ναι, την αυτογνωσία και τη βοήθεια στο να εκμαιεύσουμε αυτά που αναζητούμε, μας τη δίνουν απλόχερα τα βιβλία της ψυχολογίας, ή τα δοκίμια. Δεν μπορούν όμως όλοι οι αναγνώστες να διαβάζουν τόσο “δυσκολοδιάβαστα” βιβλία για να βρουν κάτι που θα τους αγγίξει. Γι αυτό το λόγο έρχεται το μυθιστόρημα, που όταν είναι καλογραμμένο και καλαίσθητο, μπορούν να προσεγγίσουν πιο εύκολα αυτά τα μηνύματα. Και ο “Έρωτας μαΐστρος” είναι ένα τέτοιο μυθιστόρημα. “Οξύμωρος ο τίτλος. Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα με πάθος κι ο μαΐστρος ένας άνεμος χαμηλής έντασης. Έρωτας μαΐστρος λοιπόν γιατί δύο άνθρωποι κατάφεραν-επιτέλους- να ζήσουν έναν έρωτα με πάθος αλλά απαλλαγμένο από την αιτία που δημιουργεί τα δεινά του. Έναν έρωτα απαλλαγμένο από το αίσθημα της ιδιοκτησίας.” όπως λέει η ίδια συγγραφέας. Ερωτηματικά γεννιούνται όσο φυλλομετρά ο αναγνώστης τούτο το μυθιστόρημα.

Ήρωες, άλλοι πρωταγωνιστές και άλλοι δεύτεροι που ο καθένας αγαπιέται και μισιέται. Ο Στρατής, η Αντιγόνη, ο πατέρας της καπετάνιος, η μάνα της η Λενιώ, ο Στέφος, ο Άλκης, η κυρία Φρόσω, ο Φραγκιάς, έχουν τον δικό τους σημαντικό ή δεύτερο ρόλο που όμως χωρίς τη δική τους παρουσία δεν θα έδενε η ιστορία. Οι κουβέντες του πατέρα της σε ταρακουνούν, σε προσγειώνουν σε αλήθειες που θέλεις να προσπερνάς όπως «Ποιος τά’ βαλε με τον θάνατο κόρη μου , για να τα βάλουμε εμείς;» ή «Ο πόνος είναι φίλος και εχθρός μας, κόρη μου, μπορεί να μας παιδεύει αλλά μας μαθαίνει πολλά, αν δεν μας οδηγήσει στη χαρά όμως , δεν έχει αξία» Τι δεν πρόλαβε να της πει ο πατέρας της πριν πεθάνει; Πόσο τυχαία είναι η συνάντησή της στο νησί με έναν σαραντάχρονο γεωπόνο;

Μου άρεσε ο ρόλος της Φρόσως. Μια γυναίκα-στήριγμα για τη Νίνα που οι ενορατικές συμβουλές της, την βοήθησαν να ξεμπλέξει το κουβάρι. Κι αυτή όμως ήταν θύμα των κοινωνικών συμβάσεων για τον έρωτα που ποτέ δεν χάρηκε. Για τα μη και τα πρέπει μιας κοινωνίας ανθρώπων που δεν κοιτούν να διορθώσουν τον εαυτό τους αλλά επεμβαίνουν στη ζωή των άλλων με καταστροφικά αποτελέσματα. Εκεί έρχεται η συμπόνια στο πρόσωπο της. Η ενορατική αυτή γυναίκα δεν βρήκε τη δύναμη να κάνει αυτό που ήθελε η καρδιά της.

«Με τη ζωή μην τα βάζεις, κάτι έπρεπε να μάθεις και σ’ έριξε στα δύσκολα»

Θα καταφέρει η Νίνα να απεγκλωβιστεί οριστικά από το παρελθόν της, να πιάσει την άκρη του νήματος και να την ενώσει με το σήμερα; Θα επιστρέψει στον ζωγράφο Άλκη Φωτίου, που την περιμένει υπομονετικά στην Αθήνα, για να ζήσουν μαζί έναν έρωτα μαΐστρο; Η Νίνα έρχεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου να αντιμετωπίσει μια ζωή αδιέξοδη. Την οδυνηρή αλήθεια αναλαμβάνει ο μικρότερος από τα αδέλφια να την ομολογήσει λύνοντας πολλά γιατί πάνω στις συμπεριφορές των υπόλοιπων. Απομονώνεται στο πατρικό σπίτι και προσπαθεί να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς «Μην ψάχνεις για εξηγήσεις , οι εξηγήσεις είναι του μυαλού μας μπερδέματα, άφησε τη ζωή να σου δείξει και πάψε να είσαι ανυπόμονη»

«Τρία πράγματα ζητά η ζωή από εμάς Νίνα μου» ξεκίνησε να λέει «Να διψάς να μάθεις ποια είσαι, άνθρωπο να μην βλάψεις και όποια χαρά σου δίνει να την παίρνεις χωρίς σκέρτσα και νάζια»

Κι όταν η Νίνα παλεύει με ένα έρωτα που αγαπά αλλά εκείνος φοβάται να το μάθει ο κόσμος, κάνει ένα παιδί μαζί του αλλά αυτός αποποιείται τις ευθύνες του, για να μη το μάθει ο κόσμος, που άλλοτε δείχνει τον έρωτα του κι άλλοτε την απομακρύνει για να μη το μάθει ο κόσμος, η Νίνα φεύγει και προσπαθεί να ξεμπερδέψει τη ζωή της. Να κλείσει το άρρωστο χθες στο σκοτάδι και να βγει πιο ζωντανή στο φως για να κάνει μια νέα αρχή.

Αποσπάσματα από το βιβλίο:

«Για τα καλά στερνά πρέπει να χουμε μυαλό στη νιότη»«Δεν έβλαψες κανέναν παιδί μου, ερωτεύτηκες. Ζήσε τον έρωτα σου αλλά όταν θα δεις αντάρα, ν’ απομακρυνθείς πριν σε ρουφήξει το κύμα. Θέλει δύναμη να το κάνεις, αλλά την έχεις, δεν σε φοβάμαι».«Μη φοβάσαι μωρό μου , όταν τελειώνει ένα δύσκολο ταξίδι, καλείσαι να τα βάλεις με τα’ απόνερα που άφησε, θα τελειώσεις και μ’ αυτά, πού θα πάει….»«Θεέ μου πόσο ανίκανοι είμαστε να ζήσουμε τη χαρά της ζωής;»

Το Bookia της εύχεται να είναι καλοτάξιδο…
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-12-2016 12:27
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-11-2016 09:19
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-01-2016 15:42
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 3
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
2
Το έχουν
13
Το θέλουν
4
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
13
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
3
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα