Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Ο Κρυστάλης και το όνειρο της βροχής
Βιβλίο Παιδικά βιβλία, Ελληνικά >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-07-2016 23:35
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-04-2016 09:30
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ευχάριστο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ο Κρυστάλλης είναι ένας τόσος δα κόκκος άμμου, που η μητέρα του τον βάφτισε έτσι «γιατί είχε μια διάφανη καρδιά που πάνω της άστραφταν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου». Αυτός ο μικρός ήρωας λοιπόν καταφέρνει να μεταφερθεί στην πόλη, η οποία μαστίζεται από ξηρασία. Ο Κρυστάλλης γνωρίζει τα έντομα και τα πουλιά του τόπου, που του εξηγούν το πρόβλημά τους και όταν διαπιστώνει ότι όλα εξαρτώνται από αυτόν αρχίζει δράση! Πράγματι, όπως λέει και η συγγραφέας: «Αρκεί ένας κόκκος σκόνης να βρεθεί ψηλά στον ουρανό και με τη βοήθεια των υδρατμών να δημιουργηθεί το σύννεφο, που αυτό με τη σειρά του, μόλις μεγαλώσει και βαρύνει πολύ, θα φέρει τη βροχή...» (σελ. 23). Θα τα καταφέρει ο Κρυστάλλης; Θα βρει τρόπο να ανέβει ψηλά στον ουρανό; Θα το κάνει κι ας ξέρει ότι ίσως αυτό του στοιχίσει τη ζωή; Θα έρθει επιτέλους η βροχή στη διψασμένη πόλη;

 

Μια υπέροχη ιστορία για τους μικρούς αναγνώστες (5-8 ετών) των εκδόσεων Οσελότος, καλογραμμένη, πλούσια σε λεξιλόγιο, ιδέες και νοήματα, και εικονογραφημένη από τη δωρική και μεστή πένα της Δήμητρας Πέππα. Μου άρεσε πάρα πολύ η κεντρική ιδέα και τα επιμέρους θέματα που δε διστάζει να θίξει η κυρία Ξύδη: αυταπάρνηση, αυτοθυσία, ευστροφία, σεβασμός στο περιβάλλον, αγάπη για τα φυτά και τα λουλούδια, συνεργατικότητα, αισιοδοξία, πίστη στο όραμα και στα ιδανικά, προσπάθεια, υπέροχα συναισθήματα που δεν έχω ξανασυναντήσει συγκεντρωμένα τόσο αρμονικά σε άλλο παιδικό βιβλίο.

 

Γίνεται να μην αγαπήσεις ένα πλάσμα που λέει: «Με μεγάλη μου χαρά θα το κάνω κι ας χαθώ, δε με πειράζει καθόλου. Πριν απ’ αυτό όμως, θα έχω πολεμήσει, θα έχω προσπαθήσει και θα έχω πετύχει κάτι που πολύ λίγοι μπορούν. Θα έχω δώσει ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, παιδιά, ζώα και φυτά. Υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από αυτό;» (σελ. 25). Όχι, αγαπημένε μου κόκκε, δεν υπάρχει. Ειδικά όταν σε στηρίζουν άνθρωποι σαν τη Στεριανή και τη Δροσιά, πλάσματα σαν τον Μπάμπη τον μπάμπουρα, τη Μελίνα τη γαλιάντρα, τον Χαρίλαο το χελιδόνι κ. ά.

 

Υπέροχο, τρυφερό, ουσιώδες, γεμάτο εικόνες και αισθήματα, θα ατσαλώσει τους μικρούς αναγνώστες και θα τους κάνει καλύτερους ανθρώπους.

 

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-02-2016 00:37
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ευχάριστο, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-01-2016 00:13
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διασκεδαστικό, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Ένα υπέροχο βιβλίο για το νερό και τη σημασία του, για το θάρρος και τη συνεργασία !
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-11-2015 12:20
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ευχάριστο, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής,

ένα οικολογικό παραμύθι της

Κάκιας Ξύδη

 

                Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Κρυστάλλης. Ποιος είναι ο Κρυστάλλης θα μου πείτε. Είναι ένας μικροσκοπικός κόκκος άμμου με μια λαμπερή κρυστάλλινη καρδιά που τον κάνει να ξεχωρίζει παρά το μικρό του μέγεθος.

                Ο Κρυστάλλης λοιπόν, αν και με το ζόρι μπορούσε κάποιος να τον δει, κατόρθωσε να κάνει πραγματικότητα ένα μέγαλο του όνειρο. Να ταξιδέψει στον κόσμο και να γνωρίσει τους ανθρώπους.

                Τι γίνεται όμως όταν μαθαίνει πως η ξηρασία απειλεί τον κόσμο των ανθρώπων που έμαθε να αγαπά πριν καν ακόμα γνωρίσει ; Μπάμπουρες, κουνούπια και όλων των ειδών τα πουλιά στοιχίζονται δίπλα του για να πραγματοποιήσουν το ακατόρθωτο, να βοηθήσουν τους ανθρώπους, να τους χαρίσει και πάλι το νερό.

                Η Κάκια Ξύδη δημιουργεί ένα υπέροχο παραμύθι όπου ο μικρόκοσμος των ζώων και των εντόμων καλείται να σώσει τον κόσμο των ‘’μεγάλων΄΄. Τα πιο μικρά και ‘’αδύναμα’’ πλάσματα του πλανήτη καταφέρνουν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους και να τους διδάξουν πώς να σέβονται το περιβάλλον.

                Ένας πίνακας γεμάτος χρώματα και αρώματα, ζουζουνίσματα και τιτιβίσματα ταξιδεύει τα παιδιά από την έρημο, στο κέντρο της πόλης κι από την ματιά ενος κοριτσιού στο κέντρο τ’ουρανού. Η Κάκια Ξύδη διδάσκει στην όμορφη αυτή δημιουργία της πως τα ‘’μεγάλα’’ πράγματα μπορούν να γίνουν κι από πλάσματα μικρά κι αδύναμα, γιατί η δύναμη της θέλησης και η καθαρότητα της ψυχής, αλλά και το μεγαλείο του θάρρους είναι οι άξονες και οι μοχλοί που κινούν τον κόσμο και τον κάνουν να επιβιώνει και να εξελίσσεται.

                Η γραφή, όμορφη και απλή, αλλά ξεχωριστά δοσμένη περιγράφει το ταξίδι και την περιπέτεια του Κρυστάλλη μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, ενώ όμορφα σκίτσα χαϊδεύουν γλυκά τα παιδικά ματάκια.

                Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε πληροφορίες για το νερό και τη σημασία του, συμβουλές για μια οικολογική συμπεριφορά απέναντι στο νερό, αλλά και ένα όμορφο κουίζ.

                Σας προ(σ)καλώ να γνωρίσετε από κοντά τον Κρυστάλλη και την όμορφη παρέα του, αλλά και να παρακολουθήσετε βήμα βήμα το ταξίδι του στον κόσμο.                

                Καλό και γλυκοπαραμυθένιο σας ταξίδι.

 

Σταυρούλα Δεκούλου Παπαδημητρίου
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
1
Το έχουν
3
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
2
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
5
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα