Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η Παναγία των δελφινιών
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

Καλό....αλλά μακρυγορούσε λίγο.
  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-09-2017 09:34
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-08-2017 09:40
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  Περίπλοκο
Πολύ καλό.....αλλά η χρονική εναλλαγή λίγο σε μπερδεύει!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Με κουρασε,,πολυ αργη η πλοκη του
  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-10-2016 21:01
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-07-2016 15:50
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Διδακτικό
Κατά  
Ένα ακόμη υπέροχο ταξίδι και αυτή την φορά στην θάλασσα των δελφινιών έφθασε στο τέλος,γεμάτο εικόνες,συναισθήματα βαθιά και έντονα,σκέψεις,προβληματισμοί και που κράτησε τόσο όσο έπρεπε.Και όλο αυτό μέσα από μία εξαιρετική λογοτεχνική γραφή της κυρίας Κουνούνη.Γραφή που την γνώριζα βασικά,αλλά μέσα από αυτό το έργο της,σέβοντας ακόμη μία φορά τον αναγνώστη,την ανέδειξε και με κατέκτησε περισσότερο.Ένα βιβλίο ιδιαίτερο,θα το χαρακτήριζα φιλοσοφικό ψυχογράφημα,πολυεπίπεδο με μία δυνατή και πρωτότυπη ιστορία.Η γραφή άμμεση με άπειρα στοιχεία,πάμπολλα εκφραστικά μέσα με αναλυτική σκιαγράφηση αληθινών και δυνατών χαρακτήρων και με τους εσωτερικούς μονολόγους,σκιαγράφηση σκέψεων και των διαδραματιζομένων γεγονότων.Η αφήγηση σε τρίτο αλλά και σε πρώτο πρόσωπο προσδίδεται τόσο όμορφα ώστε ο αναγνώστης ταυτίζεται με τον εσωτερικό ψυχικό κόσμο των ηρώων.Υπέροχη δομή με μαγευτικό δέσιμο με τις χρονικές αναδρομές και με τον τρόπο της η συγγραφέας δίνει στον αναγνώστη τροφή για βαθιές σκέψεις και εσωτερικές ανακαλύψεις.Η ανάγνωσή του θέλει προσήλωση και συγκέντρωση με καθαρό πνεύμα από την αρχή ως το τέλος.Δεν είναι εύκολο βιβλίο και ίσως πολλοί δυσκολευτούν και το παρατήσουν στην μέση,αλλά θα χάσουν την διεύρυνση της σκέψης τους και ένα λογοτεχνικό έργο με άπειρα μηνύματα αλλά και προβληματισμούς.Εξάλλου το ανθρώπινο μυαλό επεξεργάζεται πάμπολλες πληροφορίες το δευτερόλεπτο.Ζυγίζει την σημαντικότητα τους και φιλτράρει τα λιγότερα σημαντικά.Και όλα αυτά μέσα από μια ενδιαφέρουσα πλοκή με εξελίξεις γεγονότων,ενοχές κάποιων ηρώων,επιλογές για την θρησκεία,φιλία,έρωτα,επιστήμη αλλά και δεινών υποστηρικτών χωρίς να πάψουν να ερευνούν για την συνέχεια.Η αμφισβήτηση για την πιθανότητα ύπαρξης του Θεού από έναν ήρωα με έκανε να αναρωτηθώ άραγε όποιος αμφισβητεί την ΥΠΑΡΞΗ του ψάχνει μέσα στην καρδιά του για να τον βρεί?Ρωτά τον εαυτό του ότι αν ο Θεός υπάρχει θα ήθελε να τον γνωρίσει?Ο συγκεκριμένος ήρωας έβαλε την θρησκεία έναντι της επιστήμης.Συγχαρητήρια στην κυρία Θάλεια Κουνούνη για το εξαιρετικό λογοτέχνημα-διαμάντι-που μας προσέφερε.Εύχομαι η συνέχεια της συγγραφής της να είναι αντάξια ή και καλύτερη του συγκεκριμένου έργου της.Και σας συνιστώ να μην το προσπεράσετε.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  2
14-06-2016 14:32
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Εξαιρετικό!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-06-2016 17:44
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

μετριο
  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-01-2016 18:43
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  2
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-12-2015 15:23
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-11-2015 13:06
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ είναι το τρίτο κατά σειρά μυθιστόρημα της Θάλειας Κουνούνη που πέφτει στα χέρια μου. Έχοντας δηλώσει την γοητεία που μου εκπέμπει ο τρόπος που γράφει, ήρθε τούτο το βιβλίο που με έκανε να δηλώσω φανατικός θαυμαστής της πένας της. Η Θάλεια Κουνούνη, επιστρέφει στα συγγραφικά δρώμενα το 2015 με ένα βιβλίο αντισυμβατικό θα έλεγα, χωρίς το στοιχείο του έρωτα να υπερτερεί, χωρίς πολλές ανατροπές αλλά με αυτό το κάτι που κατατάσσει το βιβλίο στα αριστουργήματα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας.

Με λόγο άμεσο, που ρέει ευχάριστα η συγγραφέας πλέκει μια ιστορία από τη γέννηση των ηρώων ως και την 50η περίπου δεκαετία ζωής τους. Με πλήθος καλολογικών στοιχείων και με χρήση έντονου λυρισμού η συγγραφέας σκιαγραφεί γεγονότα, σκέψεις και συναισθήματα που σκοπό δεν έχουν να τέρψουν το αναγνωστικό κοινό, αλλά τελικά να το ψυχαγωγήσουν και να το καθοδηγήσουν σε περισσότερη σκέψη.

 

Με μαεστρία και ενδιαφέρουσα τεχνική η συγγραφέας παρουσιάζει ένα ένα τα γεγονότα πετυχαίνοντας άριστη ψυχογράφηση χαρακτήρων μια και η αφήγηση αλλάζει συχνά από τριτοπρόσωπη σε πρωτοπρόσωπη και έτσι ο αναγνώστης εισβάλλει κυριολεκτικά στον ψυχισμό και τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων.

 

Οι ανατροπές, αν και αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ο αναγνώστης φαντάστηκε την πορεία της ιστορίας, λείπουν από το σύνολο του έργου και στο τέλος κάνουν μια εμφάνιση και φέρνουν στη σκέψη του αναγνώστη τα πάνω κάτω εκτοξεύοντας την αγωνία στα ύψη.

 

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ είναι ένα μυθιστόρημα πρωτότυπο και ιδιότυπο. Η συγγραφέας μέσω των ηρώων της μεταφέρει σκέψεις και συναισθήματα που αναγκάζουν τον αναγνώστη να μπει στη διαδικασία της σκέψης, να διευρύνει τους ορίζοντες του και πολλές φορές να αισθανθεί διαφορετικά. Μέσα στο πεσιμιστικό του τέλος είναι ένα αισιόδοξο βιβλίο που ψυχαγωγεί μα και διδάσκει.

 

Ομολογώ πως είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο με δυσκόλεψε, διότι η καριέρα μου σαν αναγνώστης έχει αποδείξει πως ένα βιβλίο των 600 σελίδων το διαβάζω το πολύ σε μια βδομάδα. Το συγκεκριμένο μου πήρε τρεις εβδομάδες να το τελειώσω επειδή πολύ απλά δεν ήθελα να φτάσω στο τέλος του. Ρουφούσα τις λέξεις από το εκάστοτε κεφάλαιο που διάβαζα και έπειτα το έκλεινα με αποτέλεσμα τα τελευταία κεφάλαια να κάνω μέρες να τα ολοκληρώσω, μια και διάβαζα δυο τρεις σελίδες τη μέρα. Σύντομα θα μπω στη διαδικασία μιας δεύτερης και προσεκτικότερης ανάγνωσης για να ξεθάψω περισσότερα διαμάντια.

 

Ο αναγνώστης βομβαρδίζεται με πλήθος μηνυμάτων σε κάθε σελίδα του συγκεκριμένου μυθιστορήματος. Βρίσκει την τομή ανάμεσα στο θείο και την επιστήμη, στην δύναμη και την αδυναμία, στην αμφιβολία και την πίστη. Με ρεαλισμό και σεβασμό προς τον αναγνώστη η Θάλεια Κουνούνη παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο που ήρθε να ταράξει τα ύδατα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και να μείνει για χρόνια στην σκέψη των αναγνωστών. Συγχαρητήρια!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
25-10-2015 22:23
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ένα αχώριστο τρίγωνο, η Θεοδώρα, ο Φίλιππος, και η Σαπφώ, με μεγάλη αγάπη μεταξύ τους. Ένα μοναστήρι, η Παναγιά η Ψυχοκρατούσα που στέκει επιβλητικά στο βράχο και στα γαλάζια νερά του Αιγαίου ο ήχος των δελφινιών να μαγεύει τους «ακροατές του».

Ο κάθε χαρακτήρας διαφορετικός που όμως μας διδάσκει. Η Θεοδώρα, αδελφή Μαρία αργότερα μας δείχνει το μεγαλείο της ψυχής της, της αγάπης, της θυσίας, της πίστης της στο Θεό. Ο Φίλιππος, που γίνεται γιατρός, που αμφισβητεί δεν βλέπει πουθενά τον Θεό και πάντα αναζητάει νέες λύσεις. Η Σαπφώ που γίνεται δημοσιογράφος και ζει το σήμερα, το τώρα με ένταση και με πάθος.

Τόσο αντίθετοι χαρακτήρες, τόσο αληθινοί, αχώριστοι και φίλοι μέχρι το τέλος.

Τι τους χωρίζει; Τι τους ενώνει; Τα πάντα και η σιωπή. Έγιναν θύματα ενός ονείρου σιωπής  και πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να αισθανθούν πως οι πλευρές του τριγώνου που ζωγράφισε η αγάπη τους θα είναι πάντα ενωμένες,  με μια κόρη την Ελισάνθη που ανήκε και στους τρεις.

 

Είναι ένα βιβλίο με έντονες φιλοσοφικές διαστάσεις αλλά και βαθιά συναισθήματα. Ο έρωτας και κυρίως η αγάπη έχουν κυρίαρχο ρόλο στις ζωές των ηρώων, αλλά και στον τρόπο που η συγγραφέας διηγείται την ιστορία της και επηρεάζει τον αναγνώστη. Ίσως  και η επιλογή των ονομάτων να μην είναι τυχαία, ίσως είναι συμβολική. Προσωπικά, έχοντας αυτό στο μυαλό μου, μπόρεσα να συνδεθώ καλύτερα με τον ίδιο τον πυρήνα της ιστορίας. Θεωρώ πως η κα Θάλεια Κουνουνη μας αφήνει να μπούμε σε ένα λαβύρινθο μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας και να ζήσουμε την μαγεία της ανακάλυψης όλων αυτών που αγνοούμε. Είναι ένα βιβλίο εξαιρετικής έμπνευσης με ενδιαφέρουσα πλοκή.  Η ιστορία και οι ήρωες έχουν κρυμμένες αλήθειες και στο τέλος οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν και ανατρέπουν ζωές.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-10-2015 17:49
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ένα βιβλίο με πολύ έντονα συναισθήματα που σε καθηλώνει. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Αν αγαπήσεις αυτό το βιβλίο δε θα το ξεχάσεις ποτέ.
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-10-2015 08:21
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  Αργό
Η Παναγία των δελφινιών. Ο βράχος εκεί κοντά στην Εύβοια. Το κάλεσμα του Θεού. Θεός ή γιατρός; Σε ποιον να πιστέψεις; Είναι ο γιατρός Θεός; Ο Θεός γιατρεύει (τα) πάντα; Και ο άνθρωπος; Πώς στέκεται μπροστά σε όλα αυτά; Τι του δίνει δύναμη να πιστέψει σε κάτι και σε τι; Το άγγιγμα του Θεού στις ψυχές αντιπαλεύει το χάδι της πίστης. Και τα δελφίνια να μαζεύονται πάντα εκεί στον βράχο όπου χτίστηκε η μονή της Παναγίας Ψυχοκρατούσας. Ένα εκπληκτικό, απαιτητικό, λυρικό μυθιστόρημα τόσο διαφορετικό από ό,τι έχω διαβάσει ως τώρα! Σαπφώ, Θεοδώρα, Φίλιππος. Ένα περίεργο ερωτικό τρίγωνο. Μια ερωτική ιστορία χωρίς ερωτικές σκηνές! Ψυχές και σώματα, με την πένα ξετυλίγονται. Η αγάπη στήνει τρελό χορό γύρω από αυτές τις τραγικές φιγούρες. Τραβάει τα μαλλιά του ενός, κλείνει το μάτι στον άλλον, κρύβεται από τον τρίτο. Αθώα, ανέμελα, ανεπιτήδευτα. Κι όταν κακιώσει, τότε τους παίζει το χειρότερο παιχνίδι. Η Θεοδώρα ακούει το κάλεσμα της ψυχής της και γίνεται η αδελφή Μαρία στο μοναστήρι της Ψυχοκρατούσας. Η Σαπφώ δημοσιογράφος. Ο Φίλιππος διακεκριμένος γιατρός. Η ιστορία τους χωρίζεται. Χρόνια μετά η μικρή Ελισάνθη θα φέρει τον Φίλιππο αντιμέτωπο με το παρελθόν. Μοναδικό ψυχογράφημα, αριστοτεχνικό δέσιμο των ηρώων με μυστικά βαθιά κρυμμένα που δεν αποκαλύπτονται ούτε γρήγορα ούτε σε άσχετη χρονική στιγμή. Οι αποκαλύψεις αργούν αλλά χτίζουν πετραδάκι πετραδάκι μια ανεπανάληπτη ιστορία. Δεν ξέρω ποιον αγάπησα πιο πολύ, την αδελφή Μαρία που αρνήθηκε τα εγκόσμια μόνο και μόνο για να επιστρέεψι αργότερα,παρακινημένη από μια συγκλονιστική αλήθεια; Τον Φίλιππο που έτρεχε να κρυφτεί από τα αισθήματά του αλλά κυρίως από την πίστη του στον Θεό; Τη Σαπφώ, τη δοτική, αληθινή, καρτερική ηρωίδα που η ζωή της επεφύλασσε τη χειρότερη μοιρασιά αλλά το μεγαλείο της ψυχής της ήταν απέραντο ώστε να..... ;Ειλικρινά, δεν μπορώ να γράψω καμία περίληψη. Το κείμενο είναι ατόφια λογοτεχνία. Καλολογικά στοιχεία, λυρισμός, ψυχολογία χαρακτήρων, πισωγυρίσματα στον χρόνο της αφήγησης, ένα κείμενο που με καθυστέρησε και με δυσκόλεψε αρκετά γιατί πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος όταν το διαβάζεις. Η ανατροπή μπορεί να κρύβεται σε μια τόση δα λεξούλα, ο χαρακτήρας μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή την άλλη. Δεν το μετάνιωσα που το έφτασα ως το τέλος. Είναι γεμάτο συναισθήματα, εικόνες και μηνύματα που πρέπει να έχεις καθαρό μυαλό και απαιτήσεις για να το απολαύσεις. Πολλά μπράβο στη συγγραφέα που με βοήθησε να ελπίσω ότι ναι, εκεί ανάμεσα στα χιλιάδες νεοελληνικής λογοτεχνίας μυθιστορήματα, υπάρχει το ένα, το μοναδικό, που θα σε κάνει να καταλάβεις ότι ακόμη και στον 21ο αιώνα υπάρχουν αξιόλογες γραφές που σίγουρα θα αντέξουν στον χρόνο όχι τόσο λόγω του αριθμού των πωλήσεων όσο από αυτόν των αναμνήσεων, γιατί αν αγαπήσεις αυτό το βιβλίο δε θα το ξεχάσεις ποτέ. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα: «-Όλες οι αλήθειες δοσμένες σήμερα δηλαδή; -Όλες! Και μαζί μ’ αυτές κι όλα τα ψέματα που κρύφτηκαν στις ψυχές μας, γιατί φοβήθηκαν τον λιθοβολισμό, κι όμως το μόνο που τους άξιζε ήταν η ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια και να χορέψουν με το φως» (σελ. 130). «Τα όνειρα είναι για τους ονειροπόλους και πολύ συχνά μένουν ανεκπλήρωτα. Οι στόχοι είναι για τους σοφούς και τους πεισματάρηδες και τις περισσότερες φορές τους πετυχαίνουν...» (σελ. 299). «ΘύματαΕνός ΟνείρουΣιωπής» (σελ. 472)
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-09-2015 00:58
Υπέρ  Συναρπαστικό, Πρωτότυπο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Τι ζητάμε από ένα βιβλίο; Μια δυνατή, πολύ δυνατή ιστορία; Που σε ταξιδεύει με το νου και την ψυχή σε άλλες σφαίρες μακρινές από την καθημερινότητα;

Μήπως ζητάμε ανατροπές και εκπλήξεις; Ένα τέλος απρόσμενο; Περιγραφές γεμάτες γλύκα; Συναισθήματα έντονα όπως ... συγκίνηση, χαρά, θυμό, πόνο; Μήπως ζητάμε όλα τα παραπάνω αλλά και κάτι περισσότερο;

Να λειτουργεί μήπως και σαν εφαλτήριο στις σκέψεις μας;  Σαν δίοδος που μας οδηγεί στο να προβληματιστούμε, να ανασαλέψουμε ερωτηματικά που πάντα γυρόφερναν στο νου μας;

 Στην ''Παναγιά των δελφινιών''  η συγγραφέας με μια ιδιαίτερα προσεγμένη και τρυφερή γραφή στήνει μια ιστορία πρωτότυπη και δυνατή.

Παράλληλα μέσα από τους ήρωές της αναπτύσσει -υφαίνοντας κυριολεκτικά - με μεγάλη τέχνη αλλά και σεβασμό θέματα που άπτονται της προσωπικής μας αναζήτησης, θέματα που από την ώρα που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας πορεύονται μαζί μας. Θέματα που άλλοι από μας απλά τα σκεπάζουμε αποδεχόμενοι σιωπηλά αυτό που βρήκαμε και άλλοι προβληματιζόμενοι τα αποδεχόμαστε ή τα απορρίπτουμε. Ο ρόλος της συγγραφέως διακριτός από την αρχή ως το τέλος. Αφήνει τον αφηγητή - ποιος νάναι άραγε; - να γίνει δεινός οδηγός σε πεδία αναζήτησης, δικαίωσης, έντονων συναισθημάτων αλλά και γαλήνης και αφήνει και μας να δεχτούμε ή να απορρίψουμε.

Διαβάζοντας το βιβλίο της Θάλειας Κουνούνη μπορώ αβίαστα να πω, πως καλύφθηκα σε όλα τα στοιχεία που κατά την γνώμη μου χαρακτηρίζουν και τη διαχρονικότητα ενός βιβλίου.

Ενός βιβλίου που πιστεύω θα σκαλώσει και θα μείνει για πάντα ψηλά στη λίστα της ελληνικής σύγχρονης λογοτεχνίας.

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  1
21-09-2015 15:50
Η ιστορία του μου θυμίζει έντονα το βιβλίο Αργεντίνου συγγραφέα με τίτλο  Η φωνή των Δελφινιών.Το διάβασα πριν τουλάχιστον 6 -7 χρόνια και θυμάμαι ακριβώς  την εικόνα που μου δημιούργησε .Βράχια κάτω λυσαλέα κύματα και περίπου τα ίδια πόσωπα.Μια καλόγρια, ένας γιατρός κλπ.Εξεπλάγην σην αρχή νόμισα πως ήταν μετάφραση. Δεν ήταν όμως.Και εδώ σταματώ.!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-09-2015 13:44
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Σαγηνευτικό
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-09-2015 14:45
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Η άποψη μας απο το www.vivliopareas.blogspot.gr

Η ξαφνική επίσκεψη της Ελισάνθης στον Φίλιππο θα ζωντανέψει τις αναμνήσεις του! Αναμνήσεις που θα έρθουν να φωτίσουν εκείνα τα κομμάτια από το παρελθόν που τον έχουν βαθειά χαράξει! Αυτόν και το αχώριστο δίδυμο που τον πλαισίωνε στα παιδικά του χρόνια! Την Θεοδώρα και την Σαπφώ! Ένα ταξίδι ψυχής μέσα από τα μάτια του και μέσα από τις περιγραφές της Ελισάνθης ξεκινάει με καλοστημένα και διαφωτιστικά φλας μπακ, με όμορφες εναλλαγές στο παρελθόν και στο παρόν, με ένα έντεχνο και σκόπιμο στήσιμο των κομματιών της ζωής των ηρώων ,που μας φανερώνονται σιγά σιγά!  Οι ήρωες του βιβλίου στημένοι αριστουργηματικά φανερώνουν την δύναμη ή τις αδυναμίες τους, τα όνειρα τους τα διλήμματα τους, την κρυμμένη και βαθειά ριζωμένη ανάγκη τους να πουν την αλήθεια της ζωής και της ύπαρξης τους! Μέσα από την ανίχνευση της ψυχής των ηρώων περνάει μια σειρά από θέματα κοινωνικά θρησκευτικά ιστορικά! Θρύλοι  δοξασίες και έθιμα ενός τόπου ,της Νήσου, που απεικονίζει σε επέκταση όλη την Ελλάδα με ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία που δεν κουράζουν αλλά που αποτελούν απλά την προσθήκη που αναδεικνύει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγάλωσαν και ανατράφηκαν οι ήρωες και  οι θρύλοι οι οποίοι τους σημάδεψαν!  Φίλιππος Θεοδώρα Σαπφώ το αχώριστο τρίγωνο των παιδικών τους χρόνων, διασκορπίστηκε σε τρία κομμάτια και τώρα προσπαθεί να βρεί ξανά ύστερα από χρόνια τον συνδετικό κρίκο που θα ενώσει ξανά τις ζωές τους! Το σημείο επαφής που θα διαφωτίσει τα κενά που άφησε ο χωρισμός και η φυγή τους! Όλα όσα τους ένωσαν είναι εκεί!  Μέσα τους, υπάρχουν δεν χάθηκαν ποτέ και η αλήθεια θα έρθει να δώσει την λύτρωση και την αποκατάσταση της ζωής που δεν έζησαν, την ζωή που απέφυγαν κρύβοντας την μέσα σε δισταγμούς και  λάθος υποθέσεις! Το τέλος της ιστορίας άκρως ανατρεπτικό έρχεται να βάλει την τελευταία πινελιά σε ένα έργο τέχνης! Η γραφή αριστοτεχνική σε μαγεύει, σε παρασέρνει! Η πλοκή άριστα τοποθετημένη σου δίνει τόσα στοιχεία όσα χρειάζεται ή κάθε στιγμή να φωτίσει το παρελθόν ή το παρόν του ήρωα! Οι ήρωες τόσο όμορφα πλασμένοι, με άριστη καταγραφή του ψυχολογικού τους προφίλ, τους αισθάνεσαι τους νιώθεις τους καταλαβαίνεις! Ένα βιβλίο πολυσύνθετο, μια κατάθεση ψυχής που δεν είναι εύκολο να την περιγράψεις με λόγια! Μόνο αν κάνεις αυτό το μαγικό ταξίδι θα αποτυπωθεί η πραγματική διάσταση των συναισθημάτων που σου δημιουργούνται αυθόρμητα! Η Παναγιά των Δελφινιών είναι ένα από τα βιβλία που θα μείνουν για καιρό χαραγμένα στο μυαλό και στην καρδιά μου!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
25-08-2015 16:55
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ένα περίεργο τρίγωνο, η Σαπφώ, η Θεοδώρα και ο Φίλιππος. Ένα μοναστήρι, η μονή της Παναγίας της Ψυχοκρατούσας, να στέκει επιβλητικά στον βράχο. Και στα γαλάζια νερά του Αιγαίου ο ήχος των δελφινιών να σπάει τη σιωπή και να μαγεύει τους "ακροατές" του. Ο μύθος της γοργόνας ένα "γνωστό" μυστικό μεταξύ των κατοίκων της νήσου. Ο κάθε χαρακτήρας μας διδάσκει. Η Θεοδώρα, αδερφή Μαρία μετέπειτα, μας δείχνει το μεγαλείο της αγάπης, της θυσίας και της πίστης της στο Θεό. Ο Φίλιππος, γιατρός που δεν βλέπει πουθενά το Θεό, μόνο αμφισβητεί και αναζητάει νέες λύσεις. Η Σαπφώ ζει το τώρα και το σήμερα ζωντανά και με πάθος. Τόσο αντίθετοι χαρακτήρες, τόσο αληθινοί, αχώριστοι και φίλοι μέχρι το τέλος. Τι τους ενώνει; Τα πάντα και η σιωπή. Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει σε καταγάλανα νερά και κολυμπάς γνωρίζοντας σελίδα - σελίδα την ιστορία. Ένα φινάλε ανατρεπτικό. Μια ιστορία που εξελίσσεται κομμάτι - κομμάτι και όσο πλησιάζει στο τέλος της απογειώνεται και σου προκαλεί έκπληξη, ανατροπές, ανάμεικτα συναισθήματα ταιριάζοντας το γέλιο με το δάκρυ, τον πόνο με την ψυχική ηρεμία και τις πραγματικές αλήθειες με τις συγκαλυμμένες με όμορφα λόγια!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-07-2015 12:07
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
 

Ειναι ενα βιβλιο που σιγουρα θα σε βαλει σε σκεψεις και παρολο που εφτασες στο τελος θελεις να το ξαναδιαβασεις . 

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-07-2015 20:13
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-07-2015 22:22
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ένα μυθιστόρημα, αριστούργημα της σύγχρονης λογοτεχνίας, που διαβάζεται με τα μάτια της ψυχής και με ανοιχτό μυαλό.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
3
Το έχουν
21
Το θέλουν
8
Αγαπημένο τους
6
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
2
Το διάβασαν
16
Το διαβάζουν
1
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα