Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
HHhH - Himmlers Hirn heist Heydrich
Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ
Βιβλίο Γαλλική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-12-2021 17:06
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Για όσους θέλουν να διαβάσουν Ιστορία χωρίς να κουραστούν
  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-12-2015 17:39
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ο Ράινχαρντ Χάιντριχ (7 Μαρτίου 1904 - 4 Ιουνίου 1942), με το προσωνύμιο Der Henker (ο Δήμιος) ήταν στέλεχος των SS, ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Χάινριχ Χίμλερ. Ήταν ο πρωτοστάτης της Τελικής Λύσης, του σχεδίου των Ναζί για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. Θεωρούνταν εξαιρετικά φιλόδοξος και ψυχρός υπολογιστής χωρίς κανένα οίκτο και γι' αυτό έφερε τα προσωνύμια "Το ξανθό κτήνος" (από τους ίδιους τους SS) και "Δήμιος Χάιντριχ". Είχε, επίσης, συζητηθεί μέχρι και η διαδοχή του Αδόλφου Χίτλερ από αυτόν.

Το 1931 έγινε μέλος του Ναζιστικού κόμματος και εντάχτηκε στα SS. Εκείνη την εποχή, ο αρχηγός τους, Χίμλερ, αναζητούσε ένα νέο για να του αναθέσει τη δημιουργία και οργάνωση μιας μυστικής εσωτερικής υπηρεσίας ασφαλείας. Σε μια συνέντευξή του με τον νεαρό Ράινχαρντ εντυπωσιάστηκε από τις απαντήσεις του και του ανέθεσε τη σημαντική αυτή εργασία, τη δημιουργία της SD (Sicherheitsdienst), της υπηρεσίας ασφαλείας των SS.

Με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ναζί το 1933, οι Χίμλερ και Χάιντριχ επέβλεπαν τις μαζικές συλλήψεις όλων όσοι ήταν αντίθετοι στο Χίτλερ και το κόμμα του. Οι συλληφθέντες έφθασαν σε τέτοιον αριθμό, ώστε η κράτησή τους σε συμβατικές φυλακές να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Έτσι, ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο πυρομαχικών στο προάστιο Νταχάου (Dachau) του Μονάχου μετατράπηκε στο πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης για πολιτικούς κρατούμενους. Στην πύλη του στρατοπέδου υπήρχε η επιγραφή "Arbeit Macht Frei" (= Η εργασία απελευθερώνει).

Στο ξεχωριστά γραμμένο βιβλίο HHhH που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος, ο πρωτοεμφανιζόμενος Laurent Binet καταγράφει με πρωτότυπο τρόπο τη ζωή του Ράινχαρντ Χάιντριχ και τη δολοφονία του το 1942 από τους Τσέχους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης Γιαν Κούμπις και Γιόζεφ Γκάμπτσικ. Ο τίτλος του βιβλίου είναι τα αρχικά της φράσης Himmlers Hirn heist Heydrich και σημαίνει «Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ».

Είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και τεκμηριωμένο, όμως δεν ξέρω αν μπορώ να το χαρακτηρίσω μυθιστόρημα. Μην περιμένετε δηλαδή τη βιογραφία του Χάιντριχ σε μυθιστορηματική εκτύλιξη, με λυρικές περιγραφές, συναισθήματα, εικόνες κλπ. Αντίθετα, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ο συγγραφέας μας εξηγεί παράλληλα με τα λεπτομερή ιστορικά στοιχεία, το πώς αναμίχτηκε στο γράψιμο της ζωής αυτής της ιστορικής προσωπικότητας, πώς αισθανόταν κάθε φορά που έπρεπε να διασταυρώσει πηγές, να επιλέξει λέξεις, να ανασυστήσει διαλόγους. Μας μεταφέρει την αγωνία του, την αμφιβολία του, τους δισταγμούς του, απογυμνώνεται ψυχικά.

Παράλληλα λοιπόν με την αγωνία του να αποδώσει καλύτερα τα γεγονότα, μας παραθέτει πλήθος διασταυρωμένων πηγών: βιβλιογραφία, έγγραφα, ντοκουμέντα, απομαγνητοφωνήσεις, κινηματογραφικές ταινίες και μυθιστορήματα που έχουν σχέση με τη ζωή του Χάιντριχ και πολλά άλλα. Δίνει ένα πάρα πολύ ωραίο ιστορικό πλαίσιο ως εισαγωγή για την εποχή και το κλίμα μέσα στα οποία θα μεγαλουργήσει ο Χάιντριχ, ασχολείται επισταμένως με τη ζωή του Γερμανούα αξιωματικού, φωτίζει αμερόληπτα όλες τις πλευρές του χαρακτήρα των Γερμανών ναζιστών αλλά και των Τσεχοσλοβάκων αγωνιστών. Οι παρατηρήσεις του συγγραφέα, η διεισδυτικότητά του στην ψυχολογία των πραταγωνιστών, η διορατική του ματιά δείχνουν άνθρωπο που καταπιάνεται σοβαρά με τη μελέτη του και έχει συναναστραφεί πολύ κόσμο ώστε να βελτιώσει αυτά τα πλεονεκτήματά του. Η σκηνή της δολοφονίας του Χάιντριχ είναι απλά συγκλονιστική.

Όλες οι ιστορικές λεπτομέρειες δίνονται εύληπτα, επιστημονικά διασταυρωμένες αλλά απλές. Ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει χωρίς δυσκολίες την πορεία της ιστορίας, κάτι στο ποίο συμβάλλουν και τα μικρά, σύντομα και περιεκτικότατα κεφάλαια. Επομένως, το HHhH το συστήνω για όσους θέλουν να διαβάσουν Ιστορία χωρίς να κουραστούν και για όσους θέλουν να διαβάσουν ένα διαφορετικά γραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα.

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-12-2015 12:53
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-11-2015 21:43
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Το μυθιστόρημα ακολουθεί τον δρόμο της προσωπικής αφήγησης : ο Laurent Binet αποτυπώνει στο χαρτί την πορεία εύρεσης και καταγραφής όλων των απαραίτητων – για τον ίδιο- γεγονότων, ντοκουμέντων, ιστοριών, αποσπασμάτων από άλλα βιβλία που χρησιμοποίησε ως πηγές, αναφορών σε ταινίες που είχαν ως θέμα τον Χάιντριχ ή την απόπειρα εναντίον του. Το εκπληκτικό στον τρόπο γραφής του είναι η απόλυτη απογύμνωση του εαυτού του, της προσωπικής του ζωής, των σκέψεών του, της εμμονής που τον έχει κατακλύσει για ν’ αγγίξει την αλήθεια των καταστάσεων, χωρίς ίχνος ωραιοποίησης ή μελοδραματισμού. Ο λόγος του καθαρός, απλός, ευθύς, χαρισματικός, με εκφάνσεις εξαιρετικού καυστικού χιούμορ, κατορθώνει ν’ απογειώσει τον όρο «ιστορικό μυθιστόρημα» και να σε μυήσει σε γεγονότα συνταρακτικά που συνδέονται με τη δράση των SS και κυρίως του ίδιου του Χάιντριχ, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο μισητά πρόσωπα στη ιστορία.


Ξεδιπλώνονται χωρίς συγκεκριμένη χρονολογική σειρά, βιογραφικά στοιχεία για τον κύριο υπεύθυνο της "νύχτας των Κρυστάλλων" και της ιδέας των θαλάμων αερίων, με αναφορές στην αγάπη του για το βιολί, στις υποψίες για την Εβραϊκή του καταγωγή, στην αποπομπή του από το ναυτικό, στη σκληρότητα των αποφάσεών του, στις διεστραμμένες ιδέες του για την «εκκαθάριση» του κόσμου από τους Εβραίους. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε τις αντιδράσεις των κυβερνήσεων της Αγγλίας και της Γαλλίας, αλλά και της Σοβιετικής Ένωσης, απέναντι στις στρατηγικές κινήσεις του Χίτλερ όσον αφορά την Τσεχοσλοβακία. Η τελευταία αποτελεί ουσιαστικά το σκηνικό που διαδραματίζονται τα περισσότερα γεγονότα, καθώς αποτελεί και το πεδίο δράσης του ίδιου του Χάιντριχ, μετά την ανευ όρων κατάκτησή της από τη Γερμανία.Ο συγγραφέας απογειώνει με πάθος τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την εσωτερική δύναμη και την αξιοπρέπεια των αφανών ηρώων της τσεχοσλοβακικής Αντίστασης, των ανθρώπων που δεν γράφτηκαν ποτέ με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, μα αποτέλεσαν το φάρο που φώτισε τις ψυχές όλων των ανθρώπων και απέδειξαν το μεγαλείο της γενναιότητας και της θυσίας για το ιδανικό της πατρίδας και της ελευθερίας. Το "HHhH" αποτελεί ένα φόρο τιμής για το θάρρος και τον ηρωισμό τους.


Ο Binet με σαγήνευσε με την ευθύτητα της γραφής του, με τις ανασφάλειες του που τον κατέκλυσαν κατά τη συγγραφή, με τις μυθοπλαστικές επεμβάσεις του και με τις ειλικρινείς εξομολογήσεις του, ενώ ταυτόχρονα με καθήλωσε, με τα ιστορικά ντοκουμέντα που συνδέονται με την τραγική αυτή περίοδο της ιστορίας και που διαβάζοντας με άφησαν ανίκανη να τιθασεύσω την ορμή των συναισθημάτων μου…

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
10
Το θέλουν
2
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
5
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα