Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το σημάδι
Μυθιστόρημα
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-06-2021 12:18
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Η ζωή μέχρι στιγμής έχει φερθεί στον Στέφανο Δημητρίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι φοιτητής Ιατρικής στην Πάτρα, δεν έχει οικονομικό πρόβλημα χάρη στους γονείς του, είναι δημοφιλής ανάμεσα στους φίλους και συμφοιτητές του και χαίρεται την κάθε του στιγμή. Νιάτα, ανεμελιά, πάρτι και ένας δυνατός έρωτας που θα γνωρίσει στο πρόσωπο της Ελβίρας.

Ώσπου μια τόση δα στιγμούλα, ένα κλάσμα του δευτερολέπτου είναι ικανό να σου αλλάξει για πάντα την ζωή, να στην καταστρέψει, να χάσεις τα πάντα: οικογένεια, φίλους, ακόμη και τον ίδιο σου τον εαυτό. Μια λάθος κίνηση, την λάθος στιγμή, στο λάθος μέρος και ανατρέπονται τα πάντα.

Από τον Παράδεισο στην Κόλαση βρίσκεται πλέον ο Στέφανος. Στην πιο τρυφερή του ηλικία, σπίτι του θα γίνουν οι φυλακές: Αυλώνας, Διαβατά, Κασσαβέτεια. Θα αναμετρηθεί με τον εαυτό του, θα παλέψει με τις Ερινύες του, θα αυτομαστιγωθεί. Οι απάνθρωποι νόμοι και οι κώδικες της φυλακής, η σαπίλα που θα γνωρίσει εκεί μέσα, τίποτα δεν θα σταθεί ικανό να αγγίξει την ψυχή του, να τον αλλοιώσει. Ηθικός, έντιμος, δίκαιος, εργατικός, άνθρωπος διαμάντι, ξεχωρίζει ανάμεσα στους δεκάδες που παρευρίσκονται στο ίδιο μέρος με εκείνον. Η μοίρα δεν αφήνει κανέναν στο έλεός της και στην περίπτωση του Στέφανου, του κρατάει φυλαγμένη για το τέλος μια πολύ όμορφη έκπληξη που θα κάνει τα μάτια σας να πλημμυρίσουν δάκρυα και την καρδιά σας να φτερουγίζει από χαρά και αγαλλίαση.

Για μένα, γυναίκα – σταθμός, λατρεμένη προσωπικότητα η κυρία Δέσποινα. Μάνα!! Με όλη την σημασία της λέξης. Δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν, κινεί γη και ουρανό για να σταθεί δίπλα στο παιδί της, να το βοηθήσει, να του συμπαρασταθεί. Αυταπάρνηση. Άδολη και αστείρευτη αγάπη.

«Το σημάδι» είναι ένα βιβλίο συγκλονιστικό, σπαρακτικό, ανθρώπινο. Το έχω ξαναπεί πως λατρεύω την πένα του κ. Σακελλαρόπουλου, γιατί μέσα από την κάθε ιστορία που μας παρουσιάζει, μας προκαλεί μια έκρηξη συναισθημάτων. Μια πολύ δυνατή ιστορία με συναίσθημα, τρυφερότητα και ευαισθησία, ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ολοζώντανες περιγραφές και πολλά μηνύματα που θα σας σημαδέψει. Ένα μάθημα ζωής, μεταμέλειας και συγχώρεσης. Ένα μάθημα ελπίδας. «Η ζωή έχει και αύριο…» Όσο σκοτεινά και αν ήταν τα μονοπάτια που διαβήκαμε στη ζωή μας, πάντα κάπου θα υπάρχει μια μικρή σχισμή, μια ρωγμή που να χωράει να τρυπώσει το φως και η ελπίδα.

Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Μένιο Σακελλαρόπουλο!!! Καταφέρατε ακόμη μια φορά να με κάνετε να κλάψω.

* Οι πιο δυνατές στιγμές είναι αυτές που κλαις μόνος και δε σ’ακούει κανείς παρά μόνο η ψυχή σου. (σελίδα 116)

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-06-2020 00:17
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ένα διαφορετικό βιβλίο, που αγγίζει τη ζωή και τις συνθήκες των φυλακών, ανατρεπτικό με πλούσια πλοκή και αρκετά καλογραμμένο.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-05-2018 22:52
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-01-2018 10:34
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-10-2017 12:46
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-11-2016 14:18
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-11-2016 10:49
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-09-2016 11:53
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-06-2016 14:18
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
«Το σημάδι» με σημάδεψε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του στα ράφια του βιβλιοπωλείου καθώς και από το trailer των εκδόσεων Ψυχογιός που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης. Από τα πιο όμορφα και δυνατά κοινωνικά μυθιστορήματα, με πολλά μηνύματα. Μια ιστορία που μέσα σε ένα λεπτό αλλάζει τη ζωή του πρωταγωνιστή και τον σημαδεύει για μια ζωή. Βρίσκεται πίσω από τη φυλακή, περνάει δυσκολίες, κάνει την αυτοκριτική του, επιβιώνει και κάπου στο τέλος ίσως να έρθει και η λύτρωση. Ο συγγραφέας καταφέρνει να αφηγηθεί μια δυνατή ιστορία με ένα οδοιπορικό στις ελληνικές φυλακές, γνωρίζοντας μας την άλλη πλευρά της κοινωνίας, τους φυλακισμένους. (φαίνεται πως έχει κάνει έρευνα ο συγγραφέας με τις τόσο ρεαλιστικές και δυνατές περιγραφές). Μια καλογραμμένη ιστορία που ωστόσο σε κάποια σημεία με κούρασε και τα προσπέρασα.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
10-03-2016 17:13
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Διδακτικό, Γρήγορο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Είσαι νέος, οικονομικά άνετος, σπουδάζεις μακριά από την Αθήνα και μάλιστα γιατρός, έχεις κορίτσι, διασκεδάζεις στα πάρτυ, είσαι επιμελής μαθητής. Κι έρχεται εκείνη η στιγμή, εκείνο το δευτερόλεπτο που σου αλλάζει για πάντα τη ζωή. Μια μαχαιριά, ένας θάνατος και η χαρά μαυροντύνεται. Ο Στέφανος μαχαιρώνει τον φίλο του θανάσιμα και τραυματίζει την κοπέλα του όταν τους βλέπει να φιλιούνται. Η φυλακή μόλις άνοιξε, το νερό στο καζάνι της κόλασης άρχισε να βράζει.

Συγκινητικό μυθιστόρημα, γραμμένο με κινηματογραφικούς ρυθμούς, γεμάτο δυνατές σκηνές. Μπήκα πολλές φορές στη θέση του Στέφανου, στη θέση της μάνας, στη θέση της Ελβίρας με το σημαδεμένο πρόσωπο. Η αφήγηση είναι στρωτή, γρήγορη, με γέμισε αγωνία για το τι θα συμβεί παρακάτω. Η μελέτη του συγγραφέα για τις καταστάσεις και τη χωροθεσία μέσα στις φυλακές Αυλώνα, Διαβατών και Κασσαβέτειας απέδωσε ικανοποιητικά. Γύρω από τους πρωταγωνιστές κινούνται άνθρωποι λαμπεροί και άνθρωποι σκοτεινοί, η χαρά συμπορεύεται με το δάκρυ και η αγωνία με την απελπισία. Πόσα χρόνια θα εγκλειστεί ο Στέφανος; Πόσο επικίνδυνες θα είναι οι συνθήκες κράτησης; Πόσο δύσκολη θα είναι η επιβίωσή του; Πόσο πολύ θα τον αλλάξει η φυλακή; Θα καταφέρει η μητέρα του να τον στηρίξει πρακτικά και οικονομικά; Γιατί εξαφανίστηκε η Ελβίρα και τι απέγινε μετά από κείνη τη νύχτα;

Οι λέξεις που εκτοξεύονται στον αναγνώστη από κει που δεν τις περιμένει είναι πολύ αυστηρές. Οι συνθήκες κράτησης απάνθρωπες, εις το όνομα του σωφρονισμού. Αυτοί που στηρίζουν τον Στέφανο στο κελί του είναι ξένοι και όχι Έλληνες. Πόσο καπάτσος και πολυμήχανος πρέπει να είσαι για να αντικρίζεις ζωντανός και την επόμενη μέρα. Αυτά είναι λίγα από τα συναισθήματα που βίωσα διαβάζοντας το νέο βιβλίο του κυρίου Σακελλαρόπουλου. Άραγε για ποιο σημάδι γράφει ο συγγραφέας; Για το ορατό σημάδι του σώματος που σε απομονώνει από τον γύρω σου κόσμο, ειδικά αν τους θυμίζει τη νύχτα της προδοσίας; Ή για το αφανές σημάδι της ψυχής, μια αιμάσσουσα πληγή που θεριεύει αν δεν τη φροντίσεις σωστά και έγκαιρα, που αιματορροεί έτσι και ακουμπήσεις πάνω της τη λάθος γάζα για επούλωση;

Η αφηγηματικότητα, οι περιγραφές καταστάσεων και περιστατικών, οι αλλαγές σκηνών ήταν πολύ καλογραμμένες. Δεν αγάπησα καθόλου τον πατέρα του Στέφανου, ούτε τον συμπάθησα. Γιατί κατέβηκε στην Πάτρα στο πρώτο επισκεπτήριο αφού δε θέλει να ξαναδεί τον γιο του; Γιατί αντέδρασε τόσο άσχημα με την είδηση της σύλληψης και της καταδίκης για φόνο; Πώς είναι δυνατόν ένας πατέρας, έστω και με το δικό του παρελθόν, σε αυτήν την κρίσιμη ώρα, να στρέφεται σε εφήμερες ερωτικές απολαύσεις μακριά από την οικογένειά του; Επίσης, φοβάμαι ότι οι καταστάσεις στις φυλακές δεν είναι τόσο ρόδινες και αισιόδοξες όσο περιγράφονται, ακόμη κι αν πρόκεται για φυλακές ανηλίκων ή αγροτικές. Δε θα ήθελα βέβαια «Το σημάδι» να αντιγράψει το «Εξπρές του μεσονυχτίου», όμως δεν πείστηκα για τις συνθήκες διαβίωσης. Επίσης, όσο όμορφες στιγμές έζησα εν συνόλω, τόσο στέκομαι στις σκιαγραφήσεις των χαρακτήρων, τους οποίους τολμώ να πω ότι ο συγγραφέας χειρίστηκε χωρίς συνέπεια. Αλλιώς τους ξεκίνησε, αλλιώς τους κατέληξε (ξαφνιάστηκα με τη μεταστροφή του Φώτη, που δε σας λέω ποιος είναι, άνευ λόγου και αιτίας).

Το μυθιστόρημα παρ’ όλ’ αυτά είναι ένας ύμνος στην ελπίδα και την αισιοδοξία, δείχνει τον δύσκολο δρόμο από το έγκλημα ως την επανόρθωση και τονίζει πόσο σκληρός και συγκροτημένος πρέπει να είναι κάποιος ώστε να μην εξοκείλει από τα γενικά χαρακτηριστικά του εαυτού του και να παραμείνει καλός άνθρωπος ως το τέλος, όσα εμπόδια κι αν συναντήσει. Ένα βιβλίο για τη δύναμη της θέλησης, με ρέοντα λόγο και ολοζώντανες σκηνές σε χώρους κλειστούς, σκοτεινούς, δύσκολους όπως είναι οι φυλακές.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-03-2016 14:10
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-03-2016 23:09
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-02-2016 12:30
Υπέρ  Interesting, Original, Educational
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-01-2016 11:17
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Μάθημα ζωής!!!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-01-2016 08:49
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ένα βιβλίο που πάνω απ'όλα διδάσκει. Έννοιες όπως η μετάνοια, η υπομονή, η συγχώρεση, ο έρωτας, η μητρική αγάπη, αποκτούν εδώ την πραγματική τους σημασία. Βγάζει τόσα πολλά και έντονα συναισθήματα που είναι αδύνατον να μην σε παρασύρουν. Προσωπικά, σε κάποια σημεία δεν μπορούσα να σταματήσω τα δάκρυά μου. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο συγγραφέα, γιατί χρησιμοποιώντας μια γλώσσα απλή και κατανοητή, καταφέρνει να περάσει πολλούς προβληματισμούς και βαθύτερα νοήματα. Και θεωρώ ότι η επιτυχία ενός βιβλίου δεν αποτυπώνεται στον αριθμό των πωλήσεων που θα κάνει, αλλά στο πόσο θα κατορθώσει να "μιλήσει" μέσα μας, στο τι θα μας κάνει να σκεφτούμε και στο τι θα μας αφήσει στο τέλος.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Εξαιρετικο
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-12-2015 15:50
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Μπραβο στον συγγραφεια κυριο μενιο σακελλαροπουλο.το μυθιστορημα του ηταν εξαιρετικο.μπραβο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-11-2015 18:12
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Υπεροχο,συγκινητικο,εξαιρετικο!!!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

εξαιρετικο!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-11-2015 01:35
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-10-2015 18:15
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Διδακτικό
Κατά  
Ειναι ενα βιβλιο που σε κανει να δεις την ζωη με αλλο ματι. Να καταλαβεις οτι υπαρχουν και πιο σοβαρα προβληματα απο τα δικα σου και να πεις ευχαριστω για αυτα που εχεις. Ακομα σε συγκινει και σου κραταει το ενδιαφερον αμειωτο μεχρι το τελος!! Ειναι το πρωτο βιβλιο του κυριου Σακελλαροπουλου που διαβαζω και δεν το μετανιωσα. Σιγουρα θα διαβασω κιαλλα!! Βεβαια να πω και ενα ευχαριστω την σελιδα αυτη (bookia) που με τις κληρωσεις της μου εδωσε την δυνατοτητα να το κερδισω και να το διαβασω!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-10-2015 16:48
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 2
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
1
Το έχουν
32
Το θέλουν
8
Αγαπημένο τους
4
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
4
Το διάβασαν
39
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
2
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα