Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Τα ψέματα ανθίζουν στην άμμο
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-12-2016 09:55
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Η Νεραντζία (Αντζία για τους φίλους), τραυματισμένη ψυχικά από την ασέλγεια του πατριού της πάνω της στα έξι της χρόνια, δυσκολεύεται να συμπεριφερθεί σωστά απέναντι σε μια καινούρια σχέση. Καταφεύγει σε ηλεκτρονικά ραντεβού αλλά πάντα κάνει πίσω την τελευταία στιγμή πριν συναντήσει κάθε νέο άντρα. Ώσπου ο Παναγιώτης της τραβάει το ενδιαφέρον και για χάρη του αγωνίζεται να ξεπεράσει τα προβλήματά της, να αντιμετωπίσει τον εαυτό της και να παλέψει για κάποιον που δείχνει πως την αγαπά πραγματικά. Θα τα καταφέρει; Τι υπάρχει και στου Παναγιώτη το παρελθόν και πόσο θα σταθεί ικανό να τους χωρίσει;
Στην αρχή το μυθιστόρημα με κράτησε. Ήταν μια ιστορία ψυχικής και σωματικής κακοποίησης, που αποδόθηκε στρωτά και όμορφα, χωρίς υπερβολές και πρόθεση να σοκάρει. Η Αντζία αγωνίζεται να φτιάξει τη ζωή της, οι σκηνές με τον πατριό εμφανίζονται σποραδικά και λιτά, ακριβώς τη στιγμή που πρέπει, δίνοντας δύναμη και αληθοφάνεια στον χαρακτήρα της. Η γραφή του κυρίου Διακογιάννη είναι πολύ καλή, έχει ολοζώντανες σκηνές, ωραίες σκέψεις και προχωράει την ιστορία του λίγο παραπέρα με παρατηρήσεις, σχολιασμούς και καλολογικά στοιχεία. Η συγκινητική εισαγωγή, που δείχνει ανάγλυφα τον πόνο και την αγωνία της γυναίκας που εκμυστηρεύτηκε στον συγγραφέα τις περιπέτειές της, με προετοίμασε για κάτι έντονο και καλογραμμένο. Τα αποσπάσματα από το τετράδιο της Αντζίας δίνουν στον κύριο Διακογιάννη χώρο να ξεδιπλώσει τον πλούσιο ψυχικό του κόσμο, να χαρίσει λυρικές προτάσεις στον αναγνώστη, να παίξει λίγο με την ποίηση και να ανοίξει για λίγο τις πόρτες της ψυχής της ηρωίδας του.
Κι εκεί που η ιστορία έχει προχωρήσει κι έχουμε φτάσει σε κρίσιμο σημείο, έρχεται το δεύτερο μέρος, στο οποίο δίνεται η ζωή της Αντζίας με τον πατριό της, πώς ξεκίνησε η συγκατοίκησή τους με εκείνη και τη μάνα της και πώς εκείνος μεταμορφώθηκε από στοργικό πατέρα σε έκφυλο τέρας. Άσχημες εικόνες, σοκαριστικές σκηνές και ένα αναπάντεχο τέλος. Μόνο και μόνο για να επιστρέψουμε στην Αντζία που προσπαθεί να συνέλθει από την αποκάλυψη του Παναγιώτη και η ιστορία να πάρει άλλη εξέλιξη. Η ιστορία φτάνει μέχρι την εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης και πολύ φοβάμαι πως κατόπιν πήρε εκβεβιασμένη τροπή. Ειδικά όταν προς το τέλος οι συμπτώσεις ήταν υπερβολικές, ακόμη και για να είναι αληθινές, δυστυχώς χάθηκε αρκετό από το ενδιαφέρον μου.
Για τον ίδιο λόγο δε μου άρεσε και η περίπτωση των αδερφάδων του Παναγιώτη και ο τρόπος που του φέρθηκαν. Δυστυχώς, είτε είμαι μονοδιάστατος άνθρωπος είτε τα γεγονότα δεν είχαν τη δύναμη να με πείσουν γιατί άλλαξαν έτσι οι χαρακτήρες των δύο αυτών γυναικών. Ήταν τόσο κακές, στριμμένες, στρυφνές και μονοκόμματες που έπρεπε να συμβεί κάτι τόσο σοβαρό στη ζωή του Παναγιώτη για να αλλάξουν και να τον αγαπήσουν στο τέλος; Δεν αντιλέγω ότι ο άνθρωπος δεν αλλάζει, δε σκάπτεται, δε μεταστρέφει γνώμη, όμως δε μεταμορφώνεται κιόλας! Ένα ψήγμα καλοσύνης αν γίνει κακός ή ένα στοιχείο κακίας αν γίνει καλός θα παραμείνουν μέσα του και είναι στο χέρι του αν θα τα αφήσει να επιβληθούν ξανά ή όχι. Οι αδελφές του Παναγιώτη υπέστησαν ριζική, αναληθοφανή κατά την υποκειμενική μου άποψη, αλλαγή.
Το κείμενο είναι καλογραμμένο, μου έδειξε ξεκάθαρα γιατί πολύς κόσμος αγάπησε προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα, ειδικά τον «Ύπνο των αγαλμάτων». Μου αρέσει το ύφος του κυρίου Διακογιάννη, έχει βάθος, ενάργεια, δυνατές στιγμές, τρισδιάστατες σκηνές, πλούσια συναισθήματα, αληθινούς χαρακτήρες. Δυστυχώς όμως στο συγκεκριμένο βιβλίο η πλοκή με ξένισε αρκετά και μου φάνηκε υπερβολικά συμπτωματική για να τη δεχτώ. Αν το δούμε όμως αντίστροφα, ο πρωταγωνιστής δεν είναι ούτε η Αντζία, ούτε ο Παναγιώτης αλλά ο πατριός Μανωλιός, ένας άνθρωπος που ναι μεν είναι μονοδιάστατος (είμαι κακός, φιλήδονος, άπληστος και τιμωρούμαι αλλά δε μετανιώνω), όμως δείχνει στο κείμενο όλο το φάσμα της ψυχολογίας του. Επομένως αυτό το διττό της ιστορίας προσμετράται στα θετικά του βιβλίου. Επίσης, μου άρεσε πολύ και το όμορφο, ξεχωριστό εξώφυλλο.
Χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Ότι δηλαδή οι τοίχοι που συναντούσα στον έρωτα δεν υψώνονταν τυχαία εμπρός μου. Κάποιος είχε αγοράσει τα υλικά, τσιμέντο και χαλίκια. Κάποιος είχε πληρώσει τους εργάτες να πιάσουν δουλειά με την πάρτη μου, Να χτίσουν ζωντανό τον έρωτα» (σελ. 38).
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
30-10-2016 22:59
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, καθώς η μαγεία της γραφής ξεπηδά μέσα από το απροσδόκητο.
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-10-2016 18:35
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διασκεδαστικό, Διδακτικό
Κατά  
ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ

Είναι μια ιστορία που αντανακλά τη διαστροφή και την σήψη του κόσμου μας. Με μια λέξη. Παιδεραστία. Κάτι που όλοι γνωρίζουμε, μα σπάνια μιλάει κάποιος γι αυτήν. Και είναι φανερό ότι ο συγγραφέας δεν φοβάται την έκθεση, μ ούτε και την προκαλεί. Σκιαγραφεί τον Μανολιό με χειρουργική ακρίβεια. Τον Μανολιό, τον πατριό. Εκείνον που η μικρή Αντζία αποκαλούσε Εσύ. Τότε, από ένστικτο, πες. Αργότερα από ανείπωτη οδύνη.

Κι ύστερα όταν πέρασαν τα χρόνια και η η ψυχή της και το κορμί της λαχταρούσαν τον έρωτα, βρέθηκε να στέκει άβουλη και τρομαγμένη απέναντί του, όταν εκείνος της χτύπησε για πρώτη φορά την πόρτα. Πώς είναι, δηλαδή, ν΄ αγαπάει κανείς; Κι εκεί πίσω από τις σκιές τι παραμονεύει;

Ένα ψέμα θα έκρυβε από τα μάτια της τις σκιές. Ένα μικρό, αθώο ψεματάκι…

Μα το ένα ψέμα έφερε το άλλο κι ο έρωτας απόχτησε γλυκόπικρη γεύση. Ο έρωτας έγινε αγωνία, θλίψη, μοναξιά.

Ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. Ένα βιβλίο με το οποίο ο συγγραφέας Νίκος Διακογιάννης επιβεβαιώνει γι ακόμη μια φορά τις λογοτεχνικές του αρετές, καθώς , από βιβλίο σε βιβλίο, αλλάζει ύφος, χρώμα, ευωδιά, δυναμική.

Το κείμενο είναι διανθισμένο με μια πηγαία και ζωντανή γλώσσα. Αλλού με μια συμπυκνωμένη διατύπωση λόγου, και αλλού, όπου ακριβώς χρειάζεται, σαδιστικά χαλαρή.

Εικόνες ζωηρές και λογής λογής ευρήματα διατρέχουν τις σελίδες του βιβλίου. Οι χαρακτήρες στην εξέλιξή τους δουλεμένοι σε βάθος. Διαβάζοντάς το διαπιστώνει κανείς ότι πέφτει άπλετο φως στο καλά κρυμμένο απωθημένο τους.

Ωστόσο, καθώς προχωράει η ιστορία, η ευρηματικότητα του συγγραφέας δίνει ρεσιτάλ. Εκεί, λίγο πριν από το τέλος, λες και η μαγεία της γραφής ξεπηδά μέσα από το απροσδόκητο. Είναι εκεί ακριβώς όπου ο αναγνώστης αγωνιά να μάθει αν η Αντζία βρήκε επιτέλους την Ιθάκη της.

Την βρήκε άραγε;
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-10-2016 09:19
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Εξαιρετικό
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-09-2016 00:07

«Τα ψέματα ανθίζουν στην άμμο»

Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αλήθειες. Περιγράφει την σκληρή πραγματικότητα μα και τη δύναμη της θέλησης, της αλήθειας, της αγάπης και της λύτρωσης.

Τα ψέματα γεννιούνται μέσα από πικρές αλήθειες και όταν επιτέλους βγαίνουν στο φως φέρνουν τη λύτρωση. Ο συγγραφέας σ’ αυτό το μυθιστόρημα μας μεταφέρει με περίτεχνο τρόπο πίσω στο χρόνο, μα και σε τόπους της ψυχής. Εκεί που περιπλέκονται τα συναισθήματα με τον φόβο του παρελθόντος. Εκεί που συγκρούεται η επιθυμία με την άρνηση…

Συγχαρητήρια στον συγγραφέα, που εκτός των άλλων, έχει και την ικανότητα να μην επαναλαμβάνεται!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Σημερινό αληθινό και ουσιαστικο μου αρεσε πολυ
  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-09-2016 10:35
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 1
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
2
Το έχουν
6
Το θέλουν
2
Αγαπημένο τους
2
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
5
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
1
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα