Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Όσα δεν έγιναν λέξεις
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-01-2019 23:54
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-09-2018 01:38
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  


Ένα υπέροχο βιβλίο με καταπληκτική γραφή που διαβάζεται απνευστί. Η ιστορία ξεκινάει στην Μυτιλήνη με πρωταγωνιστές 3 παιδιά, τον Μάξιμο και τις δίδυμες Αιμιλία και Ροζαλία. Τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν μαζί και μια ιδιαίτερη σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους με τα χρόνια, η οποία τους φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς η φιλία τους εξελίσσεται σε έρωτα. Ο Μάξιμος καλείται να διαλέξει μια από τις δυο αδελφές (δίλημμα εξαιρετικά δύσκολο) για να γίνει γυναίκα του…   

Στην Αθήνα, η 80χρονη πλέον Ροζαλία ζει μόνη της. Μια μέρα βρίσκει ένα παλιό, ξεχασμένο ημερολόγιο, κιτρινισμένο επιλεκτικά σβησμένο, με ξεκολλημένες φωτογραφίες, σκισμένες σελίδες και μια ζωγραφιά… Αυτό το ημερολόγιο είναι η αιτία που θα «ξυπνήσουν» παλιές μνήμες και κάποια σκουριασμένα γρανάζια του παρελθόντος θα μπουν σε λειτουργία.

Συγκλονιστικά γεγονότα, ανατρεπτικές αλήθειες, έρωτας, προδοσία, αγάπη, μίσος, συγχώρεση, δικαίωση, λύτρωση, παιχνίδια της μοίρας και του μυαλού. Γεγονότα και καταστάσεις που δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να γίνουν λέξεις… Θερμά συγχαρητήρια στην κ. Ελένη Γαληνού για το υπέροχο λογοτεχνικό ταξίδι που μου χάρισε!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-11-2017 20:33
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Το τελευταίο βιβλίο της Ελένης Γαληνού "Όσα δεν έγιναν λέξεις" είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με πολλές εκπλήξεις, συγκινήσεις και με ένα ανατρεπτικό τέλος. Η συγγραφέας  γράφει έχοντας στο νου της λέξεις- κλειδιά που γύρω τους χτίζεται όλο το συγγραφικό έργο της. Ας ανατρέξουμε όμως στα προηγούμενα βιβλία της για να θυμηθούν οι αναγνώστες ή να τα γνωρίσουν όσοι δεν τα έχουν ξεφυλλίσει ακόμη. Θα δούμε λοιπόν ότι στο «Ακόμη θυμάμαι» το κλειδί ήταν ο έρωτας και η αγνότητα, στο «Πέρα από τις κόκκινες γραμμές» οι αδυναμίες και αδιέξοδα  στο «Όταν στέρεψε η αντοχή» η υπέρβαση των ορίων μιας αξιοθαύμαστης μάνας.  Στο τελευταίο έρχεται  με τη λέξη κλειδί που είναι η μνήμη.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Μυτιλήνη του 1959 και στην Αθήνα 2016. Στη Μυτιλήνη μας  γνωρίζει τη Ροζαλία, την Αιμιλία και τον Μάξιμο που η σχέση τους θα πάρει τραγική τροπή και θα αλλάξει τις ζωές των ίδιων, αλλά και των ανθρώπων γύρω τους. Ενώ η ιστορία των τριών νέων εκτυλίσσεται, η συγγραφέας μας ταξιδεύει στην Αθήνα  για να μας γνωρίσει τη Ροζαλία του σήμερα. Είναι πλέον ογδόντα ετών, με τη μνήμη θολωμένη και προσπαθεί να θυμηθεί κομμάτια του παρελθόντος της με τη βοήθεια ενός ημερολογίου που ανακαλύπτει κρυμμένο στη βιβλιοθήκη της. Γιατί, όμως, ορισμένες σελίδες του ημερολογίου είναι σκισμένες; Ποιος και γιατί τις έχει καταστρέψει; Η ηλικιωμένη γυναίκα πασχίζει να βρει απαντήσεις και να ξετυλίξει το μπερδεμένο κουβάρι του μυαλού και της ζωής της. Καθώς το ξεφυλλίζει, εκπλήσσεται δυσάρεστα. Οι σκισμένες σελίδες, οι μουτζούρες και οι βίαια κομμένες φωτογραφίες δεν ταιριάζουν στον ευγενικό της χαρακτήρα που θα διαπιστώσουμε αργότερα. Σε κάποια σελίδα του συναντά μια ζωγραφιά που της κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον από τον περίεργο τρόπο που είναι κομμένη. Το βράδυ, καθώς πηγαίνει να κοιμηθεί κρατώντας το ημερολόγιο, ένα χαρτάκι θα γλιστρήσει από μέσα, όμως εκείνη δεν θα το δει. Είναι το κομμάτι που έλειπε από τη ζωγραφιά που τόσο την είχε προβληματίσει. Θα αντέξουν την αλήθεια οι ήρωες, δεδομένου ότι η πρωταγωνίστρια είναι και άρρωστη; Θα αποδεχτούν την καινούργια τους σχέση;

Αυτά τα ερωτήματα κρατούν την αδρεναλίνη του αναγνώστη ψηλά και τον καθηλώνουν με αγωνία μέχρι το τέλος. Οι γύρω της υποφέρουν μαζί της χωρίς να ξέρουν πώς θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που ανοίγεται μπροστά τους. Η συγγραφέας μας καλεί  ως αναγνώστες  να απαντήσουμε ένα μεγάλο ερώτημα.  Πρέπει να λέγεται η αλήθεια και ας μην   αντέχουμε να τη διαχειριστούμε  ή είναι προτιμότερο να τη κρύβουμε ώστε να μη ταράξουμε το πρόσωπο που αφορά η αποκάλυψη της; Πρέπει να επιλέγουμε με το μυαλό ή με την καρδιά για να μπορούμε να εμπιστευτούμε ξανά εκείνον που μας πρόδωσε; Σε κάθε ιστορία όπως και η τελευταία βάζει το μαχαίρι βαθιά ξύνοντας πληγές. Θίγει υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα και τα πλέκει με γεγονότα που θα μπορούσαν να είναι αληθινά. Ιστορίες με πλούσια πλοκή και δράση, αγωνία και ανατροπές και  ενδιαφέροντες ήρωες με τους οποίους ο αναγνώστης ταυτίζεται  μαζί τους. Διεισδύει στον χαρακτήρα των ηρώων όσο σημαντικοί ή ασήμαντοι κι αν είναι στη πλοκή του βιβλίου της. Αν και στο βιβλίο δεν θα βρούμε ασήμαντους χαρακτήρες. Όλοι έχουν το ρόλο τους σε τούτο το παιχνίδι της ζωής. Μια αλυσίδα γίνονται όλοι. Κρίκοι αλληλένδετοι σφιχτά αγκαλιασμένοι. Άλλωστε για να γίνει ένα βιβλίο αγαπητό στον αναγνώστη πρέπει ο συγγραφέας να ξέρει τη τέχνη ώστε να κινεί τα σχοινιά σωστά και να τους δίνει ανάσα. Να « φτιάξει» τους ήρωες ώστε να δείχνουν αληθινοί. Με τις αδυναμίες τους, τις επιθυμίες τους, τα προβλήματά τους, τις κρυφές τους σκέψεις. Και αυτό η Γαληνού το καταφέρνει.

Καλογραμμένο λοιπόν το βιβλίο που καταφέρνει  να φέρει αβίαστα τον αναγνώστη αντιμέτωπο με αλήθειες και προβληματισμούς με ένα θέμα όπως είναι η ψυχολογία των διδύμων αδελφών που μοιάζουν ως μια σταγόνα νερό. Θέμα που δεν έχει σχολιαστεί από όσα έχω διαβάσει τουλάχιστον από άλλους συγγραφείς. Ένα κοινωνικό θέμα που λίγα γνωρίζαμε  μέχρι σήμερα. Η  συγγραφέας  πρέπει να έχει διαβάσει αρκετή βιβλιογραφία για να αποτυπώσει  τόσο πολύ καλά τη ψυχολογία των διδύμων αδελφών ή να έχει προσωπικό βίωμα. Εμβόλισε στους χαρακτήρες λεπτομέρειες όπως ότι ο δεσμός τους είναι αδιάσπαστος, ότι μπορεί να κλονιστεί αυτός ο δεσμός εξαιτίας ενός έρωτα. Γράφει επίσης για τους δικούς τους  κώδικες επικοινωνίας, για το κάτι ξεχωριστό και κρυφό που υπάρχει στη μεταξύ τους σχέση σαν να είναι τα δυο τους μόνο σε αυτό τον κόσμο αναπτύσσοντας όχι μόνο την συνηθισμένη αδερφική σχέση, αλλά κάτι παραπάνω. Τελικά όμως ποιος φταίει για όλα τα γεγονότα που ακολουθούν εξαιτίας της ομοιότητας τους;  Έτσι βλέπουμε να κυλά και η ζωή των δυο ηρωίδων. Το περιβάλλον είναι αυτό που καθόρισε μεγάλο μέρος της ζωής τους. Δυο αδελφές που από την πρώτη μέρα της ζωής τους ήταν μαζί, που είχαν έναν δεσμό και μια αγάπη  ιδιαίτερη και μοναδική. Δεν είχαν διαφορετικούς φίλους, διαφορετικό χώρο, διαφορετικά ρούχα και δραστηριότητες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε φυσικά στη δεκαετία του 50 όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα να σκέφτονται με τα σημερινά δεδομένα ως προς τη συμπεριφορά απέναντι τους. Το αποτέλεσμα; Η μια να ζει  με την ανάσα της άλλης, να διεκδικεί τον σύντροφο της και να πεθαίνει χαρίζοντας τη ζωή στην άλλη. Ο θάνατος είναι χυμένος και απειλητικός στις περισσότερες σελίδες του σφίγγοντας το στομάχι του αναγνώστη από τα αλλεπάλληλα φορτισμένα συναισθήματα κάνοντας τον ενεργό θεατή σε όλο το κοινωνικό δράμα.

Τελικά το σκισμένο ημερολόγιο, μια παλιά ζωγραφιά και οι χτύποι  ρολογιού θα καταφέρουν να ενώσουν τα τελευταία κομμάτια της ιστορίας της; Θα γίνουν οι αποκαλύψεις που θα μας ταρακουνήσουν; Θα λαδωθεί το σκουριασμένο γρανάζι της μνήμης για να φέρει στο φως τα συγκλονιστικά γεγονότα και τις ανατρεπτικές αλήθειες; Δεν προδίδω τίποτε άλλο γιατί δεν θα υπάρχει αγωνία. Δεν ξέρω αν είναι αληθινή ή μυθοπλαστική η ιστορία αλλά η Ελένη Γαληνού κατάφερε να με συγκινήσει και να με προβληματίσει. Καλοτάξιδο να είναι το « Όσα δεν έγιναν λέξεις» Ελένη Γαληνού.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-09-2017 21:50
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-07-2017 17:10
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-04-2017 15:26
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Όσα δεν έγιναν λέξεις, ένα μυθιστόρημα για την απόλυτη αγάπη και την δίνη του έρωτα. Ροζαλία, Αιμιλία, Μάξιμος…. Ένας άρρηκτος δεσμός τους  ενώνει με  βαθιά συναισθήματα για πάντα…

Ένα αθώο παιδικό παιχνίδι μεταξύ τους, που όμως όταν μεγαλώνουν γίνεται επικίνδυνο και ψυχοφθόρο, και προκαλεί πόνο με τις συνέπειες του.

Η Ροζαλία και η Αιμιλία δίδυμες και τόσο όμοιες μεταξύ τους και ο Μάξιμος είναι τρία παιδιά που η μοίρα τα ενώνει με δεσμούς φιλίας, και βαθιάς αγάπης που όσο μεγαλώνουν μετουσιώνεται σε έρωτα. Τι θα συμβεί όμως όταν έρθει η ώρα ο Μάξιμος να διαλέξει μια από τις δυο; Ποια απώλεια στοίχησε τόσο πολύ που η Ροζαλία   μπερδεύτηκε τόσο πολύ στα γρανάζια της λήθης; Ένα παλιό ημερολόγιο, μια σκισμένη ζωγραφιά, είναι κομμάτια από αναμνήσεις που προσπαθούν να βγουν στο φως και να συναρμολογήσουν πάλι κομμάτια από το πάζλ της ζωής της. Η Ροζαλία προσπαθεί να θυμηθεί το παρελθόν που κρύβει πολλές εκπλήξεις και αναπάντεχες ανατροπές στη ζωή όλων τους.

Η Ελένη Γαληνού μας παρουσιάζει μια πολλή δυνατή ιστορία με έντονα συναισθήματα και μας ταξιδεύει στον κόσμο της απόλυτης αγάπης.

 

Ένα απόσπασμα του βιβλίου που αγάπησα πολύ: … « Έπειτα από τόσα χρόνια αγκάλιαζε ξανά αυτήν που είχε θρηνήσει και θρηνούσε πάλι  αυτήν που είχε αγαπήσει. Μόλις τώρα συνειδητοποιούσε,  όμως, πως και τις δυό με την ίδια θέρμη τις είχε λατρέψει. Κομμάτια του ήταν και οι δυό, και όποια κι αν είχε θα χαιρόταν, όπως όποια κι αν έχανε θα πονούσε. Δυό κορίτσια τόσο όμοια και τόσο διαφορετικά θα κρατούσαν για πάντα την καρδιά του δεμένη σε μια αόρατη συνθήκη με κάτι ανώτερο.» …….
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-03-2017 19:01
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-03-2017 12:00
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Ένα έντονο δραματικό μυθιστόρημα που δεν θα απογοητεύσει τον αναγνώστη.
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-01-2017 11:28
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ένα μυθιστόρημα αποτελεί πάντα ένα ταξίδι στη ζωή των ηρώων του. Ένα παράθυρο που σου επιτρέπει να βιώσεις ο ίδιος τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που δημιουργούνται σε αυτούς και να συμμετάσχεις στις αγωνίες και στα πάθη τους.

 Το τελευταίο έργο της Ελένης Γαληνού "Όσα δεν έγιναν λέξεις" δεν αποτελεί εξαίρεση του παραπάνω κανόνα. Σε αυτό η συγγραφέας ,μας παρουσιάζει μία πολύ δυνατή ιστορία, με έντονες συναισθηματικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις. Η υπόθεση εκτυλίσσεται μεταξύ Μυτιλήνης και Αθήνας. Δύο μέρη που προφανώς συνδέονται με τη συγγραφέα, καθώς η ίδια έλκει την καταγωγή της από το όμορφο νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Από την αρχή το μυθιστόρημα αυτό, κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ξεκινά από τον παρόντα χρόνο και με "όχημα" ένα παλιό ημερολόγιο επιστρέφει 80 χρόνια πριν, τότε που άρχισαν όλα. Το flash back αυτό διαρκεί αρκετά. Αυτό βοηθάει πολύ τον αναγνώστη, καθώς ακολουθεί την πορεία της ζωής των βασικών ηρώων και μπορεί να τους τοποθετήσει χωροχρονικά σωστά μέσα στην ιστορία. Έτσι όταν η συγγραφέας αποφασίζει να επιστρέψει στον παρόντα χρόνο και στη συνέχεια ξανά στο παρελθόν, ο αναγνώστης δεν κουράζεται καθόλου, αφού με αυτόν τον τρόπο δένει η πλοκή της ιστορίας και σιγά - σιγά αποκαλύπτονται τα κρυμμένα μυστικά.

 Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί, πως η πλοκή δεν αφορά τόσο τον αναγνώστη, όσο τους υπόλοιπους ήρωες του μυθιστορήματος που φαίνεται να ζουν μέσα στην άγνοια των όσων έχουν συμβεί. Ο αναγνώστης γνωρίζει την αλήθεια από νωρίς, αλλά ενώ κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί μειονέκτημα και ανασταλτικό παράγοντα για την υπόθεση, εν τούτοις ,βιώνει την αγωνία και την προσμονή της αποκάλυψης της αλήθειας στους υπόλοιπους.

Σε όλο το έργο δεν λείπουν τα δυνατά συναισθήματα και οι έντονες καταστάσεις. Σε πολλά σημεία είναι διάχυτο το κλίμα της εποχής των δεκαετιών του '50 και του '60, με τον ρομαντισμό και τις αντιλήψεις που επικρατούσαν τότε. Κάτω από αυτό το πρίσμα προκύπτει και το πρόβλημα που αποτελεί τον βασικό παράγοντα για τον οποίο η ζωή και οι σχέσεις μεταξύ των ηρώων περιπλέχτηκαν έτσι ώστε τελικά να δημιουργηθεί μία δραματική και δυσεπίλυτη κατάσταση. Μία κατάσταση που περιπλέχτηκε ακόμα περισσότερο από ψυχολογικούς παράγοντες που κατέστησαν αδύνατο το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης μέσα σε εύλογο χρόνο... Και αυτό το ημερολόγιο, που αποτελεί το έναυσμα για τη λύση του δράματος, είναι και εκείνο που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

 

 Όταν πια έρχεται η στιγμή της αποκάλυψης, η εξιστόρηση αποκτά εκ νέου ένταση και φορτίζεται συναισθηματικά. Η λύση του δράματος θυμίζει αρχαία τραγωδία, όταν οι ήρωες διαπιστώνουν πόσο κοντά ήταν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ταυτόχρονα πόσο διαφορετικά νόμιζαν πως ήταν τα πράγματα. Είναι αυτή η πικρόγλυκη γεύση που μένει, όταν διαπιστώνεις πόσο διαφορετικά θα είχε κυλήσει η ζωή όλων, αν τελικά γίνονταν λέξεις όλα αυτά που έμεναν για χρόνια φυλαγμένα στα συρτάρια του νου. 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-01-2017 11:25
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή
Κατά  
 Ροζαλια  Αιμιλια Μαξιμος Ένας αρρηκτος δεσμός τους ενώνει Πόσο ολέθριο μπορεί να γίνει όταν σπάσει κάτι τοσο δυνατό? Ή λησμονια παίρνει τη θέση της και τους κράτα δέσμιους  στην αλήθεια και στην κάθαρση   των ψυχών τους πάνω από μισό αιώνα!Ένα συναρπαστικό βιβλίο  με μία ολοκαθαρη ατόφια γραφή μας ταξιδεύει σε ένα κόσμο γεμάτο έντονα συναισθήματα σε ένα κόσμο απόλυτης Αγάπης !!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-11-2016 11:44
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
04-11-2016 16:28
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 1
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
2
Το έχουν
14
Το θέλουν
3
Αγαπημένο τους
3
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
1
Το διάβασαν
16
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
1

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα