Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το τέταρτο αλογάκι
Βιβλίο Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελληνική >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-09-2017 09:48
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Διδακτικό, Γρήγορο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Η παρέα που γνωρίσαμε στο «Δέκατο έβδομο κιβώτιο» επιστρέφει με μια συναρπαστική περιπέτεια γύρω από το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Τα παιδιά που αγαπήσαμε στο προηγούμενο βιβλίο αυτήν τη φορά ασχολούνται με το ναυάγιο που χαρακτηρίστηκε «Τιτανικός της αρχαιότητας» και το ταξίδι στον χρόνο θα τα γεμίσει με πολλές γνώσεις και πληροφορίες.

Ο «Έφηβος των Αντικυθήρων» και ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» είναι δύο από τα σημαντικότερα ευρήματα ενός βυθισμένου πλοίου με το οποίο ασχολήθηκε ακόμη και ο Ζακ Υβ Κουστώ! Είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα, μιας και μετέφερε πάμπολλα πολύτιμα αντικείμενα, τεκμήρια για τη σημερινή αρχαιολογική σκαπάνη. Με το δικό του στυλ, ο κύριος Λεϊμονής αναπαριστά το ναυάγιο και τους τρόπους ανέλκυσης που δοκιμάστηκαν κατά καιρούς ενώ ταυτόχρονα οι μικροί ήρωες προσπαθούν να λύσουν ένα αίνιγμα: πού βρίσκεται το τέταρτο άλογο από το τέθριππο που βρέθηκε κάτω από τη θάλασσα και γιατί εξαφανίστηκε;

Η περιπέτεια αυτή είναι σχεδόν αναπόσπαστο κομμάτι του «Δέκατου έβδομου κιβωτίου», μιας και ο αναγνώστης δε συστήνεται εξαρχής με τους μικρούς πρωταγωνιστές ενώ σε όλη την πορεία της περιπέτειας εμφανίζονται πρόσωπα από το προηγούμενο βιβλίο. Από την άλλη, μου άρεσε μια διαφορετικότητα που παρατήρησα: δεν υπάρχει πολλή δράση, ψάξιμο, τρέξιμο κλπ., τα παιδιά δεν πλησιάζουν καν στο ναυάγιο, αντίθετα, με ομιλίες, mail, έρευνες στο Διαδίκτυο και άλλες πηγές πληροφοριών ο συγγραφέας καταφέρνει να εμφυσήσει στους μικρούς αναγνώστες την αγάπη για την αρχαιολογία, τους κινδύνους και τα προτερήματα για την Ιστορία από τις έρευνες στον βυθό και πώς αντλούνται σημαντικές πληροφορίες από τα ευρήματα, το ενδιαφέρον για μια επίσκεψη σε μουσείο (το κεφάλαιο με την ξενάγηση στους θησαυρούς από το περιβόητο ναυάγιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών ήταν πραγματικά συναρπαστικό) και πολλά άλλα.

«Το τέταρτο αλογάκι» είναι μια μορφωτική περιπέτεια για παιδιά από 9 ετών και πάνω και τονίζει διακριτικά και με συναρπαστικό τρόπο την αγάπη που οφείλουμε να έχουμε για τα ευρήματα που μαρτυρούν το πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο της πατρίδας μας της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που ένα αίνιγμα ζητάει την επίλυσή του.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
1
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
1
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα