Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Φιλί στα μάτια
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-05-2020 19:39
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ένα καλογραμμένο βιβλίο από αυτά που μας έχει συνηθίσει η συγγραφέας Πασχαλία Τραυλού. Μία σύγκρουση του καλού με το κακό με συνέπειες ποικίλες μορφές βίας που ασκείται διαχρονικά πάνω στις γυναίκες. Ένα αφιέρωμα στη γυναίκα που αγωνίζεται και παλεύει για τα ισότιμα δικαιώματά της στη ζωή, την ανεξαρτησία και αυτονομία της. Μια ιστορία με ανομολόγητα μυστικά που καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων χωρίς καν να το γνωρίζουν και οι ίδιοι.  Ζωές ανθρώπων που αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Έρωτες και μυστικά. Ένας καταστροφικός συνδυασμός. Μια  ιστορία γεμάτη δολοπλοκίες, πάθη, σιωπές που διεισδύουν στην ψυχή των ταλαιπωρημένων, ψυχικά και σωματικά, καταπιεσμένων γυναικών. Ένα βιβλίο που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη σελίδα έως την τελευταία. Απανωτές ανατροπές, εκμετάλευση φτωχών κοριτσιών, παράνομες δοσοληψίες εμπορίου λευκής σαρκός, ανύπαρκτοι ηθικοί φραγμοί, ψέμματα, απληστία.

Aξιόλογη πλοκή ανάμεσα σε δύο χρόνους  το 1922 και το 1992 με ενδιάμεσα γεγονότα και μυστικά που επηρεάζουν τις ζωές των ηρώων.

Ήρωες που στην πορεία της ζωής τους η μοίρα τους επιφυλάσσει σκληρές δοκιμασίες που θα χαράξουν βαθιά το ψυχισμό τους.

Το ταξίδι που ξεκινάει απ'το Παρίσι σε μια γκαλερί ζωγραφικής όπου ο  ηθοποιός Άλκης Στεργίου κάθεται μπροστά στον πίνακα της Μάχης Βασταρδή με τον τίτλο «Φιλί στα μάτια» και καταλήγει στην Αθήνα του 1992.

Άραγε τι κρύβει πίσω του αυτός ο πίνακας; 

Διαβάστε το και θα μάθετε πολλά...
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-03-2019 04:56
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Διάβασα τις σχεδόν 600 σελίδες του σε μια μέρα, γιατί δεν μπορούσα να το αφήσω!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-04-2018 15:33
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Εξαιρετική όπως πάντα η κυρία Τραυλού, με την υπέροχη γλώσσα της που μας υπενθυμίζει λέξεις που έχουν πέσει σε αχρηστία λόγω του περιορισμένου λεξιλογίου της πλειοψηφίας της νέας γενεάς συγγραφέων, αλλά και με την ικανότητά της να δημιουργεί πλοκή που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-11-2017 20:35
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Με ένα όμορφο βιβλίο έρχεται μετά από καιρό η Πασχαλία Τραυλού στο προσκήνιο για να μας συντροφεύσει. Άργησε αλλά δικαίωσε τους φίλους της αναγνώστες που περίμεναν κάτι διαφορετικό να τους συντροφεύσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Την παρακολουθώ από την αρχή της συγγραφικής της πορείας και με ικανοποίησε διαβάζοντας το. Ένα ανομολόγητο μυστικό ενός ανεκπλήρωτου έρωτα είναι όλο το βιβλίο. Μια  έκκληση για πόθο και επαφή. Μια κραυγή για τα κλειστά στόματα που αν άνοιγαν δεν θα είχαν άσχημη κατάληξη πολλά γεγονότα της κλειστής μας κοινωνίας. Οι σελίδες έφευγαν αφήνοντας μας την αλμύρα και το χρώμα από τις Κυκλάδες, από το νησί της Άνδρου.

Οι κεντρικοί ήρωες της είναι η εφοπλιστική οικογένεια του Κλέαρχου Βασταρδή. Πού πίσω από την εικόνα του αυστηρού και ηθικού πατέρα κρύβεται στις κάμαρες του αρχοντικού του ένα μεγάλο δράμα. Πού πίσω από την ενάρετη σύζυγο του, κρύβονται νόθα παιδιά αφού  εκμεταλλεύεται τις υπηρέτριες του. Και ποια τολμά να μιλήσει όταν έχει να κοντραριστεί με πλούσιους που το χρήμα κλείνει πολλά στόματα μα και τα αφανίζει από προσώπου γης;

Την ιστορία της οικογένειας Βασταρδή μάς την ξετυλίγει ο διάσημος ηθοποιός Άλκης Στεργίου που κάθεται μπροστά στον πίνακα της Μάχης Βασταρδή με τον τίτλο «Φιλί στα μάτια», στο Μουσείο του Λούβρου. Ένας πίνακας που είχε πολλά να αποκαλύψει πίσω από τα χρώματα του. Αναπολώντας τις αναμνήσεις, τη ζωή του αλλά και την τραγική ιστορία μιας ολόκληρης οικογένειας καπεταναίων από την Άνδρο, το κουβάρι ξετυλίγεται...

Το κακό ξεκίνησε με την  «Λούλα» που έγινε σύζυγος του παππού Οδυσσέα. Συνέχισαν με τον σκληρό, συμφεροντολόγο κι αδίσταχτο Κλέαρχο που με κάθε τρόπο προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη του. Τα καράβια του πολλά, 9 όπως οι Μούσες, μα η Πηνελόπη ήταν αυτή που αγαπούσε πιότερο. Αυτό το πλοίο τον βοήθησε να αυξήσει να κέρδη του μα με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Καταστρέφοντας καθετί και οποιονδήποτε εναντιώνεται στα υποχθόνια σχέδιά του, όπως ο έρωτας του γιου του Οδυσσέα για την ορφανή Ερατώ. Η συμπεριφορά του Κλέαρχου με τη συμπαράσταση της Ζωζώς και του Ζαννή θανατώνει την αγάπη, κυνηγάει τα ευαίσθητα μέλη της οικογένειάς του, και κλέβει τα όνειρα αμέτρητων αθώων κοριτσιών. Ήταν αυτοί που αργότερα με πανούργα τεχνάσματα και δολοπλοκίες αφαίρεσαν την περιουσία από την οικογένεια. Και τα μαύρα καρνέ που αποκάλυψαν την μαύρη αλήθεια μα και πάλι τα στόματα έμειναν σφραγιστά.

Η ιστορία πάει πίσω, στο 1922 όπου η Μαριγώ, με τα λιγοστά υπάρχοντά της από τη ρημαγμένη Σμύρνη, πέρασε στην Ελλάδα και μπήκε στη δούλεψη των Βασταρδήδων. Με τα χρόνια, δύο μυστικά βασάνιζαν το μυαλό της· το ένα αφορούσε τις γυναίκες στο σπιτικό του καραβοκύρη, το άλλο πολλά, αναρίθμητα κορίτσια που πουλούσαν τη σαγήνη τους στα πέρατα της γης.

Η Σμυρνιά οικονόμος, όμως, τα κράτησε τα μυστικά επτασφράγιστα, κι ας της έκαιγαν τα χείλη, κι ας της μάτωναν την καρδιά. Η Ερατώ ήταν καρπός του έρωτα του Κλέαρχου με μια από τις υπηρέτριες που πέθανε. Ήταν αυτή που έγινε αργότερα ο έρωτας του γιου του, Οδυσσέα. Μόνο που εκείνος δεν το γνώριζε. Απλά, ήταν ένα ορφανό κορίτσι στο οποίο στην αγκαλιά της ο Οδυσσέας θα γινόταν άντρας. Άλλες όμως οι βουλές των παιδιών κι άλλες του Κλέαρχου. Η Ερατώ έμεινε έγκυος από τον Οδυσσέα. Από κείνη την στιγμή πολλές απανωτές ανατροπές ήρθαν να πλακώσουν την μοίρα του Βασταρδέικου.

Με πρώτα θύματα τον Οδυσσέα και την Ερατώ, ακολούθησαν πολλές γυναίκες.  Η αποσιώπηση των τρομερών μυστικών του από τη σύζυγό του και την έμπιστή της Μαριγώ έχει καταστροφικές συνέπειες στον Οδυσσέα και στην Ερατώ. Εκεί εμφανίζεται ο καπετάνιος Λαέρτης, που αγαπά την γιαγιά Ανδρομάχη και ρίχνει ευθύνες στην Μαριγώ λέγοντας της. «Κι εσύ γριά αλεπού; Γιατί δεν μίλησες στην ώρα σου; Γιατί άφησες το έγκλημα να γίνει και δεν το πρόφτασες μιλώντας εξαρχής στην κυρά σου;».

Ο καπετάν Λαέρτης δίνει την πατρική αφοσίωσή στον Οδυσσέα ταξιδεύοντας μαζί του μέχρι να τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του. Για να τον προστατέψει, προσπαθώντας να του ανοίξει τα μάτια για να ταξιδέψει με την Πηνελόπη. Μα πάντα έμπαινε κάποιο εμπόδιο να αναβάλει το ταξίδι. Η καρδιά του ξεχειλίζει από το μίσος και την οργή του κατά του Κλέαρχου μετά τις σκληρές αποκαλύψεις για τις ανομίες του και τον στέλνουν στις φυλακές Κορυδαλλού. Με την καθοδήγηση του ύπουλου Ζαννή, ο Οδυσσέας αποφασίζει τον εγκλεισμό της κόρης του Μάχης σε ένα αυστηρό σχολείο στο Παρίσι όπου διαδραματίζονται έντονες κινηματογραφικές σκηνές γεμάτες αγωνία αλλά  και με αστυνομική πλοκή.

Το  μυθιστόρημα αρχίζει να καίει στα χέρια του αναγνώστη. Η τρυφερή σχέση της Μάχης με τις μοναχές της σχολής και ιδιαίτερα με τη Λουντμίλα που στέκεται ως μάνα δίπλα της κινδυνεύοντας ακόμη και την ζωή της για να την σώσει κι αργότερα η ηλικιωμένη πια Ιουλία, θα της δώσουν τη δύναμη να αναζητήσει το όνομα, την περιουσία, το μέλλον, τη θηλυκότητα και τη μητρότητα, θέλοντας να πάρει εκδίκηση αλλά και να αποδοθεί η δικαιοσύνη, αφού πολλές ανθρώπινες ζωές παίχτηκαν στα ζάρια της απληστίας.

Δυο μεγάλες οικογένειες πέφτουν θύματα των απατεώνων που τις κατάστρεψαν οικονομικά. Με εξαιρετικά όμορφο τρόπο, η συγγραφέας στήνει τους ήρωες της και τους αφήνει να πλέξουν  μόνοι τους τον ιστό όπου θα πορευτούν. Να συνεχίσουν την ιστορία τους μέσα σε έρωτες, αγάπες, δολιοφθορές, αχαριστία, ίντριγκες, εκβιασμούς, φόβους, πανικό, θυσίες, λάθη, προδοσίες, δολοφονίες, θλίψη, απόγνωση, απληστία, αδικία, μίσος, οργή και μοναξιά αλλά και μετάνοια.

Η Πασχαλία Τραυλού καταφέρνει να δικαιώσει τους ήρωες της αφού πρώτα τους δοκιμάζει πέρα από τις ανθρώπινες ψυχικές αντοχές. Τι γίνεται όταν η Ερατώ αγοράζει διαμέρισμα απέναντι από τις φυλακές του Κορυδαλλού; Τι τους επιφυλάσσει η μοίρα; Πώς θα γλιτώσει η Μάχη από το κύκλωμα και με ποιον τρόπο; Ποιος ο ρόλος του Άλκη σε όλη την ιστορία; Ποια παιχνίδια παίζει η τύχη στα δυο παιδιά; Όταν δεν ανοίγουν στόματα για να αποκαλυφτούν οι αλήθειες, ποια στοιχεία είναι αυτά που θα τους ανοίξουν τους δρόμους; Στάθηκε η ζωγραφική της Μάχης η αιτία για να ελευθερώσουν τα μυστικά; Είναι τελικά η Τέχνη, με όποια μορφή κι αν εκφράζεται, μια διέξοδος για να ομορφύνει ο καθένας μας την ρουτίνα του και να πει με λέξεις αυτά που κλείνει ως όστρακο στην ψυχή του;

Δεν θα σας αποκαλύψω περισσότερα… Η αγωνία καλά κρατεί μόλις ανοίξετε το βιβλίο. Καλοτάξιδο να είναι Πασχαλία Τραυλού…

«Όμως ο φόβος γιγαντώνεται όσο τον τρέφεις με σιωπή. Πρέπει κάποτε να βρεις την δύναμη  τη χρωστούμενη μάχη»
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-10-2017 12:37
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-09-2017 21:47
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-07-2017 11:04
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-07-2017 12:38
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τα ολέθρια αποτελέσματα των αναμολόγητων μυστικών, του φόβου, της σωματικής και ψυχικής βίας και την ανάγκη για αγάπη, έρωτα, μητρότητα και ανθρώπινη επαφή. Ένα φιλί στα μάτια που επαληθεύει τη λαική σοφία για χωρισμό και όρκο απόστασης ψυχικής και σωματικής. Γοητευτική και υπέροχη η γαφή της κ.Τραυλού, όπως πάντα!!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-06-2017 10:47
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
30-05-2017 18:00
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Οι βαριές πόρτες του αρχοντικού των Βασταρδήδων -μιας επιφανούς οικογένειας της Άνδρου- παραμένουν για χρόνια κλειστές, φρουρώντας καλά τα μυστικά τους. Μυστικά που μένουν στο σκοτάδι, κρυμμένα πίσω από σφραγισμένα χείλη. Χείλη άτολμα, ίσως και φοβισμένα. Χείλη δειλά να σπάσουν τα δεσμά της σιωπής τους και να φωτίσουν αθέατες πλευρές της ζωής των Βασταρδήδων, μιας ζωής, που ισορροπεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα σε πράξεις ανήθικες καμουφλαρισμένες με το ρούχο της ηθικής, ανάμεσα σε ψεύτικες αλήθειες κι αληθοφανή ψέματα, διατηρώντας αλαβάστρινη και θελκτική την κοινωνική τους βιτρίνα. . .Η συγγραφέας Πασχαλία Τραυλού μετά από τρία ολόκληρα χρόνια αποχής από τα συγγραφικά δρώμενα επιστρέφει δυναμικά μέσα από τη νέα της εκδοτική στέγη, αυτή των εκδόσεων Διόπτρα, με το μυθιστόρημα «ΦΙΛΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ». Ένα μυθιστόρημα ντυμένο με το εντυπωσιακά λαμπερό «περιτύλιγμα» του αισθηματικού είδους, που όμως αποκαλύπτει σε κάθε αναγνώστη πρόθυμο να το “ξετυλίξει” τις βαθιά κοινωνικές του προεκτάσεις!Με φόντο το νησί της Άνδρου και τις απαράμιλλες ομορφιές του, η κυρία Τραυλού φιλοτεχνεί ένα κοινωνικό-αισθηματικό μυθιστόρημα, που απλώνει “ύπουλα” τα δίχτυα του στον αναγνώστη και τον αιχμαλωτίζει στη δίνη της πλοκή του. Όλα ξεκινούν, όταν ο απερίσκεπτος έρωτας φυτρώνει στις καρδιές του Οδυσσέα, γιο του εφοπλιστή Κλέαρχου Βασταρδή, και της Ερατώς, νεαρής κοπέλας, μέλος της υπηρεσίας του αρχοντικού. Ο καιρός περνά, ο έρωτας των δυο νέων μπουμπουκιάζει, τα άνθη του είναι έτοιμα να σκάσουν και να πλημμυρίσουν με το μεθυστικό τους άρωμα τις καρδιές τους, που χτυπούν συντονισμένα. Ωστόσο, η Μαριγώ -η σμυρνιά οικονόμος του αρχοντικού κι επιστήθια φίλη με την μάνα της Ερατώς- προσπαθεί απεγνωσμένα να κουτσουρέψει τα κλαδιά αυτού του έρωτα, έρωτα απαγορευμένου, όχι απαραίτητα λόγω ταξικού χάσματος, αλλά κι ενός μυστικού. Ενός μυστικού που βαραίνει για χρόνια τους ώμους της γριάς οικονόμου. Σύμμαχοι της σε αυτόν το μικρό πόλεμο η μητέρα του Οδυσσέα, η Ανδρομάχη, καθώς κι οι απρόσμενες εξελίξεις που συνοδεύουν πάντοτε τη ζωή. Η πρώτη μάχη θα κερδηθεί... Οδυσσέας και Ερατώ θα τραβήξουν ο καθένας τον δικό του δρόμο, προσπαθώντας να λησμονήσουν το δυνατό συναίσθημα που τους ενώνει! Θα τα καταφέρουν άραγε;Με φαινομενικό πρωταγωνιστή τον έρωτα, που καλλιεργείται στις καρδιές των ηρώων της, η κυρία Τραυλού δημιουργεί ένα μυθιστόρημα στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η γυναίκα. Η γυναίκα ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικής τάξης και ιδιότητας που προκύπτει από τους ποικίλους ρόλους που διαδραματίζει στην καθημερινότητα της. Η γυναίκα που παρά τις συνθήκες της εποχής, αφού η αφήγηση της ιστορίας ξεκινά κάπου στο 1922, παρουσιάζεται δυναμική, με κριτική σκέψη, ελεύθερη να κάνει τις επιλογές της και να πληρώσει το τίμημα τους. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που περιγράφεται φοβισμένη, άβουλη, αδύναμη να επιβληθεί στο προδιαγεγραμμένο από άλλους μέλλον της...Η συγγραφέας Πασχαλία Τραυλού με απαράμιλλο σεβασμό στη γυναικεία φύση θίγει στο νέο της λογοτεχνικό πόνημα ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο. Ένα σοβαρό και δυσεπίλυτο -δυστυχώς- κοινωνικό πρόβλημα, αυτό της βίας προς τις γυναίκες. Βία σε όλες τις εκφάνσεις της! Βία σωματική, ψυχική, λεκτική... Βία που μια γυναίκα μπορεί να υποστεί άλλοτε άμεσα, κι άλλοτε έμμεσα όχι μόνο από άτομα άγνωστα, μα κι από ανθρώπους του στενού κοινωνικού, αλλά και οικογενειακού της περιβάλλοντος.Ειδικότερα, η συγγραφέας επιλέγει να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των σελίδων του μυθιστορήματος της, στο «trafficking», την παράνομη δηλαδή διακίνηση και εμπορία ανθρώπων και στη συγκεκριμένη περίπτωση γυναικών, με σκοπό την σεξουαλική τους εκμετάλλευση. Οι γυναίκες-θύματα μετατρέπονται σε ένα άψυχο, κερδοφόρο αντικείμενο, και βιώνουν καθημερινά μία μορφή δουλείας κι απέραντα συναισθήματα φόβου, που προφανώς στερούν την ελευθερία τους, γεγονός που αποτελεί άλλη μία μορφή βίας!Αδιαμφισβήτητα, το θέμα που επιλέγει να πραγματευτεί στο «Φιλί στα μάτια» η κυρία Τραυλού θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι ένα “βαρύ” κοινωνικό ζήτημα, που αποτελεί μία αδιαπέραστη τροχοπέδη για τη ροή των γεγονότων, διαπίστωση η οποία ωστόσο είναι αδόκιμη, μιας και η συγγραφέας καταφέρνει να πλέξει με τόσο έντεχνο τρόπο το θέμα του “trafficking» με την μυθιστορηματική της πλοκή, που όχι μόνο δεν κουράζει τον αναγνώστη, αλλά παράλληλα τροφοδοτεί και κρατά αμείωτο το αναγνωστικό του ενδιαφέρον μέσω των εξελίξεων που έρχονται κάποιες φορές αναπάντεχα και σαρώνουν τις ζωές των ηρώων της μέχρι και την τελευταία λέξη!Μυστικά, αδυναμίες, λάθη, συναισθήματα αγνά, σαν την αγάπη και τον έρωτα, μα και συναισθήματα όπως ο φόβος, η δειλία, το μίσος, η ακόρεστη δίψα για χρήμα και εξουσία, πλέκονται με τρόπο “ιντριγκαδόρικο” και σε συνδυασμό με την λυρική και έντονα εικονοπλαστική γραφή της συγγραφέως, γραφή με μια δόση μελαγχολίας, που κοινωνεί ζωή στις λέξεις, τις φράσεις και κατ' επέκταση τις σελίδες του βιβλίου, με τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων να σαρκοποιούνται, πλέκεται ένα μυθιστόρημα αλησμόνητων συγκινήσεων!Ένα μυθιστόρημα που αποτελεί βίωμα για τον αναγνώστη, ο οποίος θα ζήσει το ατίθασο συναίσθημα του έρωτα να ανθίζει στην καρδιά του, όπως θα συμβεί και με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου, τον Οδυσσέα, την Ερατώ, τον Άλκη και την Μάχη! Θα αισθανθεί τους ώμους του να βαραίνουν από τις ανείπωτες αλήθειες που δεν έχουν βγει ακόμα στο φως! Η ανάγκη για λύτρωση θα τον βασανίζει μέχρι κάθε ήρωας να πληρώσει το τίμημα των άνομων πράξεων του, μέχρι η μοίρα να αναλάβει τον ρόλο της ή ακόμα κι άνθρωπος να γίνει ο ίδιος για λίγο θεός και να προσφέρει την τιμωρία σε αυτούς που την αξίζουν. Θα γευτεί τη στυφή γεύση της άδικης προδοσίας. Θα φοβηθεί και θα θυμώσει με κάποιους ήρωες και τις αδηφάγες τους πράξεις. Ίσως κιόλας τους μισήσει για την σκληρότητα, την απανθρωπιά και την απληστία τους. Το στομάχι του θα σφιχτεί, κι η καρδιά του θα πλημμυρίσει θλίψη και συμπόνια για τις γυναίκες εκείνες τις δούλες του πληρωμένου έρωτα! Πάνω και πέρα απ' όλα όμως, οι σελίδες αυτού του βιβλίου θα τροφοδοτήσουν την σκέψη του και θα καλλιεργήσουν γόνιμα τον προβληματισμό του για το κοινωνικό φαινόμενο τις βίας κατά των γυναικών και τις μορφές που μπορεί να λάβει αυτή σε καθημερινό επίπεδο. Ολοκληρώνοντας, το «Φιλί στα Μάτια» είναι ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό ανάγνωσμα, που θα μαγέψει, θα συγκινήσει και θα δώσει τροφή για ουσιαστικές σκέψεις σε κάθε αναγνώστη που θα επιλέξει να βυθιστεί στον νέο κόσμο της συγγραφέως Πασχαλίας Τραυλού. 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-05-2017 21:15
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
18-05-2017 21:21
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 2
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
2
Το έχουν
16
Το θέλουν
10
Αγαπημένο τους
3
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
14
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
2

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας
Κοινωνικά δίκτυα