Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η νύχτα του Σάουιν
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  1
09-12-2019 23:12
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-04-2019 16:58
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
 

Η νύχτα του Σάουιν είναι ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Το μυθιστόρημα ξεκινάει μια νύχτα στα τέλη Οκτώβρη που γιορτάζεται η νύχτα των νεκρών στην Αγγλία. Εκείνη την νύχτα, σε ένα μυστηριακό πάρτι βρίσκεται η Στεφανία, γόνος πλούσιας οικογένειας , που βρίσκεται εκεί για σπουδές που όμως δεν τις διάλεξε εκείνη αλλά που καθορίστηκαν από τα θέλω του πατέρα της. Εκείνο το βράδυ αλλάζουν όλα στην ζωή της καθώς γνωρίζει έναν άγνωστο άντρα που την φέρνει αντιμέτωπη με τα θέλω της, που είναι κρυμμένα βαθιά μέσα στην ψυχή της. Από εκείνη την νύχτα, νιώθει την δύναμη να αλλάξει την ζωή της και να δώσει πνοή στα ξεχασμένα όνειρα της. Μέσα στην ιστορία, μαζί με την Στεφανία άλλοι δυο ήρωες ξετυλίγουν τους χαρακτήρες τους, γιατί ο καθένας με την στάση του θα ορίσει και την εξέλιξη της ιστορίας. Ο Κίμωνας και ο Σίμος. Δυο νέοι άντρες που γίνονται φίλοι από το Λύκειο, άσχετα αν δεν έχουν την ίδια οικονομική υπόσταση. Ο Σίμος παρόλο που φαίνεται γοητευτικός, άνετος χάρη στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας του, είναι ένας χαρακτήρας που δεν τον συμπάθησα γιατί στην ουσία δεχόταν πάντα τα θέλω των δικών του που επηρέαζαν την προσωπική του ζωή, ώστε να μην χάσει την βολή του. Ο Κίμωνας, ένας νέος που αγωνίζεται συνέχεια για να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, να καταφέρει να σπουδάσει σκηνοθεσία με υποτροφία. Στα γενέθλια του Σίμου οι δυο φίλοι γνωρίζουν την Στεφανία, ο Κίμωνας ως φίλος και ο Σίμος ως την μέλλουσα γυναίκα του όπως ήθελαν οι γονείς τους. Η Στεφανία μοιάζει τόσο ανεξάρτητη όμως μεγαλώνοντας μέσα σε μια καταπιεστική οικογένεια στην ουσία είναι εύθραυστη συναισθηματικά. Οι τρεις τους είναι οι κεντρικοί ήρωες της νύχτας του Σάουιν, μια νύχτα που αλλάζει η ζωή τους για πάντα. Ο Κίμωνας και η Στεφανία, αν και φίλοι ανάμεσα τους υποβόσκει κάτι παραπάνω, μέσα στο μυαλό τους, στην ψυχή τους. Ο Κίμωνας αν και κρατάει κάποιες αποστάσεις από τον Σίμο και την Στεφανία, είναι αυτός που θα την αναζητήσει για να την βοηθήσει, θα γίνει ο σωτήρας της αλλά και η καταστροφή της. Όταν εκείνη θα χαθεί, θα την ψάξει και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ίδιο τους τον εαυτό. Αντιμέτωποι με έναν έρωτα που φτάνει στα όρια της τρέλας......Η νύχτα του Σάουιν σε μαγνητίζει , σε μαγεύει. Είναι ένα μυθιστόρημα ατμοσφαιρικό, μεταφυσικό αλλά και ρεαλιστικό, σε ταξιδεύει από την Αθήνα, στην Αγγλία μέσα από όμορφα τοπία και ιστορίες της Κέλτικης μυθολογίας που σε γοητεύουν και ορίζουν την εξέλιξη της ιστορίας.Μέσα από την ιστορία, βλέπουμε, μαθαίνουμε, πόσο δύσκολο είναι να γνωρίζεις αληθινά τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου, να γνωρίζεις τι πραγματικά σκέφτονται και τι κρύβουν μέσα στην ψυχή τους.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-12-2018 09:12
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-10-2018 21:57
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-06-2018 20:14
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Στις 31 Οκτωβρίου 2002, τη Νύχτα του Σάουιν, η Στεφανία Λεβίδη, που βρίσκεται σε ένα πάρτι στη βόρεια Αγγλία, γνωρίζει έναν μυστηριώδη άντρα που τη φέρνει αντιμέτωπη με τον εαυτό της και τις επιθυμίες που είχε κρύψει βαθιά μέσα της, υποταγμένη στους εκβιασμούς του πλούσιου πατέρα της. Από κείνη τη νύχτα η ζωή της παίρνει μια απότομη στροφή 180 μοιρών, αρχίζει να κυνηγάει το όνειρό της και να ζει αυτά που πραγματικά θέλει. Κι όμως, όταν φτάνει στην κορύφωση των επιδιώξεών της, εξαφανίζεται από προσώπου γης. Τι συνέβη λοιπόν εκείνη τη Νύχτα του Σάουιν; Γιατί άλλαξε ριζικά η συμπεριφορά της; Ποιος είναι ο μυστηριώδης άντρας που μπαινοβγαίνει στη ζωή της κι από τον οποίο νιώθει έντονη σεξουαλική και όχι μόνο εξάρτηση;

Η Νύχτα του Σάουιν είναι η κέλτικη αντίστοιχη της γιορτής του Χάλογουιν και της Ημέρας των Νεκρών (Dia de Muertos) και γιορτάζεται τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη. Είναι η περίοδος που «οι πύλες μεταξύ θνητών και νεκρών ανοίγουν. Οι ψυχές δραπετεύουν από τον άλλο κόσμο» (σελ. 100). Σε αυτήν την περίοδο οι Κέλτες γιόρταζαν την έναρξη του νέου έτους. «Ουσιαστικά μιλάμε για το τέλος της θερμής περιόδου και τον ερχομό του σκοτεινότερου εξαμήνου του έτους» (σελ. 230). Για τον λόγο αυτόν η Στέφη δε θέλει να συμμετάσχει στο πάρτι που οργανώνει ο συγκάτοικός της τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου στο σπίτι τους. Εκείνη τη νύχτα λοιπόν αυτό το κορίτσι, γόνος πλούσιου και ισχυρού παράγοντα της Ελλάδας, στενά δεμένη με τη νεκρή πλέον γιαγιά της που της είχε διδάξει τις αρετές της τέχνης, της μουσικής και της ζωγραφικής, τσαλαπατώντας τα όνειρα του πατέρα της για λαμπρές σπουδές, η Στέφη λοιπόν, γνώρισε μια μυστηριώδη φιγούρα και τα πάντα άλλαξαν.

Το μυθιστόρημα ακροβατεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη φαντασία, χωρίς να περνάει ξεκάθαρα σε καμία πλευρά από τις δύο. Είναι τυλιγμένο στην πάχνη των τοπίων της Σκοτίας και φωτίζεται αμυδρά από τη λάμψη της επιθυμίας που γεννιέται στην καρδιά ενός ανθρώπου που δεν τόλμησε να κοντραριστεί με την καθεστηκυία τάξη. Η συγγραφέας απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινότητα και τη νοοτροπία των φοιτητών που σπουδάζουν στην Αγγλία, αποτύπωσε μοναδικά τρεις υπέροχους κεντρικούς χαρακτήρες και δεν εγκατέλειψε τον αναγνώστη ούτε στιγμή όσο σχοινοβατούσε ανάμεσα στη μαγεία και την αλήθεια που προσφέρει αφειδώς το βιβλίο της.

Ο Σίμος και ο Κίμων έγιναν φίλοι στη δευτέρα λυκείου, προερχόμενοι από εντελώς αντίθετα κοινωνικά στρώματα. Ο Σίμων, γοητευτικός και επιρρεπής σε αθώα σκάνδαλα που πονοκεφαλιάζανε τον πάμπλουτο πατέρα του, και ο Κίμων, κλειστός και αφοσιωμένος στα χόμπι του και στις επιδόσεις του, δέθηκαν με ειλικρίνεια και με μια σχέση που άντεξε στον χρόνο. Ένα βράδυ, στη δεξίωση που παρέθεσε ο πατέρας του Σίμου για τα γενέθλιά του, του προξένεψε τη Στεφανία, κόρη στενού του φίλου. Αυτοί είναι οι τρεις κεντρικοί ήρωες που χαϊδεύει η Νύχτα του Σάουιν και τους ψιθυρίζει αποσπασματικά στο αυτί ανομολόγητα μυστικά ψυχής.

Τον Σίμο δεν τον αγάπησα σχεδόν καθόλου. Από την αρχή φάνηκε κορτάκιας και επαναστάτης αλλά μόνο για όσο έφτανε το άυλο λουρί της σιγουριάς του πατέρα του. Ανταποκρίθηκε στο προξενιό με ζέση, χωρίς ποτέ να γνωρίσει ουσιαστικά τη Στέφη και άφηνε μεγάλο περιθώριο στον δικό της πατέρα να παρεμβαίνει και να τους εξαναγκάζει να τα βρίσκουν όποτε διαφωνούν. Αυτό είναι και η μεγάλη αντίθεση με τον πράο χαρακτήρα του Κίμωνα, που δεν παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ ή κατά του Σίμου και της Στέφης, παρόλο που τα συμπεριφορικά λάθη είναι εξόφθαλμα. Ο Κίμων κρατάει μια αξιοζήλευτη και υποδειγματική ουδετερότητα, χωρίς όμως να αδιαφορεί για τα τρυφερά φιλικά αισθήματα που του γεννιούνται για την κοπέλα. Δεν είναι τυχαίο που ο Κίμων είναι αυτός που ξεκινάει την αναζήτηση για τη Στέφη, είναι εκείνος που κινεί γη και ουρανό και αγωνίζεται να την πείσει να του ανοιχτεί, να του μιλήσει, μήπως και τη νιώσει καλύτερα και τη βοηθήσει ουσιαστικότερα πριν αλλάξουν τα πάντα γύρω τους.

Η Στέφη λοιπόν είναι μια κοπέλα που έχει τις ίδιες καταβολές με τον Σίμο, έναν άντρα που ποτέ δεν αγάπησε, χάρη στη Νύχτα του Σάουιν όμως επαναστατεί ουσιαστικά. Αδιαφορεί για το οικονομικό υπόβαθρο του πατέρα της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Τι είναι όμως αυτό που χάνει στην πορεία και διαρκώς το αναζητάει; Τι πραγματικά τη συνδέει με τον άγνωστο άντρα που γνώρισε στο πάρτι του συγκατοίκου της;

Το μυθιστόρημα ξεφεύγει αρκετά από τις τετριμμένες περιγραφές και την πεπατημένη πλοκή. Εκτός από την αφθονία καλολογικών στοιχείων, τις σωστές και μετρημένες μεταφορές και παρομοιώσεις, δε διστάζει στιγμή να ανατρέψει όσα έχουν διαδραματιστεί ως εκείνο το σημείο των αλλαγών, χωρίς να προετοιμάζει τον αναγνώστη. Σε πολλά μυθιστορήματα, κυρίως ελληνικά, αν υπάρξει στροφή στην εξιστόρηση οι συγγραφείς βάζουν σταδιακά τον αναγνώστη στο νέο περιβάλλον που θα στηθεί μπροστά στα μάτια του. Σε αντίθεση λοιπόν με αυτές τις επιλογές, η κυρία Μάνγγελ προτιμά να σταματήσει την πλοκή σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να την προχωρήσει π.χ. δέκα χρόνια μετά, εντάσσοντας όμως όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατανόηση των αλλαγών στο χρονικό διάστημα που παρήλθε. Φανταστείτε μια ηρωίδα μυθιστορήματος να έχει μια συγκεκριμένη καθημερινότητα και στο αμέσως επόμενο κεφάλαιο να έχουν έρθει τα πάνω κάτω και μέσω των γεγονότων που διαδραματίζονται να συμπεραίνει ο αναγνώστης τι συνέβη στο διάστημα που παρήλθε. Η ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα, η καλοδουλεμένη γραφή και αυτές οι διαρκείς αλλαγές στην πλοκή κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον μου, με εξιτάρανε και με παρέσυραν ως την τελευταία σελίδα, όπου κατέληξα ασθμαίνοντας μεν, ικανοποιημένος δε.

Όπως έγραψα και στην αρχή, πάμπολλες λεπτομέρειες αποκρύπτονται ή τουλάχιστον δε βγαίνουν ξεκάθαρα στο φως, οπότε τίποτα δεν είναι απτό και στέρεο. Έτσι και η ιστορία της Στέφης αυτή καθαυτή φωτίζεται από όλες τις πλευρές, φτάνοντας στο σημείο να υπάρξει ακόμη και μια απόπειρα ρεαλιστικής και ψυχιατρικής καταγραφής των γεγονότων, που είναι αληθοφανέστατα και ταιριάζουν απόλυτα με την πολυπρισματικότητα της ιστορίας, σύντομα όμως ακόμη κι αυτή η ιδέα εγκαταλείπεται, μόνο και μόνο για να συνοδευτεί από τη μεγαλύτερη ανατροπή όλου του βιβλίου. Σε αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα παρελαύνουν και δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως η φίλη της Στέφης, Άση, ή ο αγαπημένος μου ανώνυμος χωρικός στη βόρεια Σκοτία. Όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του αγωνίζονται να καταλάβουν καλύτερα τις αντιλήψεις και τη στάση ζωής της Στέφης, η οποία εξακολουθεί να γλιστράει από τα χέρια όλων σαν κινούμενη άμμος.

Η «Νύχτα του Σάουιν» είναι ένα διαφορετικό, πρωτότυπο μυθιστόρημα, που σε ταξιδεύει στα μακρινά τοπία της Σκοτίας αλλά και της ανθρώπινης ψυχής, καταγράφοντας μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, εμπόδια και ανολοκλήρωτους έρωτες με βαθιά διεισδυτική ματιά. Η φρέσκια γραφή, οι ρεαλιστικότατες πράξεις και αντιδράσεις  των ηρώων,  η λεπτοδουλεμένη εξισορρόπηση ανάμεσα στο αληθινό και το φανταστικό, η διαρκής εναλλαγή σκηνών, τα έξυπνα αφηγηματικά ευρήματα είναι συστατικά ενός μυθιστορήματος που θα συναρπάσει και θα μαγέψει όποιον το επιλέξει. Είστε έτοιμοι για ένα διαφορετικό ταξίδι μέσα σας και γύρω σας; Γιατί… «…η αγάπη είναι το μεγαλύτερο φάρμακο σαν το ‘χεις και το χειρότερο φαρμάκι σαν σου λείπει» (σελ. 261).
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-04-2018 15:24
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-09-2017 13:05
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
"Πόσο δύσκολο να κρυφτείς απ' τους δικούς σου ανθρώπους. Πόσο δύσκολο και πόσο σκληρό...."Πάντα με μάγευαν οι Κέλτικοι μύθοι. Όνειρο ζωής τα Χαιλαντς. Κι όλα αυτά πέρασαν μπροστά από τα μάτια μου καθώς περνούσαν οι σελίδες του βιβλίου. Οι περιγραφές των τοπίων τόσο παραστατικές, τόσο γεμάτες χρώματα κι αρώματα της Κέλτικης γης που ένιωθα οτι βρισκόμουν κι εγώ εκεί ψυχή και σώμα.Η συγγραφέας μας ταξιδεύει από την Αθήνα μέχρι τη Βόρεια Αγγλία και τη Σκωτία και μας αποκαλύπτει τα μυστικά της Κέλτικης μυθολογίας μέσα από ένα μυθιστόρημα μυστηρίου που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Η Νύχτα του Σάουιν σε σαγηνεύει, σε ζαλίζει, σε σέρνει στο απόκοσμο, σου ανοίγει τις πύλες του άγνωστου. Το ατμοσφαιρικό του στοιχείο κυριαρχεί με όλο του το είναι και η gothic γραφή του θα παρασύρει τους λάτρεις του είδους. Οι μορφές των ηρώων ξεδιπλώνονται στα μάτια μας, γίνονται ένα με το μυαλό μας, με την ψυχή μας, με την καρδιά μας. Η Στέφη, ένα αερικό που θέλει να αποδεσμευτεί από οτι την κρατάει καθηλωμένη. Μια ανήσυχη φύση που πνίγεται στα πρέπει των άλλων. Ερωτεύεται παράφορα και χάνεται στη δίνη του παλεύοντας να μη γίνει δέσμια των συναισθημάτων της. Για αυτό καταφεύγει στην αιώνια φυγή, στην απομάκρυνση από τους ανθρώπους, στην απομόνωση με τον εαυτό της. Η Νύχτα του Σάουιν όμως θα σημαδέψει την ψυχή της. Θα την στοιχειώσει. Θα της φανερωθεί με την πιο σκοτεινή του μορφή. Ο μύθος των Κέλτων θα ανοίξει την πύλη της ζοφερής πραγματικότητας και θα την παρασύρει βαθιά μέσα του μετατρέποντας τη σε μια σκιά του εαυτού της. Κλείνοντας τη σε μια φυλακή χωρίς διαφυγή. Ο Κίμων, ένας άντρας που παλεύει με τους δικούς του δαίμονες θα συναντηθεί τυχαία με τη ζεστή ματιά της Στέφης που θα τον αιχμαλωτίσει μέσα στο κεχριμπαρένιο χρώμα της. Θα γίνει ο εξομολογητής της, ο άνθρωπος της, η αδελφή ψυχή της. Ο σωτήρας της και συνάμα η καταστροφή της. Κι ο ίδιος θα την τοποθετήσει πιο ψηλά από όλους χωρίς ωστόσο να μπορεί να την αγγίξει. Όταν εκείνη θα χαθεί εκείνος θα αναρωτιέται γιατί. Η περιπλάνηση του και η επιμονή του θα τον φέρουν μπροστά στην πόρτα της και αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό. Οι δυο τους θα περάσουν στην άλλη πλευρά όπου η λογική αγγίζει τα όρια της τρέλας και η αποκάλυψη ενός έρωτα που παίρνει τη μορφή κατάρας θα τους απογυμνώσει και θα τους παρασύρει σαν χείμαρρος.Ένα βιβλίο που μιλάει για το πόσο δύσκολο είναι να γνωρίσεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, να αποκαλύψεις τα μυστικά του, τις πιο μύχιες σκέψεις του. Αυτές που κρατάει επιμελώς κλειστές μέσα στην ψυχή του, στη δική του φυλακή και του τρώνε τα σωθικά και το μυαλό. Αλλά και την αιώνια μάχη που δίνει ο καθένας με τον εαυτό του, με τις σκέψεις του, με τα πρέπει του, με την ελεύθερη φύση του που τον καλεί να σπάσει τα δεσμά της καθημερινότητας του. Να αποδράσει, να γνωρίσει, να βουτήξει στο μέσα του. Και να βγει αναζωογονημένος, λουσμένος στο πιο λυτρωτικό φως. Με μια διάφανη κρυστάλλινη ψυχή, καθάρια από οτι την κατέτρωγε και την σάπιζε. "Να μιλήσουμε με τον εαυτό μας. Προσεχτικά να τον ακούσουμε. Τι ζητά; Τι έχει ανάγκη; Πόσο τον ποδοπατούμε και πόσο αδιαφορήσαμε στις εσωτερικές κραυγές του; Τίποτα λοιπόν δεν κερδίζεται έτσι. Χωρίς τα δύσκολα, χωρίς πόνο, χωρίς την πικρή γεύση της απογοήτευσης, κανείς δεν σηκώθηκε, μιας και δεν είχε αφεθεί να πέσει..."
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
17-08-2017 11:39
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
3
Το έχουν
6
Το θέλουν
3
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
1
Το δανείστηκαν
1
Το διάβασαν
13
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα