Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Όταν η ανάσα γίνεται αέρας
Βιβλίο Προσωπικές αφηγήσεις - Μαρτυρίες >> Θάνατος >> Κυκλοφορεί
Συγγραφέας: Kalanithi, Paul ()
Μεταφραστής: Παπασταύρου, Άννα (Papastavrou, Anna)
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-16-7339-4 Εκδόσεις Πατάκη 2017
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
19χ13 - 262
Σε ηλικία τριάντα έξι χρόνων, στην ακμή της καριέρας του ως νευροχειρουργού, ο Πολ Καλανίθι διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα στο τέταρτο στάδιο. Τη μια μέρα ήταν ένας γιατρός που φρόντιζε τους ετοιμοθάνατους και την άλλη ένας ασθενής που έπρεπε να αγωνιστεί για τη ζωή του. Κι έτσι, ξαφνικά, το μέλλον που εκείνος και η γυναίκα του είχαν ονειρευτεί σβήστηκε για πάντα. Το "Όταν η ανάσα γίνεται αέρας" είναι το χρονικό της μεταμόρφωσης του Πολ Καλανίθι από έναν αφελή φοιτητή της ιατρικής που, όπως έγραφε, "ήθελε με πάθος να δώσει απάντηση, δεδομένου ότι όλοι οι οργανισμοί πεθαίνουν, στο τι είναι αυτό που κάνει μια ζωή πλήρη νοήματος" σ’ έναν νευροχειρουργό του Στάνφορντ με ειδίκευση στο πιο καίριο όργανο της ανθρώπινης ταυτότητας, τον εγκέφαλο, και τέλος σ’ έναν ασθενή και νέο πατέρα αντιμέτωπο με την ίδια τη θνητότητά του. Τι δίνει αξία στη ζωή ώστε να τη ζεις σε πείσμα του θανάτου; Τι κάνεις όταν το μέλλον παύει πια να είναι μια σκάλα προς τους στόχους που έχεις θέσει στη ζωή σου και ξεφουσκώνει μέσα σ’ ένα αέναο παρόν; Τι σημαίνει ν’ αποκτάς ένα παιδί, να μεγαλώνεις μια καινούρια ζωή, ενώ μια άλλη, η δική σου, αργοσβήνει;

Ο Πολ Καλανίθι πέθανε τον Μάρτιο του 2015 ενώ έγραφε τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου του. Τα λόγια του ζουν σαν ένας οδηγός, σαν ένα δώρο προς όλους εμάς. "Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι, καθώς ερχόμουν αντιμέτωπος με την ίδια μου τη θνητότητα, υπό μία έννοια τίποτα δεν άλλαζε και ταυτόχρονα άλλαζαν τα πάντα" έγραψε. "Έξι λέξεις του Σάμουελ Μπέκετ άρχισαν να επαναλαμβάνονται μέσα στο κεφάλι μου: \'Δεν μπορώ να συνεχίσω. Θα συνεχίσω\'".

Το "Όταν η ανάσα γίνεται αέρας" είναι ένας αλησμόνητος, θετικός και αισιόδοξος στοχασμός απέναντι στην πρόκληση της αντιμετώπισης του θανάτου και στη σχέση ανάμεσα στον γιατρό και στον ασθενή, από έναν σπουδαίο συγγραφέα που υπήρξε και τα δύο.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
3
Το θέλουν
2
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
2
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα