Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Άρωμα Ρεζεντάς
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
31-08-2019 14:00
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-06-2019 20:19
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-02-2019 17:19
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ευχάριστο, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  


Αν όμως Ρεζεντά, σε χρονιές περασμένες και λησμονημένες δε μου λες γιατίμικρή μου Ρεζεντά με φοβίζει το χιόνι. Μια βραδιά δεν ήρθες μόνη Ρεζεντά, Ρεζεντά.

Γυρνώντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου είναι σαν να ανοίγεις ένα μπουκαλάκι και από μέσα του να ξεπετάγονται μεθυστικά αρώματα αναμνήσεων και νοσταλγίας. Το «Άρωμα ρεζεντάς» σου φέρνει στο νου αλλοτινές εποχές που τείνουν οι άνθρωποι να μνημονεύουν μέσα σε μια έκρηξη συναισθημάτων συγκίνησης κάνοντας την καρδιά να σκιρτά από τη λαχτάρα εκείνης της γλυκόπικρης θύμησης του παρελθόντος.

Ένα άλμπουμ με φωτογραφίες ανοίγει και ο ταξιδιώτης αυτής της ιστορίας μεταφέρεται αυτόματα στην αριστοκρατική Βιέννη στα τέλη του 19ου αιώνα, στα χιονισμένα βουνά της και στα πυκνά δάση της μέσα από τις νοσταλγικές αναμνήσεις της Βαλεντίνης που διηγείται στην πιστή της οικονόμο Τασία την πορεία της ζωής της και της οικογένειας της. Η Άννα θα εμφανιστεί έξαφνα μια μέρα μπροστά στον Άντον πάνω από το πέτρινο στόμιο ενός πηγαδιού μέσα στο δάσος. Ο ίδιος θα παρακολουθεί εκστατικός τις αέρινες κινήσεις της αρνούμενος να πιστέψει ότι αυτό το ντελικάτο πλάσμα με τα μακριά καστανόξανθα μαλλιά έχει υλική υπόσταση. Βλέποντας τον η κοπέλα τρομαγμένη θα σπεύσει να τρέξει μακριά του αφήνοντας τον να κοιτά σαν χαμένος προς την κατεύθυνση που έχει εξαφανιστεί. Τις επόμενες μέρες θα την αναζητά στήνοντας καρτέρι ανάμεσα στις συστάδες των θάμνων κοντά στο πηγάδι που την είχε πρωτοδεί ώσπου η εικόνα της θα προβάλει ξανά μέσα στον πίνακα της φύσης για να γεμίσει την καρδιά του με ένα αίσθημα ευφροσύνης. Μια νεράιδα του δάσους είναι η Άννα που ήρθε να του αναστατώσει τη ζωή και να ξεκινήσει με τρόπο μαγευτικό την κοινή πορεία της ζωής τους.

Από την ένωση αυτών των δύο ανθρώπων θα έρθουν στον κόσμο πολλά παιδιά και μέσα σε αυτά η Γκιζέλα, η μητέρα της Βαλεντίνης, η οποία ως νοσηλεύτρια θα ταξιδέψει στη μακρινή Ελλάδα ακολουθώντας την λατρεμένη της αδελφή Στεφανία μετά το γάμο της με έναν Έλληνα γιατρό. Τα βήματα της στην κλινική του Κοσμίδη, συζύγου της αδελφής της, θα φέρουν στη ζωή της το Χρήστο… τον άνθρωπο που θα τη συντροφεύει για το υπόλοιπο της ζωής της. Καρπός του έρωτα τους θα είναι η μικρή Βαλεντίνη που θα ολοκληρώσει την ευτυχία τους. Η ζωή και η μοίρα όμως επιφυλάσσει πολλές ανατροπές στους διαβάτες της και θα ξετυλίξει μέσα από τη δίνη σημαντικών ιστορικών γεγονότων τις ιστορίες τριών γυναικών. Τρεις γενιές που θα παραδοθούν στον έρωτα ή θα μάθουν να αγαπούν μεγαλώνοντας. Μέσα από αυτήν τους την πορεία θα πάρουν σάρκα και οστά στιγμές και γεγονότα που καθόρισαν τις ζωές των ανθρώπων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του 20ου αιώνα.

Μια περιπλάνηση στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου τριών γυναικών που θα αφήσουν πίσω τους το δικό τους σημάδι στο ρου της ιστορίας. Η Βαλεντίνη με τη δίψα της για τη ζωή θα κλείσει αυτή την όμορφη και γοητευτική περιπλάνηση με τα προσωπικά της βιώματα. Θα αισθανθεί το πρώτο σκίρτημα του έρωτα στην πιο τρυφερή της ηλικία αλλά αργότερα θα συμβιβαστεί σε ένα γάμο που θα της επιβάλει το οικογενειακό της περιβάλλον. Ο άνθρωπος που έχουν επιλέξει για εκείνη θα της προσφέρει την ασφάλεια και τη γαλήνη που χρειάζεται αλλά θα την αφήσει νωρίς για να «ταξιδέψει» μακριά της. Τα βήματα της ζωής της θα της φέρουν στην πόρτα της τον πειρασμό του απαγορευμένου που θα μέλει να γίνει ο κρίκος για να δέσει εκείνο το κενό που άφησαν πίσω τους οι στάχτες του πολέμου. Ένα τανγκό με το μεθυστικό άρωμα ρεζεντάς θα φέρει στο φως μια ιστορία που δεν ειπώθηκε ποτέ και χάθηκε μέσα στη δίνη του παρελθόντος.

Κάποια βιβλία αφήνουν σημάδια βαθιά χαραγμένα μέσα στην ψυχή κάποιων αναγνωστών. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι και το «Άρωμα ρεζεντάς» της Ρούλας Σαμαϊλίδου που ξυπνά τις αισθήσεις μέσα από την εξαιρετικά λυρική της γραφή. Δεν είναι, όμως, μόνο η γραφή που συμβάλει σε αυτό το ξύπνημα των αισθήσεων ούτε και η πλοκή της ιστορίας που έχει πλάσει η συγγραφέας. Είναι και η καταγραφή ιστορικών γεγονότων δοσμένα στην πένα της μέσα από το στόμα ενός ανθρώπου που τα έζησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και ήθελε πριν το γέρμα της η επιθυμία του ήταν να τα αφήσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Η Βαλεντίνη, η ηρωίδα που βλέπουμε να γεννιέται και να μεγαλώνει στις σελίδες του βιβλίου, ήταν υπαρκτό πρόσωπο και η ιστορία της αποτυπώνεται στο χαρτί συνδυάζοντας τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα που χαρίζουν στον αναγνώστη ένα ταξίδι στο χρόνο που θα του προκαλέσει ρίγη συγκίνησης και νοσταλγίας. Για εκείνες τις εποχές που με ένα τανγκό πασπαλισμένο με λίγο άρωμα, ρεζεντάς στην προκειμένη περίπτωση, ενώνονταν οι άνθρωποι μεταξύ τους με αλληλεγγύη, ανθρωπιά, όνειρα και ελπίδα σε μια Ελλάδα που ο άλλος άπλωνε το χέρι του για να αγκαλιάσει τον διπλανό του.

Ένα οδοιπορικό ενός αιώνα μέσα από τις ζωές τριών γυναικών. Τρεις γενιές που ταξιδεύουν στο χρόνο και στα γεγονότα που καθόρισαν τον 20ο αιώνα σε Ευρώπη και Ελλάδα παλεύοντας για ένα καλύτερο αύριο. Μέσα από τα δεινά και τις κακουχίες του πολέμου φυτρώνει ελπιδοφόρο το αρχέγονο άρωμα της ρεζεντάς που πλανάται στον αέρα της αφήγησης κάνοντας μας κοινωνούς των ηρώων που έπλασε η Ρούλα Σαμαϊλίδου μέσα από την παραστατικότητα των ολοζώντανων περιγραφών του βιβλίου μετατρέποντας το σε ένα βαθιά ανθρώπινο ανάγνωσμα. Ένα ανάγνωσμα που κλείνει στις σελίδες του εκείνα τα αρώματα του παλιού καιρού για να μας θυμίσει μια εποχή που πέρασε στη ρομαντική λήθη του παρελθόντος τραγουδώντας μας γλυκά στο αυτί μας ένα τανγκό για τη «Γλυκιά ρεζεντά».
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
19-03-2018 13:49
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
23-02-2018 18:45
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Εξαιρετικο
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-01-2018 16:45
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-01-2018 12:30
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Τρεις γενιές γυναικών, τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες, πορεύονται με θάρρος και αυταπάρνηση, αναζητώντας την ευτυχία, μέσα από διάφορα εμπόδια που ρίχνει μπροστά τους η ζωή. Παρακολουθώντας την ζωή τους βλέπουμε να περνάει μπροστά μας η ιστορία της Ελλάδας αλλά και κατ’ επέκταση της Ευρώπης του 20ου αιώνα. Πόλεμοι, εμφύλιοι, δικτατορία, οικογενειακές έριδες, οι ηρωίδες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα αυτά και συγχρόνως να διαφυλάξουν την οικογενειακή τους ευτυχία και να προσφέρουν όσο μπορούν και στον περίγυρό τους. Ολα αυτά περασμένα μέσα από την πολύ όμορφη, χωρίς περιττά στολίδια γιατί δεν της είναι απαραίτητα, γραφή της κυρίας Ρούλας Σαμαιλίδου. Μια γραφή που αγγίζει την ψυχή μου κάθε φορά, με κάθε βιβλίο της…
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-12-2017 12:16
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-12-2017 14:41
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-11-2017 10:07
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Υπέροχο
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-07-2017 15:17
Υπέρ  Συναρπαστικό
Κατά  
Η ζωή παίζει τα ποιο περίεργα παιχνίδια!  Η Σταχτοπούτα Αννα , συναντα τον πριγκιππά της Αντον !  Γονο ανωτερας τάξης της Αυστρίας! Αποκτουν  πολλα παιδια αναμεσά τους και την Γκιζελα. Η Γκιζέλα , απόφοιτη σχολής καλογραιών στην Αυστρία, συναντά τον Χρήστο απο το χωριό της Λακωνίας, το Γεράκι!Ενας έρωτας ,που ειχα την χαρά να ζήσω από κοντά, γεννιέται και κρατα για πάντα , μεχρι το τελος της ζωής τους! Η αγαπη τους , φέρνει στον κοσμο την Βαλεντίνη, μια πανεμορφη κοπέλα  ! Οι  ανθρωποι αυτοι ,είναι σαν να εχουν ζησει πεντε διαφορετικες ζωες , μόνο μονότονη δεν μπορεις να πεις τη ζωη τους! Εκεινο που διανθιζει το μυθιστόρημα της συγγραφέως Ρουλας Σαμαϊλίδου-Βάκου, ειναι η υπεροχη γραφή της! Και πως θα μπορουσε να γινει αλλιώς, αφου απο μονη της η ιστορια τους δεν επιδέχεται κάτι λιγότερο , κατι υποδεέστερο, της τόσο επεισοδιακής , της τόσο διαφορετικης καταγωγής τους , της ενωσης δυο διαφορετικων κόσμων , που μπορω να σας διαβεβαιώσω απο πρωτο χερι , οτι μας ακολουθει ακομη!!!!Η εκρηκτική Βαλεντινη , η ωραία Ελένη της Σπαρτης, γιατι ετσι ειναι γνωστη εδω στη Σπαρτη , η μητερα μου, εδωσε για ωρες συνεντεύξεις στην συγγραφέα, ανέσυρε απο το χρονοντούλαπο αναμνήσεις, συγκινήθηκε, εκλαψε , γέλασε , αλλα εκανε δωρο στα παιδιά της , στα εγγονια της και στα δυσσεγγονά της , ενα υπέροχο βιβλίο, που θα κρατήσει ασβεστη την μνήμη  των προππαπούδων και των παππούδων τους!Τι αλλο εκτος από ευλογία μπορει να ειναι αυτο; Ρουλα Σαμαϊλίδου-Βάκου, σε ευχαριστούμε απο καρδιας , γνωρίζαμε την υπεροχη γραφη σου , αλλα εσυ ξεπερασες τις προσδοκίες μας! Σου ευχόμαστε καλη δυναμη στον μοναχικο και ανηφορικο δρομο του συγγραφέα!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-07-2017 13:17
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Η Ρούλα Σαμαιλιδου για ακόμα μια φορά μας δίνει ένα συναρπαστικό υπέροχο βιβλίο.Με την μοναδική πένα της και τη λυρική γραφή της με ταξίδεψε μέσα από την τρυφερή αφήγηση της Βαλεντινης,στην Βιέννη της υπέροχης μουσικής και του ρομαντικού έρωτα ,στην Κατοχική Κηφισιά στη Σπάρτη του μεσοπολέμου και του τραγικού εμφυλίου.Ενα ταξίδι μέσα από τρεις γενιές γυναικών μέσα από τα συνταρακτικά Ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν και καθόρισαν την ζωές των ανθρώπων στην Ευρώπη του 2Ο αιώνα .Ένα υπέροχο βιβλίο γεμάτο συναισθήματα γεμάτο από έντονο το Άρωμα Ρεζεντας να σε ακολουθεί και αφού κλείσεις το βιβλίο ,ίσως για αρκετό καιρό.Συγχαρητηρια στη συγγραφέα για τις όμορφες στιγμές που μου χάρισε!!!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-07-2017 22:00
Υπέρ  Συναρπαστικό
Κατά  
Στην Βιέννη. Μια πόλη γεμάτη ιστορικά μνημεία,ένα πολιτιστικό κέντρο για τις τέχνες, τις επιστήμες και τη μουσική. Κάπου εκεί ξεκινάει η ιστορία να γεννηθεί ανάμεσα σε έναν ευγενή και την κόρη ξυλοκόπων. Κάπου εκεί ένιωσα να σκιρτά μέσα μου το συναίσθημα της αγάπης και του έρωτα για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας. ¨¨Όμως, από τη στιγμή που τα πουλιά πάνω στα κλαδιά των δέντρων τραγουδούσαν, τα λουλούδια στους κήπους και στους αγρούς συνέχιζαν να ανθίζουν, οι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο δεν έσβηναν ούτε εμπόδιζαν τις καρδιές των νέων να φουσκώνουν.... από έρωτα...."""" Άκουσα όμως μια φωνούλα να μου ψιθυρίζει, μη βιάζεσαι είσαι ακόμα στην αρχή και το ταξίδι θα κρατήσει χωρίς να ξέρεις ακόμα τι σου επιφυλάσει. Και υπάκουσα στην αγαπημένη φωνή και συνέχισα με περισσότερη αγωνία, ένα συστατικό που δεν έλειψε σε καμμία από 670 σελίδες που είχαν να με ταξιδέψουν. Δύο χρόνια και κάτι περισσότερο που είχα φύγει σχεδόν εντελώς από την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Αφορμή πάλι ήταν η συγγραφέας που με δική της υπόδειξη χάθηκα σε αναγνώσματα που έχουν γράψει ιστορία στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Γύρισα πίσω για το Άρωμα ρεζεντάς.( ποώδες αρωματικό φυτό του γένους Reseda, με φύλλα που πλαισιώνουν ελικωτά τον βλαστό και άνθη που σχηματίζουν στάχυ).... Ένα άρωμα που κράτησε δεκαετίες και προσπάθησε να μπεί σε καλούπια εξιστορώντας την ζωή των ηρώων του μέσα από μια πολύ δυνατή πένα, ταξιδεύοντας με σε τόπους και χρόνους . Με ονόματα και πρόσωπα ανύπαρκτα και υπαρκτά δεμένα όμως άψογα. Τόσο άψογα που αναρωτιόμουν μέχρι τέλους που ξεκινάει ο μύθος και που η πραγματικότητα. Σίγουρα όχι από την πληθώρα των ιστορικών στοιχείων που αναμφισβήτητα είναι μια πραγματικότητα. Ακόμα και κει όμως η συγγραφέας παραμένει διακριτική . " "Πως να ξεχωρίσει κανείς φίλους και οχτρούς σ' αυτόν τον τόπο, έτσι που γινήκαμε?"" Μα από την εξιστόρηση της *Βαλεντίνης* καθισμένης απέναντη στην γυναίκα που θα γινόταν ο άνθρωπος που θα ζωγράφιζε την ιστορία της πάνω στον δικό της καμβά με τα δικά της χρώματα δεμένα με τόσο πάθος, γλυκύτητα, πόνο, παράπονο, Για να ξανοιχτεί και να φτάσει στην Μακεδονία, την Αθήνα, την αγαπημένη Λήμνο την γενέτειρα της συγγραφέως, κάνοντας μια μικρή στάση σε μια μονοκατοικία στην δική μου γειτονιά στην Νέα Σμύρνη.. και γω να αναρωτιέμαι που ακριβώς να βρισκόταν άραγε? Κάπνισα ένα τσιγάρο, κοιτάζοντας το βιβλίο που μου κράτησε συντροφιά σχεδόν δέκα μέρες, αφού το πήρα στα χέρια μου σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του. Κοίταζα το εξώφυλλο και αναρωτιόμουν τι θα μπορούσα να πω για όσα μου πρόσφερε. Ένα ταξίδι ήθελα να κάνω τις μέρες των διακοπών που ακόμα δεν ήρθαν και θα αργήσουν ακόμα να έρθουν. Μα το ταξίδι έγινε και γω δεν έχω παρά να προτείνω σε όσους θέλουν να περάσουν στιγμές μοναδικά υπέροχες, σ'αυτούς που αγαπούν να περνάνε στιγμές μοναχικές με ένα βιβλίο να το διαβάσουν και να νιώσουν ότι ακριβώς θέλησε ο άνθρωπος-συγγραφέας να μας πει. Ένας άνθρωπος πραγματικά χαρισματικός σε συναισθήματα σε ήθος και καλοσύνη. Ένας άνθρωπος που έχει μάθει μόνο να δίνει, χωρίς ποτέ να περιμένει την ανταπόκριση. Το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για εκείνη ήταν αυτό ακριβώς το ταξίδι μέσα στον χρόνο που τόσο απλόχερα μας χάρισε.. Κάπου διάβασα κάποτε ότι έτσι κι αλλοιώς... **Μόνοι διαβάζουμε,μόνοι κατάμονοι, με κάποιον άλλον που δεν βρίσκεται εδώ. Αυτός ο άλλος που δεν είναι εδώ δεν απαντά, παρ' όλ' αυτά απαντάει...."" Σ'ευχαριστώ για τις στιγμές, γιατί τι άλλο είναι η ευτυχία αν όχι στιγμές...
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
1
Το έχουν
11
Το θέλουν
8
Αγαπημένο τους
4
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
1
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
11
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας
Κοινωνικά δίκτυα