Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-12-2019 14:48
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-01-2019 18:49
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Εξαιρετικά τα θέματα που θίγονται, αλλά η έλλειψη επιμέλειας-διορθωσης με σκοτώνει
  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-02-2018 11:03
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-11-2017 12:13
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
21-08-2017 15:02
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
 

Ένα πλήθος από ηθικά διλήμματα, προβληματισμούς, ερωτήματα πάνω σε ιατρικές επιστημονικές έρευνες ξεπηδούν από το νέο βιβλίο της πολυγραφότατης συγγραφέας, Ελευθερίας Μεταξά, Ποιός σκότωσε την Ιφιγένεια; Στα συν του βιβλίου, η αγωνιώδης προσπάθεια για την εύρεση της αλήθειας από την πρωταγωνίστρια, συμπαρασύρει τον αναγνώστη να συμμετάσχει, ν΄αναρωτηθεί, να προνοήσει. Πλούσια πλοκή, που εκτυλίσσεται κλιμακωτά. Ποικίλα στοιχεία βγαίνουν στην επιφάνεια διαδοχικά, δίνοντας την ευκαιρία στους άμεσα εμπλεκόμενους να τα οικειοποιηθούν και να τα ερμηνεύσουν ανάλογα, καθώς η πολυπλοκότητα της ιστορίας δεν επιτρέπει την εύκολη αποδοχή τους, καθώς και την εμπιστοσύνη σε πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν βρήκα “κοιλιά” στην εξιστορηση των γεγονότων, καθώς ότι βγαίνει στην επιφάνεια, παίρνει τον χρόνο του να ερμηνευθεί και να συνδεθεί με νέες πληροφορίες. Η γραφή της συγγραφέας -όπως σε όλα της τα βιβλία- είναι προσιτή, ρέουσα, σε παρασύρει, σε κρατάει σε αγωνία ως το τέλος...και εκεί που είσαι σίγουρος για την έκβαση της ιστορίας, έρχεται η μεγάλη ανατροπή που καταλύει τα πάντα! Στα μείον του βιβλίου-δεν μπορώ να μην τ΄αναφέρω- τα τυπογραφικά λάθη της εκδοτικής, που είναι άδικο, γιατί χαλούν όλη την εικόνα του βιβλίου.

 

 

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Δ.

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
16-08-2017 12:41
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
“Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;”

Όταν στο όνομα του κοινού συμφέροντος θυσιάζεται ξανά μία Ιφιγένεια...

Καθηλωτικό και άκρως ανατρεπτικό το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ελευθερίας Μεταξά. Διαβάζεται απνευστί από τη πρώτη σελίδα έως τη τελευταία. Ο αναγνώστης βιώνει την αγωνία, την αμφιβολία, το φόβο και το μυστήριο, ταυτόχρονα με τους άρτια δομημένους χαρακτήρες. Γραφή απλή, με ζωντανές, παραστατικές εικόνες. Ανάμεικτα συναισθήματα κατακλύζουν τον αναγνώστη αιχμαλωτίζοντάς τον στην πλοκή της ιστορίας.

Η συγγραφέας μάς μεταφέρει από τη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Νέα Υόρκη, πίσω στην Ελλάδα. Σε μια Ελλάδα ρημαγμένη οικονομικά, με εμφανέστατα τα θύματα της κρίσης να περιφέρονται ως άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας ψάχνοντας μία ήσυχη γωνιά. Άνθρωποι αδύναμοι και ευάλωτοι που δεν μπορούν να συντηρηθούν και να συντηρήσουν οποιονδήποτε. Στην ιστορία, ορισμένοι επιδιώκουν να "σώσουν" τον κόσμο από τις αρρώστιες εις βάρος αυτών των αθώων και αδύναμων ανθρώπων οι οποίοι, λόγω δυσάρεστων συγκυριών, βρέθηκαν σε άσχημη θέση και όχι από επιλογή.

Στην άλλη πλευρά, ο βαθύς πόνος που προκαλεί η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου δεν οδηγεί πάντοτε στην αυτογνωσία αλλά σε λανθασμένες ενέργειες. Πόσο κοντά είναι άραγε η λογική και η τρέλα; Ως που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για τη δόξα και το χρήμα; Η συνείδηση, η ανθρωπιά και η αξιοπρέπεια παύουν πλέον να κυριαρχούν; Τα μηνύματα ποικίλουν όπως και οι προβληματισμοί που γεννιούνται διαβάζοντας την ιστορία, σελίδα τη σελίδα. Ανατροπές εκεί που δεν το περιμένεις, μαζί με καλά κρυμμένα μυστικά που στοιχειώνουν τους ήρωες.

“Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;” 

Η γυναίκα μισάνοιξε τα μάτια της και κοίταξε το ρολόι που βρισκόταν στο κομοδίνο. Έδειχνε 3:45 τα ξημερώματα.

"What?", ρώτησε εκνευρισμένη και δίχως καλά-καλά να έχει καταλάβει την ερώτηση που της απηύθυνε η άγνωστη φωνή... η απότομη και κοφτή φωνή μιλούσε ελληνικά.

...Η Κλαίρη έκλεισε το τηλέφωνο θυμωμένη... Ξαναχτύπησε... Ποιος της έκανε φάρσα τέτοια ώρα;...

..."Νομίζεις ότι αστειεύομαι;", τη ρώτησε ο άγνωστος. Κάτι στον τόνο του άνδρα που μιλούσε έκανε τη γυναίκα να ανατριχιάσει...

"Κλαίρη!". Η γυναίκα τινάχτηκε όρθια, είχε αναγνωρίσει τη φωνή... Ήταν η φωνή του αδερφού της.

"Κωστή;"

"Κλαίρη... Συγνώμη...  Δεν άντεξα... Μην τους πεις τίποτα... Αυτοί εδώ δεν αστειεύονται... Πήγαινε κατευθείαν στην αστυνομία ... Θα..." 

Ένα χτύπημα διέκοψε τη φράση του άνδρα...

Το περίεργο και αναπάντητο αυτό ερώτημα θα κοστίσει τη ζωή στον νεαρό Κωστή Αυγέρη και θα αναγκάσει την αδελφή του Κλαίρη να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα. Η Κλαίρη προσπαθεί να ξεσκεπάσει τους δολοφόνους του αδελφού της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα αδίστακτο κύκλωμα που, στο όνομα της επιστήμης, σκορπίζει τον θάνατο σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Γύρω της στήνεται ένας χορός θανάτου, μέσα στον οποίον δεν μπορεί πια να ξεχωρίσει τους αθώους από τους ενόχους...

Ένα ψυχολογικό θρίλερ που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-08-2017 11:58
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Η Κλαίρη Αυγέρη ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και προσπαθεί να συνέλθει από τον θάνατο της μητέρας της από καρκίνο. Στο πλάι της, βρίσκεται ο πατριός της ενώ η σκιά του αδίστακτου, πάμπλουτου επιχειρηματία πατέρα της, Ρένου Αυγέρη, δε σταματά να την ακολουθεί, ιδίως μετά τον χωρισμό των γονιών της και το γεγονός ότι μαζί του μεγαλώνει ο αδελφός της Κλαίρης, Κωστής, ένας άνθρωπος που όντως ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του κι έγινε ένας γοητευτικός playboy, σκορπώντας την πατρική περιουσία τήδε κακείσε. Όλα αυτά θα αλλάξουν όταν μια νύχτα η Κλαίρη δεχτεί ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα από έναν άγνωστο που τη ρωτάει: «Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια;». Αυτό είναι η αρχή μιας σειράς περιπετειών που θα φέρουν την Κλαίρη αντιμέτωπη με αλήθειες που πονάνε, θα αλλάξουν για πάντα τη ζωή της μα πάνω απ’ όλα τη νοοτροπία της. 

Το μυθιστόρημα είναι άλλο ένα συναρπαστικό θρίλερ από την πάντα αγαπημένη κυρία Ελευθερία Μεταξά, η οποία ξέρει να διαλέγει θέματα που ξεφεύγουν από την πεπατημένη, να τα συνταιριάζει αρμονικά με μια ερωτική ιστορία και κυρίως να αφήνει τον αναγνώστη της γεμάτο από ιδέες, νοήματα και ηθικά διλήμματα. Η κεντρική ιδέα έχει να κάνει με την εκμετάλλευση άστεγων ανθρώπων σε πειράματα σχετικά με τον καρκίνο και ο τρόπος που ξετυλίγεται το κουβάρι είναι βαθμηδωτός, γεμάτος σασπένς και αναπάντεχες αποκαλύψεις. Η συγγραφέας χειρίζεται πολύ καλά την ιστορία της: με βύθισε σε έναν κόσμο γεμάτο συνωμοσίες και μυστικά, μου ξεσκέπασε έναν προς έναν τους πρωταγωνιστές των ειδεχθών αυτών εγκλημάτων, όμως σχεδόν σαδιστικά δε με άφηνε να πάρω ανάσα με τον τρόπο που μου έδειχνε και ταυτόχρονα μου έκρυβε τον πραγματικό ρόλο κάποιων σημαντικών χαρακτήρων του μυθιστορήματος. Η Κλαίρη Αυγέρη μπλέκεται σε μια συνωμοσία, στην οποία δεν πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη σε κανένα πρόσωπο, όσο αγαπητό κι αν της είναι, αν θέλει να επιβιώσει. Και φυσικά δεν είναι έτοιμη για τη μητέρα όλων των αποκαλύψεων, κάπου εκεί προς το τέλος, ένα γεγονός που θα τη φέρει αντιμέτωπη με τον αληθινό της εαυτό και ο χειρισμός αυτών των νέων αισθημάτων θα τη βοηθήσει να συνειδητοποιήσει μόνη της τον βαθμό ωριμότητάς της και ετοιμότητάς της. 

Στο «Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια», οι σκέψεις και τα νοήματα ξεπηδούν το ένα πίσω από το άλλο. Πάνω απ’ όλα, κυριαρχεί η ιατρική ηθική και το κατά πόσο κάποιος μπορεί να κάνει πράγματα που αντιβαίνουν στην επιστήμη και κυρίως στην ηθική. Είναι σωστό να υπάρξει πρόοδος στην επιστήμη με ανθρώπινες θυσίες; Είναι βατό να παίζει κάποιος με τις ελπίδες ενός μελλοθάνατου, να τον μπολιάζει φάρμακα χωρίς αποδείξεις ίασης και θεραπείας και αισιοδοξία για κάτι που δεν έχει ερευνηθεί σωστά και αντικειμενικά; Τι είναι προτιμότερο, να παλέψεις και να αγωνιστείς, χωρίς να χάσεις την ελπίδα και κυρίως την ψυχή σου ή να επαναπαυθείς σε μια σειρά πειραμάτων που αφαιρούν ανθρώπινες ζωές για να σώσεις τη δική σου; Πέρα από το ιατρικό κομμάτι, πώς μπορεί το μίσος να δηλητηριάζει έναν άνθρωπο και πόσο εύκολο είναι κάποιος να κατανοήσει τα προτερήματα μιας συγχώρεσης; Πόσο εύκολο και πόσο δύσκολο είναι να συγχωρέσεις κάποιον, ειδικά όταν τον αγαπάς πολύ ή τον μισείς τόσο που πιστεύεις πως δεν έχει γίνει άλλος άνθρωπος; Πόσο πολύ ανακουφίζεται μια ψυχή όταν πει «σε συγχωρώ;». Επίσης, πόσο δίκαιο είναι για την ανθρωπότητα μια μάνα, από αγάπη για τα πλάσματα του Θεού, να προχωρήσει σε μη αποδεκτές καταστάσεις, μόνο και μόνο για να χαρίσει ελπίδα, χωρίς να στηρίζεται σε τεκμηριωμένα πορίσματα; Πόσο σωστό είναι για έναν άντρα να αδιαφορήσει για τα χιλιάδες προτερήματα της γυναίκας που θα διαλέξει και να την παρατήσει επειδή δεν μπορεί να του κάνει παιδιά; Δεν έχουν δικαίωμα οι βιολογικά ανίκανες να τεκνοποιήσουν γυναίκες να ζήσουν τον έρωτα, την ευτυχία, ακόμη και την ολοκλήρωση, με χιλιάδες εναλλακτικές που προσφέρει στον 21ο αιώνα η ιατρική; 

 

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα σημεία που θέλησα να σταθώ σε αυτό το καλογραμμένο μυθιστόρημα, όπου, σε συνδυασμό με τη γρήγορη δράση, τις ανατροπές και την αναμενόμενη ερωτική ιστορία που ξεπηγάζει μέσα από τις σελίδες, ταξίδεψα, ξεχάστηκα, προβληματίστηκα, έμεινα άφωνος, δάκρυσα, συγκινήθηκα, πείστηκα. Δυστυχώς, τα τονικά και τυπογραφικά λάθη κυριαρχούν και σε αυτό το βιβλίο των εκδόσεων Ωκεανός. 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-08-2017 10:54
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  


Με την γνωστή υπέροχη γραφή της η κ.Μεταξά μας παρασύρει, για άλλη μια φορά, σε μια ιστορία γεμάτη αναπάντητα ερωτηματικά.

Μας ταξιδεύει από την Αμερική στην Ελλάδα για να λύσουμε μαζί με τους ήρωές της την  περίπλοκη και «βρώμικη» υπόθεση της Ιφιγένειας.

Μια υπόθεση γεμάτη αγωνία αλλά και συναίσθημα, με καρδιοχτύπι για την σωστή και δίκαιη λύση, για την αξία της συγχώρεσης αλλά και τη δυσκολία που έχει η πραγματοποίησή της.

Σκοπός ανθρώπινος αλλά και ιερός να βρεθούν οι ένοχοι, να «ησυχάσουν» οι νεκροί και τέλος να μπορέσουν οι ζωντανοί να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους.

Ένα θρίλερ που θα μπορούσε να είναι και ψυχολογικό, με γραφή όμορφη και με ήρωες που νομίζεις πως σου μιλούν!

Άρτια δομημένοι χαρακτήρες  που σε παρασύρουν σε όλα....στα πάθη, στα λάθη, στην ευτυχία, τον φόβο, τη στέρηση, τον θάνατο και την αρρώστια του μυαλού τους από έναν χαμό που δεν μπόρεσαν  ποτέ να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν.

Μέχρι το λυτρωτικό τέλος όλα όσα διαδραματίζονται σε αυτό το πολύ καλό βιβλίο,  σε οδηγούν  εκτός από την επιθυμητή λύση και σε μια πορεία αυτογνωσίας. Μαθαίνεις, αναγνωρίζεις, συμπάσχεις, συγχωρείς.....

Υπέροχο ήταν το ταξίδι μου αυτό, γνώρισα κόσμους που δεν ήξερα και ανθρώπους καινούριους που ο καθένας είχε και μια ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα ιστορία. Ευχαριστώ πολυ κ.Μεταξά!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
3
Το έχουν
15
Το θέλουν
6
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
3
Το διάβασαν
21
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα