Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Τάκιτου χρονικά. Ι-VI. Τιβέριος
Βιβλίο Ιστοριογραφία, Λατινική >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Tacitus, Poplius Cornelius (Tacitus, Poplius Cornelius)
Μεταφραστής: Φωτάκης, Κώστας Τ. (Fotakis, Kostas)
Εκδότης: Bookstars - Γιωγγαράς
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-571-271-6 Bookstars - Γιωγγαράς 2017
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
25χ18 - 584
Δεν χρειάζεται ίσως να συστήσουμε τον Πόπλιο Κορνήλιο Τάκιτο, που από πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος Ρωμαίος ιστορικός, ένας από τους σημαντικότερους όλων των αιώνων. Τα "Χρονικά", το σπουδαιότερο έργο του, περιγράφουν την ιστορία των άμεσων διαδόχων του Αυγούστου και την εδραίωση του νεοπαγούς αυτοκρατορικού συστήματος, που αυτός είχε ιδρύσει, και αποτελούν την κύρια ιστορική πηγή μας για εκείνη την εποχή. Η βαρύτητά τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς ο ίδιος ο συγγραφέας ήταν εκ των έσω γνώστης των πραγμάτων, με μια επιτυχή πολιτική σταδιοδρομία που στέφθηκε με ύπατα αξιώματα. Με τη δύναμη μάλιστα του λόγου του και τη διεισδυτικότητα της σκέψης του, ο Τάκιτος έπαιξε κύριο ρόλο, κυρίως μέσα από τα Χρονικά, στη διαμόρφωση της εικόνας που έχουμε σήμερα για τις αρχές της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στα πρώτα έξι βιβλία των "Χρονικών" περιγράφεται η διακυβέρνηση του Τιβέριου (14-37 μ.Χ.) και κυριαρχεί η παρουσίαση της προσωπικότητάς του, με την οποία ο Τάκιτος είχε εμμονή. Η παθιασμένη και λεπτομερής προσωπογραφία που του σκιαγραφεί θεωρείται η πλέον αξιομνημόνευτη και διεισδυτική απεικόνιση ενός ατόμου σε όλη την αρχαιότητα και έχει χαρακτηριστεί ως \'θαύμα τέχνης\'. Σαν αποτέλεσμα της εμμονής αυτής του μεγάλου ιστορικού λέγεται ότι έχουν γραφεί περισσότερα σύγχρονα βιβλία πάνω στον Τιβέριο απ΄ό,τι για οποιονδήποτε άλλο Ρωμαίο Αυτοκράτορα.

Στα τρία πρώτα βιβλία περιγράφονται η ομαλή παραλαβή από τον Τιβέριο των ηνίων της εξουσίας μετά το θάνατο του πρώτου Αυτοκράτορα, του Αύγουστου (ένα κρίσιμο σημείο για την παγίωση του αυτοκρατορικού συστήματος) και το πρώτο, θετικότερο μέρος της διακυβέρνησής του (μέχρι το 22 μ.Χ.). Στα τρία τελευταία βιβλία περιγράφεται το δεύτερο μέρος της διακυβέρνησής του, που χαρακτηρίζεται από τη στροφή του Αυτοκράτορα προς τη βιαιότητα, μέχρι το θάνατό του. Σημαντική θέση εδώ κατέχει η άνοδος του πανίσχυρου διοικητή των πραιτοριανών Σηιανού (η δραματική του πτώση περιγράφεται σε ειδικό προσάρτημα, καθώς το σχετικό κείμενο των Χρονικών έχει χαθεί) και η εκούσια απομόνωση του Τιβέριου στο Κάπρι.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα