Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Τάκιτου χρονικά. XΙ-XII. Κλαύδιος
Βιβλίο Ιστοριογραφία, Λατινική >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Tacitus, Poplius Cornelius (Tacitus, Poplius Cornelius)
Μεταφραστής: Φωτάκης, Κώστας Τ. (Fotakis, Kostas)
Εκδότης: Bookstars - Γιωγγαράς
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-571-272-3 Bookstars - Γιωγγαράς 2017
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
25χ18 - 300
Δεν χρειάζεται ίσως να συστήσουμε τον Πόπλιο Κορνήλιο Τάκιτο, που από πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος Ρωμαίος ιστορικός, ένας από τους σημαντικότερους όλων των αιώνων. Τα "Χρονικά", το σπουδαιότερο έργο του, περιγράφουν την ιστορία των άμεσων διαδόχων του Αυγούστου και την εδραίωση του νεοπαγούς αυτοκρατορικού συστήματος, που αυτός είχε ιδρύσει, και αποτελούν την κύρια ιστορική πηγή μας για εκείνη την εποχή. Η βαρύτητά τους γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς ο ίδιος ο συγγραφέας ήταν εκ των έσω γνώστης των πραγμάτων, με μια επιτυχή πολιτική σταδιοδρομία που στέφθηκε με ύπατα αξιώματα. Με τη δύναμη μάλιστα του λόγου του και τη διεισδυτικότητα της σκέψης του, ο Τάκιτος έπαιξε κύριο ρόλο, κυρίως μέσα από τα "Χρονικά", στη διαμόρφωση της εικόνας που έχουμε σήμερα για τις αρχές της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Αν στα έξι πρώτα βιβλία των Χρονικών κυριαρχεί η παθιασμένη και λεπτομερής παρουσίαση του χαρακτήρα του Τιβέριου (που θεωρείται η πλέον αξιομνημόνευτη και διεισδυτική απεικόνιση ενός ατόμου σε όλη την αρχαία ιστορία), στα υπόλοιπα έξι βιβλία (11-16, καθώς τα ενδιάμεσα δεν σώζονται) ο Τάκιτος στρέφεται στην εξιστόρηση γεγονότων, στην οποία αποδεικνύεται εξίσου χαρισματικός.

Ο Κλαύδιος, έχοντας αντιμετωπίσει μικρός αρρώστιες που σημάδεψαν για πάντα την υγεία του, θεωρούταν (παρά την εκτεταμένη του μόρφωση) ο τελευταίος που θα μπορούσε να φιλοδοξήσει την υπέρτατη εξουσία και η ανάρρησή του σε αυτήν υπήρξε συμπτωματική και επεισοδιακή. Στο ενδέκατο και το δωδέκατο βιβλίο των Χρονικών περιγράφεται η διακυβέρνησή του από το 47 μ.Χ. μέχρι το θάνατό του το 54 μ.Χ.. Το κείμενο που κάλυπτε τα γεγονότα μέχρι τότε (ανέβηκε στην εξουσία το 41 μ.Χ.) έχει χαθεί και αυτά καλύπτονται σε ειδικό προσάρτημα. Σημαντικό μέρος στο βιβλίο κατέχει η δραματική πτώση της τρίτης συζύγου του, της διαβόητης Βαλερίας Μεσσαλίνας, ο τέταρτός του γάμος με την ανηψιά του Αγριππίνα τη νεότερη και η προώθηση από αυτήν του γιου της Νέρωνα στη διαδοχή.

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα