Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η καρδιά του βράχου
Μυθιστόρημα
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
04-08-2022 10:51
Υπέρ  Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο, Ενδιαφέρον
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-09-2020 21:07
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-06-2020 17:47
Υπέρ  Ενδιαφέρον
Κατά  Προβλέψιμο
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-05-2020 19:21
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
28-08-2018 16:10
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
«Ποτέ να μην αδικήσεις κανέναν άνθρωπο. Η αδικία είναι ό,τι χειρότερο στη ζωή, αγόρι μου. Και να πληγωθείς και να πονέσεις, πόνο μη δώσεις. Και ν’ αδικηθείς, μην αδικήσεις. Να είσαι ταπεινός. Την καρδιά σου βράχο να κάνεις αν χρειαστεί, μα στην αδικία μην παραδοθείς...».

Πόση δύναμη ψυχής και ηθικές αρχές και αξίες πρέπει να έχει κάποιος για να εφαρμόσει τις παραπάνω συμβουλές;Θα μπορούσαμε ν'αντέξουμε σαν τον ήρωα Μάξιμο την αδικία και τη σκληρότητα της ζωής;Πόσο πράος και υπομονετικός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος;

Το νέο βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα μπαίνει δυναμικά, προβληματίζει και διδάσκει τον αναγνώστη. M' έναν ήρωα μοναδικό, παράδειγμα προς μίμηση. Ένα αξιόλογο χαρακτήρα με ήθος και μεγαλείο ψυχής που όλοι μας θα θέλαμε να μοιάσουμε και θα θέλαμε να έχουμε δίπλα μας. Τα μηνύματα που εισπράττει ο αναγνώστης από την ιστορία αυτή είναι διδακτικά. Η ιστορία ξεκινά την δεκαετία του '60 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Καλογραμμένο, χωρίς περιττά λόγια κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη σελίδα έως τη τελευταία. Διαβάζεται απνευστί δημιουργώντας ανάμεικτα συναισθήματα. Η αναφορά στο πόσο επηρεάζονται οι χαρακτήρες των παιδιών από τις αρχές και τη συμπεριφορά των γονιών και οικείων της οικογένειας, είναι ιδιαίτερα αισθητή. Ο γονιός δεν πρέπει να διαχωρίζει τα παιδιά του για κανένα λόγο. Mια δυνατή ιστορία που σε παρασύρει με την πλοκή και τις ανατροπές της. Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ικανότητα της συγγραφέως να προσεγγίζει με τρυφερότητα κι ευαισθησία τις δύσκολες και σκληρές καταστάσεις των ιστοριών της αφήνοντας να φαίνεται στο βάθος η ελπίδα και το φως.

Αξίζει να διαβαστεί!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

καλογραμμενο
  3
06-07-2018 12:14
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-06-2018 13:47
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
05-06-2018 09:19
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
24-05-2018 20:49
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
10-05-2018 21:04
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Ευχάριστο, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-05-2018 15:41
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Η ιστορία μας ξεκινά από την δεκαετία του 60 ως την σημερινή εποχή. Η Αιμιλία και ο Αντώνης είναι ένα ζευγάρι που έφτιαξε μια όμορφη οικογένεια σε κάποιο ορεινό χωριό της Κορινθίας και την μεγάλωσαν έχοντας αποκτήσει δυο γιους τον Ζαχαρία τον μεγαλύτερο και κάποια χρόνια μετά τον Μάξιμο. Η αδυναμία όμως που έδειξε ο πατέρας από την πρώτη στιγμή για τον Μάξιμο, ήταν καταλυτική για την ζήλια και κάποιες φορές το μίσος που άρχισε να αισθάνεται ο μεγαλύτερος αδερφός. Ο Μάξιμος μεγαλώνει χτίζοντας ένα ακέραιο χαρακτήρα, έχοντας πάντα μέσα του τα λόγια του αγαπημένου του παππού……. «Ποτέ να μην αδικήσεις κανένα άνθρωπο.

Η αδικία είναι ότι χειρότερο στη ζωή, αγόρι μου.

Και να πληγωθείς και να πονέσεις, πόνο μη δώσεις.

Και να αδικηθείς, μην αδικήσεις. Να είσαι ταπεινός.

Την καρδιά σου βράχο να κάνεις αν χρειαστεί,

Μα στην αδικία μην παραδοθείς…»

Μέσα από την ροή της ιστορίας ο κάθε ήρωας μας δίνει κομμάτια του εαυτού του, δείχνει τις καλές και τις κακές του πλευρές , ξεγυμνώνεται μπρος τα μάτια μας η διαφορετικότητα του κάθε χαρακτήρα με τις αδυναμίες , τα λάθη και τα πάθη τους ακόμα και τις σκέψεις τους στη διάρκεια της κοινής τους ζωής.

Ο Αντώνης , ο πατέρας είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την οικογένεια του , δίκαιος και κάποιες φορές τρυφερός, όμως μεγαλωμένος με το πρότυπο του « άντρα η κεφαλή της οικογένειας» άρα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτήν , οπότε κάποιες φορές για να αποδώσει δικαιοσύνη ακόμη και μέσα στην οικογένεια γίνεται οξύθυμος και κάποιες φορές βίαιος. Η γυναίκα του η Αιμιλία, μια γυναίκα υποταγμένη στην θέληση του άντρα της, από την αγάπη της για αυτόν , ενώ βλέπει κάποιους λάθος χειρισμούς του όσον αφορά το μεγάλωμα των γιων τους , δεν του φέρνει αντιρρήσεις και αποδέχεται τον τρόπο του. Ο Ζαχαρίας ή Ζάχος, ο πρώτος γιος είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας που χωρίς λόγο αισθάνεται αδικημένος. Έτσι μεγαλώνει έχοντας αναπτύξει μέσα του έντονες κακίες και συνεχίζει να ζει χωρίς αίσθηση κινδύνου και εκτός ορίων κάποιες φορές. Ο δεύτερος γιος ο Μάξιμος ένας χρυσός χαρακτήρας ένας άνθρωπος με ποιότητα ψυχής, ακέραιος, δοτικός, σοφός και τίμιος ακόμη και από την νεαρή του ηλικία, με συναισθηματικό πλούτο, είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας. Στην πορεία της ζωής τους , ο μεγάλος αδερφός μετά από ένα άσχημο γεγονός εξαφανίζεται και μένει μόνος του ο Μάξιμος να στηρίξει τους γονείς του. Ένας άνθρωπος με τόση καλοσύνη και λεβεντιά που είναι η χαρά της κάθε μάνας , μέχρι την στιγμή που ο πόνος και οι απώλειες θα τον χτυπήσουν η μια μετά την άλλη και θα τον κάνουν να χάσει την πίστη του στη ζωή και να γίνει σκληρός σαν βράχος. Και εκεί γνωρίζει την Σαβίνα, το πρόσωπο- κλειδί της ιστορίας που θα καταφέρει να ζεστάνει πάλι την καρδιά του. Και εκεί που καταφέρνει μετά από τόσο πόνο να βρει κάποιες ισορροπίες η επανεμφάνιση του αδερφού του θα τα ανατρέψει όλα; Πόσο εύκολο είναι να συγχωρέσεις τους ανθρώπους που σε πόνεσαν τόσο πολύ , πόσο εύκολο είναι να μείνεις σταθερός στις αξίες σου όταν ο ίδιος σου ο αδερφός σε πληγώνει και σε αδικεί;

Ένα βιβλίο με βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες, με λιτή και όμορφη γραφή που σε παρασύρει στην ροή της ιστορίας και σε κρατάει σε διαρκή αγωνία για την εξέλιξη.

Η καρδιά του βράχου, είναι μια ιστορία που οι χαρακτήρες της είναι καθηλωτικοί και κρύβει βαθιά συναισθήματα και νοήματα ζωής. Ένα βιβλίο που πέρα από το υπέροχο εξώφυλλο του αξίζει να το διαβάσετε, θα το λατρέψετε!!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-04-2018 17:05
Υπέρ  Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

ΥΠΕΡΟΧΟ ΒΙΒΛΙΟ !!!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
30-03-2018 17:37
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
09-03-2018 18:59
Υπέρ  Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό
Κατά  
Δεν ξέρω τι με ώθησε να σκεφτώ πριν το διαβάσω ότι συτο το βιβλίο θα είναι πολύ καλύτερο απο το προηγούμενο...τώρα που το διάβασα τελικά το προαίσθημα μου βγήκε αληθινό..ένα βιβλίο που σε κάνει για άλλη μια φορά να ξανασκεφτείς κάποια πραγματα που θεωρούσες δεδομένα στην ζωη σου...Δυο διδάγματα είναι αυτά που πήρα από αυτό το βιβλίο .."Αν δεν μετανοιώσεις για κάτι που έκανες το οποίο ήταν κακό σημαίνει ότι δεν έχεις αποδεχτεί το λάθος και με μαθηματική ακρίβεια στο μέλλον θα το ξανακάνεις"...

Το άλλο έχει να κάνει με την προσέγγιση όσον αφορά την απόκτηση ενός παιδιού...ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι όπως το προσεγγίζει η Μαρία στο βιβλίο της...και τελικά έχει απόλυτο δίκιο...Πώς μπορείς να απαρνείσαι κάτι στην ζωή σου που αποδεδειγμένα σε κάνει να νοιώθεις ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη καθε στιγμή για να αποκτήσεις κάτι-ένα παιδι στην προκειμένη περίπτωση- που δεν ξέρεις τελικά αν θα σε κάνει ευτυχισμένη..

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-03-2018 12:11
Υπέρ  Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Όλοι ψάχνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή!Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο!Νιώθω αφάνταστη τυχερή γιατί είχα την χαρά και την τιμή να το διαβάσω από τους πρώτους! Η ιστορία ξεκινά την δεκαετία του 60 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα!Μέσα στις 450 σελίδες του βιβλίου βλέπεις τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές του τότε και του σήμερα αλλά και τις πιο προσωπικές στιγμές μέσα από τις ζωές των ηρώων. Ζεις τα λάθη τους, τα πάθη τους, το μίσος τους ,τη ζήλια τους, τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα ,την αδικία, την απώλεια την πίκρα και νιώθεις σε αφάνταστο βαθμό κάποιες φορές λύπη και κάποιες σίγουρα έντονη οργή .Η συγγραφέας καταφέρνει και ζωντανεύει τους ήρωες της με ένα τρόπο μοναδικό .Σε ταξιδεύει με την τόσο ξεκούραστη και λιτή γραφή της χάνεσαι μέσα στις σελίδες του βιβλίου καρδιοχτυπάς και αγωνίας για τη συνέχεια.Ζητάς απεγνωσμένα τη λύτρωση.Ακολουθώ πιστά την Μαρία χρόνια τώρα.Αγαπώ την αισιοδοξία που αναβλύζουν όλα της τα βιβλία!Ξέρω ότι θα φτάσω στο τέλος και θα δω την πολυπόθητη λύτρωση των ηρώων!Έρχεται πάντα η δικαίωση του ήρωα αλλά και του αναγνώστη μέσα από την μαγική μορφή της αληθοφάνειας!Γιατί ποτέ δεν παύουμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο!Οι βαθιά ανθρώπινοι χαρακτήρες και η καινούργια ιστορία, της συγγραφέως κατάφεραν για άλλη μία φορά να με συγκινήσουν το ίδιο δυνατά και κλείνοντας το βιβλίο να χαραχθεί ένα χαμόγελο στα χείλη μου ! ΓΙΑΤΙ πέρα από τα ποικίλα συναισθήματα που ένιωσα αγάπησα όπως θα αγαπήσετε και εσείς τον Μάξιμο και του άξιζε το καλύτερο!ΓΙΑΤΙ όπως έγραψα στην αρχή τα πάντα συμβαίνουν για κάποιους λόγους !ΓΙΑΤΙ όλοι θέλουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή ! Το μόνο σίγουρο ? Όλοι θα ήθελαν δίπλα τους ένα ήρωα σαν το Μάξιμο! Στο μόνο που διαφωνώ ? Στο τίτλο! Η καρδιά του βράχου ήταν τελικά από Ζάχαρη!!!! Τον αγάπησα!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-02-2018 20:37
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Ύμνος στη δύναμη της αγάπης και της συγχώρεσης
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-02-2018 14:52
Υπέρ  Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Τι μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε δύο αδέλφια που από την πρώτη στιγμή γίνονται αντίζηλο? Πως γίνεται το ίδιο αίμα που κυλάει στις φλέβες τους να έχει ποτιστει με μίσος και κακία? Γιατί η μοίρα διασκεδάζει με το να σκαρώνει εις βάρος τους τόσες σκευωριες? Ο Μάξιμος και ο Ζάχοςμεγαλώνουν σε μια φιλησυχη οικογένεια. Ο Μάξιμος καλλιεργεί μέσα του την αγάπη, το αίσθημα της δικαιοσύνης και της εντιμοτητας και χτίζει μέσα του γερή πίστη για τον θεό. Ο Ζάχος είναι το ίδιο νόμισμα από την άλλη πλευρά, καλλιεργεί μέσα του την αντιζηλία, το μίσος,το παράπονο και σπέρνει διχόνοια και συντρίμμια γύρω του. Ακρωτηριαζει τις ανθρώπινες σχέσεις και γκρεμίζει τους ανθρώπους που τον στήριξαν και τον δικαιολογησαν σε κάθε του πράξη. Ξεκινάει μια αέναη πάλη μεταξύ τους. Ο καθένας τραβάει τον δρόμο του και κάνει τις επιλογές του. Ο Μάξιμος θα ανδρωθει, θα διεκδικήσει, θα μείνει πιστός στα λόγια του παππού του και δεν θα αδικήσει. Όμως θα έρθει αντιμέτωπος με την πιο μεγάλη απώλεια που μπορεί να αντιμετωπισει άνθρωπος και η πίστη του στο θεό θα κλονιστει. Αχ αυτό το γιατί που ταλανιζει τον άνθρωπο..Γιατί τώρα, γιατί σε μένα, γιατί με εγκατέλειψε ο θεός. Ψάχνει απαντήσεις στο αδικαιολογητο και το ασυμβίβαστο. Και όταν επιτέλους ο θεός του δίνει απλόχερα ότι του είχε στερήσει, συγκρούεται με τον ασωτο και διχαζεται. Θα καταφέρει ο Μάξιμος να λυτρωθει από τους δαίμονες του? Θα μπορέσεινα δει με τα "μάτια "του ότι ο Θεός είναι μαζί του? Θα μπορέσουν τα δύο αδέλφια να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους και να γεφυρώσουν το χάσμα που έσπειραν με τα χρόνια? Η καρδιά του βράχου είναι ένας ύμνος στην αγάπη,στην ακλόνητη πίστη στο θεό γιατί όπως είπε και ο αείμνηστος Καζαντζάκης "Θεό έχεις μέσα σου άνθρωπε και δεν το ξέρεις " και στην δύναμη της συγχωρεσης. Αξιοσημείωτο να ανάφερθει είναι η παραβολή του ασωτου, η αέναη πάλη καλού και κακού και η σωτηρία της ψυχής έστω και την τελευταία στιγμή Σας ευχαριστώ πολύ για το ταξίδι που μου χαρισατε και εύχομαι ο Θεός να είναι πάντα μαζί σας
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-02-2018 18:55
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Πρόκειται για ένα βιβλίο με...ισχυρή προσωπικότητα!αγγίζει πολλές γενιές...παρουσιάζει τη σύγκρουση του τότε με το τωρα!πως γίνεται η αγάπη του γονιού να σώσει αλλά και πως να "καταστρέψει" όταν δεν εκφράζεται ή όταν την δείχνει με λάθος τρόπο!δύο παιδιά... αδέλφια και όμως τόσο διαφορετικοί!μέσα από τον ήρωα μας,τον Μάξιμο,ζώντας τη ζωή του-γεματη καλοσύνη,αυτοθυσία,με έντονο το αίσθημα της δικαιοσυνης-ζουμε και άλλες ζωές...μαθαίνουμε κι από εκείνες!πόσο καταστροφικός είναι ο εγωισμός σε κάθε του μορφη για εμάς και τους ανθρώπους μας...πόσο ψευδής είναι η εικόνα -πρωτυπο που μεταφέρεται από γενιά σε γενια της γυναίκας που ολοκληρώνεται μόνο όταν γίνεται μητέρα!!!μας βοηθαει να συνειδητοποιήσουμε πως την ευτυχία μας την φτιάχνουμε εμεις,πως πρέπει να αγαπήσουμε εμείς πρωτα τον εαυτό μας με κάθε του ατέλεια για να μας αγαπήσουν και οι άλλοι!και παρόλο που ο ήρωας είναι αντρική μορφή,για μενα αυτο το βιβλίο αποδεικνύει αυτό που λένε πως πισω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα!!!περαν του ότι η γραφή της Μαρίας Τζιριτα με έχει κερδίσει χρόνια τώρα,αξίζει πραγματικά να το διαβάσετε...έχει να δώσει πολλά μαθήματα...και ο καθένας μας όταν φτάσει στην τελευταία σελίδα,σίγουρα κάτι θα έχει κερδισει!!!καλή ανάγνωση!!!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 2
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
4
Το έχουν
27
Το θέλουν
5
Αγαπημένο τους
2
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
1
Το δανείστηκαν
1
Το διάβασαν
25
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
2
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα