Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η των πλειόνων ψήφος κρατείτω
Η τύχη της αρχής της πλειοψηφίας από τη μετακλασική περίοδο ως τους νεότερους χρόνους: Πρακτικά ημερίδας στη μνήμη Κ.Γ. Πιτσάκη
Βιβλίο Δημοκρατία - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις >> Πολιτική - Ιστορία >> Δίκαιο - Ιστορία >> Κυκλοφορεί

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο (Collective Work)
Επιμελητής: Αποστολόπουλος, Δημήτρης Γ. (Apostolopoulos, Dimitris G.) Χρυσός, Ευάγγελος Κ. (Chrysos, Evangelos K.)
Εισηγητής: Αποστολόπουλος, Δημήτρης Γ. (Apostolopoulos, Dimitris G.) Κιουσοπούλου, Τόνια () Σακελλαρίου, Ελένη (Sakellariou, Eleni) Γάσπαρης, Χαράλαμπος (Gasparis, Charalampos) Βέλλας, Μιχαήλ Β. (Vellas, Michail V.) Παπαγιάννη, Ελευθερία Σ. (Papagianni, Eleftheria S.) Χρυσός, Ευάγγελος Κ. (Chrysos, Evangelos K.) Γκουτζιουκώστας, Ανδρέας (Gkoutzioukostas, Andreas) Τρωιάνος, Σπύρος Ν. (Troianos, Spyros N.) Δημοπούλου, Αθηνά Α. (Dimopoulou, Athina A.) Γιούνη, Μαρία Σ. (Giouni, Maria S.) Μπουραζέλης, Κώστας (Bourazelis, Kostas) Βασιλόγιαννης, Φίλιππος Κ. (Vasilogiannis, Filippos)
Εκδότης: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-618-5154-13-4 Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 2017
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
24χ17 - 229
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, από κοινού και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας του Δικαίου, παρουσιάζει σήμερα στο ευρύ κοινό τον ανά χείρας τόμο με τα πρακτικά της ημερίδας που έφερε τον τίτλο "H των πλειόνων ψήφος κρατείτω: Η τύχη της αρχής της πλειονοψηφίας από τη μετακλασική περίοδο ως τους νεότερους χρόνους". Η ημερίδα αυτή, την οποία συνδιοργάνωσαν οι δύο φορείς στις 4 Απριλίου 2014, είχε θέμα την ιστορία της αρχής της πλειονοψηφίας και ομιλητές επίλεκτα μέλη της κοινότητας των Ελλήνων ιστορικών. Η αρχή της πλειονοψηφίας θεωρείται -και είναι πράγματι- ακρογωνιαίος λίθος των δημοκρατικών διαδικασιών. Και εκπλήσσει βέβαια το εύρος της εφαρμογής της σε τόσο πολλά συλλογικά σώματα κατά το ιστορικό παρελθόν, όσα αποκάλυψε η ημερίδα. Πρέπει ωστόσο να έχουμε υπόψη μας ότι η αρχή της πλειονοψηφίας είναι αναγκαίο, αλλά όχι και επαρκές προαπαιτούμενο της δημοκρατίας, δεδομένου ότι, εκτός από αυτήν την ίδια, αποφασιστική σημασία έχει και η σύνθεση των συλλογικών σωμάτων που ακολουθούν πλειοψηφικές διαδικασίες κατά τη λήψη των αποφάσεών τους.

Η ημερίδα "H των πλειόνων ψήφος κρατείτω" ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Κωσταντίνου Πιτσάκη. Ο καθηγητής Πιτσάκης, που έφυγε τόσο ξαφνικά από κοντά μας, διετέλεσε πρόεδρος τόσο της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δίκαιου όσο και της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Οι συνάδελφοι και συνεργάτες του και στους δύο θεσμούς θα τον θυμούνται πάντα για τη λαμπρή επιστημονική του κατάρτιση, τον ευθύ και ευπροσήγορο χαρακτήρα του και πηγαίο χιούμορ του. Η παρούσα έκδοση έχει ταυτόχρονα και τον σκοπό να τιμήσει τη μνήμη του.

Παύλος Σούρλας, από τον Πρόλογο της έκδοσης

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα