Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η Τυτώ και ο Μέγας Αλέξανδρος
Βιβλίο Παιδικά βιβλία, Ελληνικά >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-01-2019 18:31
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Διδακτικό, Τεκμηριωμένο
Κατά  
«Η Τυτώ και ο Μέγας Αλέξανδρος» της  Μαρίας Μπραστιανού σε εικόνες του Χρήστου Γουσίδη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική από τη σειρά «Χριστιανικά Ορθόδοξα Βιβλία για Παιδιά».

Δυο αχώριστες φίλες, η Τυτώ και η Πιπιστρέλα, μόνιμοι φτερωτοί κάτοικοι του Μοναστηριού της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, γνωρίζουν τον Πτολεμαίο –τελευταίο απόγονο της Ανθεμουσίας Ίλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου– και την ιστορία των προγόνων του από τον Γέροντα της Μονής, ενώ τη διηγείται στην οικογένεια που φιλοξενούσε κάτω από τη σκιά ενός δέντρου.

Ο Γέροντας, με το παράδειγμά του, τους μαθαίνει πως ο Θεός είναι αγάπη...

Μια αγάπη ελεύθερη, γεμάτη συγχωρητικότητα που, αν προσπαθήσουμε να τη βάλουμε στη ζωή και την καρδιά μας, θα καταφέρουμε να γίνουμε κάτι παραπάνω από απλοί άνθρωποι.

Ένα βιβλίο με μορφωτικό χαρακτήρα, λόγο απλό, κατανοητό, που εμπλέκει την στοιχεία της ιστορίας και της εκκλησίας μέσα στην καθημερινότητα. Η συγγραφέας εύστοχα παντρεύει την μυθοπλασία με την πραγματικότητα, περνώντας πάρα πολλά μηνύματα στους μικρούς αναγνώστες.

Όπως την άνευ όρων αγάπης, την ενσυναίσθηση, της εθνική μας συνείδησης, ηθικές αξίες και πρότυπα, σεβασμός για τους άλλους και για το περιβάλλον, την αξία της φιλίας, της φιλοζωίας,

Ο μικρός αναγνώστης κάνει ένα φανταστικό ταξίδι στο χτες, ζώντας το παρόν, παίρνοντας τροφή για το μέλλον.

Ένα ανάγνωσμα ξεχωριστό, διαφορετικό από τα τετριμμένα, άξιο να μπει σε κάθε σπίτι και να διαβαστεί από μικρούς και από μεγάλους.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
27-05-2018 12:03
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Διασκεδαστικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας βρίσκεται κοντά στα Βασιλικά του νομού Θεσσαλονίκης, στην κοιλάδα του Ανθεμούντα. Μια μέρα η κουκουβάγια Τυτώ και η νυχτερίδα Πιπιστρέλα, καλές φίλες επί χρόνια, μαθαίνουν πως θα έρθουν στο μοναστήρι ένα άλογο και μια οικογένεια πιστών με δυο παιδιά κι η χαρά τους δε λέγεται εν αναμονή των επισκεπτών! Μάλιστα, ο Πτολεμαίος, το άλογο, είναι απόγονος της Ανθεμουσίας ίλης, του επίλεκτου ιππικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου! Χάρη σε αυτούς τους θεματικούς άξονες, ξεδιπλώνεται μια συναρπαστική ιστορία της περιοχής από τα αρχαία ως τα βυζαντινά χρόνια, γραμμένη με χιούμορ και γλαφυρό τρόπο.

Η Τυτώ και η Πιπιστρέλα είναι ένα πολύ ταιριαστό δίδυμο, με πανέξυπνες ατάκες και βαθιά αγάπη. Φιλόμαθες, δοτικές και γεμάτες αγάπη παρουσιάζονται με ανθρώπινα ελαττώματα (η Πιπιστρέλα δε διστάζει να κρυφακούσει) και προτερήματα. Δε θα ξεχάσω την προσπάθεια της νυχτερίδας να ενημερώσει τη φίλη της για την Ανθεμουσία ίλη, περιγράφοντας την ως μια ίλη «που έχει να κάνει με μούσια»! Αυτά τα δύο πλάσματα πετάνε πάνω από το μοναστήρι και είναι παρόντα σε σημαντικά τηλεφωνήματα, πληροφοριακές συγκεντρώσεις, τελετουργικά του μοναστηριού κι έτσι ο μικρός αναγνώστης γίνεται κοινωνός των λειτουργιών μιας μονής και άφθονων εγκυκλοπαιδικών πληροφοριών.

Η γραφή της κυρίας Μαρίας Μπραστιανού είναι συναρπαστική. Με βοήθησε να καταλάβω καλύτερα τις συνθήκες και την καθημερινότητα στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να εμπεδώσω τα κίνητρα και τον τρόπο σκέψης του μεγάλου στρατηλάτη, να καταλάβω καλύτερα πώς λειτουργεί ένα μοναστήρι και να εμπεδώσω τον βίο και την πολιτεία των κτητόρων της μονής, των αγίων Θεωνά και Θεοφανούς. Ταξίδεψα νοερά στους ελληνιστικούς και βυζαντινούς χρόνους, μύρισα το χώμα και τη βλάστηση της κοιλάδας του Ανθεμούντα και απόλαυσα την εικονογράφηση του κυρίου Χρήστου Γουσίδη, που αποτύπωσε τα στιγμιότυπα που ξεδιπλώνονται στο βιβλίο πολύ πειστικά και ρεαλιστικά.

Το κείμενο βρίθει ηθικοπλαστικών εννοιών και προασπίζεται την αγάπη ως το πληρέστερο συναίσθημα της ζωής μας, ειδικότερα αν αυτό έχει πλησιάσει κανείς εγγύτερα στον Θεό για να το βρει. Αρχαία ιστορία και θρησκευτικές δοξασίες εναρμονίζονται υποδειγματικά σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο για παιδιά από 8 ετών και πάνω ενώ το λεξιλόγιο στις τελευταίες σελίδες βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να κατανοήσουν τις άγνωστες λέξεις που ίσως συναντήσουν στο κείμενο. «Η Τυτώ και ο Μέγας Αλέξανδρος» είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με χιούμορ και διαχρονικές αλήθειες, που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
1
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
2
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα