Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Κάτω από τον πορφυρό ουρανό
Βιβλίο Αμερικανική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
06-04-2019 22:12
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
15-02-2019 17:22
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό, Πλούσια πλοκή
Κατά  
«Δεν έχω μιλήσει σε κανέναν για τον πόλεμο μου… Αλλά κάποιος πολύ σοφός κάποτε μου είπε ότι ανοίγοντας την καρδιά μας, αποκαλύπτοντας τις ουλές μας, γινόμαστε ανθρώπινοι και ατελείς και ολόκληροι. Υποθέτω πως είμαι πλέον έτοιμος να γίνω ολόκληρος…»

Πολλές ιστορίες για τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια μέσα από τις καταγραφές διάφορων συγγραφέων με τη μορφή μυθιστορημάτων. Τα περισσότερα όμως έχουν να κάνουν με αιχμαλώτους του στρατοπέδου Άουσβιτς στην Πολωνία. Ή τουλάχιστον τέτοια βιβλία έχουν πέσει στα δικά μου χέρια. Το βιβλίο του Μαρκ Σάλιβαν «Κάτω από τον πορφυρό ουρανό» καταγράφει τη ζωή του Πίνο Λέλα, ενός νεαρού Ιταλού, που έγραψε τη δική του ιστορία τους τελευταίους 23 μήνες του πολέμου στην Ιταλία.

Ο Πίνο στα δεκαεπτά του χρόνια χαίρεται την ανέμελη ζωή του με τον κολλητό του φίλο Καρλέτο και τον μικρότερο αδελφό του Μίμο στους δρόμους του Μιλάνο τον Ιούνιο του 1943. Αγαπάει τα κορίτσια, τη μουσική και το φαγητό. Βολτάροντας μπροστά από το Ντουόμο με τα φιλαράκια του θα γνωρίσει τη λυγερόκορμη Άννα, θα την ερωτευτεί από την πρώτη στιγμή και θα την καλέσει να τον συνοδεύσει στον κινηματογράφο. Η Άννα όμως βλέποντας στο πρόσωπο του Πίνο ένα παιδαρέλι δεν θα κρατήσει την υπόσχεση της και θα τον αφήσει να περιμένει μόνος του απ’ έξω. Παρέα θα του κρατήσει ο αδελφός του ο οποίος του έλεγε εξ αρχής ότι η κοπέλα θα τον στήσει. Όταν ο κινηματογράφος θα βομβαρδιστεί από τα αθέατα βομβαρδιστικά αεροπλάνα των Συμμάχων η ζωή των δύο αγοριών και ιδιαίτερα του Πίνο θα αλλάξει δραματικά. Παρ’ όλο που άκουγε τα δελτία του BBC κάθε βράδυ στο ραδιοφωνάκι του αγνοούσε ευτυχισμένος τις δυνάμεις που πλησίαζαν καθώς οι Σύμμαχοι βρίσκονταν ήδη έξω από τη Σικελία. Θεωρούσε, όπως και άλλοι νέοι στην ηλικία του, ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν απλά μια δημοσιογραφική είδηση.

Όταν σε μια δεύτερη επιδρομή των Συμμάχων δεν θα γλυτώσει ούτε το σπίτι του από τους βομβαρδισμούς ο πατέρας του θα απαιτήσει να μεταβεί ο Πίνο στο Κάζα Αλπίνα για να είναι ασφαλής κάτω από την επίβλεψη του πατέρα Ρε. Εκεί όμως τον περιμένει μια έκπληξη. Ο παπάς έχει άλλα σχέδια στο μυαλό του για τον Πίνο. Τον εκπαιδεύει καθημερινά για μια πολύ μεγάλη αποστολή. Σκοπός αυτής της αποστολής είναι να μπορέσει ο Πίνο να οδηγήσει με ασφάλεια Εβραίους φυγάδες στα ασφαλή εδάφη της Ελβετίας. Μέσα από αυτή του τη δραστηριότητα αισθάνεται τελικά ότι κάτι προσφέρει και δεν κάθεται άπραγος περιμένοντας να περάσει ο πόλεμος. Αισθάνεται ότι αυτά τα πρόσωπα που τον κοιτούν με αγωνία τον έχουν ανάγκη, τον χρειάζονται. Όταν θα κληθεί από τον πατέρα του να επιστρέψει εσπευσμένα στο Μιλάνο θα αφήσει με θλίψη πίσω του όσα είχε καταφέρει τόσο καιρό. Προσπαθώντας να τον προστατεύσουν, η οικογένεια του, θα μεσολαβήσουν ώστε να μπει σε μια παράταξη του γερμανικού στρατού, την ΟΤ, προκειμένου να μην στρατολογηθεί και σταλεί μαζί με άλλους Ιταλούς στρατιώτες στη Ρωσία.

Στην ηλικία των δεκαοχτώ, πλέον, ετών θα προσληφθεί ως προσωπικός οδηγός του στρατηγού Λέγιερς, ενός στενού συνεργάτη του Χίτλερ αλλά και ενός από τους πιο μυστηριώδεις και ισχυρούς διοικητές του Τρίτου Ράιχ. Οι μήνες που θα περάσει δίπλα στον στρατηγό θα είναι σκληροί αντικρίζοντας την κτηνωδία των ναζιστών αλλά και όμορφοι μέσα από την αγάπη του για την όμορφη Άννα που όλως τυχαίως την συναντά ξανά στο σπίτι της ερωμένης του Λέγιερς. Ενώ όλοι γύρω του νομίζουν ότι ο Πίνο είναι ένας ακόμα Ναζί, ένας προδότης, εκείνος παίρνει δύναμη από τη σχέση του με την Άννα γνωρίζοντας ότι στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει απαιτεί αληθινή τόλμη και άκρα μυστικότητα.

Ο Μαρκ Σάλιβαν φέρνει στην επιφάνεια μια ιστορία ξεχασμένη στο μυαλό των περισσότερων Ιταλών όπως και τόσες άλλες που θάφτηκαν στη λήθη του χρόνου καθώς ελάχιστα έχουν γραφτεί για τη μάχη υπέρ της Ιταλίας που οι ιστορικοί έχουν καταλήξει να αποκαλούν «Ξεχασμένο Μέτωπο». Η «αμνησία» οφειλόταν στους Ιταλούς που είχαν επιζήσει. Λόγω του μικρού της ηλικίας τους ήθελαν να ξεχάσουν, να αφήσουν πίσω τους τη φρίκη που έζησαν. Στην Ιταλία κανείς δεν μιλάει για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για αυτό και κανείς δεν θυμάται. Έτσι δικαιολογείται και η αντίδραση του ίδιου του Σάλιβαν όταν άκουσε για πρώτη φορά την ιστορία του Πίνο Λέλα. Θεώρησε ότι δεν ήταν αληθινή εφόσον δεν είχε ξανακουστεί πουθενά. Όταν όμως έμαθε ότι ο Πίνο ήταν εν ζωή εξήντα χρόνια μετά αποφάσισε να τον συναντήσει. Μέσα από τις άλλοτε ζωντανές και άλλοτε θολές διηγήσεις του Πίνο και μέσα από την ενδελεχή έρευνα του Σάλιβαν προέκυψε το βιβλίο «Κάτω από τον πορφυρό ουρανό» το οποίο δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα αλλά ένα βιογραφικό και ιστορικό μυθιστόρημα που διηγείται την ιστορία του Πίνο Λέλα από τον Ιούνιο του 1943 έως τον Μάιο του 1945.

Ο Σάλιβαν θα μας ταξιδεύσει στην Ιταλία της κατοχής του Μουσολίνι και των Ναζί μέσα από μια γραφή γλαφυρή, εξαιρετικά περιγραφική και άκρως συγκινητική. Ένα οδοιπορικό στις χιονισμένες πλαγιές των Άλπεων, στους δρόμους του Μιλάνο και στην επαρχία της Ιταλίας που χτυπήθηκε ανελέητα από του βομβαρδισμούς των Συμμάχων και από την κτηνωδία της ναζιστικής μηχανής. Θα φέρει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές για την κατάληψη της Ιταλίας από τους Γερμανούς αλλά και για την προσωπικότητα του Ντούτσε. Μέσω του χαρακτήρα του Πίνο θα ζήσουμε όλη τη φρίκη του πολέμου από μια άλλη οπτική γωνία και θα αισθανθούμε τα αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα του μέσα από όσα αντικρίζει και ακούει στο πλευρό του ναζί στρατηγού. Από τη μια επιθυμεί να αφήσει την οργή του να ξεχειλίσει και να σκοτώσει επί τόπου τον Λέγιερς και από την άλλη αναρωτιέται γιατί νιώθει καλά όταν τον επαινεί για κάποιες πράξεις του. Ο έρωτας που νιώθει για την Άννα λειτουργεί σαν μια μικρή ανάσα και εξισορροπεί την αφήγηση των γεγονότων. Ο τρόπος που κάνουν σχέδια για το μέλλον ελλοχεύει μια ελπίδα για το αύριο που θα ξημερώσει βρίσκοντας τους ελεύθερους φέρνοντας στο πρόσωπο τους το χαμόγελο που κινδυνεύει να χαθεί. Η νεότητα τους δεν τους αφήνει να απογοητευτούν και ονειρεύονται ένα μέλλον που θα τους βρει μαζί και αυτό είναι κάτι που τους γεμίζει δύναμη για να μπορέσουν να συνεχίσουν. Η μοίρα τους όμως μοιάζει να είναι ήδη προδιαγεγραμμένη.

Ο Σάλιβαν δεν τελειώνει το μυθιστόρημα του με την παράδοση των Γερμανών και το τέλος του πολέμου ακριβώς γιατί η ιστορία του Πίνο δεν τελειώνει εκεί. Η Ιταλία μετά τον πόλεμο αντιμετώπισε ίσως μεγαλύτερη φρίκη με την επέλαση των παρτιζάνων στις πόλεις της. Και αυτές οι τελευταίες σελίδες ίσως αποτελούν τις πιο έντονες στιγμές αυτού του βιβλίου. Τις πιο έντονες στιγμές του ίδιου του Πίνο οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του. Είναι ένας άνθρωπος που παλεύει για χρόνια με τους δαίμονες του και τα φαντάσματα του παρελθόντος είναι τόσο ζωντανά μέσα του που μέχρι τα βαθιά του γεράματα τον έκαναν να κρατάει καλά κλειδωμένη στην ψυχή του αυτή την ιστορία. Τη δική του ιστορία. Την ιστορία του αδελφού του Μίμο, του Καρλέτο, του Αλμπέρτο, του Λέγιερς, της Ντόλι αλλά και της αγάπης του για την Άννα.

Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα επιβίωσης, πίστης και ελπίδας φόρος τιμής στους οκτώ χιλιάδες Ιταλούς Εβραίους που δεν μπόρεσαν να σωθούν, στους εκατομμύρια ανθρώπους που έγιναν σκλάβοι της ναζιστικής πολεμικής μηχανής και για τους αμέτρητους που δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους. Ένα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας που παίρνει σάρκα και οστά μέσα από μια ευρηματική και λυτρωτική αναζήτηση του παρελθόντος ενός βιβλίου που κάνει αναφορά ίσως για πρώτη φορά στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Ιταλία εκείνη την σκοτεινή περίοδο.

 

Advertisements

Occasionally, some of your visitors may see an advertisement here, as well as a Privacy & Cookies banner at the bottom of the page.You can hide ads completely by upgrading to one of our paid plans.

UPGRADE NOW DISMISS MESSAGE

FLORAL BOOKSΔημοσιεύθηκε από Elisso

"Τα παιδιά μπορούν να διδάξουν τρία πράγματα στους μεγάλους: πρώτο, να χαίρονται χωρίς να υπάρχει λόγος, δεύτερο, να ασχολούνται πάντα με κάτι και, τρίτο, να απαιτούν με όλη τους τη δύναμη αυτό που επιθυμούν." Paulo CoehloΔείτε όλα τα άρθρα του/της Elisso

Ετικέτες: Elisso,Floral Books,Αληθινή ιστορία,Βιογραφία,Κάτω από τον πορφυρό ουρανό,Μυθιστόρημα,Μαρκ Σάλιβαν,reviewΑλλαγή"Κάτω από τον πορφυρό ουρανό του πολέμου…"SHARE THIS:

Press ThisΚΑΝΕ LIKE ΣΤΟ:

ΣΧΕΤΙΚΑ

10 + 1 βιβλία της χρονιάς που πέρασε... (Volume 1#)σε "Book Tales"

Ο "άγγελος" μου είχε 2 όψεις...σε "Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή"

Το "Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα" θα σας σαγηνεύσει...σε "Εκδόσεις Διόπτρα"Πλοήγηση άρθρων

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣτους σκοτεινούς λαβύρινθους του μυαλού…

ΕΠΟΜΕΝΗΜουσικές καρέκλες -Arne Dahl -Εκδόσεις Μεταίχμιο (review)2 CommentsΟ/Ηbookitocat

10 Σεπτ. 2018 στο 07:26 Αλλαγή

Αχ πολύ ωραία κριτική!

Αρέσει σε εσάς

ΑΠΑΝΤΗΣΗΟ/ΗBooks Walker

12 Σεπτ. 2018 στο 17:46 Αλλαγή

Το έχω αυτό το βιβλίο μέσα στο wishlist μου. Νομίζω μετά από την κριτική αυτή θα το επισπευσω να έρθει και στα δικά μου χέρια.

Μου αρέσει!

ΑΠΑΝΤΗΣΗΣχολιάστε Social Media

Facebook

Twitter

Instagram

Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-12-2018 15:28
Βασισμένο στην αληθινή ιστορία ενός ξεχασμένου ήρωα, το "Κάτω από τον πορφυρό ουρανό," είναι η θριαμβευτική επική ιστορία, του απίστευτου θάρρους ενός νεαρού άνδρα, σε μια από τις πιο σκοτεινές πτυχές της ιστορίας.

Μια αληθινή ιστορία αντίστασης και έρωτα, κατά την διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου στην Ιταλία.Ο συγγραφέας Μαρκ Σάλιβαν, γράφει την ιστορία του 17χρονου Πίνο Λέλα, ενός μεγάλου ήρωα της Ιταλικής Αντίστασης, που ανδρώθηκε μέσα στη φρίκη του πολέμου, αγωνιζόμενος κατά της ναζιστικής κατοχής. ¨Το "Κάτω από το πορφυρό ουρανό", ανήκει σε εκείνα τα βιβλία, που δύσκολα ξεχνάει κανείς. Ο Μαρκ Σάλιβαν έχει μεγαλουργήσει αποτυπώνοντας στο χαρτί τη ζωή του Πίνο και όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας, η ιστορία αυτή δεν είναι ένα απλό μυθιστόρημα, αλλά ένα βιογραφικό και ιστορικό μυθιστόρημα που διηγείται την ζωή του Πίνο Λέλα, από από τον Ιούνιο του 1943 ως και τον Μάιο του 1945. Ο έφηβος Πίνο είναι ένας ανέμελος νεαρός λάτρης των κοριτσιών, της τζαζ και του καλού φαγητού, οι μέρες της ανεμελιάς ωστόσο τελειώνουν για εκείνον μέσα σε μια νύχτα. Ο αεροπορικός βομβαρδισμός του Μιλάνου, τον φέρνει αντιμέτωπο με την φρίκη του πολέμου μα και τον βρίσκει ήδη ερωτευμένο με την Άννα, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Καθώς οι σελίδες του βιβλίου τρέχουν αβίαστα και με κινηματογραφική ταχύτητα θα συναντήσουμε τον Πίνο, στις απότομες και χιονισμένες πλαγιές των Άλπεων, να φυγαδεύει κυνηγημένους Εβραίους στην Ελβετία. Θα ζήσουμε μαζί του την αγωνία και τον κίνδυνο, σαν κατάσκοπος της αντίστασης και οδηγός του Γερμανού Στρατηγού Λάγιερς. Ο Πίνο θα ζήσει όλη την καταστροφική παράνοια των Ναζί, θα αντικρίσει κατάματα τον θάνατο, θα συγκλονιστεί μπροστά στη θέα των τραγικών γεγονότων που έγινε μάρτυρας, θα συντριβεί αντικρίζοντας τα άψυχα μάτια της αγαπημένης του. Ένα βιβλίο σταθμός στην "μυστική" ιστορία της Ιταλίας και τον αγώνα Αντίστασης που έδωσε κατά του Γ' Ράιχ .Σίγουρα όσοι αγαπάμε το ιστορικό μυθιστόρημα έχουμε διαβάσει αρκετά βιβλία για τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, όμως πάντα μέσα από την κάθε ιστορία έχουμε να μάθουμε κάτι νέο, κάτι που δεν ξέραμε ή που ούτε καν φανταζόμασταν. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το "Κάτω από τον Πορφυρό ουρανό, βγάζει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές της Ιταλικής Κατοχής, πρόσωπα άλλα γνωστά και άλλα όχι όπως ο Μουσολίνι, ο Ραούφ, ο Καρδινάλιος Σουστέρ, ο πάτερ Ρε, ξεπροβάλλουν ζωντανά μέσα από τις περιγραφές του συγγραφέα, μοιράζοντας στον αναγνώστη εικόνες για όλη την έκταση και τον παραλογισμό του πολέμου. Το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, σκόρπισε την καταστροφή και τον όλεθρο τόσο στη χώρα του, όσο και στην οικουμένη ολόκληρη. Ο Μουσολίνι συμμαχώντας με τον Αδόλφο Χίτλερ, συνελήφθη από Ιταλούς παρτιζάνους μαζί με την ερωμένη του Κλαρέτα Πετατσι και εκτελέστηκαν, ενώ τα πτώματα τους μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Πιατσάλε Λορέτο του Μιλάνου, σκηνή που αναγράφεται μέσα στο βιβλίο.. Όμως ο συγγραφέας μας, πέρα από τα ιστορικά πρόσωπα που πλαισιώνουν το την ιστορία, επικεντρώνεται στον ίδιο τον ήρωα του, έναν αληθινό αντιφασίστα, που παραδίδει μαθήματα περίσσιου θάρρους και τόλμης. Έναν ήρωα που οποίος τον γνωρίσει μέσα από αυτό το εξαίσιο βιβλίο, σίγουρα θα θαυμάσει το μεγαλείο της νεανικής του ψυχής, που βγήκε στο φως από τον συγγραφέα Μαρκ Σάλιβαν, όταν τυχαία σε ένα πάρτι, άκουσε αποσπάσματα μιας αληθινής ανείπωτης ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, με ήρωα ένα δεκαεφτάχρονο Ιταλό, τον Πίνο Λέλα .Την περίοδο που ο Σάλιβαν έμαθε για αυτόν, ο Πίνο ήταν ακόμα εν ζωή και κατοικούσε σε μια πόλη κοντά στο Μιλάνο όπου ο συγγραφέας τον επισκέφθηκε και τον γνώρισε από κοντά. Έτσι η ιστορία του Πίνο έγινε βιβλίο. Το μυθιστόρημα με τη σειρά του εξελίχθηκε σε μπεστ σέλερ. Ένα εκπληκτικό βιβλίο που ξεδιπλώνεται μέσα από μια δυνατή ιστορία και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη που το διαβάζει και αποκαλύπτει τις πιο σκληρές πλευρές του πολέμου, ενώ ταυτόχρονα εξυμνεί την ανθρώπινη υπόσταση.Ένα βιβλίο μαρτυρία, για τα χρόνια που την ιστορία την έγραφαν οι απλοί άνθρωποι. Ένα βιβλίο που οι λάτρεις της ιστορίας πρέπει οπωσδήποτε να το συμπεριλάβουν στις βιβλιοθήκες τους!

"Το κάτω από το πορφυρό ουρανό" αποτελεί έναν ύμνο σε κάθε ανθρώπινη ζωή, που χάθηκε μέσα στα συντρίμμια και τη φρίκη του Ναζισμού.

Αποτελεί ύμνο, για τους αφανείς ή γνωστούς ήρωες, που έζησαν έναν από τους πιο τρομακτικούς πολέμους που γνώρισε ποτέ η ιστορία.

Αποδίδει φόρο τιμής στους 8000 Εβραίους που προστέθηκαν στη ατέλειωτη λίστα των θυμάτων του Ναζιστικού κινήματος. Αποτελεί ύμνο, στον Πίνο Λέλα.

"Το κάτω από το πορφυρό ουρανό", είναι μια αντιπολεμική κραυγή. Γιατί στον πόλεμο δεν υπάρχει δόξα και τιμή, γιατί ο πόλεμος είναι άσεμνος και παράλογος!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-11-2018 20:12
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Διδακτικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-08-2018 09:12
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Διδακτικό, Γρήγορο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Μια συγκλονιστική και συγχρόνως απίστευτη  αληθινή ιστορία θάρρους και δύναμης. Ένας συγκινητικός αντιφασιστικός ύμνος, με έναν ήρωα που κλέβει καρδιές και εντυπώσεις και κάνει ζημιές στους Ναζί...  θέλεις να του σφίξεις το χέρι, να γίνεις φίλος του...να τον ακολουθήσεις! Τον θαυμάζεις, τον ζηλεύεις και σου φέρνει δάκρυα στα μάτια....

Υπέροχη η γραφή του Μαρκ Σάλιβαν!

Δυνατοί χαρακτήρες, σκληρές αλλά γεμάτες αλήθεια περιγραφές.

Απο τα βιβλία που δύσκολα ξεχνιούνται...

Το προτείνω ανεπιφύλακτα...μην το χάσετε!!!!

 
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Το ανταλλάσσουν 1
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
6
Το θέλουν
2
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
1
Το διάβασαν
3
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
1

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Χορηγοί επικοινωνίας
Κοινωνικά δίκτυα