Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Το σπίτι του Κάιν
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
08-09-2019 22:47
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Λίτσα Κοντογιάννη

Μια ομολογουμένως εξαιρετική γραφή, από την πρώτη κιόλας σελίδα μέχρι την τελευταία!

Δεν είμαι οπαδός του μεταφυσικού μυθιστορήματος, ή πιο συγκεκριμένα του θρησκευτικού θρίλερ, αλλά αυτό το βιβλίο δεν με απογοήτευσε στο ελάχιστο. Το αντίθετο θα έλεγα, με ενθουσίασε, με συνεπήρε.

Πρόκειται για την αέναη μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό που βρίσκονται ούτως ή άλλως από τη γέννησή μας μέσα μας. Ποιο από τα δύο επικρατεί; Γίνεται συνειδητή επιλογή; Παίζουν τα γονίδια μας ρόλο σε αυτή την επικράτηση; Ή μήπως τη μάχη αυτή την κερδίζει ο τρόπος που ανατραφήκαμε; Η μόνη αλήθεια είναι πως δεν ζει το ένα χωρίς το άλλο.

Οι ήρωες της ιστορίας μας, δεν είναι καθόλου τυχαίοι, ζουν και κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Είναι καθρέφτες δικοί μας. Οι χαρακτήρες είναι απόλυτα αληθινοί, δέσμιοι των επιθυμιών και των παθών τους, θύματα της φθόνου και της ζήλιας τους.

Η περιγραφή είναι ιδιαίτερα σκληρή και ο τίτλος δεν είναι καθόλου τυχαίος, μιας και έχει σχέση με την ίδια την πλοκή της ιστορίας.

Πάντα μας διακατέχει το δέος της ημέρας της κρίσης, του τέλους του Κόσμου, και ο συγγραφέας κινείται άψογα προς αυτή την κατεύθυνση, δια μέσω των πληγών του Φαραώ. Υποκινούμενος από το βιβλικό αρχέτυπο της πρώτης αδελφικής ανθρωποθυσίας, δίνει μια απολύτως σύγχρονη πνοή στο όλο θέμα. Δεν ξεχνά να θίξει και το θέμα της γενικευμένης υποκρισίας που υπάρχει παντού.

Η πλοκή είναι πολύ γρήγορη, το κείμενο απολύτως δεμένο, χωρίς κενά, γλώσσα ανεπιτήδευτη, δεν λείπει το συναίσθημα, με ένα θέμα, φυσικά, πολύ πρωτότυπο. Θα μπορούσε δε να αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, με ξένη συμπαραγωγή φυσικά.

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα εύκολο βιβλίο και δεν θα αρέσει σε όλους. Προϋποθέτει από τον αναγνώστη ένα ανοιχτό και νηφάλιο μυαλό γιατί δίνει άφθονη τροφή για σκέψη και προβληματισμό.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-07-2019 16:09
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
«Λένε ότι ένα αντικείμενο είναι ικανό να απορροφήσει όλη την αρνητική ενέργεια που περιβάλλει εκείνον που το κατέχει. Ειδικότερα αν αυτός ο άνθρωπος είναι ο γιος του πρώτου ζεύγους της ανθρωπότητας, του Αδάμ και της Εύας, ο οποίος εκτός από το αμάρτημα των γονιών του, συνοδευόμενο από την κατάρα του Θεού, κουβαλά και την προσωπική του κατάρα. Σε αυτή την περίπτωση, η ενέργεια αυτή είναι ικανή να διατηρηθεί αυτούσια, όσοι αιώνες κι αν περάσουν. Και αλίμονο στην αδύναμη – όσο και καταδικασμένη – ψυχή του ανθρώπου που θα βρεθεί στο διάβα της…»
Από την απαρχή του κόσμου οι άνθρωποι χαρακτηρίζονταν από αδυναμίες και αυτό διαφαίνεται από την εξορία των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο όταν ο Αδάμ και η Εύα αψήφησαν τις εντολές του Θεού και δοκίμασαν τον απαγορευμένο καρπό. Αδυναμίες που έφτασαν στο σημείο να σημαδέψουν τον Κάιν ως τον πρώτο δολοφόνο του ανθρώπινου είδους. Η ζήλια ήταν εκείνη που ώθησε το χέρι του αδελφοκτόνου Κάιν στο να κόψει το νήμα της ζωής του Άβελ υπογράφοντας κατά αυτόν τον τρόπο την καταδίκη του. Ο Θεός τον τιμώρησε μετατρέποντας τον σε έναν άνθρωπο που θα γύριζε αιώνια στη γη αποδιωγμένος φέροντας ένα σημάδι στο κούτελο του ώστε να μην καταφέρει κάποιος να του χαρίσει τον θάνατο που τόσο αποζητούσε για να μην έχει μια ζωή πικραμένη και γεμάτη απελπισία.

Ο Μάριος Καρακατσάνης εμπνέεται από τη βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ και δημιουργεί ένα δυστοπικό θρησκευτικό θρίλερ φαντασίας που πραγματεύεται την αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό τονίζοντας όμως και τις αδυναμίες που κατακλύζουν έναν άνθρωπο σύμφωνα με τον χαρακτήρα του, την προσωπικότητα του αλλά και την ψυχή που κρύβει μέσα του. Ένα βιβλίο που χρειάζεται αναγνώστες με πραγματικά ανοιχτά μυαλά για να διαβαστεί με τη δέουσα ωριμότητα που του πρέπει χωρίς να υπάρξουν άσχημοι χαρακτηρισμοί λόγω του θέματος που πραγματεύεται. Γιατί ο Καρακατσάνης θίγει αρκετά θέματα που αφορούν όχι μόνο τη θρησκεία, την πίστη και την έννοια της εκκλησίας και όσων την υπηρετούν αλλά και τις αμαρτωλές σκέψεις που βασανίζουν τους ανθρώπους αναγκάζοντας τους να τις κρατάνε κρυμμένες βαθιά μέσα τους. Θέλει λοιπόν να δείτε με άλλο μάτι και πίσω ακριβώς από τις λέξεις του κειμένου προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως «Το σπίτι του Κάιν».

Αλλά στην ουσία θέλει να δείξει ότι μέσα σε όλους μας κατοικεί ο καλός αλλά και ο κακός μας εαυτός. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να είμαστε ένας από τους ήρωες που έχει πλάσει ο Μάριος Καρακατσάνης. Όλοι μας σίγουρα κρύβουμε μέσα μας έναν Κάιν, μια Έβελιν, έναν Τζέικ ή έναν Μπέντζαμιν. Τα πάθη μας, οι αδυναμίες μας, οι αμαρτίες της σάρκας και του πνεύματος μας βασανίζουν την ψυχή μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας κάνοντας μας έρμαιο τους και οδηγώντας μας ορισμένες φορές σε πράξεις ανομολόγητες ακόμα και στα δικά μας μάτια. Το σκοτάδι και το φως πάντα συντροφεύουν τις ψυχές των ανθρώπων οι οποίοι κινούνται ανάμεσα τους ορίζοντας ότι κανένας από εμάς δεν είναι μόνο καλός ή μόνο κακός. Όλα στο σύμπαν που ζούμε και αναπνέουμε είναι σε μια απόλυτη ισορροπία και έτσι έχει φυτευτεί μέσα μας και ο σπόρος του καλού και του κακού από την ώρα που λαμβάνουμε την πρώτη μας ανάσα ερχόμενοι στη ζωή.

«Το σπίτι του Κάιν» περιέχει μέσα στις σελίδες του μια γραφή που αφορίζει, έναν λόγο που ίσως θεωρηθεί αιρετικός με λέξεις που θα καρφωθούν στα μάτια μας και θα μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι που θα προκαλέσει την Αποκάλυψη ενός σύμπαντος που μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι υπήρχε γιατί κατά αυτόν τον τρόπο μας τον είχαν διδάξει. Ίσως να κλονιστεί η πίστη μας, οι ιδέες που πρεσβεύουμε ως σκεπτόμενα άτομα αλλά ως τέτοια όντα μας αντιμετωπίζει η ιστορία του Μάριου Καρακατσάνη. Μας δίνει πολύ τροφή για σκέψη μέσα από μια αφήγηση που βριθεί ειλικρίνειας, συμβολισμών και αλληγοριών καθιστώντας μας μάρτυρες ενός κόσμου που καταποντίζεται σε ένα αχανές άνοιγμα μιας ανθρωπότητας που έχει περιέλθει στο έσχατο σημείο της λόγω της αισχρής ματαιοδοξίας που την έχει κατακλύσει. Η φράση «Πίστευε και μη, ερεύνα» ίσως έχει περισσότερη βαρύτητα από ποτέ καθώς διαβάζουμε το βιβλίο του Καρακατσάνη ωθώντας μας να αναρωτηθούμε τι αντιπροσωπεύει για τον καθένα μας η πίστη σε έναν Θεό που δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται ως τιμωρός, σε μια εκκλησία που καταπνίγει την ελεύθερη βούληση των ανθρώπων και εκμεταλλεύεται την αγνότητα της πίστη τους προς όφελος τους.

Ένα βιβλίο που θα μας φέρει αντιμέτωπους με τον σκοτεινό εαυτό μας, με τις κρυφές μας επιθυμίες, με τα αμαρτωλά μας πάθη, με την καταραμένη μας ψυχή προσφέροντας μας όμως την κάθαρση μέσα από το λευκό φως της αγάπης και της συγχώρεσης που θα αναδυθούν όταν αφήσουμε στην άκρη τον εγωισμό μας αλλά και την υποκρισία που αισθανόμαστε ως ανθρώπινα όντα. Ένα θρησκευτικό θρίλερ που λαμβάνει αρκετά μεγάλες διαστάσεις όσο το διαβάζουμε παλεύοντας να ανακαλύψουμε τα κρυμμένα μηνύματα που ίσως υπάρχουν μέσα του δημιουργώντας μια σύγκρουση συναισθημάτων απέναντι στους ηθικούς και φυσικούς νόμους και κανόνες που διέπουν τη σύγχρονη κοινωνία μας δίνοντας μας το έναυσμα ώστε να υιοθετήσουμε μια ελεύθερη ματιά που θα διευρύνει τους ορίζοντες μας χωρίς τον περιορισμό παρωπίδων.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
03-01-2019 23:48
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
1
Το έχουν
7
Το θέλουν
2
Αγαπημένο τους
1
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
2
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα