Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                  ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Η θέση 7Α
Βιβλίο Γερμανική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-09-2020 14:13
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
26-08-2020 00:27
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Υπέροχο βιβλίο ....
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
13-05-2020 15:50
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-02-2020 16:42
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
14-02-2020 18:25
Υπέρ  Συναρπαστικό, Διασκεδαστικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
01-01-2020 23:50
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-10-2019 13:05
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Φίτζεκ και πάλι Φίτζεκ!
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-08-2019 00:59
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Διδακτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Από τα μαθήματα νεκροψίας στη θέση 7Α αγάπησα τη γραφή του Σεμπάστιαν Φίτζεκ. Ρέει σαν νεράκι και σε κάνει να ζεις την κάθε σελίδα σαν να βλέπεις κινηματογραφική ταινία!Φοβερός! Έχω ήδη παραγγείλει το δέμα και την θεραπεία. Τα περιμένω για να συνεχίσω το ταξίδι στον κόσμο του Φίτζεκ! Ένα μεγάλο μπράβο στις εκδόσεις Διόπτρα για τις επιλογές των συγγραφέων!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  3
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
02-07-2019 16:14
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Πριν από μερικές εβδομάδες ο Sebastian Fitzek επισκέφθηκε την Αθήνα και μας χάρισε μια ξεχωριστή βραδιά όπου γνωρίσαμε περισσότερο και τον ίδιο ως άνθρωπο αλλά και τα βιβλία του. Τον ίδιο απλά τον λάτρεψα με το βιβλίο του «Η Θεραπεία» που έτυχε να διαβάσω δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα και τιτλοφορείται «Η θέση 7Α» απλά επιβεβαιώνει πόσο καλά γνωρίζει ο Fitzek να παίζει με το μυαλό των αναγνωστών του. Ίσως αυτό το βιβλίο να είναι ένα κλικ πιο κάτω από τη Θεραπεία που απλά θεωρώ ως ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ που έχω διαβάσει αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήταν εξίσου καλό. Προσωπικά δεν πάσχω από αεροφοβία, όπως ο πρωταγωνιστής του συγγραφέα, αλλά μπορώ να μπω στη θέση όσων ασφυκτιούν σε κλειστούς χώρους όπως είναι ένα αεροπλάνο που δεν πατάει και στη γη κιόλας.

«Η θέση 7Α», όπως ο ίδιος μας αποκάλυψε, στην παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα, μετά από έρευνες θεωρείται η πιο επικίνδυνη μέσα σε ένα αεροπλάνο καθώς σε προσομοιώσεις σύγκρουσης που έγιναν η συγκεκριμένη θέση απλά εκτινάχτηκε από το αεροπλάνο! Μετά από όλα αυτά λοιπόν σίγουρα ξέρετε τώρα ποια θέση πρέπει να αποφεύγετε όταν είναι να ταξιδέψετε αεροπορικώς!

Και εδώ θα σας ρωτήσω κάτι. Έχει τύχει ποτέ σας να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο; (Δεν αναφέρομαι σε ψυχίατρο γιατί εκεί περνάμε στο επίπεδο της ψυχικής νόσου). Αυτοί οι γιατροί συνήθως μας βοηθούν σε αγχώδεις ή δύσκολες καταστάσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά μην ξεχνάμε ότι και οι ίδιοι είναι απλοί άνθρωποι όπως εμείς και υπάρχει μια περίπτωση να αντιμετωπίζουν τα ίδια άγχη αλλά και τους ίδιους φόβους με εμάς. Ο Ματς Κρούγκερ, λοιπόν, είναι ένας διακεκριμένος ψυχίατρος που έχει έρθει αντιμέτωπος με πολλές δύσκολες περιπτώσεις ασθενών του αλλά ο ίδιος φοβάται πάρα πολύ τα αεροπλάνα. Παρόλο που έχει παρακολουθήσει ένα σεμινάριο αντιμετώπισης της αεροφοβίας που τον διακατέχει αναγκάζει κυριολεκτικά τον εαυτό του να επιβιβαστεί στην υπερατλαντική πτήση από το Μπουένος Άιρες προς το Βερολίνο μετά από παράκληση της κόρης του η οποία είναι ετοιμόγεννη.

Αλλά αυτό που τον περιμένει στο αεροπλάνο ξεπερνάει ακόμα και τους χειρότερους φόβους του. Μετά από ένα τηλεφώνημα που θα δεχτεί θα διαπιστώσει ότι στο ίδιο αεροπλάνο βρίσκεται μια ανθρώπινη ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Όταν συνειδητοποιεί ότι η φωνή που ακούει μέσα από το ακουστικό του κινητού του ζητάει να θέσει σε λειτουργία αυτή την ψυχική «βόμβα» αλλιώς η κόρη του θα πεθάνει με φρικτό τρόπο βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Να σώσει τον εαυτό του και τους εξακόσιους επιβαίνοντες στο αεροπλάνο ή να ακολουθήσει τις διαταγές του απαγωγέα και να σώσει την κόρη του Νέλε και το αγέννητο μωρό της; Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά ότι διαρκεί πολύ λίγο να καταστρέψεις κάτι παρά να το επιδιορθώσεις και μια ανθρώπινη ψυχή με ιστορικό βιαιότητας σίγουρα καταρρέει μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αρκεί να πατήσεις τα σωστά κουμπάκια για να ενεργοποιήσεις την αντίστροφη μέτρηση.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία τελικά που χαρακτηρίζουν τους φόβους μας; Τι είναι εκείνο που μας δημιουργεί άγχος, τρέμουλο, εφίδρωση και έντονη ανησυχία; Ο φόβος είναι ένα φυσικό συναίσθημα του ανθρώπου και εμφανίζεται στα πρώιμα χρόνια της ζωής του και είναι αυτό που νιώθουμε όταν έρθουμε αντιμέτωποι με κίνδυνο που απειλεί τη ζωή μας. Είναι ένα συναίσθημα που ενεργοποιεί διάφορα ένστικτα, όπως αυτό της αυτοσυντήρησης, θέτει τον οργανισμό μας σε κατάσταση άμυνας και αυτοπροστασίας. Πάνω σε αυτούς τους φόβους που κατακλύζουν μεγάλο μέρος των ανθρώπων έχει στηριχτεί ο Sebastian Fitzek αντλώντας τις ιδέες του για τα μυθιστορήματα του.

Μετά την ανάγνωση της θέσης 7Α δεν ξέρω κατά πόσο θα θέλετε να ταξιδέψετε ξανά με αεροπλάνο καθώς η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο συγγραφέας είναι εξαιρετικά ασφυκτική προκαλώντας κλειστοφοβικά συμπτώματα στους αναγνώστες ακόμα και αν δεν διακατέχονται από αυτά. Η γραφή του, σε αυτό το βιβλίο, ακολουθεί κινηματογραφική δράση εναλλάσσοντας τα σκηνικά πότε μέσα στο αεροπλάνο και πότε στον χώρο που κρατείται η κόρη του ήρωα προκαλώντας αγωνία και ένταση μέσα από τα μικρά κεφάλαια του που κόβονται πάντα στα πιο κρίσιμα σημεία δημιουργώντας ένα page turner μυθιστόρημα που διαβάζεται με μια ανάσα. Ο ήρωας του κυριολεκτικά μοιάζει ανήμπορος να βοηθήσει την κόρη του ευρισκόμενος όχι μόνο πολλά χιλιόμετρα μακριά της αλλά και κλεισμένος μέσα σε ένα αεροπλάνο χωρίς καμιά έξοδο διαφυγής αλλά και με τον κίνδυνο να μην την αντικρίσει ποτέ ξανά στα μάτια του.

Ο Fitzek είναι μαέστρος στα παιχνίδια του μυαλού και είναι αδύνατο να λείπουν από ένα βιβλίο του. Τα τρικ που χρησιμοποιεί ώστε να αποπροσανατολίσει τους αναγνώστες οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πανέξυπνα γιατί καταφέρνει να δημιουργήσει, για άλλη μια φορά, ψεύτικες εντυπώσεις προκαλώντας σύγχυση στο μυαλό των αναγνωστών κάνοντας τους ορισμένες φορές να γυρίσουν μερικές σελίδες πίσω για να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Μπορεί η γραφή του να μην είναι λογοτεχνική, να μην χαρακτηρίζεται από λυρικότητα, τα βιβλία του να θυμίζουν κινηματογραφική ταινία θρίλερ με καταιγιστική δράση αλλά οι αλλεπάλληλες ανατροπές, και το αίσθημα αγωνίας που προκαλούνται από αυτές είναι εκείνα τα στοιχεία που κρατάνε σε εγρήγορση τους αναγνώστες μέχρι και την τελευταία τους σελίδα. Ο Fitzek  είναι μοναδικός σε αυτό που κάνει και αυτή του η μοναδικότητα τον έχει κάνει να ξεχωρίσει στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ ως έναν από τους καλύτερους συγγραφείς σε αυτή την κατηγορία βιβλίων που επιδρούν τόσο στο μυαλό μας όσο και στην ψυχολογία μας.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
12-06-2019 18:49
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  4
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
07-05-2019 10:21
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή
Κατά  
Ο ψυχίατρος Ματς Κρούγκερ, που ζει και εργάζεται στην Αργεντινή, αφήνοντας μόνη στο Βερολίνο τη μοναδική του κόρη, μετά τον θάνατο της μητέρας της, διαπιστώνει πως έφτασε η ώρα να επανορθώσει για τα λάθη του παρελθόντος, μιας και η κόρη του τον καλεί πίσω για να δει το εγγόνι του που θα φέρει στον κόσμο από στιγμή σε στιγμή. Ο Κρούγκερ, που πάσχει από αεροφοβία, ατσαλώνεται και κάνει ό,τι μπορεί ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για την υπερατλαντική απευθείας πτήση. Τα πάντα θα αλλάξουν όμως όταν ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα τον ειδοποιεί πως η κόρη του απήχθη και θα πεθάνει αν αυτός δεν πείσει έναν παλιό ασθενή του που είναι στο ίδιο αεροπλάνο να οδηγήσει και τους 608 επιβάτες στον θάνατο! 

Συναρπαστικό από την αρχή ως το τέλος, με πολλές παράλληλες ιστορίες τρόμου, αγωνίας και ψυχικού εκφοβισμού που συνδέονται όλο και πιο σφιχτά όσο φτάνουμε στο τέλος, συγκροτώντας μια ενιαία και άρτια ιστορία με πολλές παραμέτρους και ακόμη περισσότερους υπόπτους. Ποια είναι η μυστηριώδης φωνή στο τηλέφωνο; Ποιος κρύβεται πίσω από όλη αυτήν τη σκευωρία και γιατί; Τι θέλει ν’ αποδείξει στον κόσμο ο vegan απαγωγέας της κόρης του Κρούγκερ; Τι ρόλο παίζουν σε αυτήν την περιπέτεια η μέθοδος του Προγνωστικού Ψυχολογικού Ελέγχου; Πώς μπορεί το παρελθόν να επιστρέψει δριμύτερο και άκρως απειλητικό; Πώς μπορείς να οδηγήσεις πίσω στην ψυχασθένεια κάποιον που κατάφερες να θεραπεύσεις; 

Η έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας ως προς τις συνθήκες πτήσης και τις ψυχολογικές παραμέτρους που υφίσταται κάποιος την ώρα του αεροπορικού ταξιδιού, σε συνδυασμό με τη συναρπαστική και ρεαλιστική γραφή, δημιούργησαν ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον από το οποίο δεν μπόρεσα να ησυχάσω παρά μόνο στο τελευταίο κεφάλαιο. Ειλικρινά, αν το είχα πάρει μαζί μου σε τέτοιο ταξίδι, μιας κι έχω επίσης σοβαρά θέματα με το αεροπλάνο, δε θα το τελείωνα γιατί ο παραμικρός θόρυβος εκεί μέσα θα με τρέλαινε ακόμη περισσότερο. Μικρές τεχνικές λεπτομέρειες, ψυχολογικά τεστ και στατιστικές μελέτες, θετικά τα περισσότερα στο σύνολό τους ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός τέτοιου ταξιδιού, δε θα με ηρεμούσαν εν πτήσει, αντίθετα θα με αγχώνανε ακόμη περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς πως ψάχνουμε και για έναν υποψήφιο δολοφόνο που ταξιδεύει μαζί με τον Κρούγκερ! Πώς μπορεί δηλαδή να ηρεμήσει κάποιος όταν διαβάζει κάτι σαν αυτό: «Αλλά δεν είχε σκεφτεί το πιο κοινό και επικίνδυνο όπλο, τη μοναδική βόμβα που μπορεί να κουβαλήσει κυριολεκτικά ο καθένας μέσα στο αεροπλάνο και δεν μπορεί να εντοπιστεί από κανένα απολύτως ανιχνευτή στον κόσμο, είχε λησμονήσει το τέλειο όπλο μαζικής καταστροφής: την ανθρώπινη ψυχή!» (σελ. 115). 

Η αφήγηση κινείται μεταξύ της πτήσης του Κρούγκερ, της απαγωγής της Νέλε και της βοήθειας που προσφέρει η Φελίτσιτας Χάιλμαν στον ψυχίατρο να βρει την κόρη του λίγες ώρες πριν παντρευτεί! Μέσα σε περίπου 470 σελίδες μαθαίνουμε για τις παρελθοντικές σχέσεις μεταξύ των ηρώων, για τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν το σήμερα και για νέους χαρακτήρες που συνταξιδεύουν με τον Κρούγκερ και ίσως να μην είναι αυτό που δείχνουν! Οι ανατροπές είναι απανωτές, οι εκπλήξεις έρχονται η μία πίσω από την άλλη, τα γεγονότα μπαίνουν αργά και σχεδόν σαδιστικά στη σωστή τους θέση και το παζλ παίρνει την τελική του μορφή λίγες σελίδες πριν δοθεί το μεγάλο φινάλε. Ίσως κάποια σημεία να φανούν υπερβολικά, όπως το γεγονός πως μια γυναίκα που έφτασε στο στάδιο του τοκετού πέφτει θύμα απαγωγής και αποπειράται να δραπετεύσει ενώ το μωρό έχει σχεδόν έρθει στον κόσμο ή το πώς συνεννοείται ο γνωστός μας κι από τη «Θεραπεία» δόκτωρ Μάρτιν Ροτ με ένα θύμα ώστε να βοηθήσει καλύτερα τις έρευνες της αστυνομίας, είναι όλα όμως τόσο καλά γραμμένα, η δράση είναι τόσο καταιγιστική και η έρευνα τόσο κοπιώδης και τεκμηριωμένη που προχωράς με ανυπομονησία στη συνέχεια των γεγονότων. Μου άρεσε πολύ και ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να αποδομήσει ο Κρούγκερ τον ψυχισμό της ασθενούς του, μιας γυναίκας που είχε θεραπεύσει και τώρα εκβιάζεται να την επαναφέρει στην ψυχασθένειά της για να ρίξει το αεροπλάνο και να μην πεθάνει η Νέλε! Μου φάνηκαν εξαιρετικά η μέθοδος που ακολουθήθηκε και ο τρόπος που άρχισε να γκρεμίζεται το οικοδόμημα που είχε χτίσει ο γιατρός! 

«Η θέση 7Α», η πιο ατυχής θέση σε αεροπορική τραγωδία, με στατιστικές μελέτες περί βέβαιου θανάτου για όποιον κάθεται σ’ αυτήν, είναι μια νέα κλειστοφοβική περιπέτεια αγωνίας του Sebastian Fitzek, με σασπένς και αναπάντεχα γεγονότα που με άφηναν με ανοιχτό στόμα σε κάθε σελίδα. Μελετημένη πλοκή, σφιχτοδεμένες εξελίξεις, ρεαλιστικοί χαρακτήρες που αλλάζουν στάσεις κι απόψεις όσο προχωρά το βιβλίο και νέα ερωτήματα που όλα θα βρουν τις απαντήσεις τους στο τελευταίο κεφάλαιο είναι μερικά μόνο από τα θετικά γνωρίσματα του μυθιστορήματος που δεν μπορούσα ν’ αφήσω από τα χέρια μου! Οι παρατηρήσεις και οι ευχαριστίες του συγγραφέα είναι άκρως ευφάνταστες και διαφωτιστικές! Πρώτη φορά διάβασα ολόκληρο ένα τέτοιο κεφάλαιο σε βιβλίο, χάρη στο χιούμορ και την ειλικρίνεια του Sebastian Fitzek!
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
11-04-2019 00:37
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Συναρπαστικό, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο, Πλούσια πλοκή, Τεκμηριωμένο
Κατά  
Σας κρατήσαμε την 7Α.  Την πιο επικίνδυνη θέση στο αεροπλάνο.Αν στη «Θεραπεία» ο Φίτζεκ έπαιζε με το μυαλό μας, δημιουργώντας καταστάσεις που η μία ανέτρεπε την άλλη, στο «Η Θέση 7Α», παίζει με φόβους που σε κάποιους ανθρώπους είναι εδραιωμένοι γερά μέσα τους, ενώ σε άλλους  μένουν απλά στην επιφάνεια.Σε όποια κατηγορία από τις δύο κι αν ανήκετε, είναι αδύνατον να μην σας αγγίξει το«κλειστοφοβικό» περιβάλλον που δημιουργείται από την ψυχολογική κατάσταση ενός από τους δύο κεντρικούς ήρωες, του ψυχίατρου Ματς Κρούγκερ.  Ο Ματς μπορεί να είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους γιατρούς,  αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να νικήσει τους δικούς του φόβους. Αντίθετα τους εντείνει με το να έχει  μελετήσει στατιστικές που αναφέρονται σε ατυχήματα με αεροπλάνα, στατιστικές που προχωρούν ακόμη και σε αναφορές θέσεων λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνων σε κάποια υποτιθέμενη συντριβή του αεροσκάφους. Ακολουθεί όλες τις οδηγίες ενός σεμιναρίου, αλλά,  «Αυτό, ωστόσο, δεν άλλαζε το γεγονός ότι, κατά τη γνώμη του, ο άνθρωπος δεν ήταν φτιαγμένος να ταξιδεύει στην τροπόσφαιρα, μέσα σε έναν φτερωτό τσίγκινο σωλήνα υπό πίεση. Ο homo erectus απλώς δεν έχει καμία δουλειά σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον ». (σ.σ. ο όρθιος άνθρωπος, που καταπολέμησε τον φόβο του για τη φωτιά.)Ο Ματς Κρούγκερ είναι μια ανίατη περίπτωση  και το ξέρει ανεβαίνοντας στο αεροπλάνο.Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως θα βρισκόταν με ένα φονικό όπλο που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και κανένας έλεγχος δεν μπορεί να ανιχνεύσει. Ένα όπλο μαζικής καταστροφής, που μια «φωνή» τον αναγκάζει να το χρησιμοποιήσει. Επιδίδεται σε μια απέλπιδα προσπάθεια επιβίωσης των ανθρώπων που εξαρτώνται αποκλειστικά από εκείνον. Το βάρος είναι συντριπτικό.Οι αντιδράσεις είναι ενός ανθρώπου και όχι ενός υπερήρωα και με αυτή ακριβώς τη «γήινη» συμπεριφορά που προσδίδει ο συγγραφέας στον κεντρικό ήρωά του, κερδίζει τις εντυπώσεις του αναγνώστη. Λάθος κινήσεις, λάθος αποφάσεις, παρανοϊκές συζητήσεις που δεν θα μπορούσε ποτέ να τις φανταστεί - κι ας ήταν ένας επιτυχημένος ψυχίατρος-, τον πολιορκούν. Παράλληλα ένας αντίπαλος πόνος τού αποσπά, εν μέρει, την προσοχή από τις φοβίες του. Ένας αντίπαλος πόνος που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί, πόσο δυνατός θα ήταν!Το «ναι » ή το «όχι» εναλλάσσονται στις αποφάσεις του Ματς.Θα είναι τελικά το θύμα ή ο θύτης;Ο Φίτζεκ δημιουργεί δύο σκηνικά, που εναλλάσσονται διαρκώς,  δίνονται σε μικρά κεφάλαια, και εντείνουν την αγωνία. Το τέλος κάθε κεφαλαίου είναι τόσο δραματικό και δοσμένο κοφτά, που δεν γίνεται να αφεθείς και να μην οδηγηθείς αμέσως στο επόμενο. Αυτό το στοιχείο, που ο Φίτζεκ ξέρει να χειρίζεται τόσο καλά, σε συνδυασμό με την ιστορία που δίνεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες - με κυριότερες εκείνες του Ματς και της κόρης του - και με τον εσωτερικό μονόλογο που αναπτύσσεται από τους δύο κεντρικούς ήρωες, κάνουν την αφήγηση συναρπαστική.Το δεύτερο σκηνικό είναι στημένο στο Βερολίνο. Σκηνές αγχωτικές παρελαύνουν κάτω από την πένα του Φίτζεκ, με τον χρόνο να κυλά αδυσώπητα σε βάρος αθώων ανθρώπων πιέζοντας οδυνηρά αυτούς που προσπαθούν να βρουν μια λύση. Θίγονται, τόσο όσο χρειάζεται, κοινωνικά θέματα που, αν δεν ήταν ένα ψυχολογικό θρίλερ, θα ήταν φοβερά ενδιαφέρον να είχαμε μια πλήρη ανάπτυξή τους.  Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό φόβου, άγχους και παράνοιας που δημιουργεί ο συγγραφέας δεν αφήνει στην τύχη οτιδήποτε άπτεται της ιατρικής επιστήμης. Όλες οι αναφορές του είναι απολύτως ακριβείς. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, για το είδος αυτό της μυθιστορίας, έχει πλήρως καλυφθεί.Εν κατακλείδι το καινούργιο βιβλίο του Φίτζεκ είναι συναρπαστικό, αγχωτικό, γρήγορο, καλογραμμένο, διαφορετικό! Ταξιδέψτε στη θέση 7 Α! Θα σας συναρπάσει! Υ.Γ. 1. Δεν μπορώ να παραβλέψω τις ευχαριστίες στο τέλος του βιβλίου.  Δέκα πέντε σελίδες που θα σας κάνουν αν μη τι άλλο να χαμογελάσετε! Θα προχωρήσω ακόμη πιο πολύ προτείνοντας στους φίλους αναγνώστες, που δεν αγαπούν τα βιβλία του Φίτζεκ, να τις διαβάσουν ανοίγοντας το βιβλίο του σε κάποιο βιβλιοπωλείο. Ίσως αλλάξουν γνώμη!Υ.Γ. 2. Υ.γ. μια σταγόνα χιούμορ ξεφεύγει και σε κάνει να χαμογελάσεις αν και βρίσκεσαι σε κομβικό σημείο της αφήγησης  :«Αλλά είστε βέβαιος ότι δεν προσπάθησε να σας δελεάσει με κάποιο άλλο επίσημο χαρτί από το Εθνικό Τυπογραφείο; »  Ο Χιρς έκανε μια απολύτως σαφή χειρονομία, τρίβοντας τον δείκτη με τον αντίχειρά του.«Δεν σας επιτρέπω! Εγώ είμαι τίμιος πολίτης ».«Χμ», μουρμούρισε χαμηλόφωνα ο Χιρς.« Και ο Τραμπ είναι φεμινιστής» . Θετικά στοιχεία :Αγχωτικό, δυνατό, γρήγορο.Χαρακτήρες επαρκώς αναπτυγμένοι.Καλογραμμένο με μικρά κεφάλαια που κλείνουν με ένα «δραματικό» τέλος.Εσωτερικοί μονόλογοι που δίνουν έναν άλλον αέρα στο κείμενο.Άκρως τεκμηριωμένο επιστημονικά.
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
31-03-2019 13:44
Υπέρ  Ενδιαφέρον, Καθηλώνει, Πρωτότυπο, Ανατρεπτικό, Γρήγορο
Κατά  
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
2
Το έχουν
16
Το θέλουν
1
Αγαπημένο τους
2
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
23
Το διαβάζουν
1
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα