Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Κασετίνα
Βιβλίο Νεοελληνική πεζογραφία - Μυθιστόρημα >> Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή

Συγγραφέας: Κουνούνη, Θάλεια ()
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
ISBN Εκδότης Έτος έκδοσης
978-960-14-3452-0 Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη 2019
Σχήμα Τόμοι Σελίδες
- - 656
Ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα...

Έξι σύγχρονα εγκλήματα, αναπαραστάσεις πειραμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ψυχίατρος και ένας πρώην ναζί ενενήντα έξι χρόνων, σε φυλακή της Αριζόνα, που δημιουργούν μια ξεχωριστή σχέση. Ένα ζευγάρι του σήμερα που αποφασίζει να συμμετάσχει σε ένα διαστροφικό παιχνίδι.

Ένας Εβραίος επιστήμονας που διατηρεί τη θέση του στα πανεπιστημιακά εργαστήρια του ναζιστικού Βερολίνου με την ανοχή των Αρχών, αφού οι έρευνές του εξυπηρετούν τον στόχο τους.Έρευνες που ξεκινούν από το ψυχιατρικό άσυλο Ζόνεσταϊν στην Πίρνα, συνεχίζονται στα Ινστιτούτα Κάιζερ Βίλχελμ στο Ντάλεμ, στο Ινστιτούτο Έρευνας Εγκεφάλου στο Μπουχ και ολοκληρώνονται με ανθρώπινα πειραματόζωα σε μια βίλα της Δρέσδης.

Μια ανάσα πριν από το τέλος του πολέμου, στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου οι Ες-Ες αξιωματικοί καταστρέφουν όσο περισσότερα στοιχεία μπορούν, αφού φροντίζουν πρώτα να τα καταγράψουν στο ασυνήθιστο μυαλό ενός δεκαεφτάχρονου κοριτσιού.

Μια φόρμουλα κλεισμένη σε μια κασετίνα εβδομήντα χρόνων που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο. Και ο συγκλονιστικός μονόλογος της Χελένα. Αντέχεις να ενώσεις τα κομμάτια;

Συζήτηση γενικά για το βιβλίο
Costas Avgerinos
21/08/2019 12:16

Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο που πραγματικά θα σας συναρπάσει, θα σας προβληματίσει και θα σας κάνει να σκεφτείτε. Διότι, αυτό ακριβώς κάνει η Θάλεια Κουνούνη όταν γράφει ένα βιβλίο. Επικοινωνεί με τους αναγνώστες της με έναν ξεχωριστό τρόπο. Μοιράζεται μαζί τους όλες τις ανησυχίες που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά όλους μας. Χέρι-χέρι, συγγραφέας και αναγνώστης προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε παγκόσμια ερωτήματα. Όμως η συγγραφέας δεν χειραγωγεί τον αναγνώστη, τον αφήνει ελεύθερο να δώσει τις δικές του απαντήσεις για όλα. 

     Αυτό κάνει και σε ετούτο το μοναδικό βιβλίο. Ένα βιβλίο με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας όσον αφορά την συγγραφή του. Είναι φανερή η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η συγγραφέας για την συγκέντρωση στοιχείων τόσο για το ιστορικό κομμάτι, όσο και για το ιατρικό -και όχι μόνο- και μάλιστα της ιατρικής και των επιστημών της εποχής εκείνης. Και είναι άξιος αναφοράς ο αριθμός των γνώσεων που θα αποκτήσει, και μάλιστα ακαταπόνητα ο αναγνώστης, καθώς η σημαντική έρευνα της συγγραφέα τον οδηγεί βήμα βήμα σε ιστορικές αλήθειες που οφείλουμε όλοι να ξέρουμε.

 Το μυθιστόρημα κάθε άλλο παρά την κλασική γραφή και δομή ιστορικού μυθιστορήματος έχει. Κατά την ανάγνωσή του ο αναγνώστης θα καταβυθιστεί στην Ιστορία αλλά και στην κοινωνιολογία μιας εποχής που γέννησε και εξέθρεψε τον ναζισμό με τον πιο ιδιότυπο τρόπο που από μόνος του θα γίνει η αφετηρία σχετικών προσωπικών αναζητήσεων και μιας απρόσκοπτης ανάγνωσης.

     Τα ερωτήματα που θέτει η συγγραφέας είναι πολλά και καίρια. Και οι απαντήσεις θα δοθούν από τον ίδιο τον αναγνώστη μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

     Η συγγραφέας μάς πηγαίνει πίσω στον χρόνο. Στην Γερμανία, λίγο μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μέσα από τις ζωές των ηρώων της, με έναν άρτιο λόγο, μας περιγράφει πώς γεννήθηκε και πώς γιγαντώθηκε ο ναζισμός. Πώς ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η εξόντωση των εβραίων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα πειράματα σε ζωντανούς και υγιείς κρατούμενους από τους Ναζί γιατρούς.

 Kαι είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι όλοι οι ήρωες του βιβλίου χρησιμοποιήθηκαν για να παρουσιαστούν τα ιστορικά γεγονότα και όχι η ιστορία  να επηρέαζει τις ζωές των ηρώων όπως συμβαίνει συνήθως.

Και εδώ θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πολλά βιβλία έχουν γραφτεί γι’ αυτή την ιστορική  περίοδο. Όμως όχι αυτό το βιβλίο. Αυτό είναι διαφορετικό. Η ροή, η πλοκή, η δομή, ακόμα και η γραφή είναι ξεχωριστές. Το γεγονός, όμως, ότι δεν σταματά στο τότε αλλά φτάνει μέχρι το σήμερα είναι από μόνο του αξιομνημόνευτο. Τι ακριβώς εννοώ;

     Η διαφορετική Ραχήλ είναι μια από τις κεντρικές ηρωίδες της ιστορίας και μια από τις λίγες Εβραίες που επιβίωσαν του ολοκαυτώματος. Σήμερα, 70 χρόνια μετά, θα καταστρώσει ένα σχέδιο μέσω του οποίου θα προσπαθήσει να αφυπνίσει τους νέους. Θα προσπαθήσει να τους κάνει να νοιώσουν αυτά που ένοιωσαν και βίωσαν οι άνθρωποι στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Είναι ένας τρόπος ώστε οι νέοι  να μην ακούσουν τις σειρήνες του νεοναζισμού που τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να θεριεύουν, και που αν πετύχουν τον σκοπό τους, θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας, απελευθερώνοντας το μίσος, την κακία και τη διαστροφή. Αυτή είναι και η ουσία αυτού του έργου.  

…Μια φόρμουλα κλεισμένη σε μια κασετίνα εβδομήντα χρόνων που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο…

Ποιο σχέδιο επινόησε η Ραχήλ; Ήταν όντως η Ραχήλ αυτή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου; Τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει αυτό το συναρπαστικό ιστορικό βιβλίο, αυτό το πολιτικό θρίλερ του χτες και του σήμερα. Είναι όμως βέβαιο ότι θα καθηλώσει μέχρι την συγκλονιστική και τραγική αποκάλυψη του τι είναι η ΚΑΣΕΤΙΝΑ. Όπως βέβαιο είναι ότι το βιβλίο αυτό θα πρέπει να μείνει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

     «…ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΔΕ ΜΕΤΑΜΟΡΦΏΝΕΤΑΙ μέσα σε μια μέρα ούτε μέσα σε έναν χρόνο. Η συμπεριφορά και η ιδιοσυγκρασία του διαμορφώνονται από συνεχή γεγονότα διαφόρων ειδών, τα οποία τον σημαδεύουν για μεγάλο διάστημα και επηρεάζουν την πορεία του…»

Σημείωση: Εδώ συζητάμε γενικά για το βιβλίο, δεν είναι ο χώρος τής βαθμολόγησης ή της κριτικής μας για το βιβλίο.
Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα