Σύνδεση Τώρα Σύνδεση στη Βιβλιοθήκη μου   ·   Όλες οι Βιβλιοθήκες στο Bookia
Τι είναι το Bookia;   ·   Blog   ·                     ·   Επικοινωνία  
Πως γράφω κριτική; Είμαι Συγγραφέας Είμαι Εκδότης Είμαι Βιβλιοπώλης Live streaming / Video
Το Βιβλίο στη Βιβλιοθήκη μου
Petros Socrates Kokkalis (1896-1962)
The bourgeois revolutionary doctor from anti-venizelism to leninism
Βιβλίο Βιογραφίες >> Εξαντλημένο
Για να γράψετε και εσείς την κριτική σας για αυτό το βιβλίο, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.
Σύνδεση Τώρα

εκπληκτικό βιβλίο
  5
Ναι, θα το πρότεινα σε φίλο-η μου
20-10-2019 09:00
Υπέρ  Συναρπαστικό
Κατά  
«Πέτρος Κόκκαλης (1896-1962)-Ο αστός επαναστάτης ιατρός από τον αντιβενιζελισμό στον λενινισμό» Θ. Χρήστου Εκδόσεις Λιβάνης 2019 σελ. 510

Τον Σεπτέμβριο 2019 συμπληρώνονται 123 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου ιατρού και ρομαντικού ανθρωπιστή Πέτρου Σωκρ. Κόκκαλη (1896-1962), ο οποίος με το χειρουργικό του ταλέντο και τις ρηξικέλευθες πολιτικές του ιδέες επηρέασε καταλυτικά την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και του ρου των κοινωνικών πραγμάτων στην πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του «σύντομου» 20ου αιώνα.

Η βιογραφία του Πέτρου Κόκκαλη , έργο του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Χρήστου , συνιστά ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, γιατί φωτίζει πλευρές μιας ιστορικής φυσιογνωμίας για την οποία πέραν της επωνυμίας λίγα είναι γνωστά.

Επίσης στο βιβλίο αυτό φωτίζονται οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της περιόδου που ο Πέτρος Κόκκαλης έδρασε και γενικότερα έζησε . Κυρίως τονίζεται το επιστημονικό του έργο του Κόκκαλη στο τομέα των μεταμοσχεύσεων, τις οποίες πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον Σοβιετικό Wladimir Demichow. Η άλλη όψη των κλίσεων του Κόκκαλη είναι τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντά του και η συναναστροφή του με μεγάλους εικαστικούς και μουσικούς δημιουργούς, επαναστατικές φυσιογνωμίες και αρκετούς σπουδαίους διανοούμενους.

Το βιβλίο αυτό εμπεδώνει στην Ιστορία τη φήμη του Πέτρου Κόκκαλη , εξαίρετου λειτουργού της Ιατρικής, αλλά και ανδρός με ήθος αγωνιστικό για τα ιδεώδη του πατριωτισμού και ανθρωπισμού.

Ο βίος και η δράση του Πέτρου Κόκκαλη (1896-1962) συντελέσθηκαν σε χρόνο μεγάλων κραδασμών της Ιστορίας, καίρια επηρεαστικών ή και προσδιοριστικών των πεπρωμένων της γενιά του.

Έζησε ένα αιώνα χτυπημένο με δυο παγκοσμίους πολέμους, διαβρωμένου από αιματηρούς περιφερειακούς και τοπικούς πολέμους, από εξεγέρσεις και επαναστάσεις που ανέτρεψαν τα δεδομένα της ιστορίας. Ήταν ο αιώνας των μεγάλων οραμάτων, ιδεολογιών των ανατάσεων και των καταρρεύσεων. Σε αυτόν τον στρόβιλο έζησε και η χώρα μας. Αυτόν τον αιώνα βάδισε ως το 1962 και ο Κόκκαλης.

Τη ζωή του Κόκκαλη τη διαπερνούν όλα τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας της Ελλάδας (Μικρασιατική καταστροφή , Μεταξική δικτατορία, Ελληνο-ιταλικός πόλεμος, Κατοχή , Εμφύλιος και Πολιτική Προσφυγιά),που διαδραματίστηκαν έως τον θάνατο του. Και η τραγωδία της….

Ο Πέτρος Κόκκαλης ύπαρξη με φλέβα επαναστατική , ανήσυχη , με μυαλό οξύτατο, περισκοπικής παρατηρητικότητας, με βλέμμα στραμμένο προς τα εμπρός και ματιά βάθους, καρδιά παλλόμενη στον ρυθμό του ανθρώπινου πόνου, κολόνα αξιοπρέπειας και ύψιστου πατριωτισμού.

Πώς θα μπορούσε να διασχίσει τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του και να μην τον αγγίξουν; Πώς θα μπορούσε να παραμείνει θεατής τους περιορισμένος μόνο στην επιστήμη του ;

Ο Πέτρος Κόκκαλης , του Σωκράτη και της Πολυξένης , γεννήθηκε στη Λειβαδιά το 1896.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών από το 1911 έως το 1913 , δηλαδή από την ηλικία των 15 χρόνων. Μετά έφυγε στο εξωτερικό, στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου από το 1913 έως το 1914 , όπου εκτός από την Ιατρική σπούδασε και Φυσική. Από το Βερολίνο πήγε στη Ζυρίχη και τη Βέρνη , όπου πήρε το 1917 το πτυχίο του στην Ιατρική.

Το 1929 ο Κόκκαλης έγινε διευθυντής του χειρουργικού τμήματος του δημοτικού νοσοκομείου Ελπίς. Το 1934 κάτω από την επιμέλεια των Καϊρη-Κόκκαλη, εκδόθηκε η περίφημη για την εποχή εκείνη και για 25 χρόνια «Χειρουργική», σε δύο τόμους .Το 1935 , διορίστηκε τακτικός καθηγητής της Εγχειρητικής και Τοπογραφικής Ανατομικής και διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός και το 1939 έγινε τακτικός καθηγητής της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Το 1939 παντρεύτηκε τη Νίκη,&l
Ήταν χρήσιμο αυτό το σχόλιο;  
Ναι
  /  
Όχι
  

Όλες οι σχέσεις του βιβλίου
Το ακολουθούν
0
Το έχουν
0
Το θέλουν
0
Αγαπημένο τους
0
Το δανείζουν
0
Το δάνεισαν
0
Το δανείστηκαν
0
Το διάβασαν
0
Το διαβάζουν
0
Το χαρίζουν
0
Το ανταλλάσσουν
0
``

Θέλετε να λαμβάνετε ενημέρωση από το Bookia;

Χρυσοί Υποστηρικτές
Ασημένιοι Υποστηρικτές
Χάλκινοι Υποστηρικτές
Με ενδιαφέρει να εμφανιστώ και εγώ στους Υποστηρικτές
Πηγή δεδομένων βιβλίωνΧορηγοί επικοινωνίας


Κοινωνικά δίκτυα